saimniece

Piparkūku mīkla

Jaunās saimnieces dienasgrāmata

Piparkūku mīkla

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
2017. gada decembra pirmais mēģinājums būs aptuveni šāds:

200 g taukvielu
200 g saldvielu (cukuri dažādās krāsās, medus)
250 g iesala ekstrakta
600 g miltu
2 olas
1 tējk. sodas
"Pipari" – melnie, vircas, muskata, kardamons, kanēlis, koriandrs, ingvers, anīss, krustnagliņas, citrusu miza. Kāda tējkarote no katra.

Taukus sakarsē ar saldumiem (cukurs, medus, iesals), padzisušam pievieno sakultas olas, (vēlams svaigi) maltas garšvielas, pusi līdz 2/3 miltu. Tad, uz galda vai dēlīša mīcot, iestrādā atlikušos miltus.

Ko iesākt, lai būtu piparkūcīgas, nevis "gaiši cepumiņi":
1) dedzināt tauku+saldumu stadijā, kopā ar sodu; kā meduskūkas receptē,
2) cukuru pievienot sīrupa formātā (iz Lapsas Virtuves: "Vispirms jāpagatavo tumšais karameles sīrups. Tieši šis karamelizētais sīrups padarīs piparkūku mīklu patīkami brūnu un piparkūku garšu papildinās ar maigi rūgtenu karameles aromātu. Ber nelielā katliņā 200 gramus baltā cukura un karamelizē, līdz tas pilnībā izkusis un kļuvis tumši brūns. Tad ļoti, ļoti lēnām un pamazām lej klāt 75 ml vārošu ūdeni. Ūdens jāpievieno tādēļ, lai karamele atdziestot nesacietē – lai tā ir plūstoša un viegli iemaisāma mīklā." – minētie cukura/ūdens daudzumi ir uz 1 kg miltu mīklai, tātad saimnieces plānotajam jāņem mazāk, teiksim – 120/45 g).

Runā, ka izmēģināšanas vērtas esot rudzu miltu piparkūkas.
Nez kā ar daļēji kviešu pilngraudu miltiem?
  • 1) varam atmest atsevišķo sīrupa vārīšanu, ļoti labu karameli var dabūt ar meduskūkas metodi jeb karsējot sviestu ar cukuru, medu un sodu
    2) iesala ekstraktu nekarsēju, pievienoju sakaramelizētam sviestam un cukuram
    3) pievienoju kādu pustējkaroti sāli un tējkaroti cepampulvera
    4) miltu šķita totāli par maz! jo mīcīšanas beigās mīkla joprojām bija ķepīga un lipa pie rokām. Sanāca papildus likt 3x75 = 225g miltu. Rakstu "3x", jo mīklu sadalīju 3 daļās un veidoju atsevišķi rudzu, kviešu un kviešu pilngraudu miltu piparkūkas. Rudzu un kviešu pilngraudu miltus pievienoju apmēram 110-125 g (tas ir kopējais atšķirīgo miltu daudzums katrā trešdaļā, kuras kopsvars mazliet virs 0,5 kg). Kviešu bīdeļmilti katrā puskilo porcijā attiecīgi sanāk 550:3=180 g
    5) atšķirīgos miltus droši var likt vairāk – pusi no miltu kopdaudzuma mīklā
    6) likās par daudz miltu, pirms rullēšanas un cepšanas pievienoju kaut cik sviestiņu. Iespējams, to var nedarīt.
    7) piparkūkas šķiet no "bezgrēka konditorejas" plauktiņa, nav saldas. Kas nav slikti, tomēr prasās vairāk cukura! Iesaku uz šo daudzumu papildus pievienot kādus 100-150 g brūnā cukura.
    8) jēla mīkla šķita ļoti pikanta, bet rezultātā pipari knapi jūtami. Droši var likt vairāk. Visu! It īpaši muskatriekstu, krustnagliņas, smaržīgos piparus, kanēli. Man nebija kardamona, kā arī muskatrieksts bija vecs un atšālējies, varbūt ar svaigu (un kardamonu) būs labāk.
    9) rullējamība ļoti laba, izceptas ir kraukšķīgas un trauslas, vispār labs mēģinājums


Powered by Sviesta Ciba