01 November 2017 @ 12:04 pm
par praktisko  
vakar es redzēju, kā sieviete, kas uz veikalu atnākusi ar savu auduma maisiņu (yay!) pērk kāpostgalvu. kāposts jau veikalā bija ietīts pārtikas plēvē, bet viņa vēl rūpīgi to iekrāmēja divos mazajos plastmasas maisiņos, pirms ielikt savā auduma maisiņā. es biju nepatīkami pārsteigta, jo it kā taču problēma ar mazajiem maisiņiem (tas, ka viņus diemžēl nekādi nevar pārstrādāt) ir tikusi aktualizēta pēdējā laikā diezgan plaši. taču vispār man šķiet, ka laikam jau nav nekāda labuma no kampaņām pret mazajiem maisiņiem, ja informatīvi materiāli netiek izlikti vietās, kur cilvēki tiešām tos maisiņus jēgā un bezjēgā ņem. varētu labāk uztaisīt pie kasēm un sveramo produktu nodaļām tādu kaut kādu shēmu, pēc kuras ērti izvērtēt, vai tiešām to maisiņu vajag (jo reizēm jau principā tiešām, tiešām vajag, kamēr mums īsti neļauj uz lielveikalu nākt ar savām kastītēm un burciņām - tiem, kas pērk, piemēram, zivis vai gaļu, vai kaut ko citu slapju, jau nu noteikti) un kaut kādas atgādnes, ka maisiņu, kurā iebēri konfektes vai riekstus pagājušajā iepirkšanās reizē, vari nākamreiz ņemt līdzi un izmantot šim pašam nolūkam atkal.
 
 
( Post a new comment )
rūsganais sprakšķis[info]mufs on November 1st, 2017 - 12:33 pm
kā ikdienas lietotājs maisņiem kaku savākšanai, subjektīvi man šķiet,ka tie veikala maisņi palikuši sūdīgākas kvalitātes, saplīst vēl pirms tieku mājās, kur nu vēl izlietot vēlreiz, un arī "sviesmaižu",kurus pērku tām pašām kakām regulāri nodrošina "pirksti sūdos" opciju (jājā,es zinu,ka no vides viedokļa majdzīvnieki ir fui pē)
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on November 1st, 2017 - 01:11 pm
es, starp citu, laiku pa laikam domāju, cik muļķīgi, ka mājdzīvnieku kakām nav kāds ērts, videi draudzīgs risinājums izdomāts, un prātoju, vai tiešām nevienam no zero waste aktīvistiem nav mājdzīvnieku, vai arī viņi lepni cilpo apkārt ar spainīti un lāpstiņu. :D

es gan pati neesmu ne tuvu bezatkritumu mājsaimniecības uzturētājs, un netiecos uz pilnīgu maisiņu izskaušanu ne no savas, ne citu dzīves, vienkārši piedomāju, kad man to maisiņu vajag, kad nevajag - dārzeņiem un augļiem principā maisiņus nelietoju, jo nu nahuj, bet riekstus un žāvētus augļus gan beru maisiņā, jo citādi grūti pārvietot. man ļoti patīk pašapkalpošanās kases arī tāpēc, ka tur nav jāstrīdas ar pārdevēju, kura grib katru manu sīpolu, banānu un ābolu, un vēl šādas tādas iepakotas lietas, piemēram, miltu paku, iebāzt maisiņā, ugh.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
rūsganais sprakšķis[info]mufs on November 1st, 2017 - 01:18 pm
ir jau laikam kautkādi biodegreidablie kaku maisiņi,bet pēdējoreiz,kad kautkur redzēju, summa šķita diezgan nesaprātīga, vismaz es neesmu tik aBzinīga; vismaz puse manu suņu sūdu tomēr tiek nolkti dārzā un tos savāc ar spainīti :D
(Reply) (Parent) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on November 1st, 2017 - 01:04 pm
Tās kampaņas acīmredzot nav diez ko uzkrītošas, pilnīgi neko neesmu manījusi. Es vispār par to, ka maisiņi ir TIK slikti, uzzināju tikai tad, ka Tu man to pateici, un, godīgi sakot, joprojām neesmu attapusies no šoka.
(Reply) (Thread) (Link)
A[info]klusums on November 1st, 2017 - 01:23 pm
+ kampaņas ir neuzkrītošas. Un tās kuras pamanīju (Šķiratlons) ir absolūti stulbas.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on November 1st, 2017 - 01:33 pm
jā, šķiratlons, manuprāt, ir diezgan ļoti wtf, turklāt, manuprāt, nepietiekams uzsvars tiek likts uz svarīgāko daļu - vienkārši atkritumu lieku neradīšanu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
judging the mice[info]rasbainieks on November 1st, 2017 - 05:15 pm
nu, zaļā punkta bizness ir atkritumu šķirošana, nevis atkritumu neradīšana
(Reply) (Parent) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on November 1st, 2017 - 01:32 pm
vispār tagad es tā padomāju, varbūt es tiešām arī tās kampaņas redzu tikai tāpēc, ka ar viņām dalās kaut kādas vides organizācijas, un nekur tālāk arī tas vispār nav aizgājis.
(Reply) (Parent) (Link)
bobijs varenais šāvējs[info]glam_our on November 1st, 2017 - 01:55 pm
kad aizrādīju kolēģim, ka veikalā nopērkot šokolādi to nav nepieciešams likt maisiņā, var arī tāpat ielikt kabatā, viņš man paziņoja, ka es katru reizi kaut ko lieku iegūglējot patērēju tādu enerģijas apjomu google serveros, ka viņa maisiņš ir nekas. (facepalm) un nekad vairs ar viņu nerunāšu.
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on November 1st, 2017 - 03:16 pm
ak vai
(Reply) (Parent) (Link)
[info]hauf_milk on November 1st, 2017 - 03:23 pm
Vide ir jāsaudzē, un arī es neņemu celofānus, kur bez tiem var iztikt. Taču tā ir vairāk attieksmes būšana, ne reāls vides uzlabojums. Ņemt mazos maisiņus vēlreiz līdzi uz veikalu, wtf. Tas ir ja galīgi nav ar ko nodarbināt savu taisnīguma izpratni - ar rūpēm par vidi tur maz sakara. Līdzīgi kā neiespļaut jūrā, lai to nepiesārņotu.
(Reply) (Link)
dis[info]dis on November 1st, 2017 - 04:52 pm
Jā, piekrītu par to,ka varētu izlikt izkārtnes tieši tur, kur tos maisiņus var paņemt.
pie kā lai vēršas, lai tas tiktu īstenots?
(Reply) (Link)
[info]santech on November 1st, 2017 - 08:23 pm
varbūt tantei ļoti savajadzējās mājās maisiņus. kaut kādas kakiņas savākt izmest vai ko. un sakautrējās tāpat vien ieiet veikalā un paņemt un neko nenopērkot iet prom. izmantoja kāpostgalvu kā slēpni.
varētu ražot kartona maisiņus, kā lielos rimi. ar norunu, protams, ka no otrreizējās pārstrādes kokiem, nevis tāpēc izcirst mežus ;D
bet tā iešana uz veikalu ar saviem trauciņiem pēc atkal salātiem ir higiēnas risks no pārdevēja puses. ja dabūsi caureju no salātiem, tu vainosi pārdevēju, nevis kārtīgi izmazgātu savu trauciņu, vai ne? es kā pārdevējs atļautu tev likt salātus trauciņā ar nezināmu higiēnas tīrības pakāpi ar noteikumu, ka pirms salātiem izskalo ar tīrīsānas līdzekli. kas var ietekmēt salātu kopējo garšu, bet toties nebūs iztērēts vēl viens trauciņš, vai ne.
(Reply) (Thread) (Link)
putns[info]dumshputns on November 2nd, 2017 - 03:55 am
Laba doma, te derētu kompaktas ultravioletās dezinficēšanas ierīces. Vai autoklāvs.
(Reply) (Parent) (Link)
putns[info]dumshputns on November 2nd, 2017 - 03:50 am
Kopš UK ieviesa cenu par maisiņu, daudzas maisiņu rūpnīcas piedzīvo noieta strauju kritumu un sūdzās par bankrota tuvošanos. Tātad strādā tieši nedošana par brīvu.
(Reply) (Link)