-- ([info]ripp) rakstīja,
@ 2015-10-18 01:55:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
lai arī es joprojām neesmu droša, vai ir patiešām vajadzīgi mācīt puikām tikai "nedari pāri vājākajiem" un nekad nepiemetināt "nedari pāri meitenēm" (grūti būs paskaidrot citādi audzinātajam fiziski vājākajam vīrietim, kādēļ viņam nav jājūtas pazemotam, jo tas stiprākais ir viņam palīdzējis gadījumā, kurā parasti vīrietim jātiek galā pašam. tomēr mūsdienās joprojām lielākā daļa cilvēku tiek audzināta savādāk),
tomēr šitas "pārdodu mašīnu/kasti puikam un lelli meitenei", "pasakas puikām un pasakas meitenēm", "krāsojamā puikām un meitenēm", "padomi puikām un meitenēm", tas taču ir par traku.
mūsu dārza grupiņā ir stūrītis puikām un stūrītis meitenēm, kur puišu stūrītī ir instumenti, mašīnas un klucīši, bet meitenēm lelles, trauki utt. neizpratnes pilnie skatieni no cilvēkiem, kad saku, ka gribu nopirkt a. mašīni.
mums, pavisam nopietni, ir uzdāvināta grāmata ar pasakām par princesēm. kur KATRĀ pasakā tiek stāstīts, ka katras meitenes piepildījums ir skaista kleita un princis, bet tā sasniegšanai meitenei jābūt vien skaistai un ne pārāk gudrai.
un man no tā godīgi sakot, nāk vēmiens.
ļoti gribas, lai viņi visi iebāž to dzimumaudzināšanu sev dibenos.

bet nu jā, es laikam esmu tā briesmekle, kas īstas sievietes vietā audzinās nezinko. un izjauks bērnam visu laimi, jo sievietes laime ir tikai svārkos, ģimenē, bērnos un virtuvē. haha.

un es tiešām neesmu par to, ka meitenes un puikas jāaudzina pilnībā vienādi, bet nu šobrīd valdošās atšķirības ir daudz daudz par daudz


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dominika
2015-10-18 13:37 (saite)
jā, bet ja noņemam dzimuma komponenti - tāpēc, ka persona x vienmēr uzvarēs personu y, taču nav pamats liegt viņiem sacensties savā starpā, ko? tad jau tikpat labi varētu teikt, ka tumšādainiem un gaišādainiem ļaudīm skriešanas sacensības jārīko atsevišķi, jo tumšādainie ir ātrāki. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2015-10-18 13:41 (saite)
nu paga, kādēļ tad mēs nerīkojam šaha turnīrus starp 10gadniekiem un pieaugušajiem? vai, kādēļ vajadzīga junioru līga, tas, ka jaunākie zaudē vecākajiem, jo tie ir pieredzējušāki un labāk taču nebūt jābūt iemeslam ļaut viņiem sacensties?

es nezinu statistiku rasēm skrējējiem, bet zinu, ka to pašu basketbolu labi spēlē gan "melnie", gan "baltie". un ādas krāsa ir viens, bet ja tas, kas tev starp kājām, nosaka to, vai tu būsi ātrāks vai nē, kāda jēga sacensties savā starpā? sacensība ir lai noskaidrotu, kurš ir labāks, nevis lai katru reizi no jauna noskaidrotu - ā, vīrieši atkal bija ātrāki, jo viņiem ir krāniņš.
tas ir pilnībā bezjēdzīgi.

varbūt boksā būtu jācīnās sievietēm ar vīriešiem? vai mākslinieciskajā vingrošanā, vai kā nu to sauc?
vīriešiem un sievietēm tomēr ir gana atšķirīgi fiziskie parametri.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]nulle
2015-10-18 13:51 (saite)
uzvarēt / zaudēt, tie ir aizspriedumi. vīriešu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dominika
2015-10-18 14:02 (saite)
okei, es laikam nemāku labi izskaidrot, un vispār - jāiet pašai paskriet :) bet runa taču ir tieši par to, ka mums *liekas*, mēs esam sevi pārliecinājuši, ka, piemēram, tāds fiziskais parametrs kā ādas krāsa neietekmē atlētisko performanci, kamēr cits fiziskais parametrs - reproduktīvie orgāni - ietekmē.

starp citu, runājot par skriešanu, kādreiz sievietes vispār maratonos nevarēja piedalīties, jo tika uzskatītas par pārāk trauslām, kamēr https://en.wikipedia.org/wiki/Kathrine_Switzer pierādīja, ka sievietes tomēr ir spējīgas noskriet 42 km. un vai uzskats, ka maratons sievietēm nav piemērots tagad tomēr nešķiet mazliet muļķīgs?

tas, par ko tu runā pirmajā rindkopā - pieredze kā pamats dalījumam sacensību grupās ir pavisam kas cits, un tas gan man šķit valīds pamats dalīšanai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2015-10-18 14:10 (saite)
cik es zinu, sievietes ir gargabalnieki. viņas var skriet ļoti tālu. bet vīrieši - sprinteri. viņi skrien ātrāk.
manuprāt dalījums grupās pēc dzimumiem ir tik pat valīds kā cita veida dalījums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dominika
2015-10-18 14:14 (saite)
kā var izlasīt tajā vikipēdijas linkā, ko ieliku, pirms nieka 50 gadiem ar astīti, sievietes tika uzskatītas par pārāk trauslām, lai skrietu maratonu, bet tagad mums liekas "sievietes ir gargabalnieki" - redzi, kā pieņēmumi ir mainījušies salīdzinoši īsā laikā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2015-10-18 14:17 (saite)
es nesaprotu, ko Tu centies man ar to pateikt. es ļoti labi zinu, ka pieņēmumi ir mainījušies. vai Tu paredzi, ka jebkādas atšķirības starp vīrieti un sievieti ir vien aizspriedumi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dominika
2015-10-18 14:21 (saite)
Individuālā līmenī, protams, ir atšķirības, tāpat kā ir atšķirības starp divām sievietēm vai diviem vīriešiem. Es cenšos pateikt to, ka, iespējams, mūsu pieņēmumi par sievietēm vai vīriešiem kā grupu ir nepamatoti pat tajās situācijās, kad tie šķiet loģiski; un, iespējams, nākotne parādīs, ka šiem pieņēmumiem patiešām nebija pamata (kā sieviešu maratona skriešanas gadījumā).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]nulle
2015-10-18 18:45 (saite)
Iespējams, nākotne parādīs, ka šis ir bulšits.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ripp
2015-10-18 22:52 (saite)
iespējams parādīs. bet iespējams neparādīs. man neškiet ļoti ticama argumentācija, kas balstīta varbūtībā. varbūt nākotnē parādīs, tādēļ labāk būtu tā.
+ tas, ko te daudzi jau ir pieminējuši, "labākās" sportistes bieži pat nesasniedz "sliktākos" sportistus. ko nevar teikt par melnādainajiem un baltajiem, ka vislabākais baltais skrējējis knapi spēj vai nespēj sasniegt melnādaina skrējēja rezultātus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]degeneralis
2015-10-19 12:49 (saite)
http://www.adriansprints.com/2011/07/lists-of-fastest-white-men-in-history.html

20. atrakais "baltais" ir 100m distanci paveicis 10.09 sekundes (ja tas saraksts vispar ir korekts).

Sieviesu pasaules rekords ir 10.49, turklat to uzstadija, visticamak, smagi dopeta skrejeja. 2015.g. labakais sieviesu rezultats ir 10.74.

Salidzinajumam - Latvijas rekords ir 10.18, bet 2014.g. Latvijas cempionata uzvaras laiks bija 11.01, kas pietiektu, lai sasniegtu astoto vietu 2015.g. sieviesu Pasaules cempionata.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dominika
2015-10-18 14:06 (saite)
un pēdēja piebilde - vīriešiem un sievietēm ir gan atšķirīgi fiziskie parameti - bet fiziskie parametri ir ļoti atšķirīgi arī katrā vienā no šīm grupām, tieši tas jau ir tas, par ko es runāju pirmajā komentārā tvarj; un tas ir tas, kāpēc antropologi apšauba lietderību dalīt cilvēkus šādās grupās. atšķirības starp hipotētisku "vidējo" vīrieti un "vidējo" sievieti ir daudz mazākas, nekā starp visām sievietēm savā starpā vai visiem vīriešiem savā starpā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]degeneralis
2015-10-19 12:17 (saite)
Ja sievietes sacenstos ar viriesiem, lielaka dala sportu sievetes nekad neraditu televizora, jo vinas nekvalificetos pat turniru priekssacikstem.

Un tas pats bus gandriz visos sportos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]degeneralis
2015-10-19 12:24 (saite)
1500 m skriesana:
Pasaules rekords - 3:26:00 (v), 3:50:35 (s), bet 2015.g. Pasaules cempionata priekssacikstes sliktakais laiks, ar ko pa tieso kvalificeties pusfinalam, bija 3:43.

2016.g. Olimpisko spelu kvalifkacijas norma ir 3:36 (https://en.wikipedia.org/wiki/Athletics_at_the_2016_Summer_Olympics_%E2%80%93_Qualification#Qualifying_standards).

Un ta bus gandris visos sportos. Ja sievietes nesacenstos atseviski, sievietes vispar netiktu parstavetas lielajos cempionatos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dominika
2015-10-19 12:44 (saite)
Draugi, jautājums taču nebija par to, kurš ir labāks vai ātrāks, jautājums bija: kāpēc sievietes un vīrieši sacenšas atsevišķi? Atbilde uz to ir - tādēļ, ka tas ir sociokulturāli definēts, jo mūsu kultūrā vīrieši un sievietes tie uzlūkotas kā divas izteiktas un atšķirīgas kategorijas, kurām ir nepieciešāms piemērot atšķirīgus kritērijus. (Par to, vai šādam dalījumam tiešām ir pamats, manuprāt, var strīdēties, jo, saku trešo reizi, katras vienas no šīm kategorijām ietvaros variācijas ir lielākas nekā starp diviem hipotētiskiem "vidējiem" katras kategorijas pārstāvjiem. Bet tas arī ir cits jautājums.) Pievedīšu vēlreiz piemēru - ja mēs atmetam dzimuma komponentu un ņemam vienkārši divas personas, par kurām ir skaidri zināms, ka persona x vienmēr zaudēs personai y, tas taču nav iemesls liegt šīm personām sacensties savā starpā, ko? Pat ja tas būtu, jūsuprāt, bezjēdzīgi.
Tas, kas te notiek ir - es saku, ka apelsīna un citrona skābumu var salīdzināt savā starpā. Bet jūs visi man sakat - nē, citrons vienmēr būs skābāks par apelsīnu, tāpēc apelsīnus drīkst salīdzināt tikai ar apelsīniem, bet citronus tikai ar citroniem.
Lai nu kā, bija interesanti padiskutēt, mēģināt parādīt savu antrop. studijās gūto skatījumu. Bet tagad es patiešām negribētu to vairs turpināt, jo es vairs nevaru izgudrot veidus, kā vēl savādāk/saprotamāk pateikt savu domu, un man ir jāstrādā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]degeneralis
2015-10-22 13:13 (saite)
"Pievedīšu vēlreiz piemēru - ja mēs atmetam dzimuma komponentu un ņemam vienkārši divas personas, par kurām ir skaidri zināms, ka persona x vienmēr zaudēs personai y, tas taču nav iemesls liegt šīm personām sacensties savā starpā, ko?"

Es pieļauju, ka daudzos sportos nav liegts sievietēm startēt vīriešu sacensībās, bet ka sievietes to nedara, jo tomēr ir foršāk būt pirmajā vietā un pelnīt miljonus, nevis 178. un nepelnīt neko. Maratonus, piemēram, sievietes un vīrieši skrien vienlaicīgi, pa vienu un to pašu maršrutu. Tikai rezultātus norāda atsevišķi un izsniedz balvas arī sievietēm - tieši minēto iemeslu dēļ.

Neviens neliedz salīdzināšanu, tomēr ir labi, ja salīdzinājumus balsta reālos apstākļos, nevis kaut kādās vienlīdzības utopijās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?