polija ([info]polija) rakstīja,
@ 2018-12-22 17:51:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:es, nauda

ziemassvētki man tāds "mantkārīgs" laiks - jeb pensiju 3ais līmenis
Tikko sajutos kā no plaukta nokritusi, jo nu uzskrēju 3ās pensijas līmeņa reklāmai, sāku lasīt.. Kko zināju, kko nezināju, bet nu tas pirmais jau 20% saņemiet atpakaļ, viss skaisti jauki, un tā tālāk.
Okei - jābūt taču zemūdens akmeņiem, ne tā?
Tātad - sarēķināju, ka uzturēšanas procentos sanāk samaksāt dafiga. Nu teiksim man pa maksimumu (10% algas, no kā man valsts IIN atmaksātu) uz 10 gadiem faktiski puse iegūtās summas aizietu procentos. Pie tam, ja es pareizi saprotu, kkādi procenti jāmaksā no VISAS uzkrātās summas (kas visu laiku pieaug). Attiecīgi vai tur nesanāk vienā brīdī jau samaksāt visas pirmo gadu iemaksas procentos? Jo nu pieņemsim, ka par pirmo gadu man valsts samaksā atpakaļ 20%x, bet kopā visadās komisijās jau iziet 2,3%x. Nākamajā gadā jau es par šo summu atkal maksāju 2,3%x (bet par to man vairs valsts nekādus % atpakaļ nedod). Pēc vairākiem gadiem esmu samaksājusi jau vairāk kā tos 20%x, ko man valsts vispār par šo summu ir iedevusi.
Ienesīgums cik saprotu praktiski nekāds? No tā paša (ja tomēr būs peļņa), tad vēl 20% nodoklis jānomaksā būs.. Cik liela iespēja iebraukt vispār mīnusos un pazaudēt jau daļu no tās iemaksātās summas? Cik lielu daļu? KO var darīt brīdī, ka saproti, ka sčas nebūs labi?

10 gadi arī vēl būtu štrunts. Bet, cik saprotu, nevar jau uz 10 gadiem? Sanāk vismaz līdz 55 gadu vecumam? A ja man pēc 10 gadiem viņi apnīk?? Var / nevar kā 2ajam līmenim doties pie kāda gudrāka? Tas noteikti labi maksā tad?

Tāpat kā ar drošību? Negribas meklēt un iedziļināties (bet laikam vajadzēs) ES noguldījumu garantiju summa uz šo pasākumu attiecas vai nē? Kontekstā ar iepriekš rakstīto šķiet, ka nē - jo nu tak tā summa jau laikam var arī samazināties, kas tad tur īsti tiktu garantēts?

Karoče stundu stāvu domādama, vai ~10% ienesīguma dēļ (tas, ja nemainās globāli vēl kādi IIN atmaksas noteikumi, kas mums valstī mierīgi ik pa brīdim notiek) ir vērts vispār iesaldēt to naudu līdz 55 gadu vecumam, plus vēl riskēt.. Un KĀ vispār sasodīts saprast to minimālo līguma termiņu (nu tur 10 gadi) kontekstā ar 55 gadu vecumu? Noslēdzam līgumu uz 10 gadiem, pēc 10 gadiem KAS notek ar to naudu? Es viņai varu/nevaru tikt klāt??

Vai arī es vnk kko neesmu līdz galam sapratusi atšķirībā no tiem ~300k cilvēkiem, kuriem tas trešais līmenis ir???



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]x_f
2018-12-22 20:03 (saite)
Pie reizes paskaties uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu. Līdzīgs produkts, bet vienkārši uz, piemēram, desmit+ gadiem, bez 55 gadu vecuma gaidīšanas.
Pie naudas var tikt ātrāk, ja ļoti vajag, bet tad gan zaudēsi daļu tās, turklāt valstij būs jāatmaksā to atmaksāto IIN daļu (vai arī tas bija tikai tad, ja visu pārtrauc pirmo piecu gadu laikā, tagad neatceros).
Es nesapratu, kāpēc no valsts saņemsi tikai pirmajā gadā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]polija
2018-12-22 20:23 (saite)
no valsts saņem tikai par attiecīgajā gadā veiktajām iemaksām tos 20%, bet cik sapratu % no visas kopējās summas (arī iepriekšējos gados iemaksātajām summām, jo tās tak ar sastāda kopsummu) tak jāmaksā katru gadu. Tur matemātika sanāk diezgan vienkārša tādā ziņā..

IIN varētu būt jāatmaksā, ja pārtrauc pirms noteiktā termiņa, ja pat tajā gadījumā, ja grib izņemt pirms 55 gadiem, tad nu tiešām nu i nafik!

Baigi negribas līst un tos visus likumus meklēt/studēt. Populārzinātniskā info daudzās jomās bieži vien noklusē kādas actually būtiskas detaļas, tpc negribas paļauties.

Ceru uz kādu, kam pašam ir tas 3.līmenis, kas pats tur tajā visā IR iebraucis, nevis "visi piesakās, es ar!" :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lidot
2018-12-23 00:01 (saite)
Es no tiem, kas “visi piesakās, tad es ar’”. Divus gadus skaitījās man katru mēnesi tajā līmenī simboliski 25e (jo māmiņalga tomēr nav nekāda medusmaize), bet pagāšnedēļ piepeši konstatēju, ka kopš oktobra man nekas vairs nevelkas automātiski nost. Iešu nākamgad prasīt, kas par lietu. Nomainīt 2. un 3.līmeņa pārvaldītāju vajadzētu būt ļ.vienkārši - daudzi tagad migrē uz Indexo, kas izkonkurē rijīgās bankas tieši ar to, ka piedāvā jūtami zemākas komisijas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]polija
2018-12-23 05:53 (saite)
nu 2ais ir pavisam kas cits, cik man zināms..
3ajam -nu tomēr tā ir mana nauda un arī 300eur gadā (kā tavā gadījumā) ir nauda. PAzaudēt īsti nav interesanti. Pie tam māmiņalgas gadījumā kāda jēga skaitīt uz turieni, jo nu nekādu IIN par to laiku tāpat atpakaļ nedod (ja nu vienīgi tai laikā otra pusīte iesniedz VIS arī Tavas iemaksas..
tur ir iespēja maksāt cik daudz/maz kā grib vai arī kkādi obligāti 1/mēn maksājumi? Man teiksim pilnīgi mierīgi der nolikt kaut vai 1k vienā reizē un visu gadu miers, nevis maksāt vēl par automātiskajiem maksājumiem vai čakarēties katru mēnesi. Un, tad, ja pienāk situācija, ka ienākumu/nodokļa nav, nemaksāt vispār tai gadā - jo kāda jēga? Ienesīgums jau tam pasākumam kontekstā ar uzturešanas % tāpat šķiet nav lielāks par parasta noguldījuma % :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]scope
2018-12-23 16:18 (saite)
Lietoju uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu, maijā beigsies 5 gadu termiņš.
Pamatā interese ir tajā, ko tev atmaksā valsts, uz ienesīgumu no viņu puses bezmaz neceri.
Man konkrēti sanāk, ka ir fiskēta komisija no iemaksātā (~ 7% no kopējās iemaksātās summas) un garantētais minimums beigās, bet, atšķirībā no pensiju fondiem, nav % par pārvaldīšanu un viņi nevar pakāst visu naudu.
Tagad uz 10 gadiem un 20% IIN atmaksu laikam nelikšu, sāku kad vēl bija 5 gadi un 23? %.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]polija
2018-12-23 17:09 (saite)
A kas notiek tgd kad termiņš beigsies? Visu izmaksā? Vai izmaksā, kad noliek karoti tikai? :D

garantētais minimums ir zem/virs iemaksātā? :D

Tie % par pārvaldīšanu konkrēti atsit visu vēlmi, jo nu (līgumus gan vēl neesmu nekur lasījusi) visticamāk līgumi ļauj mainīt %, likumi ļauj mainīts IIN atmaksas summas/noteikumus un pa 10 gadiem var mainīties dajebkas no tā visa.. :/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]scope
2018-12-23 23:24 (saite)
Zem, kā jau minēju, man sanāk ~ 7% komisija iemaksām, un viss.
Pēc 5 gadiem saņemu garantēto summu + procentus, kas pie pašreizējā EURIBOR ir 0, visticamāk.
Bonuss - ja tiešam noliec karoti, tad ģimene saņem uzreiz garantēto summu, neatkarīgi no tā, cik iemaksas jau veiktas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]salty
2018-12-27 15:16 (saite)
Man ar ir uzkrājošā dzīvības apdrošināšana. Paņēmu "piespiedu kārtā" kopā ar hipotekāro kredītu, un toreiz baigi neiedziļinājos noteikumos un ko dabūsim atpakaļ. Tā kā kredīts uz abiem ar vīru, tad arī dzīvības apdrošināšana abiem - ja sagadās nolikt karoti, lai nav otram tie nenormālie tūkstoši vienam pašam jāatmaksā. Vasarā beigsies 5-gades termiņš, tad arī reāli sapratīšu, cik no iemaksātā saņemšu atpakaļ. Nu un protams tie nodokļu atvieglojumi, cik nu tur pienākas, katru gadu. Vot tagad ar tiem jaunajiem noteikumiem par 10 gadiem būs laikam tomēr vairāk jāiedziļinās. Bet nu - visdrīzāk tāpat skatīšos kaut kādu a ļa uzkrājošās dzīvības apdrošināšānas produktu, jo tas hipotekārais pasākums tomēr tāda nopietna lieta, ko galīgi negribas atstāt mantojumā, ja nu kas.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?