polija ([info]polija) rakstīja,
@ 2018-12-22 17:51:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
ziemassvētki man tāds "mantkārīgs" laiks - jeb pensiju 3ais līmenis
Tikko sajutos kā no plaukta nokritusi, jo nu uzskrēju 3ās pensijas līmeņa reklāmai, sāku lasīt.. Kko zināju, kko nezināju, bet nu tas pirmais jau 20% saņemiet atpakaļ, viss skaisti jauki, un tā tālāk.
Okei - jābūt taču zemūdens akmeņiem, ne tā?
Tātad - sarēķināju, ka uzturēšanas procentos sanāk samaksāt dafiga. Nu teiksim man pa maksimumu (10% algas, no kā man valsts IIN atmaksātu) uz 10 gadiem faktiski puse iegūtās summas aizietu procentos. Pie tam, ja es pareizi saprotu, kkādi procenti jāmaksā no VISAS uzkrātās summas (kas visu laiku pieaug). Attiecīgi vai tur nesanāk vienā brīdī jau samaksāt visas pirmo gadu iemaksas procentos? Jo nu pieņemsim, ka par pirmo gadu man valsts samaksā atpakaļ 20%x, bet kopā visadās komisijās jau iziet 2,3%x. Nākamajā gadā jau es par šo summu atkal maksāju 2,3%x (bet par to man vairs valsts nekādus % atpakaļ nedod). Pēc vairākiem gadiem esmu samaksājusi jau vairāk kā tos 20%x, ko man valsts vispār par šo summu ir iedevusi.
Ienesīgums cik saprotu praktiski nekāds? No tā paša (ja tomēr būs peļņa), tad vēl 20% nodoklis jānomaksā būs.. Cik liela iespēja iebraukt vispār mīnusos un pazaudēt jau daļu no tās iemaksātās summas? Cik lielu daļu? KO var darīt brīdī, ka saproti, ka sčas nebūs labi?

10 gadi arī vēl būtu štrunts. Bet, cik saprotu, nevar jau uz 10 gadiem? Sanāk vismaz līdz 55 gadu vecumam? A ja man pēc 10 gadiem viņi apnīk?? Var / nevar kā 2ajam līmenim doties pie kāda gudrāka? Tas noteikti labi maksā tad?

Tāpat kā ar drošību? Negribas meklēt un iedziļināties (bet laikam vajadzēs) ES noguldījumu garantiju summa uz šo pasākumu attiecas vai nē? Kontekstā ar iepriekš rakstīto šķiet, ka nē - jo nu tak tā summa jau laikam var arī samazināties, kas tad tur īsti tiktu garantēts?

Karoče stundu stāvu domādama, vai ~10% ienesīguma dēļ (tas, ja nemainās globāli vēl kādi IIN atmaksas noteikumi, kas mums valstī mierīgi ik pa brīdim notiek) ir vērts vispār iesaldēt to naudu līdz 55 gadu vecumam, plus vēl riskēt.. Un KĀ vispār sasodīts saprast to minimālo līguma termiņu (nu tur 10 gadi) kontekstā ar 55 gadu vecumu? Noslēdzam līgumu uz 10 gadiem, pēc 10 gadiem KAS notek ar to naudu? Es viņai varu/nevaru tikt klāt??

Vai arī es vnk kko neesmu līdz galam sapratusi atšķirībā no tiem ~300k cilvēkiem, kuriem tas trešais līmenis ir???


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?