Iksirugumta ([info]po) rakstīja,
@ 2014-06-13 15:36:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:brīvība, ilūzijas, noziedzība, paškontrole, reliģija, tikumība, valsts, vara, verdzība, vēlēšanas

divas brīvības
Iekšējā un ārējā kontrole (jeb ārējā un iekšējā brīvība) ir apgriezti proporcionāli lielumi.
Valdi sevi - vai valdīs tevi!
Līdzīgi ar ārējo pasauli - "varu" var iegūt tikai uz citu brīvības rēķina ("vara" ir citam atņemta brīvība).
Brīvi var būt tikai tādi cilvēki, kuri valda katrs pār sevi. Tā arī ir augstākā iespējamā kārtība. Dabiskā kārtība. Kārtība.
Cilvēki, šķiet, cer pamest visu atbildību un vadību pār sevi, skriet pa "valdnieku" noliktajām "kārtības" (iznīcības) sliedēm un kaut kādā veidā šajā verdzības stāvoklī gūt piepildījumu. Pērk visas idiotiskās rotaļlietas, kas "nepieciešamas", lai sasniegtu tādu stulbuma un konformisma pakāpi, ka individualitāte un brīvība aizmirstos pilnībā, tās vietā liekot tik pat debilu vai, sliktākā gadījumā, galēji ļaunu (varaskāru) cilvēku atzinību - vienalga, vai tā nāktu nozīmīšu, komplimentu, statusu vai kādā citā fiktīvā veidā.
Kā izskatās no pārrunām tepat cibā, daži uzskata, ka brīvība ir pretējais tikumībai (neņemiet ļaunā, bet šis vārds - labāku latviešu valodā neatrodu -, manuprāt, pelnījis atdzimšanu), no kuras tā ir faktiski un negrozāmi atkarīga. Tikai cilvēks, kurš dzīvo saskaņā ar patiesību (tikumīgs cilvēks), var būt brīvs, tāds, kurš nemeklē līdzcilvēku žēlastību, fiktīvi atdodot citiem tiesības dzīvot viņa vietā, izmantot viņa laiku, viņa ķermeni, viņa domu procesus, viņa pacietību, lai celtu to, ko iekārojuši attiecīgie krāpnieki.
Brīvība ir reizē gan personīga dzīvošanas māksla, gan sabiedriski organiskākais un veselīgākais stāvoklis. Verdzība, savukārt, ir sakropļota, nevadīta psihe, kura dabiski saistās ar nevarību, slimīgumu un kaitniecību sabiedriskajā dzīvē (šī posta pamats un balsts ir "varas" reliģija un to apkalpojošais aparāts, kā arī, protams, konkrētie psihopāti, kuri šādu "kārtību no haosa" cenšas uzcelt, sakropļojot indivīdus un iemānot viņus fiktīvajā totalitārisma "drošībā").
"Tikumība" jeb brīvība daudzu prātos ir jēgu zaudējis termins, līdz ar ko cilvēki ļauj sev sairt kolektīvos spaidos un individuālā haosā - "valsts" imaginārajā paspārnē. Daudzi labprātāk atbalsta zagšanu, cilvēku laupīšanu, spundēšanu, pazemošanu, spīdzināšanu - varmāku "likumus" jeb pavēles, nesaprotot neko no tā, kā darbojas viņi paši un pasaule ap viņiem. Tie, kas baidās no brīvības, no paškontroles, no tikumības un rakstura, murgo bezprāta šausmas par dzīvi bez verdzības un cīnās par to, lai gan viņiem, gan viņu līdzcilvēkiem tiktu uzspiesta aizvien smagāka vardarbība ("likumdošana" un "likumu" vardarbīga ieviešana), jo šī infantilā pozīcija, kā pazīstams no laika, kad valdošais "varas" aparāts bija baznīca, noņem visu personīgo atbildību un piešķir ticību neiespējamai, ar realitāti nesaistītai Zelta Nākotnei, ko nesīs tie, kuru galvenais uzdevums ir iznīcināt cilvēku līdz mašīnas, darba lopa līmenim.
Ticībā "valstij" un "varai" nav nekā cēla, nekā laba, nekā skaista, nekā tikumīga - jo "valsts" pamatideja ir citu apspiešana savas nevarības attaisnošanai, visu pakļaušana sliktāko un vājāko iegribām, personīgās noteikšanās un brīvības izskaušana. Bet tāda ir brīvības no brīvības cena. Valdi sevi - vai valdīs tevi! Bet tie, kuri vēl nespēj uztvert tik vienkāršu patiesību, tādu patiesību, no kuras atkarīgs gan katra individuālais, gan visas planētas liktenis, un kuri velta veselus mūžus pasaules iznīcināšanai caur "varas" jeb dabas iznīcināšanas ideju, ir uzskatāmi par bērniem, kuri vēl nav iemācījušies pat mācīties - par zīdaiņiem. Un tādiem nav nekādas teikšanas, to balss ir tukša skaņa, kas neatbild ne uz ko. Tieši tāpēc tādi piedalās "vēlēšanās" - un to pašu arī saņem atpakaļ.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]barvins
2014-06-13 17:47 (saite)
"Brīvi var būt tikai tādi cilvēki, kuri valda katrs pār sevi. Tā arī ir augstākā iespējamā kārtība. Dabiskā kārtība. Kārtība."

Ko lai iesāk ar bērniem līdz 2 gadu vecumam? Vai nu tu valdi pār viņiem un neesi brīvs, vai arī viņi nomirst badā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]po
2014-06-13 17:48 (saite)
Vai tu esi bērns? Jautājumi par to liecina.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barvins
2014-06-13 17:48 (saite)
Nē. Toties man ir bērni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]po
2014-06-13 17:50 (saite)
Tad tava dabiskā atbildība būtu izaudzināt tos par brīviem, patstāvīgiem, godīgiem, nepretrunīgiem cilvēkiem. Tas vilciens droši vien jau atiet no perona.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barvins
2014-06-13 17:53 (saite)
Un tikai tad es varēšu piedalīties tavā visaugstākajā iespējamajā kārtībā? Jo pirms tam es nebūšu brīvs - man būs jāāudzina bērni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Ko sēsi, to pļausi.
[info]po
2014-06-13 17:55 (saite)
Kā bērnu audzināšana var ierobežot brīvību? Brīvību ierobežo tikai pretrunība - rīkošanās nesaskaņā ar principiem (vai "bez" tiem - it kā dabas likumsakarības varētu pārkāpt līdzīgi politiķu pavēlēm). Domā un rīkojies patiesi, un viss būs labi. Kā teica kāds sens folklorists: Patiesība darīs jūs brīvus!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: Ko sēsi, to pļausi.
[info]barvins
2014-06-13 18:07 (saite)
Hmm, savdabīga brīvības definīcija. Tātad, ja Jānim ir princips "vienmēr paklausīt Pēterim", un Pēterim ir princips "katru ceturtdienu likt Jānim, lai atdod visu savu kabatas naudu", tad abi skaitās brīvi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: Ko sēsi, to pļausi.
[info]po
2014-06-13 18:22 (saite)
Paklausība nevar būt princips. Paklausība nozīmē atdot savu spriestspēju otram. Tas, vai tas otrs turas pie realitātes, vairs pat nav būtiski (taču "valsts" pārstāvju gadījumā ir skaidrs, ka stulbeņi (burtiski "aklie" jeb bezprincipu, bezrealitātes cilvēki) uztic savas dzīvības psihotiskiem, garīgi slimiem muļķiem, kuri, savukārt, kalpo psihopātiem, kuriem uz citu dzīvēm vispār ir nospļauties).
Un vispār - kas tā par pasauli, no kuras tu izroc kaut kādu vajadzību nemitīgi kādam paklausīt?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: Ko sēsi, to pļausi.
[info]barvins
2014-06-13 18:38 (saite)
Paklausība nevar būt princips, hmm (konfuciāņi kapā apgriežas otrādi un izgaist, saprotot, ka viņi nemaz nevarēja būt eksistējuši). A kā var zināt, kas var būt princips, kas nē? Teiksim, zirnis ir princips?

(Paklausību savā hipotētiskajā piemērā iepinu tāpēc, ka piemērs bija, lai ilustrētu brīvības definīciju, un paklausība un brīvība ir cieši saistīti jēdzieni).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: Ko sēsi, to pļausi.
[info]po
2014-06-13 18:43 (saite)
Es cienu cilvēku vēlmi un centienus saprast. Troļļošana ir jau kaut kas cits.
Ļoti skumji, ja nekad dzīvē neesi redzējis labu cilvēku, ja nesaproti, ko nozīmē saprātība un godīgums - ja tev, it kā pieaugušam cilvēkam, uz pirkstiem jāskaidro lietas, kas parasti jau pusaudža vecumā kļūst vismaz saprotamas, ja ne pieņemamas. Pietiek māžoties, ir svarīgākas lietas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: Ko sēsi, to pļausi.
[info]po
2014-06-13 18:45 (saite)
Ja vēlies saprast, par ko es runāju, paskaties šitos: links uz pirmo trim daļām!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: Ko sēsi, to pļausi.
[info]po
2014-06-13 18:45 (saite)
*pirmo no trijām*

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: Ko sēsi, to pļausi.
[info]barvins
2014-06-13 22:56 (saite)
Labi, labi, pietiks jau. Priecīgas brīvdienas:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?