Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2009-06-30 09:17:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:ekonomika

No intervijas ar Miķelsonu, kurš no Latvenergo
– Pēc Pasaules Bankas lietotās metodikas, ja legāla ekonomika uzrāda 20% krituma, kā tas ir tagad Latvijā, patiesais kritums jāvērtē pēc elektroenerģijas patēriņa. Ja oficiālais kritums ir 18%, bet elektroenerģijas patēriņa kritums ir 10%, tas liecina par konversiju no legālas ekonomikas sektora uz pelēko sektoru.

– Gluži tā nav. Jāskatās, kādos sektoros ir kritums. Latvijā šogad rūpniecības uzņēmumos elektroenerģijas patēriņa kritums ir 30%. Iedzīvotāju elektrības patēriņā dramatisku kritumu nav. Tirdzniecībā arī kritums nav dramatiski liels.

Turklāt ekonomikā ir lietas, kas mani mulsina. Nesen iekļuvu milzīgā sastrēgumā, jo izrādījās, ka lielveikalā Spice notika izpārdošana, – sastrēgums uz Spici sākās jau no TV torņa Krasta ielā pāri Salu tiltam. Iedzīvotāju rīcībā ir milzīgas rezerves.

Lai saprastu tendences, jāvērtē klientu grupas. Ap 60% Latvenergo klientu vidējais elektrības rēķins ir ap 10 latiem mēnesī, un tikai 3% klientu rēķins ir virs 40 latiem.

– Tad tipisks Latvenergo klients ir pilsētas dzīvokļa saimnieks.

– Turklāt visdisciplinētāk norēķinās tie, kas ir ar vismazākajiem ienākumiem, tie klienti, kas maksā desmit latu lielos rēķinus. Viņi izurbj vēl vienu papildu caurumu siksnā un vispirms samaksā par elektrību, siltumu un komunālajiem pakalpojumiem, tad pāri paliek trim baltmaizes kukuļiem un cerība, ka bērni kaut ko piesviedīs klāt.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]unpy
2009-06-30 09:57 (saite)
Tieši tā. Pasaules bankas lietotās metodikas un tamlīdzīgs blablabla. Jau vair;akkārt esmu norādījis, ka pēc vienotas metodikas rēķinot divgovju naturālajā saimniecībā notiekošo un 50tk galvu AS fermā, rezultāti sanāk visnotaļ ekstravaganti.

Kritums pēc elektroenerģijas patēriņa. Ha. Mums viens pats "Liepājas metalurgs" patērē gandrīz tikpat, cik Rīgas HES var saražot gadā. Uz pārdesmit strādājošo.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-06-30 10:10 (saite)
Aga. Arī esmu saskāries ar zituācijām, kad lielfirmām paredzētu metodiku Prokrusta gultā tiek guldīts vidēji liels Latvijas uzņēmums. Rezultāti ir visai stulbi, bet metodikas pielietotāji apvainojas, ja viņiem to aizrāda.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]fedrs
2009-06-30 10:16 (saite)
Pēc izpārdošanas Spicē, atkal varam gaidīt jaunu preču pievedumu komūnā [info]pa_leeto. ;)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]antuanete
2009-06-30 10:28 (saite)
:D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]aizliegts_v
2009-06-30 10:27 (saite)
Par tām rezervēm pa lielam taisnība. IMHO. Šai sakarā, man galvā jau labu laiku rosās metode kā pacelt tautsaimniecību. Vispirms no ļaužiem ar nodokļu paaugstināšanu un ienākumu samazināšanu jāizpumpē uzkrājumi. Tiktāl izskatās pēc pašreizējās realitātes.
Pēc kāda laika vajadzētu rasties situācijai, kad ekonomiski aktīvie ļauži spiesti funktierēt par savu biznesu. Šajā brīdī ir jāatsāk normāla kreditēšana ražošanai, nodokļu sistēma jāizmaina, lai tā stimulētu ražošanu, utt.
Es gan īpaši neticu, ka mūsu valdība līdz kam tādam ir aizdomājusies. Vai vispār spētu ko tādu saplānot.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?