Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2009-03-26 08:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Turpinājums ražošanai
Nesenais puksts par rūpniecisko ražošanu kauč kā radīja vēlmi nedaudz izvērst šo tēmu, lai parādītu, kā rodas atpalicība. Par PSRS atpalicību būs šis stāsts, kaut gan dažas lietas ir universālākas.
Pieņemsim, tiek taisīts kaut kāds izstrādājums, un tur vajadzīga metāla detaļa, kuru izštancētu no lokšņu metāla. Konstruktors uzzīmē, sarēķina, ka priekš detaļas nepieciešamās stiprības tur būtu nepieciešams konkrētas markas metāla loksne 0.7 mm biezumā. Tālāk sākas jau reālā dzīve. Izrādās, ka piegādātājs var piegādāt metālu tikai ar 0.1 mm pielaidēm, tobiš metāla biezums var būt tikpat labi 0.6 mm vai 0.8 mm. Piegādātājs nav ļauns, vienkārši viņa iekārtas labāku precizitāti nenodrošina. Konstruktors atgriežas pie aprēķiniem, ieliek abas galējās vērtības un konstatē, ka pie 0.6 mm detaļa būs pārāk plāna un neturēs slodzi, bet pie 0.8 mm konstrukcija būtiski nemainās, tikai kļūst nedaudz smagāka. Pavisam nedaudz. Tā kā 0.6 mm ir pilnīgi nepieļaujami, nākas skatīties nākošo lielāko biezumu. Loģiski būtu ņemt piemēram 0.8 mm ar to pašu pielaidi, jo tad plānākais būtu 0.7, kas nepieciešams, bet izrādās, ka piegādātājs tādu neražo, atsevišķi vienam pasūtītājam iekārtas nepārstādīs, un vispār - "gribi - ņem, negribi - neņem", jo PSRS bijs deficīts uz visu ko, tai skaitā uz rūpnieciskām izejvielām. Tālākās sarunās ar piegādātāju noskaidrojas, ka piegādātājs pats metālu saņem no citurienes, un tā sastāvs neizceļas ar īpašu viendabīgumu. Novirzes tiek apzinātas, un skaidrs, ka stiprības garantēšanai ir jāņem biezums ar vēl vienu rezervi. Rezultātā tiek izvēlēts materiāls ar biezumu 1 mm un novirzēm 0.15 mm uz abām pusēm, jo piegādātājs to ražo uz citas iekārtas, kas nodrošina tikai šādu precizitāti.
Konstruktors atkal dodas pie aprēķiniem, un konstatē, ka detaļa no šāda biezuma materiāla jau liek viņam izmainīt apkārtējo konstrukciju, nedaudz palielinot tās gabarītus. Izgatavot detaļu no biezāka materiāla var tikai uz lielākas štances, bet tas jau ir sīkums.
Ja vienas detaļas izmaiņas rada šādas galvassāpes, varam iedomāties, kas notiek ar sarežģītākām konstrukcijām. Tiesa, pieredzējuši konstruktori ar to rēķinās jau no paša sākuma, ieliek jau zināmus un dabonamus materiālus ar visām pielaidēm, tā ka izstrādes darbietilpība būtiski nepalielinās, bet rezultāts ir tāds kāds ir - konstrukcija bieži vien ir nepamatoti liela un smaga.
Ja izstrādājums ir nepieciešams nelielā daudzumā, tad var iet citu ceļu - aizbraukt pie piegādātāja ar dāvanām un viņa noliktavā piemeklēt sev derīgāku metālu. Individuālā ražošanā var ielikt vairāk roku darba, kā anekdotē - tālāk ar vīli visu apstrādāt. Bet kas der individuālai ražošanai, tas jau neder sērijai, un pavisam neder lielai sērijai un masveida ražošanai. Un nav noslēpums, ka priekš Žiguļu ražošanas nepieciešamais materiāls virsbūvju izgatavošanai gandrīz 100% tika importēts, jo PSRS piegādātāji nespēja nodrošināt nepieciešamo precizitāti lielā daudzumā.
Visu augstāk minēto var īsi raksturot kā tehnoloģisku atpalicību. PSRS konstuktors varbūt nemaz nebija dumjāks par savu ārzemju kolēģi, vienkārši viņam nebija pieejami visi tie paši materiāli pietiekamā daudzumā. Un brīžiem arī kādas apstrādes tehnoloģijas. Rezultātā nācās lāpīties un meklēt apkārtceļus, bieži vien lielākus, smagākus, dārgākus. Sakarā ar to, ka PSRS kopumā prota izgatavot kodolieročus, bet atpalika raķešu precizitātē, lai panāktu pretinieka raķešu šahtu garantētu iznīcināšanu, bija spiesta izgatavot jaudīgākas kodolgalviņas, kas bija lielākas un smagākas. Lielāku un smagāku kodolgalviņu nogādāšanai līdz pretiniekam prasījās taisīt lielākas un smagākas raķetes. Kamēr raķetes bāzējās sauszemes šahtās, tas tikai palielināja šahtu izmērus un izmaksas, bet tikko parādījās nepieciešamība raķetes izvietot zemūdenēs, tā tas jau prasīja zinātniski-tehnisku varoņdarbu no zemūdeņu konstruktoriem un ražotājiem, jo tik gigantiskas zemūdenes pasaulē cits neviens nespēja izgatavot. Marketings Propaganda priecīgi stāstīja pasaulei, ka PSRS ir zemūdenes, kurām analoga nav visā pasaulē, bet speciālisti abās pusēs jau patieso iemeslu zināja - tā bija tehnoloģiskā atpalicība atsevišķās sastāvdaļās, kas summējoties noveda pie grandiozi lielākām izmaksām tāda paša mērķa sasniegšanai. Un raķešu gadījumā tur bija vairākas būtiskas tehnoloģiskās atpalicības, kas summējās - nespēja izgatavot ļoti kompaktus kodolieročus, precīzas tēmēšanas tehnoloģiju trūkums, kas pamatā saistīts ar atpalicību elektronikā, cietās degvielas tehnoloģiju atpalicība, kas lika orientēties uz šķidrās degvielas raķetēm, kas parasti ir lielākas un sarežģītākas lietošanā, glabāšanā un apkalpošanā.
Ar elektroniku ir līdzīgs stāsts. Elektronikas ražošana prasa ārkārtīgi augstu tehnoloģisko disciplīnu visā ražošanas ķēdē. Ļoti augstas tīrības pakāpes izejvielas nonāk pie mikroshēmu/tranzistoru/citasfigņas ražotājiem, tie ar lielu rūpību un smalki saražo komponentes, kuras pēc tam iet gatavajos izstrādājumos. Ja ķēdē kaut kur parādās novirzes no kvalitātes, tad uzreiz krīt derīgā iznākums. Ja pie vienkāršiem izstrādājumiem varēja iztikt ar gatavās produkcijas šķirošanu (parasti gan bija arī kvalitātes kontrole un šķirošana procesa vidū, lai redzamus brāķus nelaistu tālāk), tad, pieaugot izstrādājumu sarežģītībai, tuvojās robeža, kad no konveijera vairs nevarēja nonākt neviens derīgs izstrādājums. Tādā brīdī ražošanas turpināšana kļuva jau pilnīgi bezjēdzīga. Neliels ilustratīvs un vienkāršots piemērs - pieņemsim, ka ražošanas tehnoloģija nodrošina vidēji vienu defektu uz kvadrātcentimetru pusvadītāju plāksnes. Ja mēs ražojam tranzistorus vai diodes, kuru izmērs ir apmēram kvadrātmilimetrs, tas nozīmē, ka defektīvs būs apmēram katrs simtais izstrādājums. Ja mēs sākam ražot mikroshēmas, kuru kristāla laukums ir apmēram puskvadrātcentimetrs, tad defekts vidēji būs jau katrā otrajā mikroshēmā. Ja mēs gribēsim ražot ļoti lielas mikroshēmas ar divu kvadrātcentimetru laukumu, katrā būs vismaz divi defekti, un kāda derīga iznāks tikai laimīgā gadījumā.
Dažādu iemeslu dēļ rezultātā PSRS mazāk atpalika mazāk tehnoloģisku izstrādājumu ražošanā, bet jo izstrādājumi bija tehnoloģiski sarežģītāki, jo atpalicība bija lielāka. Un sprauga pakāpeniski kļuva arvien lielāka.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]watt
2009-03-26 09:50 (saite)
būtu jau labi ja problēmu saknē varētu cirst: cieti pateikt ka vajadzīga 0.7mm loksne, un pielaide ne lielāka par 0.03. un striktus līgumsodus.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-26 09:52 (saite)
PSRS laikos? Gribi - ņem, kas ir, negribi - neņem, jo paņems cits. Pilnīgs piegādātāja diktāts. Plānveida ekonomikā laikam citādi nesanāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]watt
2009-03-26 10:11 (saite)
nu, jautājums par to jau arī ir - kāpēc nesanāk, kāpēc neizdodas diktēt arī kvalitātes standartu.

nu jā, un arī piezīme - vai tad nevar saplānot tā, ka atradīsies vieta patērētāja diktātam?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-26 10:25 (saite)
Īsto atbildi nezinu. Un pat nezinu, vai ir vienīgā patiesā atbilde uz šo jautājumu :)
Reālajā dzīvē plānošana bija diezgan visaptverošs un ilgstošs process, un visādiem ilgtermiņa plāniem tur bija liela loma. Cik saprotu, sākotnēji tikai plānots, cik, piemēram, vajadzētu uzbūvēt dzīvokļus, kilometrus ceļu, saražot spilvenu, tad pa ķēdīti gāja tālāk, skatījās cik tam vajag cementa, drēbes, asfalta, vai tam vispār ir izejvielas un vai ar ražošanas paplašināšanu pie izejvielām varēs jautājumu atrisināt, tad nāca nākošā iterācija un beigās kaut kāds plāns bija. Cik saprotu, plānošana parasti sākās no militārās puses, tam sekoja militārā rūpniecība, tam atkal ražošanas līdzekļu izgatavošana, un pašās beigās nāca civilā rūpniecība un patēriņa preces. Tā kā apkārt rēgojās vieni ienaidnieki, šī prioritāšu secība bija saprotama. Tā kā ļoti liela daļa iekšzemes kopprodukta gāja uz militāro varenību, citiem palika tikai tas, kas palika pāri, un deficīts bija visparastākā un pierastākā lieta. Bika arī plānošanas novirzes, kad uzņēmumam bija piešķirti fondi uz kaut kā saņemšanu, bet saņemt neko nevarēja, jo ķēdes iepriekšējais posms to nemaz nebija saražojis. Un tā tas deficīts pa ķēdīti izplatījās tālāk.
Kauč kā brīžiem šķiet, ka plānveida ekonomikā bija mēģinājums virvi uz priekšu dabūt ar stumšanu, nevis vilkšanu :)
Bet, kā jau teicu, vienīgo un patieso atbildi nezinu :(

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]viestards
2009-03-26 10:44 (saite)
pamatā tāpēc, ka plānveida ekonomika neparedz rūpēties par kvalitāti, bet par to, lai ražotu visi un visu. Piemēram- uz veikalu atved nevienam nevajadzīgu preci un tā ir jāpārdod. Un viss. Nekāds neņemšu un man nevajag. Ražotājs plānu izpildījis, tagad tas jāpilda pārdevējam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-26 10:54 (saite)
Nevar teikt, ka galīgi nebija rūpes par kvalitāti. Militārajai produkcijai bija Vojennaja prijomka, kur paši militāristu pārstāvji sēdēja rūpnīcās un kontrolēja kvalitāti. Vēlākos PSRS gados bija "Kvalitātes zīme", kuru piešķīra kvalitatīvai produkcijai. Vai tur ražotājam kāds labums no tā bija vai tikai gods un uzslava pa partijas līniju, to gan nezinu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aizliegts_v
2009-03-26 14:45 (saite)
Prēmijas bija, vismaz vadošajiem cilvēkiem :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-26 15:07 (saite)
Prēmija - tas ir patīkami, bet vai izšķiroši, lai plēstos? :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aizliegts_v
2009-03-26 15:31 (saite)
Kā kuram ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]fedrs
2009-03-26 10:30 (saite)
Šobrīd mums ir tā priekšrocība, ka vairs nav jāmokās ar tehnoloģisku atpalicību un izejvielu piegādātājiem. Tagad jebkurš mūsu izcilais konstruktors iepērk gatavus Ķīnā ražotus mēslus, kuriem jau sākotnēji nav paredzēts ilgāks mūžs kā līdz līzinga maksājuma beigām, un lepni nodarbojas ar andeli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-26 10:38 (saite)
Pie mums iepērk jau gatavus Ķīnā ražotus gatavos izstrādājumus ;)
Te ir otra problēma - kāpēc poļi, ķīnieši, turki un vēl viens otrs prot savus atklāti sakainos izstrādājumus pa visu pasauli lētā cenā pārdot, bet mēs nē? Sūdīgi saražot vēl drusku spējam, bet lēti nu nekādīgi :(

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mdog
2009-03-26 10:52 (saite)
ir tāda huiņa- ģeoekonomika.

proti, ka šajos klimatiskajos apstākļos, kur jāmaksā par apkuri, sienām jābūt biezām(tb uzcelt ražošanas telpu ir dārgāk), komunikācijām jābūt ieraktām(lai nesasaltu un nah nenomirtu) da pats strādnieks ēd vairāk(auksti, saproties, vajag vairāk kaloriju) un siltāk un vairāk ģērbjas kā arī dzīvo mājā ar resnām sienām un daudz maksā par apkuri- vnk loģiski, ka Nekad nevarēs ražot Lēti! āmen!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-26 10:55 (saite)
Nesaprotu, kā Somija, Zviedrija, Norvēģija un Kanāda vēl dzīvo :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mdog
2009-03-26 10:56 (saite)
a ko kanāda, somija da norvēgija saražo lētāk?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-26 10:59 (saite)
Ja ne vienmēr lētāk (runā, ka Zviedrijā pārtika jau esot lētāka nekā Latvijā), tad tomēr viņi ir atraduši iespējas kaut ko ražot, tirgot, saimniekot tā, lai dzīvotu labāk par mums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fedrs
2009-03-26 11:09 (saite)
Tu mums esi mācīts ekonomists, uzorganizē lētu ražošanu, bet mēs, ja par piedāvāto algu varēsim dzīvību izvilkt, iesim pie konveijiera skrūvītes pievilkt. ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-26 11:21 (saite)
Kāpēc domā, ka Latvijā būtu īstā vieta lētai ražošanai, kur cilvēki pie konveijera pievelk skrūvītes? Īsti lētā ražošanā skrūvītes iesit ar āmuru :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]petrovichs
2009-03-26 11:00 (saite)
Somija mobilos telefonus saražo daudz lētāk nekā mēs :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mdog
2009-03-26 11:07 (saite)
nestrīdēšos, jo jau daudzus gadus lietoju aziātu telefonus, bet nu dikti šauba māc, ka atverot kādu citu telefonu, tur stāvēs uzraksts- made in finland! a nevis- made in china! kā tas ir visām manis pārbaudītajām sadzīves tehnikas vienībām, kuras rotā solīdi vācu un holandiešu zīmoli- par piemēru, "braun", "philips", etc!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-26 11:11 (saite)
Dīvainā kārtā Vācija un Šveice, da i virkne citu valstu, kur algas visādos līmeņos ir manāmi augstākas nekā pie mums, spēj joprojām diezgan veiksmīgi ražot. Vnk viņi ražo kaut ko drusku citu un ar ķīniešiem pa tiešo cenšas nekonkurēt.
Uzreiz varu teikt - viņiem ir daudz, daudz labāka darba organizācija.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mdog
2009-03-26 11:21 (saite)
un, kas vēl svarīgāk- valsts atbalsts un protekcionisms. kas dievzemītē nekad nav bijis un nebūs, ibo par vietējā tirgus pat minimālu aizsardzību te nekad nav domāts un neesmu redzējis pat mazākos mājienus, ka tiks domāts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-26 11:22 (saite)
Protekcionisms padara pašmāju produkciju sliktāku un dārgāku :(

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mdog
2009-03-26 11:29 (saite)
a ir varianti kā glābt dievzemītes ekonomiku?

es, par piemēru, nesaprotu, kāpēc eksportētājuzņēmumiem nav vispār nekāda valsts atbalsta un kāpēc spānijā litrs viskija "grant" maksā 8 eiro, bet pie mums- 12 latus! un tā visās jomās, kur tik paskaties! nu būsim reāli, ja valsts to neregulē nekādā ziņā, tad žopa ir vnk neizbēgama!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-26 11:39 (saite)
Pārfrazējot vienu anecu par Krieviju - ir divi varianti:
1. Reālistiskais - atlido citplanētieši un visu mums te sakārto;
2. Fantastiskais - mēs paši to izdarām.

Īrija arī kādreiz bija nabadzīga zeme. Bet nāca viņiem godīga un spējīga valdība un viņiem izdevās straujš izrāviens. Ļoti prasmīgi izmantoja arī Eiropas naudas, un piesaistīja ļoti pamatīgus investorus. Daudzas lielās amerikāņu kompānijas nāca Eiropā caur Īriju un uzcēla tur savas rūpnīcas un loģistikas centrus, tāpēc, ka tur bija labvēlīga nodokļu politika. Ne tikai nodokļu politika, protams, tur bija arī citas labas lietas, kas viņiem interesēja.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]petrovichs
2009-03-26 11:40 (saite)
Tikai nemēģini salīdzināt lētās Eiropas cenas ar ASV ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mdog
2009-03-26 11:42 (saite)
ai, beigsim šo skumjo sarunu, kuru bez antidepresantiem vnk nav iespējams turpināt!;/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-26 11:51 (saite)
Soore, sarunas karstumā izlauzās :(

:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vikings
2009-03-26 12:06 (saite)
nu nu. Sarunas karstumā.
Labi skaties uz lietām, lai arī viss sākās kā PSRS iztirzājums.
Vai tad nav vienkāršāk un gudrāk apvienot spēkus ar tuvāk esošo, lai radītu lētākas izmaksas pie kādām noteiktām vienībām? Tas par šo dievzemīti

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-26 14:20 (saite)
Tas viss ir teorētiski. Ne visas izmaksas ir pašu ziņā. Arī naudas cena var gadīties, ka pie mums ir stipri augstāka nekā vecajā Eiropā un Amerikā, un tad tas spēcīgi sadārdzina visu. Riktīgā masveida ražošanā mēs diez vai ar Ķīnu spētu konkurēt, bet kaut ko, kam svarīgs piegādes laiks līdz klientam, to droši vien varētu veikt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]aizliegts_v
2009-03-26 14:46 (saite)
Padomju mikroshēmas - pašas lielākās mikroshēmas pasaulē :D

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?