Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2011-08-27 12:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:ekonomika

KreisieProgresīvie/taisnīgie, Džini indekss un citi zvēri
Pamanīju, ka Kreisie/progresīvie ir sākuši parakstu vākšanu, lai Latvijā ieviestu progresīvo nodokļu sistēmu. Viņuprāt, nevienlīdzība Latvijā esot pieaugusi, par ko liecinot Džini indeksa pieaugums no 30 līdz 40. Un kreisie jau nebūs kreisie, ja izeju no šīs, viņuprāt, problēmas neredzēs citu, kā tikai lielo ienākumu aplikšanu ar papildus nodokļiem, lai Džini indeksu mazinātu.
It kā jau skaisti, bet... Tie paši kreisi progresīvie negrib atcerēties vai arī nekad nav zinājuši, ka Džini indekss ir visai relatīva lieta un nekādā ziņā nav absolutizējams. Varam apskatīt divus dažādus Džini indeksus, kuros, cik nu man tas ir labi izdevies to attēlot, Džini-1 ir ar lielāku nevienlīdzību, bet Džini-2 ar mazāku. Bet Džini-1 ir redzams, ka trūcīgākie ir daudz turīgāki nekā pie Džini-2, kurš atkal būtu kreisi progresīvo sapnis, jo sabiedrības nevienlīdzība ir daudz mazāka:


Ko vēl var izlasīt kreisi progresīvo Petīcijā http://kreisie.lv/paraksties/ ?
Var izlasīt to, ka viņiem nepatīk tikai lieli ienākumi. Nekur viņi nerunā par indivīda darba daudzumu šo ienākumu radīšanā. Ja kāds ir ļoti augsti kvalificēts vai arī strādā no rīta līdz vakaram, lai tikai nopelnītu vairāk, tas kreisi progresīvos neinteresē. Ja ienākumi ir lieli, tie ir apliekami ar papildus nodokļiem. Ja indivīds ir slinks kā maita un attiecīgi maziem ienākumiem, tas atkal kreisi progresīvajiem ir mīļš, jo tam nodokļu slogu varētu pat samazināt. Vai pat piešķirt pabalstus. Un tā rodas arvien lielāka grupa tādu, kam vajadzības ir minimālas, kas var ilgstoši dzīvot uz pabalstiem un strādāt nevēlas un pat vairs nav spējīgi. Vārdu sakot, būtu viduvējībai vai mazspējīgam ir labi, būt darbīgam un ražīgam - slikti.
Un vēl, nezinu vai daudzi to ievērojuši, bet kreisi progresīvie ne ar vārdu savā petīcijā nepiemin tos, kas no nodokļiem izvairās. Man šķiet, ka sabiedrībai kopumā daudz veselīgāk būtu piespiest nodokļus maksāt visiem, kas ļautu jau tagad maksājošajiem nodokļus samazināt (utopiska vēlme, ja pie varas būs kreisie, kuri tradicionāli vēlas pārdalīt), nekā aplikt ar papildus nodokļiem tos, kas nodokļus jau maksā.
Kreisi progresīvo priekšlikumi pašreizējā formā tikai veicinās ēnu ekonomiku. Bet varbūt tāds ir viņu sponsoru mērķis?
Pasaule ir pilna ar derīgiem idiotiem.



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]karuna
2011-08-27 23:08 (saite)
Domāju, ka jā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2011-08-29 23:48 (saite)
par kādiem cipariem bija runa pēdējā piegājienā par progresīvo nodokli? 400 ls mēnesī? īpaši resnie buržuji, no kuriem īpaši daudz jāpaņem? nekļūsim nu smieklīgi.
jā, man tā ir personīga sāpe, jo es esmu no tiem, kam katra darba stunda un katra zīme ir apmaksājama - jo vairāk es strādāju, jo vairāk nopelnu, un negribu tikt par to sodīta.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-08-30 00:18 (saite)
Kādi cipari tev liktos atbilstošas?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2011-08-30 00:20 (saite)
ka tik tepat augstāk nebij minēts "viss ir labs, kas neskar mani" - tātad vairāk, nekā pelnu es :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-08-30 10:43 (saite)
Visam ir jābūt atbilstoši vidējam ienākumu līmenim valstī. Ja tu dzīvotu, piemēram, Anglijā, kur augstāka likme ir sākot no 37000 mārciņu gadā, vai arī tad tu justos sodīta? Ja tu tur dzīvotu, tad ir pilnīgi droši, ka tu noteikti pelnītu vairāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2011-08-30 12:47 (saite)
aha, un ja mums vidējie ienākumi ir 350 ls mēnesī, tad visi pārējie buržuji lai tik maksā ragā.
man nepatīk tas, kā progresīvais nodoklis atsaucas uz tādiem kā es, kam nav noteikta izmēra viena mēneša/gada ienākumu. pieņemu, ja cilvēkam ir cietā alga, tad viņš var arī norīt šo krupi, jo citur jau nav kur likties. kaut arī fakts, ka līdz šim 400 ls pelnījušais buržujs tāpat galā saņems tikpat, cik 350 pelnošais neburžujs, ir diezgan ironisks.
pilnīgi piekrītu petrovičam, ka ar tādu pelēko ekonomiku kā pie mums ir vienkārši smieklīgi ziepēties uz progresīvo nodokli. turklāt nav jau tā, ka mums būtu baigi viegli panesams tas nodokļu slogs. lai izmaksātu darbiniekam algu, man vēl tikpat jānomaksā nodokļos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-08-30 12:57 (saite)
Ko nozīmē viegli panesams? Nauda no gaisa nekrīt. Dzīve valstī vairāk vai mazāk ir solidaritāte. Ja šis cilvēku kopums ko sauc par tautu nav spējīgs sadarboties, lai visiem iedzīvotājiem būtu pēc iespējas labāka dzīve, tad atbildība par to arī ir jāuzņemas solidāri. Patiesībā tieši sabiedrības elite, kurai ir vislielākā ietekme virzīt procesus, arī ir visvairāk atbildīga par esošo situāciju valstī.

>> līdz šim 400 ls pelnījušais buržujs tāpat galā saņems tikpat, cik 350 pelnošais neburžujs

Tas nu gan nekādi nevar sanākt. Ja tagad atšķirība ir 50 Ls, tad pēc progresīvā nodokļa ieviešanas atšķirība varētu būt kādi 45 Ls. Turklāt tie 5 Ls jau nekur nepazudīs, bet atgriezīsies labākā ekonomikā, kas varētu tev pat dot vēl iespējas nopelnīt vēl vairāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2011-08-30 13:00 (saite)
jā, nauda no gaisa nekrīt tieši tik ļoti, lai man būtu grūti samaksāt darbiniekam algu, ja vēl tikpat jāmaksā nodokļos.
un par kādu solidaritāti tu runā? no tiem, kuri jau tāpat maksā nodokļus no katras nopelnītās kapeikas (te es pārslēdzos uz pašnodarbinātas personas, ne tikai darba devēja skatpunktu), paņemt vēl vairāk? un pelēkā ekonomika lai dzīvo sveika?
tāda sajūta, ka tu runā par ideālo pasauli, bet es - par to latviju, kurā dzīvoju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-08-30 13:18 (saite)
>> paņemt vēl vairāk? un pelēkā ekonomika lai dzīvo sveika?

Tas nav jautājums par vienu vai otru variantu. Progresīvais nodoklis neizslēdz cīņu pret ēnu ekonomiku. Vēl jo vairāk, kā minēts iepriekš, tas var palīdzēt cīņā pret to.

>> tāda sajūta, ka tu runā par ideālo pasauli, bet es - par to latviju, kurā dzīvoju.

Es runāju par to, ka cilvēki pārāk emocionāli uztver progresīvā nodokļa "netaisnīgumu". Pašreizējā nodokļu sistēma (ieskaitot izvairīšanos no to maksāšanas) nav ne par matu taisnīgāka.

Ja mēs balstīsimies tikai uz "šeit ir Latvija", tad nekad nebūs labāk. Šobrīd Latvijā ir pietiekami stabilas sociālās institūcijas (kā tiesas, ieņēmumu dienests, policijas), lai mēs varētu sākt veidot sistēmu uz solidāriem pamatiem. Jā, šīs institūcijas nav ideālas, bet daudzās Rietumeiropas valstīs ir vēl lielāka birokrātija. Tur vienkārši cilvēkiem ir solidārāka attiekme.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]baltaistrusis
2011-09-10 21:26 (saite)
Vēl viena nu jau "klasiska" kļūda ir aizmirst trešo vārdu jēdzienā, kas ir - sistēma. Un bļaut pret progresīvo nodokli, aizmirstot brīvā patēriņa līdzekļu palielinājumu, no kura veidotos, piemēram, valsts budžeta papildinājums caur PVN, kas savukārt dotu peļņu vietējiem ražotājiem, kas savukārt dotu iespēju viņiem nodrošināt jaunas darbavietas, kas savukārt... kas savukārt... un tas ir tikai viens no daudziem piemēriem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2011-09-11 14:25 (saite)
Vai ir kāda garantija, ka valsts budžeta papildinājums dos peļņu vietējiem ražotājiem?? Kāds ir šis mehānisms?

Es šoreiz neuzdodu jautājumu, par partijām pietuvinātajiem "vietējiem ražotājiem" ;-)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]petrovichs
2011-08-30 19:44 (saite)
Es jau arī aicinu uz solidaritāti, lai nodokļus maksā visi, nevis solidarizējas tikai daži apzinīgie/muļķi vai tie kas nemāk savus ienākumus pienācīgi noslēpt :)
Galu galā, jo cilvēkam ir lielāki ieņēmumi, jo, principā, ir arī lielākas iespējas tos slēpt. Un, ekonomiski skatoties, nodokļu "ietaupīšana" ir tāds pats bizness kā daudzi citi un kāpēc valstij vajadzētu šo "biznesu" cilvēkiem padarīt izdevīgāku? :)
Šobrīd, kamēr es nemanu solidaritātes no plašām masām, nespēju nesavtīgi domāt, cik labs cilvēks es būšu, ka vēl lielāku savu ieņēmumu daļu uzticēšu valdībai, kuru patiesībā uzskatu par mazspējīgu. Man joprojām šķiet, ka es pats savu naudu māku apsaimniekot labāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-08-30 21:02 (saite)
>> Man joprojām šķiet, ka es pats savu naudu māku apsaimniekot labāk.

Tu varbūt arī māki, bet 95% cilvēki to vienkārši notriektu vai nodzertu un mēs visi dzīvotu vēl lielākā bardakā. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]baltaistrusis
2011-09-10 21:24 (saite)
Tu ļoti labi izskaidro, kāpēc šobrīd tev ir grūti maksāt nodokļus - bet pēc tam lamā ideju, kura ir domāta tieši, lai atvieglotu dzīvi tādiem kā tu (spriežu pēc cipariem). To es nevaru saprast.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2011-09-11 11:57 (saite)
es runāju par vidējo, nevis par sevi. es nopelnu tieši tik, cik strādāju, un strādāju es ļoti daudz.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]petrovichs
2011-09-11 14:23 (saite)
Vispirms es vēlētos efektīvu jau esošās naudas izlietojumu, pirms valstij dot jaunu naudu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?