porcelāna lellīte [userpic]

22. Aprīlis 2017 (13:00)

varbūt kāda nesen vakcinējusies un var uzrakstīt konspektu par tēmu difterijas un ērču encefalīta vakcinācija zīdītājām? mums te tikai dzīvās novājinātas vai ir arī drošas un savietojamas? paprasīju ģ.ā. norīkojumu, viņai teica lai pati vispirms izpētu :D

Comments

Posted by: austra ([info]au)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 13:05

Man ārsts teica, ka kamēr zīdu, nekādas ērčpotes.

Posted by: silent wings ([info]sw)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 13:11
social_networks

un man ģ.ā. savulaik par difterijas poti teica, ka zīdīšanas laikā labāk ne.

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 14:34

Man ģā, acis nepamirkšķinājusi, difteriju sapotēja reizē ar manu zīdaini.

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 14:37

Principā vajag konkrētās vakcīnas nosaukumu (vai jāsameklē pēc tā, vai tā ir atsevišķā vai kombinētā, gan jau nav daudz variantu), un tad lasīt aprakstu iekš zāļu valsts aģentūras reģistra.
Uz ātro atradu kaut kādu, kam tikai akūta saslimšana un grūtniecība bija kontrindikācijas.

Posted by: extranjero ([info]extranjero)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 16:46

ZVA saka, ka neaktīvās ir Encepur adults un TicoVac. Uz zīdītājām nav testēts, tāpēc neiesaka.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 16:55

bet tas taču ir saprotams, ka uz zīdītājām neviens netestēs. pārāk liela atbildība gadījumā 'ja nu tiešām'. tieši tādēļ ir datubāzes savietojamības pārbaudīšanai:
http://e-lactancia.org/
https://toxnet.nlm.nih.gov/newtoxnet/lactmed.htm

neaktīvās jo vīruss beigts vai neaktīvas jo vīruss ir inaktivēts? man tas tiešām ir būtiski, jo es apgrozos vietās, kur ērces ir. encefalīta vīruss nonāk pienā (ir gadījumi liellopiem), līdz ar to man ir būtiski izvērtēt vai lielāks risks ir pašai dabūt vīrusu un to nodot ar pienu tālāk vai vakcinēties pat ja neiesaka potenciālu briesmu dēļ. jā, abas briesmas ir potenciālas, jā, izvēli izdarīšu es pati, bet man šobrīd nav iespējas pašai izguglēt un ir būtiski lēmumu pieņemt pēc iespējas ātrāk organizatorisku iemeslu dēļ

Posted by: extranjero ([info]extranjero)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 18:02

Jā, neaktīvs jeb inaktivēts = beigts. Tās nav dzīvās novājinātās (attenuated). Trešais variants par virus-like particles, kas ir raugā saražoti proteīni, kas atgādina vīrusus, bet nekad nav bijuši aktīvi, arī ir iespējams, bet pieļauju, ka tas būtu vēl dārgāk.

Problēma ir tajā, ka tev visdrīzāk par viņām būs jāmaksā, jo man šķiet, ka valsts vai apdrošinātājs neapmaksā, ja nav licencēts šai grupai. ZVA raksta, ka Encepur ir pie €30 (tātad 3 devas = €90).

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 23. Aprīlis 2017, 10:02

nu man jebkurā gadījumā pašai jāmaksā, tā kā nauda š.g. nav izšķirošais, viss jau ierēķināts

Posted by: extranjero ([info]extranjero)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 18:47

Tas bija par encefalītu. Pret difteriju zīdīšana ir ok. Piemēram, Imovax d.T. Adult (difterija un stingumkrapji) vai Dultavax (difterija, stingumkrampji, poliomielīts).

Posted by: crescendo ([info]crescendo)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 21:38

Ticovac izvairās. Vīruss gan inaktivēts, bet tur ar šī brīža pārējām sastāvdaļām nekāds longitudal studies nav un nevar būt, un ir iemesls, kāpēc potē tikai no gada vecuma.

Difteriju grūtniecēm var.
Barotājām -nu mana šī brīža ģā gaida, kad beigšu barot, bet man 2011 maijā bija pēdējā, steigas īsti nav, argumentāciju nepārprasīju (pirms gada runājām). Difterija-stingumkrampis ir inaktivēti toksīni, tā kā nevarēt iemeslu īsti nav, dažas variācijas pat ir uz barotājām pārbaudītas, nezinu vai mūsējā.

Posted by: crescendo ([info]crescendo)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 21:42

(pat nerunajot par mikroskopisku, bet tomēr, prionu risku. Ja specifiski tas biedē, Encepur laikam tas nav?)

Posted by: crescendo ([info]crescendo)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 21:48

(un par šīs ģā provakcīniskumu- pret gripu gan potēja).

Posted by: planeeta ([info]planeeta)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 18:11

Pārbaudi, vai Tev gadījumā nav imunitāte. Es neesmu potējusies, bet asinsanalīzes rāda, ka imunitāte ir

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 23. Aprīlis 2017, 10:03

domāju, ka nebūs, man jau sen vaijadzēja veikt to revakcināciju

Posted by: crescendo ([info]crescendo)
Posted at: 23. Aprīlis 2017, 12:13

Gan difterija gan EE vairākumam ir efektīvas stipri ilgāk. LV difterija ir daudz, tāpēc mēģina mazu bērnu vecākiem 5gad revakcināciju veikt, pārējiem 10, citur tās pašas vakcīnas der 30..40 gadus.

Ee ir sarežģītāk, bet arī ļ.iespējams, ka 5 gadi nav nekāds limits, tāpat kā 3 nebija.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 23. Aprīlis 2017, 13:20

nu es pat neatceros kad man bija EE jābūt, bet domāju ka nu jau ir vairāk arī par 5. difterijai gan vēl vajadzētu būt ok

Posted by: crescendo ([info]crescendo)
Posted at: 23. Aprīlis 2017, 15:02

5gadi šobrīd ir _ražotāju_ rekomendācija, šķiet, gan encepuram gan ticovacam. WHO 2011 gadā rēķina, ka TBE antiķermenīšu titri ir pilnīgi pietiekami vismaz 8 gadus pēc pēdējā būstera. Skatoties pubmed, jāņem vērā, ka amerikas vakcīnas dod stipri mazāku imūno atbildi kā eiropas.

http://www.who.int/immunization/TBE_duration_protection.pdf?ua=1

Ja ir aizdoma, ka tiešām 10+ UN vasarā taisaties vārtīties pa mežiem un pļavām reģionos, kur valsts apmaksā vakcināciju bērinem, praktiski pirmo gadu (nevis turpat vārtījāties arī pēdējos 10+gadus un tas visu laiku bija bīstamaisa reģions) - tad droši vien vērts vakcināties. (jo pēc kā tad rēķina nepieciešamību vakcināciju bērniem apmaksāt)

Jo profilaktiskās AB pēc ērces noņemšanas jau ne tik negribēsi dzert.



Ar to antivielu noteikšanu ir tā, ka neviens viņus neņemas interpretēt un viedokļi LV autoritātēm par pareizo interpetāciju diezgan būtiski atšķiras. Labākajā gadījumā tas ir 'ok, nesākam vakcinācijas kalendāru no sākuma, uztaisi vienu poti, tad uztaisi antivielu titru, tad domāsim vai šī skaitījās pirmā no trim, vai vienkārši būsteris'). Nu un tas, ka antivielu titru ietekmē visādas blakuslietas...
Anyhow, tas, ko es redzu pētījumos UN tas kas ir vajadzīgs pēc vakcinācijas, lai nevajadzētu visu režīmu restartēt ir 150u/ml.
Bet ir lasīti viedokļi par 300 vai pat 600, lai revakcināciju atliktu vēl uz gadu.

Nu un te mans 'i can google'beidzas, es nezinu cik legit ir pamatojums, ka 150u/ml mēnesi PĒC vakcīnas ir drošāk kā 300u/ml 10 gadus pēc vakcīnas - t.i. cik svarīgs ir tieši laiks pēc vakcīnas, nevis antiķermenīšu titrs, ja vienīgais, pēc kā eksperimentālo nosaka vakcīnu efektivitāti ir tas pats antiķermenīšu titrs.

Vairums apdrošināšanu ar prieku sedz TBE vakcīnu, bet nemīl segt antivielu titrus. (zīdītājas statuss LV apdrošinātājiem ir dziļi vienaldzīgs. Galvenais, lai tu neesi *)grūtniece *)psihiski slima *)hiv pozitīva.


Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 23. Aprīlis 2017, 20:51

ai, nu man apdrošināšana nedraud vēl apmēram tikpat ilgi cik darbs ar soc.garamtijām.
to laiku noteikti skatās tā, ka ja salīdzinoši īsu laiku pēc vakcīnas ir mazāks cipars nekā būtu jābūt pēc_vakcīnas vēl 'drošajā' priodā, tad vajag vēl vienu poti. jo nu tur pētījumos jābūt par vakcinētajiem saslimušajiem kurš bija tas cipars zem kura bija saslimšanas. bet es vnk aizmirsu kā tas rādītājs saucās.

vispār es varu parakst savu kompi, moš man te kāda imunoloģijas grāmata aizķērusies, ja tevi tas interesē :D

18 Lasīt komentārus piebilst