porcelāna lellīte [userpic]

22. Aprīlis 2017 (13:00)

varbūt kāda nesen vakcinējusies un var uzrakstīt konspektu par tēmu difterijas un ērču encefalīta vakcinācija zīdītājām? mums te tikai dzīvās novājinātas vai ir arī drošas un savietojamas? paprasīju ģ.ā. norīkojumu, viņai teica lai pati vispirms izpētu :D

Comments

Posted by: extranjero ([info]extranjero)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 16:46

ZVA saka, ka neaktīvās ir Encepur adults un TicoVac. Uz zīdītājām nav testēts, tāpēc neiesaka.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 16:55

bet tas taču ir saprotams, ka uz zīdītājām neviens netestēs. pārāk liela atbildība gadījumā 'ja nu tiešām'. tieši tādēļ ir datubāzes savietojamības pārbaudīšanai:
http://e-lactancia.org/
https://toxnet.nlm.nih.gov/newtoxnet/lactmed.htm

neaktīvās jo vīruss beigts vai neaktīvas jo vīruss ir inaktivēts? man tas tiešām ir būtiski, jo es apgrozos vietās, kur ērces ir. encefalīta vīruss nonāk pienā (ir gadījumi liellopiem), līdz ar to man ir būtiski izvērtēt vai lielāks risks ir pašai dabūt vīrusu un to nodot ar pienu tālāk vai vakcinēties pat ja neiesaka potenciālu briesmu dēļ. jā, abas briesmas ir potenciālas, jā, izvēli izdarīšu es pati, bet man šobrīd nav iespējas pašai izguglēt un ir būtiski lēmumu pieņemt pēc iespējas ātrāk organizatorisku iemeslu dēļ

Posted by: extranjero ([info]extranjero)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 18:02

Jā, neaktīvs jeb inaktivēts = beigts. Tās nav dzīvās novājinātās (attenuated). Trešais variants par virus-like particles, kas ir raugā saražoti proteīni, kas atgādina vīrusus, bet nekad nav bijuši aktīvi, arī ir iespējams, bet pieļauju, ka tas būtu vēl dārgāk.

Problēma ir tajā, ka tev visdrīzāk par viņām būs jāmaksā, jo man šķiet, ka valsts vai apdrošinātājs neapmaksā, ja nav licencēts šai grupai. ZVA raksta, ka Encepur ir pie €30 (tātad 3 devas = €90).

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 23. Aprīlis 2017, 10:02

nu man jebkurā gadījumā pašai jāmaksā, tā kā nauda š.g. nav izšķirošais, viss jau ierēķināts

Posted by: extranjero ([info]extranjero)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 18:47

Tas bija par encefalītu. Pret difteriju zīdīšana ir ok. Piemēram, Imovax d.T. Adult (difterija un stingumkrapji) vai Dultavax (difterija, stingumkrampji, poliomielīts).

Posted by: crescendo ([info]crescendo)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 21:38

Ticovac izvairās. Vīruss gan inaktivēts, bet tur ar šī brīža pārējām sastāvdaļām nekāds longitudal studies nav un nevar būt, un ir iemesls, kāpēc potē tikai no gada vecuma.

Difteriju grūtniecēm var.
Barotājām -nu mana šī brīža ģā gaida, kad beigšu barot, bet man 2011 maijā bija pēdējā, steigas īsti nav, argumentāciju nepārprasīju (pirms gada runājām). Difterija-stingumkrampis ir inaktivēti toksīni, tā kā nevarēt iemeslu īsti nav, dažas variācijas pat ir uz barotājām pārbaudītas, nezinu vai mūsējā.

Posted by: crescendo ([info]crescendo)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 21:42

(pat nerunajot par mikroskopisku, bet tomēr, prionu risku. Ja specifiski tas biedē, Encepur laikam tas nav?)

Posted by: crescendo ([info]crescendo)
Posted at: 22. Aprīlis 2017, 21:48

(un par šīs ģā provakcīniskumu- pret gripu gan potēja).

18 Lasīt komentārus piebilst