302cc9b4780f8cbef6f70c3a8417913050b6aafb ([info]mindbound) rakstīja,
@ 2020-12-04 14:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garastāvoklis:working
Mūzika:Flowers For Bodysnatchers - Infernal Beyond: Let Us Kill Again
Entry tags:computers:ai, science:biology

A new kind of science

Mākslīgā intelekta sistēmu sasniegumi šahā un go spēlē un pat tekstu sastādīšanā ir burtiski rotaļāšanās, salīdzinot ar AlphaFold.

Seno un līdz šim (par spīti visām Folding@home un citu iniciatīvu cienījamajām pūlēm) neatrisināto proteīnu locīšanas jeb strukturālo motīvu problēmu var uzskatīt par atrisinātu. Šāda sasnieguma nozīmi un tālejošās sekas var bez pārspīlējumiem salīdzināt ar tranzistora izgudrošanu, tas ir viens no zinātnes vēstures un zinātniski tehnoloģiskā progresa pagrieziena punktiem.

https://deepmind.com/blog/article/alphafold-a-solution-to-a-50-year-old-grand-challenge-in-biology
https://www.sciencemag.org/news/2020/11/game-has-changed-ai-triumphs-solving-protein-structures
https://www.nature.com/articles/d41586-020-03348-4
https://www.economist.com/science-and-technology/2020/11/30/how-do-proteins-fold



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2020-12-05 21:16 (saite)
Vienalga kādu materiālu darbarīkiem, galvenais, ka ne tiem, kas ir atrasti. Fakts, ka ne tikai Ēģiptē, bet citos saitos ir tendence ar arhitektūras primitivizēšanos līdz ar nesenāk datētiem monumentiem, arī ir lieta, par kuru nav sakarīga pamatojuma no oficioza.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2020-12-05 21:19 (saite)
Ja "vienalga, kādu", tad paliek izvēle starp "primitīvāku par vēlākajiem" vai "milzu sensācija un supercivilizācijas". Ja vari iedomāties vēl kādu trešo variantu, esi lūgts beidzot detaļās izklāstīt savu versiju, tā vietā, lai pagaidām bez jebkāda pamatojuma lepni noraidītu esošo evidenci un uz tās bāzes sastādītās teorijas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-12-06 00:28 (saite)
Aiz tīrās ziņkārības esmu samērā daudz interesējies par dažādu materiālu apstrādi (ārpus savas kokapstrādes jomas) un tā gaismā "pareizo" zinātnieku teorijas par šo tēmu man liekas maigi izsakoties naivas. Vai no šiem cilvēkiem nav konsultantu par šīm jomām vai viņi ir vīzdeguņi, kuri vienkāŗši vēlas ielikt lietu kartotēkā un aizmirst, ģildes robežās manufaktūrējot agresīvu konsensu.
Man personīgi nav nekādu teoriju šajā sakarā, es vienkārši nevaru saprast kā tik acīmredzamas lietas var ignorēt. Pieņemu, ka vispār varētu būt eksistējušas antediluvianu kultūras. Pašreiz dominējošā lineārās vēstures dogma man neliekas pierādīta beyond reasonable doubt, lai to noraidītu a priori. Īpaši ņemot vērā, ka līdzīgas problēmas kā ar piramīdām atkārtojas arī daudzās citās pasaules malās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2020-12-06 08:53 (saite)
/antediluvianu kultūras. / Pats šis nosaukums jau netur ūdeni jo nekad nav bijis nekādu vispārēju plūdu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2020-12-06 20:42 (saite)
Iespējams, ka pusglobāli plūdi tiešām bija, kad pēdējā ledus laikmeta beigās Ziemeļamerikā pārtrūka ledāju siena, kas bija aizsprostojusi Agasiza superezeru un Ziemeļu ledus okeānā ieplūda simtiem tūkstošu kubikkilometru saldūdens, izraisot pasaules okeāna ūdens līmeņa celšanos no aptuveni metra līdz trim metriem.

Šis process sākās pirms ~ 13000 gadiem un beidzās pirms ~ 8000 gadiem, kas nozīmē, ka akmens laikmeta homosapieni, kas dzīvoja dažādās pasaules daļās, varēja būt neatkarīgi piedzīvojuši masīvus vietējus plūdus, ūdens līmeņa celšanos, klimata pārmaiņas utt.

Tiesa gan, šajā laikā un pirms tā dzīvoja tie paši iepriekš minētie akmens laikmeta cilvēki ar saviem māla podiem, klūgu groziem un akmens cirvjiem. Ja Senās valsts laika ēģiptiešu tehnoloģija kādam šķiet par primitīvu, tad šo cilvēku rīki ir, attiecīgi, tik daudz primitīvāki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?