meness_berns ([info]meness_berns) rakstīja,
@ 2017-01-05 09:01:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
---
(pirmā reize, kad replikai Cibā par izrādi neizvēlos "mākslas" jūzerpikčas, bet "politisko")

"Kārkli" JRT.

WTF? Kas tas bija? Pirmā reize mūžā, kad es izrādei neveltīju pat pieklājības pēc vienu divus plaukstu sasitienus brīdī, kad aktieri nāca paklanīties. Man bija neaprakstāma neveikluma sajūta, un šausmīgs kauns par man tik mīļo JRT, kas iepīts iekš kaut kā tāda. Kāds te pirms mēneša, kad izrāde tikko bija pirmoreiz parādīta, apspēlēja "Žurkas Kornēlijas" jēdzienu. Nu, nē! "Kornēlija" ir kaut kas pilnīgi cits. "Kārkliem" daudz piemērotāks būtu salīdzinājums ar komjauniešu aģitbrigādi, kura 1962. gadā ieradusies kolhozā "Sarkanais Altajs", lai parādītu, cik slikts ir kapitālisms.

Kas interesanti – simboliskā kārtā tieši pēc izrādes mājās atvēru "Rīgas laiku" un izlasīju Ivara Ijaba rakstu "Atpakaļ pie tautas", kurā (vienkāršoti rezumējot) tiek aprādīts, ka pēdējā laika intelektuāļu emocionālas un vulgāras "visirslikti.lv" veida publikācijas (konkrēti tika piesaukta Gundega Repše un Otto Ozols) ir ne mazāk satraucošs signāls par populisma un degradētu politisko komunikācijas līmeni kā to pašu politiķu sastrādātais, kuri tiek kritizēti.

Ilgi nevarēju aizmigt un domāju – bet no otras puses, kas mēs ar Ijabu tādi esam, lai, iestiguši kaut kādos 50 gadu vecos hābermāsiskos priekštatos par diskursa ētiku, racionalitātes un ad rem argumentācijas neizskaramo svētumu, domātu, ka šīs jaunās komunikācijas izpausmes – "Kārkli", Spriņģes dzejas slemi u.tml. – ir kaut kas skaužams un kritizējams? Var jau būt, ka tieši kliedzošs sarkasms un bērnišķīgs patoss, spilgti kauninot gļēvos, pērkamos un melīgos, ir tas, kas "izglābs valsti" un šādam diskursam jāpamet "dienvidparkus" un "cehus" un jākāpj uz JRT skatuves. Var jau būt. Tomēr vismaz pagaidām jūtos šķērmi pēc tā, ko redzēju.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]bljanna
2017-01-05 10:56 (saite)
Es vēl joprojām nevaru saprast, kā es jūtos par vakar redzēto, ļoti ambivalentas izjūtas par ne tik ambivalento izrādi. Pirmkārt, es nekad nebiju skatījusies šāda žanra(?) izrādi. Pat piesaukto Žurku neesmu redzējusi. Attiecīgi pat salīdzināt nebija ar ko. "Pilnīgā wtf šokā" es arī neesmu, jo biju sevi noskaņojusi, un galīgi nesmieklīgi nebija (no otras puses - ja manu smieklu lielākais iemesls ir veikli atdarināts akcents, iespējams, kaut kas nav lāga (ar izrādi). No otras puses - šī jau nemaz nav paredzēta smieklīga, uzjautrinoša izrāde (kā to ar bomi pa pieri mums pasaka arī pēdējā aina). Man vienu brīdi kļuva grūti skatīties, kā izcilais Krūmiņš tēlo sunīti, bet tas tā...:)) Visvairāk es nesapratu izrādes beigas ar Keiša/Vējoņa kauninošo, ieperošo, acu (un prātu?) atverošo runu. Jo pirms tam vēl caur (ap)smiekliem to visu ņēma. Proti, manuprāt, nav nekā trakāka uz teātra skatuves kā moralizēšana un acu atveroša pirksta kratīšana. Bet redzēju arī, ka cilvēkiem jumtu norāva tieši izrādes beigas - jo, redz, beidzot viens pasaka, KĀ IR. Ok, ok, vajag, bet ne no teātra skatuves. Tas, kas man liekas in ženeral apsveicami - ka LV vispār parādās politiķu cepināšanas kultūra - aļa Lampa (kas man, savukārt, patīk), kas mums pagaidām vēl ir bērna autiņos. Vai to vajag uz JRT skatuves? Es vēl neesmu ar sevi vienojusies. Ja nu tiešām vajag? Vārdu sakot, tik traki man nelikās, bet kopumā nevaru saprast izrādes mērķauditoriju - vai tiešām visi LV iedzīvotāji? Esmu vai nu iedomīga (jo man liekas, ka esmu par gudru šai izrādei), vai tiešām, tiešām pilnīgi un nemaz nesaprotu šo žanru. Iespējams, šo izrādi vnk nedrīkst mēģināt vērtēt kā visas citas izrādes.
Bet pieminētais Spriņģes slems, kas kļuva tik populārs, tik populārs bija vienas no lielākajām šausmām, ko pēdējā laikā biju redzējusi. Vēl aizvien gribu to atredzēt, atdzirdēt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]penny_lane
2017-01-05 11:21 (saite)
es kā žūrija viņai iedevu vismazāko punktu skaitu, ko varēja. so es arī esmu iedomīga vai nesaprotu žanru, bet par to es dabūju skatītāju "un ko tad tu pati esi uzrakstījusi" reakciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]elina
2017-01-05 13:52 (saite)
es šito visu sagremu tā,ka lielākā daļa skatītāju ir pārāk ciniski. Attiecīgi Raivim vakar pēc tās runas esot bijušas asaras acīs, kā viņš pats vēlāk atzinās!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]bljanna
2017-01-05 14:19 (saite)
Opā! Jā, tās beigas man nepatika visvairāk. Man, savukārt, likās akurāti piemērota mūzika un dziesmu atlase. Tad man kājas kustējās līdzi un likās fun, fun, fun.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?