tas ir absurds ([info]mazeltov) rakstīja,
@ 2015-04-23 14:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Tas, kādā veidā ātro kredītu bizness darbojas šobrīd ir pilnīgi nepieļaujami Latvijas gadījumā uz nesamērīgi zemo algu un ieņēmumu fona un arī tādēļ, ka lielākais vairums ātro kredītu klientu pilnīgi noteikti nav tie izglītotākie un apķērīgākie cilvēki un pārējo pilsoņu interesēs būtu viņus pasargāt. Iedzīvotājiem vajadzētu pārstāt mētāties ar "pats vainīgs" bez jebkādas analīzes un iedziļināšanās konkrētajā situācijā, jo ātrais kredīts, manuprāt, ir pēdējais salmiņš, pie kā nabadzībā vai nepaskaužamā finansiālā situācijā esošie slīgstošie ķeras un jo tādu cilvēku vairāk, jo vairāk tas ietekmē arī tos, kuri dzīvo salīdzinoši labāk, jo - jo vairāk nabadzīgo parādnieku, jo arvien mikroskopiskāka iespēja, ka tie varēs atļauties preces un pakalpojumus, kurus sniedz pārējie iedzīvotāji un arī šo iedzīvotāju ienākumi saruks. Tā saruks arī tāpēc, ka palielinoties šiem "paši vainīgi" ātro kredītu parādniekiem, pieaugs šo cilvēku prasīto pabalstu skaits, emigrācija, kā rezultātā cirps no tiem, no kuriem vēl ir, ko nocirpt.
Jo sliktāk ies citiem un jo vairāk šo citu būs, jo sūdīgāk ies arī pārējiem.

Tāpat - var tikai ar nožēlu skatīties kā 4Finance un būvnieki-shēmotāji-kukuļotāji par Jūdasa grašiem (uz viņu ienākumu fona) ir nopirkuši plikdirsainos filozofus un kultūras jomā darbojošos - absolūti nekādas cieņas pret tiem, kas šos grašus pieņēma zinot reālo situāciju. Žēl, ka izglītotie un spriestspējīgie ir tik lētas badmiras. Un ja pat šī sabiedrības daļa ir tik sapuvusi un tajā nav neviena cīnītāja, disidenta un pret straumi gājēja, tad Latvijai nav nākotnes. Tikai tikumība, ātrie kredīti, baznīca, striķis un ziepes.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]zin
2015-04-24 09:40 (saite)
problēma ir tajā, ka tie kredīti ir padarīti tik pašsaprotami un vispārpieejami, ka liela daļa iedzīvotāju (imho) tos vairs neuztver kā salmiņus, bet kā "normālu" līdzekļu aprites sistēmas daļu.

(Atbildēt uz šo)


[info]extranjero
2015-04-24 11:10 (saite)
Ātrie kredīti ir ļaunums vismaz par 95%, bet es īsti neesmu iedziļinājies šajās ziedošanas niansēs par kurām tu runā. Bet pārsteidza gan, ka cilvēki, kas sabiedrībā tiek uzskatīti par intelektuāļiem vai veiksmīgiem literātiem, par šīm lietām raksta satori.lv kapitālas muļķības Ainas Rendas stilā.

(Atbildēt uz šo)


[info]krazuu
2015-04-24 16:19 (saite)
Hm. Tomēr ne visam piekrītu - vai tad viņi nezina, ko dara? Tb tu pīpo vai dzer kolu. Vai, piemēram, ēd burgerus katru dienu. Normālā situācijā tu tak painteresētos, kas tur ir sastāvā un ko tās vielas tev nodara. Vai ne tā? Un tie, kas ņem ātros kredītus, viņi tak apzinās, ne tā? Nu vismaz man zināmie daži gadījumi. Viņi ir ņēmuši, jo a) ir vajadzējis ātri un b) ir bijis neērti aizņemties no radiem / draugiem. Un viņi tak zin, ka krietni pārmaksā. Viņi zin, ka pareizāk būtu iekrāt savas naudiņas nevis aizņemties. Bet krāt ir grūtāk un ilgāk. Un citi nemaz nevar sakrāt, tb nav no kā atlicināt. Bet ja tev nav, ko atlicināt, kā tad tev gadās naudiņas, ko maksāt tos procentus?
Ai kaut kāds bezgalīgais stāsts. No pāris stāstiem par tiem, kas ir šādus kredītus ņēmuši, viens ir pavisam debīls - tur sieviete tāpat vien aizņemas - tb šampim un cīgām. Un tad palēnām atdod. Un ja nesanāk atdot, tad aizņemas no cita kantora, lai atdotu pirmajiem. Cik es zinu, viņa pēdējos 20 gadus dzīvo pa kredītiem vien.
Šķiet, ka šis ir no sērijas 'ir aitas, ir cirpēji'.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2015-04-24 20:04 (saite)
- lielai daļai smieklīgi mazas algas uz komunālo un īres maksājumu, kā arī pārtikas, transporta fona - nevar iekrāt - esi taču dzirdējusi terminu "strādājošie nabagi";
- daudz visādu riska grupu, piemēram, vecāki, kuri audzina bērnus vieni;
- domāju, ka lielākā daļa ātro kredītņēmēju tomēr neņem to naudu šampusikam un pīpjiem, bet gan ņem lielākoties čē pē situācijās, jo nav iekrājumu un ja ir zaudēts darbs un nevar uzreiz atrast, nav neviena cita, no kura aizņemties;
- pilnīgi noteikti ātro kredītu mērķauditorija ir cilvēki, kuri lielos vilcienos noteiki saprot, kas ir ātrie kredīti, bet neizprot viņu apjāšanas procesu no kredītdevēju puses visos sīkumos un jā, valstij ir jāiejaucas un jāregulē ātrie kredīti, lai pasargātu šos cilvēkus no viņu pašu muļķības;
- reklāmas, kā jau lielākoties visas - maldinošas un tiek bombītas bezjēgā internetos, TV un tādējādi ātrie kredīti tiek normalizēti kā normāls naudas avots, ja pēkšņi vajag.

Valstij/iedzīvotājiem būtu izdevīgāk, ja valdība šo rūpalu ierobežotu (kredītprocentu un citu lāča pakalpojumu (piemēram, pagarināšana) ierobežošana tādējādi, lai aizņemoties mazu summu nebūtu iespējams nonākt situācijā, kur tu esi parādnieks līdz kapa malai (vai arī sākotnēji maza aizdevuma dēļ zaudēt, piemēram, māju) bez cerībām izķepuroties - jo arī maksātnespējas process maksā naudu). Jo, kā jau rakstīju, tiklīdz šie cilvēki noiet pa burbuli, tā viņi uzreiz ir uz kakla tev un citiem, kuri strādā un maksā nodokļus.

Nevajadzētu mest visus kredītņēmējus uzreiz mest pār vienu kārti (gluži kā to mēdz darīt ar emigrējušajiem Latvijas pilsoņiem - sak, tie jau noteikti pašlabuma meklētāji/sagrābušies lv kredītus/lasa sēnes, normālu darbu jau nu gan noteikti nestrādā un dzīvo, kā likums komunalkās kopā ar 100 poļiem) - neticu, ka lielākā daļa ir kaut kādi trallinātāji - domāju, ka daudzus pie tiem aizgrūž ekonomiskā situācija + tikai daļēja izpratne, kā var attīstīties ātrā kredīta paņemšanas scenārijs.

Kaut vai - vot kur likās visi tie Liepājas Metalurga strādnieki? Ko darīs Brīvā viļņa strādnieki (paziņojums vakar vai aizvakar presē, ka uz laiku klapē rūpnīcu ciet) - zinot, ka viņi pelnīja kādus 300 EUR moš (atceramies RE:Baltica pētījumu) - nu ko no 300 EUR vari iekrāt šādiem gadījumiem, ja vien nepārtiec tikai no roltoniem un nedzīvo zem tilta un nepārvietojies ar riteni.

Un kā var saukt uzņēmējdarbību, kur lielākā peļņa rodas tad, ja klients nevar pildīt savas saistības? Un tāpēc ātrie kredīti ir jāregulē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mazeltov
2015-04-24 21:39 (saite)
Kā pierādījums par strādājošajiem nabagiem: http://www.csb.gov.lv/statistikas-temas/darba-samaksa-galvenie-raditaji-30270.html

CSP dati, īpašu uzmanību pievērst tabulai "Darba ņēmēju skaita sadalījums pēc darba ienākumiem" - sanāk, ka apmēram 40 (!!!!!) procentiem ienākumi no algas ir tikai 150 - 500 EUR (pieņemu, ka cipari ir bruto nevis neto. Šie cilvēki iekrāt diez vai var un ja var, tad ļoti maz un viņi ir tajā riska grupā, kuriem kaut kādā brīdī var būt spiesti ņemt ātro kredītu kaut kādu apstākļu dēļ.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]oblica
2015-04-27 17:19 (saite)
Lūk! Pēc mana ieskata, ātro kredītu reklāmas iekš TV un visur citur vispār būtu jāaizliedz, kā savulaik aizliedza cigarešu reklāmas.
Besī.
Manējā uz b/d vienbrīd devās svilpodama aļa "Vīvus el-vē!" - so, tās reklāmas man šķiet ir tik ļoti jau nu bērnus, pusaudžus un vnk infantīlākus ļaudis uzrunājošas un mudinošas, ka toč aizliegt un viss. Kam vajadzēs, tas tāpat atradīs, bet lieki popularizēt to sūdu gan nevajadzētu.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?