Martins ([info]mat) rakstīja,
@ 2007-10-29 21:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:pardomas

Ne velti mēs esam banānu republika, jo šeit visi grib saņemt štuku. Nav svarīgas prasmes, izglītība, bet svarīgi ir saņemt štuku. Nez vai ar tādu attieksmi šī valsts kādreiz kļūs labāka. Drīzāk liela daļa intiliģences aizbrauks uz ārzemēm strādāt, jo tur zināšanām ir arī kāda vērtība un tās tiek novērtētas. Šobrīd es vēl naivi ceru, ka pie mums arī vismaz pēc kādiem gadiem 5-10 varētu iestāties tāda lieta, ka zināšanas un iegūtais grāds tiks vērtēts.
Es esmu pietiekami daudz sastapies ar viedokli, ka nav iespējams Latvijā tikai studēt. Nez, rietumeiropas valstīs to ir iespējams darīt, bet banānrepublikā šādu lietu laikam nav iespējams realizēt. Mācības ar tādu normālu dzīvošanu, bez strādāšanas, tiešām ir pagrūti apvienot, bet tāpēc jau tās ir mācības, ka šajā laikā ir jāiegūst zināšanas, kas palīdzēs vēlāk normāli dzīvot, nevis davai labi dzīvot un papildus nebūtu sliki iegūt arī kādu grādu. Šobrīd jau mēs sākam ieslīgt apburtajā lokā, jo studenti saka, ka neko prātīgu nemācot, bet pasniedzēji cenšas pieskaņoties strādājošajiem studentiem un neko prātīgu neliek mācīties, jo normālas ar pilna laika darbu nav iespējams apvienot.
Šobrīd man sāk likties, ka tam grādam, ko es te iegūšu nebūs īsti nekāda vērtība. Ne jau tāpēc, ka es nemācītos vai negribētu mācīties, bet tāpēc, ka tos grādus dala visiem pa labi un pa kreisi. Zinot kā tiek dalīti un producēti ekonomikas un vadības zinātnes grādi, man nav pārāk lielas šaubas, ka ar šādiem ekonomistiem mēs diez vai kādreiz izrausimies no banānrepublikas statusa.

P.s. Lai arī kā man nepatiktu šitā banānrepublika, es arvien vairāk sāku domāt, ka varbūt tomēr vajadzētu doties uz civilizētākām zemēm. Vēl kāds gads laika pārdomām ir, lai varētu atstāt šo laimes zemi.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]semyhr
2007-10-30 09:13 (saite)
problēma ir tajā, ka laimes zemēs ir arī daudz izglītoti cilvēki, kuriem dzīve tur nav nekāda medusmaize un Tev kā iebraucējam būs grūti dabūt labu darbu, it īpaši bez praktiskas pieredzes. katrā ziņā Latvijā ir vieglāk atrast darbu kur pilnveidot savas prasmes bez īpaši liela atalgojuma un gūt pieredzi savā konkrētajā sfērā.

runājot tieši par IT sfēru, tur jau nu točna lielākā daļa kam ir šie diplomi zin daudz mazāk kā tie kuri ir praktiski paši apguvuši šo sfēru.

rekur, šajā brīdī šis ir piemērots citāts:

"All human situations have their inconveniences. We feel those of the present but neither see nor feel those of the future; and hence we often make troublesome changes without amendment, and frequently for the worse." Benjamin Franklin

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mat
2007-10-30 12:18 (saite)
Es gan varu apgalvot nedaudz savādāk par IT sfēru. Tie, kuriem ir praktiskā pieredzi, var izdarīt tikai galvenokārt specifiskas darbības un neko pārāk sarežģītu nav spējīgi izdarīt, jo ir apguvuši tikai sintaksi, kas saistīta ar izpildāmo darbu. Cilvēki, kas normāli ir apguvuši šīs zināšanas ir spējīgi darboties daudz sarežģītākā līmenī. Reāli apgūt kādu programmēšanas valodas sintaksi var pāris mēnešos + pēc tam vēl kādā laikā tu apgūsti visas krutās fīčas. Toties šo visu apgūstot tu esi spējīgs realizēt ļoti daudzas un dažādas lietas.
Diez vai tu varēsi daudz nopelnīt kodējot zema līmeņa problēmas.

Jā, Latvijā tiešām nav problēmas atrast kādu vienkāršu kodera darbu, kur pilnveidot savas prasmes. Problēma rodas, ja ir vēlme nodarboties ar sarežģītākām problēmām un pēc kāda laika saņemt savam iegūldījumam atbilstošu atalgojumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hessin
2007-11-11 12:54 (saite)
lol

visiem nevajag būt akadēmiķiem, bieži vien pietiek ar profesionāļiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mat
2007-11-11 20:58 (saite)
Būtu jau labi, ja būtu šādi profesionāļi. Bet profesionāļu kaut kā nav. Katrs skolnieks, kas iemācījies kaut ko no HTML sauc sevi par baigo programmētāju. Vai tie ir profesionāļi?

Tie, kam ir iekšā būt profesionāļiem, tie arī lielākoties par tādiem kļūst. Diemžēl nav mums daudz tādu cilvēku, kas patiešām būtu profesionāļi, tāpēc to var vienīgi labot ar labu izglītību, lai cilvēku kļūtu vismaz nedaudz profesionālāki.
Tie, kas pabeidz LU bakalaurus tomēr vairāk vai mazāk visi kaut ko prot darīt diezgan normālā līmenī. Es šaubos vai tikai strādājot puse no visiem varētu uzdzīt šādu līmeni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hessin
2007-11-12 02:58 (saite)
slikta pieredze tev :D
Es te mazliet padomāju, un secināju, ka manā mazajā pieredzītē IT sfērā dažādos uzņēmumos es esmu satikusi cilvēkus, saskaitīju 5, bet gan jau kādu aizmirsu, ar vidusskolas izglītību, kuri diezgan augstu tikuši. then again - maybe it is just me.
kā jau vienmēr - katram gadījumam savs izņēmums. Citiem vajag šo sa****** izlgītības sistēmu, citi var izdzīvot tāpat.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?