Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2005-03-03 04:26:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Žurnāl-isms
Pirms pāris gadiem, kad tas mazais puika, viņš arī portāla redaktors X pateica manam kolēģim Y, kas rakstīja par ārzemju ziņām "Man patīk tavi raksti. Tāpēc, ka tajos ir ironija" - es sapratu, ka nespēšu ar šo cilvēku pastrādāt kopā. Pēc manām domām ironija ir viszemākā bedre, kurā var iekrist.

Pirms vēl daudzākiem gadiem es pēc videnes pabeigšanas mēģināju stāties žurnālistos. Mums bija jāuzraksta raksts par nupat notikušo Klintona vizīti Latvijā. Un tas bija mans vienīgais papīra smērējums, kuru varētu pieskaitīt ironiskiem. Komisija bija starā - vecīt, tu esi uzmočījis pārāko rakstu! Ļoti žēl, ka tev nav nekādu publikāciju (jā, man tas arī bija atklājums!). Tāpēc mēs nolēmām... Vēlāk izrādījās, ka pa vidu ir bijuši vēl daži savdabīgi momenti, piemēram, mana vecmāmiņa esot zvanījusi Brikšei un stāstījusi, ka es esmu bārenis.. Tas vien ir jau iemesls nesavietojamībai.

Kā es uztveru žurnālistiku - parasti, cilvēki mēdz sākt ar ironiju. Tobiš, tās attīstīšanu. Pēc tam viņi pāriet "profesionālā formātā". Vēl pēc tam viņi kļūst par idiotiem vai cilvēkiem no kosmosa.

Es sāku ar "rage" un domāju, kā to noturēt. Ja es to nespēšu vairs noturēt (tās vienkārši nebūs), tad atmetīšu rakstīšanai ar roku. Bez reidža neko nav iespējams izdarīt. Es gribu redzēt zem teksta cilvēku, kurš intervijā uzdod jautājumus un cilvēku, kurš atbild uz tiem. Tā nav nekāda spēle. Es to uztveru kā konkrētu vēstījumu - lai to saprastu tev no sākuma ir jāiemācās hindi valoda. Jāaptver, kā citi cilvēki domā un rīkojas.

Viskrutākais rakstošais cilvēks ir Dimiters. Jā, viņam nav faktu un spējas kaut ko pierādīt. Tā vietā ir kas cits - spēja reflektēt ar tautu, kurā viņš, khm, atrodas. Dimiters savelk kuģa tauvas kopā. Viņš sūta tādu vēstījumu, kuru kapteiņa Granta bērni var gadiem likt savā lego. Viņš jūt, kā pārējie jūtas - un viņš izkāpj ārā no "Sausiņi, 0,35 Ls".

Ironija ir treniņbikses. Sarkasms - jā, tas uzjautrina publiku. Kopā mēs varam vaidēt!


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dienasgramata
2005-03-03 07:33 (saite)
1) viszemākā bedre ir uztvert pārāk nopietni to, ko tu dari
2) dimiters reizēm tajā iekāpj, reizēm aizsoļo pāri
3) par faktiem nezinu, šķiet, ka tieši viņš ir tas, kas piebārsta savus publicistiskos rakstus mazzināmiem cipariem, var jau būt, ka nepārbaudītiem, taču faktiem
4) dimitera galvenais trumpis un galvenais trūkums ir viņa misijas apziņa
5) vēl viņam ir nepārvarams valodas talants, kuru, kā mēdz jokot urlas, nenodzersi

ps bet vispār es tā arī nesapratu, tu kļuvi par žurnālistu vai nekļuvi?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2005-03-03 08:47 (saite)
tu kļuvi par žurnālistu vai nekļuvi?
protams, kļuvu :)

1) Nepiekrītu, galīgi nepiekrītu
2) Jā, tā ir. Tikai vispār tur iekāpt ir ļoti pagrūti.
3) Neesmu pamanījis
4) Pilnībā piekrītu. Bet pēc manām domām arī Jēzus būtu vieglāk uztverams kā cilvēks, kurš arī var kļūdīties. Ja cilvēki apkārt to vien dara kā kļūdās un priecājas par katru nekļūdīgo izvēli, tad nafig mums šitādus supermenus.
5) Viņam ir spēcīgi argumenti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krum
2005-03-03 08:48 (saite)
a lecīgums? jeb tā tā pati ironija?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2005-03-03 08:50 (saite)
piedod, neierubījos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krum
2005-03-03 08:59 (saite)
vai cilvēki nesāk žurnalistiku ar lecīgumu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2005-03-03 09:14 (saite)
Televīzijā - jā. Presē var arī pa purnu dabūt. Rādītājs ir SC jūzers agressor, par kura karjeru es nešaubos ne mirkli. Tīrs rage & confusion. Viņš pat tādā agrīnā dzīves momentā spēj rakstīt tā, ka man elpa aizraujas - cik kruta! Tur nav no lecīguma ne smakas. Vienīgais, masu medijiem viņš ir tikpat vajadzigs kā "Volvo" trešais piepūšamais balons. Mums ir īsteni kristietiska prese.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]starro
2005-03-03 08:59 (saite)
Protams, ir mums tādi ironiķi - žultaini ciniķi, visa apņirdzēji un pašpārliecināti nolicēji. Bet ironija publiskai personai (arī publicējošai) ir vislabākā īpašība, ja tā ir konstruktīva un vērsta uz izvērtēšanu, ne uzbrukums. Visbiežāk tai būtu jābūt pašironijai. Bet ne kā maskai, aiz kuras slēpt gļēvumu (ar vienu roku dod, ar otru - ņem atpakaļ). Nav labu / sliktu īpašību. Ir tikai izjūta par adekvātumu un proporcijām.
Es neuzticos tribūniem ar mirdzošām acīm, lai vai cik daiļi valodiņa tiem locītos. Es priecājos par valodas pērlēm un indīgām teikumu konstrukcijām, bet abstrahējos no to satura.
Un neesmu atšifrējis to sakaru kanālu, pa kuru piekāpj trāpīgais vēstījums.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2005-03-03 09:20 (saite)
Ja tu gribi dabūt prēmiju, tev nāksies fakāties ar ironiju. Cinisms ir ok brīdī, kad tas pārniedz savu galējo robežu. Bet dzīvē es to neesmu redzējis. A tā - 99 procentos gadījumu tu taču skaidri redzi, ka cilvēks tā nedomā, to, ka uzrakstīt viņš var, protams. Bet tu esi šos ciniķus un "ironistus" redzējis pa TV? Tad, kad viņi zin, ka viņus filmē?! Skuju. Ironija - zāle trušiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]capslock
2005-03-03 09:20 (saite)
Kas? Ko? Es neko nesaprotu.
Pirmkārt es nekad īsti neesmu atšķīris ironiju no sarkasma. Tāpata kā nezinu, ko nozīmē "zverski jebacca". Al the same to me. Galvenais, lai jautri. Un kas ir Dimiters?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]capslock
2005-03-03 11:50 (saite)
Ak jā, un while we're at it, ko nozīmē vārds "sardonisks"? Vai tas viss nav viens un tas pats, tikai dažādās gradācijās?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?