Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2011-12-09 13:46:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
kad rakstīju psto par krievijas politiku, aizdomājos par jautājumu, kas man diezgan sen jau nedod mieru
par korupcijas būtību

būtībā, ex-psrs valstīs (to var attiecināt arī uz visām dzelzs aizkara valstīm, poliju, ex-čehoslovākiju, ex-dienvidslāviju, rumāniju, etc) korupcija - tas ir solis uz priekšu no bandītisma / reketa
tobiš, korupcija ir labāka par vardarbību, izspiešanu, reketu, slepkavībām
liekas, kas tur grūts
ja mēs zamočījām šo reketu, mēs varam tāpat zamočīt korupciju, drakoniski sodi, ultraradikālas metodes

mūsu valstī normāla kukuļdošana sēz kaulos bezmaz ikvienam, kas dzīvojis padomju laikos, poličiem, ārstiem, visiem, taču tās nav tādas summas, kuru dēļ būtu jādrakonizējas
tā kā stulbi likt cietumā cilvēkus par pieciem latiem
liekas pat stulbi to darīt ar ārstiem par simts
tautietim šķiet, ka tā beigsies gan policisti, gan ārsti, gan debesis nobruks lejā
a par lielām summām mums itin normāli tiek vajātas ūsas
un arī mīnus 100500 karmā dažiem labiem

bet krievijā diezgan atklāti pizģī zaļās naudas miljonus
un man nav īpaši lielas pārliecības, ka tas notiek vadošo ģimeņu klanu vienošanās dēļ - es šaubos, ka putins būtu kaut kā finansiāli atkarīgs no viņiem, šaubos, ka viņam vai partijai būtu kaut kādas problēmas ar finansēm (galu galā, viņš ir pierādījis, ka var iesēdināt arī miljonārus)

tad kāds ir iemesls necīņai ar korupciju?
bailes atgriezties bandītismā (kas lielā mērā ir nevis slavena tradīcija, bet gan vairākas simtgades ilgstošas sociālās nelīdztiesības rezultāts)?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]begemots
2011-12-09 14:10 (saite)
Iespējams runa nav par atkarību, bet par feodāli-finansiāla tipa zonām un vasaļatkarībām.

Piemēram (tikai teorētiski, neesmu pētījis vispār šo), tu esi valdnieks, nu, teiksim, VVP.

Tu zini, ka tev lūk ir vasalis #1, kas darbojas, teiksim, drošības struktūrās, vasalis #2, kas darbojas veselības aizsardzībā, un tā joprojām.

Un kamēr viņi tev maksā noteiktu daļu, un savukārt nesūdzas par kaut kādiem kreisajiem pašdarbniekiem, tikmēr tu pieņem, ka viņi menedžē savu piramīdas daļu un nejaucies viņu sīkajos razboros.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2011-12-09 14:22 (saite)
problēma ir tur, ka tas ir diezgan drošs ceļš, lai kaut kādā momentā nonestu tev galvu kā piramīdas menedžerim

mūsu valstī uz 90-jiem mēs varam vēl kaut kā atskatīties, oh, jaunie koorporatori / protokapitālisti, fondi, labi, viss, ok, pietiek shēmot, mēs jau to sākam sajust savos makos (labi, kamēr bija tranzīts / bankings, vēl tā, bet pēc tam taču jau patiešām)

un tas viss ir ļoti pagaidām, jo pie mums pret valdību protestē čuvaki, kas tojotu korollu paņēmuši uz līzinga, a krievijā - hipsteri, kuriem ir aptuvens priekšstats par rietumu tiesībām
a kad pamodīsies īstie sociālie slāni, kuriem nav ko zaudēt...

tas taču ir dinamīts, kas var uzsprāgt jebkurā laikā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2011-12-09 16:40 (saite)
Erm, redz' tas ir jautājums sakrālais.

Ja pareizi atceros, lasīju (šķiet, pārpublicētu pie [info]indulgence), ka šajos pašos arābu pavasaros revolūcijas taisa nebūt ne tie, kuriem nav ko zaudēt, bet gan kāreiz tie, kuri nu jau ir nosacītais vidusslānis, un kuri grib dzīvot vēl labāk.

Tb, kamēr 99 beduīnu dzīvo teltīs un gana kamieļus, tikmēr 1 padišahs var dzīvot zaļi. Bet vot kad no 99 beduīniem 40 sāk dzīvot Islamabadā un grib katru dienu mazgāties dušā, jo redz, ka amīšu sitkomos to var darīt dajebkurš, tad reāli arī panesās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]eerenpreiss
2011-12-09 14:22 (saite)
Pats atbildēji: "sēž kaulos"; pret sevi cīnīties tā kā pastulbi.
Citos vārdos - noteiktās sabiedrībās tās vairākumam dažādu iemeslu dēļ sava amata/stāvokļa izmantošanas jeb brīvas interpretācijas kā pašsaprotamas vai vismaz apsveramas rīcības stratēģijas ir "dabiska" un pilnībā racionāla (lētāka, ērtāka etc). Cīņa, ja tāda reiz aizsākta, vēršas pret a) atsevišķām alkatības pakāpēm, kas jau sāk traucēt vai b) sistēmas daļām, kuru pāraudzināšana nes citus ieguvumus.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2011-12-09 14:27 (saite)
es nepiekrītu uzskatam, ka cīņa pret korupciju ir "jāsāk no mums pašiem"
tā ir tīra demagoģija
atceries, ka sabiedrības role models ir mūsu valdošie spēki, nevis mēs esam viņu role models

padomā par cilvēku psiholoģiju "ja pat tāds dižs ķirurgs ņem uz rokas, tad ko nu tur es ar saviem morāles un ētikas uzskatiem..."

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]eerenpreiss
2011-12-09 14:56 (saite)
Protams, jo cīnīties pret sevi taču ir stulbi. Un nē, nepiekrītu, ka sabiedrības role models ir valdošie spēki - arī tas ir attaisnojums paša vēlmei, kas (ne)rada pietiekami lielu konfliktu ar pašpārliecību jeb, kā viņ'tur sauca, sirdsapziņu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2011-12-09 18:22 (saite)
a kas ir sabiedrības role models? sandis ozoliņš? )

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]eerenpreiss
2011-12-09 14:52 (saite)
runājot par summām - man šķiet, pofigs ir tieši saistīts ar nezināšanu. Vienā brīdī šī neziņa, kas neaug vienlīdzīgi iesūktās summas lielumam un t.s. piederībai (valsts nauda nav mana nauda), pārvēršas par 'pofig' tieši skaitļu abstraktuma un šķietamā svešuma dēļ. Nu nav parastajam mirstīgajam izpratnes, ko nozīmē arī miljons, Latvijā (iespējams), ko nozīmē summas virs 100'000. Tiklīdz pateiktu, ka ūsas sakrājušas, nezinu, tavas pilsētas budžetus, uz cita resnuča rēķina ir trīs gadus kavējušies algas pielikumi etc., vārds 'korupcija' iegūtu nedaudz citu pieskaņu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unpy
2011-12-09 14:49 (saite)
Nu, iemesls necīnīties ar korupciju ir tāds pats, dēļ kā cilvēki pie normāla saprāta necīnās ar savu kāju, piemēram.

Tikko taču bija ilustratīvs piemērs, kad KNABs ar VIDu kopā aizturēja kaut kādus palielus kontrabandistus un viens no lielajiem kontrabandistiem izrādījās pats galvenais kontrabandas apkarotājs valsts policijā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]begemots
2011-12-09 15:44 (saite)
Jā... un nē.

Ai mīn, nevienā saprātīgā valstī cilvēki neuzskata, ka var pilnībā izskaust slepkavības. Bet tas nenozīmē, ka nevar neko darīt, lai to būtu mazāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]indulgence
2011-12-09 17:26 (saite)
Da sūds par postpadomju sfēru un mītoloģiju, ka viss sliktais tikai tajā permanenti notiek - korupcija bijusi un būs visās kultūrās un visos laikos. Te visapkaunojošākais ir tā kapeiku pišana, sīkumainība, kabatszaglēnu sindroms. Vo citur kā ņem - nu tur Kols, Širaks u.c. - ja iespringst, tad simtus miljonu, aber te valdības līmeņa vīreļi gatavi par pāris taukšķīšiem atsūkāt. За державу обидно. :(

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2011-12-09 18:21 (saite)
mani maz piš naudasmaisa pārdzīvojumi par zaudēto iespējamo peļņu
mani vairāk uztrauc šāds jautājums
"džons smits štatos iesēdās uz desmit gadiem par to, ka nokrāpa valstij divdesmit miljonus dolāru nodokļos. es nokrāpu divdesmit tūkstošus, un es esmu tāds pats noziedznieks? es sūdzēšos hāgā"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?