Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2007-10-05 04:03:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
rīgā, radio NABA 5 gadu jubilejas koncertā uzstāsies mana visu laiku mīļākā grupa The Wedding Present. un es pat nevaru aprakstīt, ko es šobrīd izjūtu.

2002. gada 1. decembrī savu skanējumu uzsāka Latvijas vienīgā nekomerciālā radio stacija Universitātes Radio NABA, piedāvājot saviem klausītājiem daudzveidīgas mūzikas un izglītojošu raidījumu programmu. 3 gadu jubileja tiek svinēta publikas pārpildītā Latviešu Biedrības namā ar ekskluzīvu vācu kulta grupas Deine Lakaien koncertu. Fantastiskā gaisotne un sekojošās atsauksmes ir apstiprinājums Radio Naba veidotās programmas aktualitātei un faktam, ka  šobrīd Radio Naba ieņem nozīmīgu vietu Latvijas radio staciju saimē. 4. dzimšanas diena tika atzīmēta „Sapņu Fabrikā „ uzstājoties leģendārajai elektroniskās mūzikas grupai Camouflage, savukārt  5.gadu jubileja tiks atzīmēta Latvijas Universitātē, Lielajā aulā kopā ar indie roka leģendāro mūzikas grupu The Wedding Present. 

Dēvēti par The Smiths, The Jam un Joy Division sekotājiem, paši ietekmējuši milzīgu skaitu mūsdienu grupu, t.sk. Latvijā tik ļoti mīļētos Placebo. 

Šogad aprit 20 gadi kopš grupas debijas albūma „George Best” (Džordžs Bests – leģendārais Ziemeļīrijas un „Manchester United” futbolists) iznākšanas. Par godu tam grupa šogad ir devusies Eiropas turnejā un spēlē tajās pašās pilsētās, kur uzstājās pirms 20 gadiem. Izņēmums, protams, ir Rīga, kuras apmeklējums tolaik diez vai bija iespējams. 

The Wedding Present izveidojās 1985.gadā Līdsā, Anglijā. Vienīgais nemainīgais grupas dalībnieks kopš pašiem pirmsākumiem ir Deivids Gedžs (David Gedge) - ģitārists, dziesmu un tekstu autors. Par saviem dziesmu tekstiem viņš saka: „Esmu mēģinājis rakstīt dziesmas par zinātnisko fantastiku, bet vienmēr esmu atgriezies pie dziesmām par mīlestību. Tā ir mana stiprākā puse”. Vēl kāds cits zīmīgs citāts no The Wedding Present kvēlākā atbalstītāja, leģendārā BBC Radio 1 dīdžeja Džona Pīla: „Gedžs ir uzrakstījis dažas no rokenrola ēras labākajām dziesmām par mīlestību. Jūs variet par to diskutēt, bet man ir taisnība un Jums nē”.

Savulaik, kad MTV nebija radījis grūti skaidrojamo jēdzienu alternatīvā mūzika, tā arī nedefinējot, kam tieši tā varētu būt alternatīva, vairums klausītāju un skatītāju atceras arī žanru indie, piederība kuram tika noteikta pavisam vienkārši – visu noteica skaņu ierakstu izdevniecība, ar kuru konkrētajai grupai bija noslēgts līgums. Ja tā bija salīdzinoši neliela, neatkarīga, proti, bez trešās personas finansējuma, izdevniecība, tad tās grupas spēlēja indie (independent) mūziku. Lai cik arī aptuvena nebūtu šāda definīcija, daudziem mūzikas mīļotājiem izdzirdot nosaukumus – Mute, Island, Matador, Cooking Vinyl – domās sāk skanēt vairāku tiem īpaši tuvu mākslinieku skaņdarbi. Laikam ejot, un samazinoties vēlmei visu strukturizēt, paliek tikai daži vārdi, kuri, izdzirdot jēdzienu indī roks, tūlītēji iešaujas prātā. Vieni no tādiem reiz dzirdētiem un vairs nekad neaizmirstamiem māksliniekiem ir angļi The Wedding Present.

The Wedding Present līgums ar izdevēju RCA bija kas mūzikas industrijā reti pieredzēts – viņi paši drīkstēja izvēlēties ieraksta producentu, singlus, kā arī paši izdot tās dziesmas, kuras kompānijai šķistu komerciāli mazāk veiksmīgas. Lai arī daudzi varētu mūziķiem pārmest pārdošanos, notikušais vairāk gan atgādina stāstu par neatkarību nezaudējušu Pelnrušķīti.

Pirmais no Anglijas Līdsas pilsētas nākušo The Wedding Present albums bija pašu izdotais George Best, bet RCA uzmanību pievērsa viņu pseido folkmūzikas blakusprojektam Pīla sesiju ietvaros ar ukraiņu un krievu tautas melodiju trakulīgām apdarēm Ukraïnski Vistupi v Ivana Peela, kam seko neaizmirstamais The Wedding Present 1989. gada albums Bizarro, kurš nodefinē tikai šai grupai raksturīgo skanējumu, kas lieliski sasaucas ar dziesmām par mīlestību, iekāri, greizsirdību, nodevību un atriebību. Bizarro pirmais singls Kennedy uzrunā masas un iekļūst UK Top 40, kā arī iegūst popularitāti Amerikas koledžu radiostacijās. Iespējams, ka domājot par amerikāņu muzikāli prasīgajiem studentiem, The Wedding Present dodas uz Savienotajām Valstīm, lai Pachyderm Studio ierakstītu četras dziesmas pie jau tolaik leģendārā Stīva Albini. Viņa radītā asāk un raupjāk skanošā, ar skanējumu tekstam vēl labāk atbilstošā, Brassneck versija uzrunā arī angļu klausītājus, jau minētajā topā pārspējot Kennedy panākumus. Sadarbojoties ar Albini tiek ierakstīts arī nākamais disks - Seamonsters.

The Wedding Present ir vienīgā britu grupa, kurai izdevies viena gada laikā ar 12 jauniem hitiem nepārtraukti atrasties UK Top 30. 1992.gadā katra mēneša pirmajā pirmdienā grupai iznāca jauns singls un katrs no tiem iekļuva UK Top 30. Šis fakts pat ir ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā. Šie singli tiek apkopoti albumos Hit Parade 1 un 2, kuri satur arī citu mūziķu koverversijas.

1994. gadā tiek izdots albums ne mazāk leģendārs par Bizarro. Meklējot jaunu skanējumu kopā ar producentu Stīvu Frisku The Wedding Present ieraksta dīvaino kaut arī grupas daiļradei raksturīgo, tomēr savā ironiskajā gandrīz popmūzikai raksturīgā skanējuma izsmalcinātībā tik atšķirīgo Watusi, kuru izdod Island Records. Minētajam albumam 1996.gadā seko Saturnalia, kuru izdod Cooking Vinyl un vairāki singlu un Pīla sesiju atkārtoti izdevumi.

1998. gadā The Wedding Present līderis Deivids Gedžs kopā ar draudzeni nodibina Cinerama, kas pastāv tik pat ilgi cik abu attiecības – līdz 2003. gadam, bet tas jau ir pavisam cits stāsts. Pēc tam atdzimst arī The Wedding Present, jo Gedžam vairs nav īsti pamatotu iemeslu, lai neatgrieztos pie vecā grupas nosaukuma. 2005.gadā tiek izdots pagaidām pēdējais grupas veikums Take Fountain.

Līdz šim grupai izdoti vairāk kā 20 albūmi un kompilācijas, pēdējā 2007. gadā ar visu grupas Pīla sesiju apkopojumu ,  vairāk nekā 30 singli, kā arī DVD.

Šobrīd grupā spēlē: David Gedge, Chris McConville, Terry de Castro, Graeme Ramsay.

Pateicoties savam neaizmirstajam skanējumam, The Wedding Present nenoliedzami ir vieni no nozīmīgākajiem indie roka pārstāvjiem tā pastāvēšanas vēsturē. Radio NABA savā 5 gadu jubilejā, turpinot iepazīstināt savus klausītājus, īpaši studentus ar sev nozīmīgiem māksliniekiem, piedāvā apmeklēt The Wedding Present vienīgo koncertu Baltijā, šā gada 1. decembrī, Latvijas Universitātes Lielajā aulā. 



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]esinja
2007-10-05 08:31 (saite)
šitie bija lielākie burti, ko varēja uzlikt?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]osinsh
2007-10-05 09:18 (saite)
jaa, burti sucks.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2007-10-06 08:02 (saite)
pohuj

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gailis
2007-10-05 08:50 (saite)
Yē!

(Atbildēt uz šo)


[info]untilted
2007-10-05 08:53 (saite)
yeah!!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2007-10-06 08:08 (saite)
5 x Yeah! (single' 94)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rasbainieks
2007-10-05 09:14 (saite)
iiiiiik!

(Atbildēt uz šo)


[info]starro
2007-10-05 09:31 (saite)
Aulā ? nu, nu ..

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2007-10-06 08:09 (saite)
negribi Aulā, varam Brasā!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]starro
2007-10-08 10:07 (saite)
brasnekā!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dooora
2007-10-05 10:41 (saite)
lūk, dienas pozitīvs. lieliski!

(Atbildēt uz šo)


[info]chaj
2007-10-05 11:10 (saite)
par šo ziņu ar piecājos!
bet... vai ir daudz tādu, kas novērtēs? vai wedding present nav tikai mūsu gada gājuma indie mūzikas faniem pazīstama?
hotja... kāpēc par to jāsatraucas!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2007-10-06 08:09 (saite)
par pārdesmit tūkstošiem lūzeru vairāk
kas ta mums

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?