Februāris 28., 2012


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
11:21 - Bottom-up uzlabojumi mūsu daudz cietušajā veselības sistēmā
Prestāsts

Pirms pāris gadiem, nosūtija mani ģimenes ārsts uz vienu tehnisku ķermeņa datu noņemšanu.
Zvanu uz attiecīgo iestādi tājā siltajā augustā un saku, gribu radīt datus - viņi man, pieraksts uz oktobri sākas 15tajā septembrī.
Mazliet samulstu no šāda setapa, bet neko - zvanu atkal, kaut kad septembra otrajā pusē - sorry, pieraksts uz oktobri jau pilns,
pierakstīšanās uz novembri sākas piecpadsmitajā oktobrī. Zvanu oktobra otrajā puse - tas pats stāsts, uz novembri jau puilns,
zvaniet pēc trīs nedēļām, moš tiksiet uz decembri. Atmetu ar roku.

Stāsts

Pirms nedēļas, cits ģimenes ārsts, cits lookups - pieeju personīgi pie attiecīgā reģistratūras galdiņa, saku, ka gribu tādu un tādu lookupu.
Man protams atbild nu uz aprīli varēs sākt pieteikties no 15tā marta. Zvaniet tad vai nāciet 15tajā, vēlams no paša paša rīta, tad pierakstīsim.
Es saņemos un jautāju - kamdēļ tāda dīvaina sistēma? Kapēc jau tagad nevar pierakstīties? Atbilde ir ģeniāla un divdaļīga:
1) jo daudzi neatnāk
2) jo 'kabinets' dod informāciju tikai 15tajā (laikam informāciju par to cik un kad varēs pierakstīties)
Redzot manu interese reģistratore vēl piebilst, ka varu jau mēģināt arī privātajos kantoros, 'ar nosūtijumu' jau tur varbūt varētu ātrāk.
Nosauc dažu sia nosaukumus un adreses. Prasu - cik tad tas prieks maksā? Atbild - pie mums (valsts slimnīcā) 15ls, pie viņiem 14ls.

Apkārtne:
Skaidrs, ka valsts nepārtraukti no pašas augšas uz leju bīda dažādas programmas, projektus, apcirpienus un inovācijas. Tās parasti ilgst gadiem un reti, kad sasniedz rezultātu (subjektīvs un neinformēts, mans viedoklis). Un 'pierakstieties pēc 3 nedēļām uz aiznākamo mēnesi' un līdzīgas sistēmas turpina darboties.

Ideja:

Veikt mazus un vienkāršus projketiņus, kas var uzlabot situāciju 'uz vietām', bet kas vienlaikus dēļ iesīkstējušās inerces, nekad netiks realizētas pašu medicīnisko subjektu spēkiem.
Teiksim, šī mana problēma - skaidrs, ka atrisināma elementāri. Es atsakos ticēt, ka 'kabinets' nav spējīgs plānot savu laiku ilgāk kā mēnesi uz priekšu. Un, ka 'daudzi neatnāk' - nu, ļauj tad tos 15 latus samaksāt uz priekšu, jau pieraksta brīdī - tādā gadījumā to neatnācēju procents būs daudz mazāks. un ja būs salīdzinoši ērta pieraksta sistēma, tad katra neatnācēja vietā vienmēr varēs ielikt kādu kurš gar reģistratūru trinas un grib veidot 'dzīvo rindu'. Dubulti ienākumi slimnīcai.

Lai to ieviestu nav vajadzīgs nekas vairāk par ekseli, vai pat tikai tāfeli pie sienas kur atzīmēt pieraksta laikus trīs mēnešus uz priekšu. Vai arī klasisko kladīti.
Un protams rīkojumu 'kabinetam', lai tas sāk plānot laiku mazliet efektīvāk.

Lai tas būtu efektīvi protams vajag arī kādu metriku - vajag mērīt cik daudz cilvēku neatnāk, mērīt pirms un pēc, mērīt cik tālu uz priekšu 'kabinets' ir piebūkots pilns (to protams nevar izmērīt tagad, jo nav jau nekādas rezervācijas tālāk par mēnesi iespējamas)

Es domāju, ka mums ir rindām vien līdzīgas problēmas (ar ko es par laimi neesmu saskāries) un tās ir atrisināmas ar salīdzinoši mazām izmaiņām pašā apakšā, un nav vērts gaidīt kad ieviesīsies e-veselība vai arī atnāks jauns ministrs un nāks klajā ar jaunu piecgades stratēģiju.

(8 raksta | ir doma)

Comments:


[User Picture]
From:[info]black_data
Date:28. Februāris 2012 - 13:02
(Link)
Da lābi, kurš tad iesprings, ja izdevīgāk ir privātpraksi atvērt, un valsts kabinetā strādāt promocijas nolūkos.
[User Picture]
From:[info]markizs
Date:28. Februāris 2012 - 14:07
(Link)
nu tā jau es arīs aprotu to 'kabinets teiks' - simt punkti visi dakteri paralēli operē privātās klīnikās un attiecīgi nespēj saplānot savu darbu pat mēnesi uz priekšu
From:[info]mikii
Date:28. Februāris 2012 - 13:12
(Link)
sistēma aizraujoša. kad man vajadzēja izmeklēties, tad VC4 uz ultrasonogrāfiju varēja aš pusgadu uz priekšu pierakstīties. jo tik gara arī bija rinda :D
[User Picture]
From:[info]lordramex
Date:15. Marts 2012 - 09:03
(Link)
VC4 ir privaata nevis valsts iestade :) vinji ar to naudinju pelna :D
[User Picture]
From:[info]toadbeauty
Date:28. Februāris 2012 - 13:14
(Link)
Situācija "uz vietām" vispār ir dirsā kā bankā.
N reizes esmu pasūtijusi vietas "uz vietām" un braukusi pie dr uz Rīgu.
Āče, izgājšnedēļ pat.
Jā, berniem zobārstniecība bez maksas, nuja. Tikai limits - viens kinders dienā. Skaidrs, ka nospļāvos, jo nekavešu divas darba dienas un nevedīšu šamos pa vienam. Skaidrs, ka bez liekiem jautājumiem pierakstīju šos rindā pie Rīgas daktera, kur nez kāpēc šādu limitu nav...
Un nerunāsim nemaz par gadījumiem, kad ir riktīgi slikti, un "uz vietas" arī pasaka kaut ko no sērijas - pienāciet pēc 15. datuma...

Nu ta, ka nav, tad nav! Tad davai visi uz Rīgu! Viena taisnība, viens dakteris visiem!
[User Picture]
From:[info]markizs
Date:28. Februāris 2012 - 14:06
(Link)
nu man tas bij Rīgā.
protams smieklīgi ka privātajā klīnikā lētāk kā valsts un bez rindas
[User Picture]
From:[info]devour
Date:28. Februāris 2012 - 19:42
(Link)
Pirms nedēļas+ tieši vajadzēja izziņu no ārstes, ka varu strādāt fizisku darbu.
Pati pārbaude bija - lika man ar pirkstu galiem pieskarties purngaliem, nesaliecot kājas ceļos...par asins analīzēm tur atstāju 12ls.
Lovin' it!

Bet za to - pie visa vainīgi pensionāri, kuri iestājas rindā un tad nomirst.
[User Picture]
From:[info]f
Date:18. Marts 2012 - 16:15
(Link)
offt.: skatos, esi atkal sācis cītīgāk rakstīt. gut!
markizs - Bottom-up uzlabojumi mūsu daudz cietušajā veselības sistēmā

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

> Martkordraugi
Latest.bml
Politfantāzijas
Politekonomika
Kreatīvi
Dgramatdraugi


> Go to Top