Otrdiena, 5. Okt 2010, 17:11
Vālēšanās 2010

Šis ir krosposts no Glupais information. Vari komentēt gan šeit, gan tur.

TV*NET un citi informācijas avoti ziņo par situāciju, kad vienā vietā atradās 2 vēlēšanu iecirkņi un likumpaklausīgie ļaudis savas balsis kļūdas pēc bija iemetuši neīstajās urnās.

239. un 232. vēlēšanu iecirkņi

239. un 232. vēlēšanu iecirkņi

Resursā var izlasīt, ka tika anulētas 46 balsis, jo pilsonis piereģistrējies vienā iecirknī, bet aploksni iemetis otrā iecirkņa vēlēšanu urnā. Ļaudis šūmējās – kā tad tā, vai tiešām komisija nevarēja nākt pretī un ieskaitīt “nelikumīgās” balsis balstoties uz cilvēcisko faktoru. Protams ka varēja. Bet mani patiesībā satrauc pavisam cits jautājums, ļoti ceru, ka kāds no jums spēs man atbildēt uz šādu jautājumu:

Kāda vīrieša dzimumlocekļa pēc ir jāveido veseli divi vēlēšanu iecirkņi vienā vietā!?!? Lielā balsot gribētāju skaita dēļ? Ir kaut kāds cits ierobežojums vēlēšanu iecirkņiem, kas tos kaut kādā mērā ierobežo pilsoņu skaita apkalpošanas ziņā? Es tiešām nesaprotu, vai tiešām nevarēja tās 2 komisijas samest vienā un uztaisīt vienu LIELU balsošanas iecirkni?

Tags:

Otrdiena, 5. Okt 2010, 17:25
[info]mikii

es tā sāku padomāt - balsoju n. draudziņas ģimnāzijā (vai kā viņu tur). tjipa, tur arī bija divi iecirkņi. vai es iemetu pareizajā vai nepareizajā kastē? kā man to noteikt?

Otrdiena, 5. Okt 2010, 17:28
[info]krii

Likums nosaka, cik cilvēku ir iecirkņa vēlēšanu komisijā. Tāpēc pie liela vēlētāju skaita ir ierīkojami divi iecirkņi. Saprātīgāk, protams, tos iekārtot atdalītās telpās vai ēkas dažādos stāvos.

Otrdiena, 5. Okt 2010, 17:38
[info]watt

Kas tie par murgiem? Kāpēc nevar atļaut vēlēšanu komisijā pēc vajadzības vairāk cilvēkus iekļaut. Un urnas arī vairākas varētu būt.

Otrdiena, 5. Okt 2010, 23:55
[info]daysleeper

da figviņzin, tas mani arī ir interesējis daudzus gadus. piemēram, Tukuma 2.vidusskolā katrās vēlēšanās bija vienā sporta zālē 2 iecirkņi, bet tagad pašā skolā viens 1.stāvā un otrs - 2.stāvā.

Trešdiena, 6. Okt 2010, 11:58
[info]eermaniitis

droši vien novērotāju dēļ - desmit cilvēkiem var izsekot ar aci (mk, dorši vien sešiem reālāk) bet divdesmit jau abloms

jo vairāk cilvēku skaita jo lielāks šmuguļa procents parādās

tā, manuprāt, saprātīga rīcība

cita lieta, ka vienā telpā tiek izvietoti divi iecirkņu - tur nu jau ar rungu pa muguru

es balsoju imantā, kur skolā vienā stāvā viens un otrā otrs iecirknis - nekādas problēmas nesagādāja
vienīgais iekšā laidēja pirmajā stāvā visiem uzstājīgi piedāvāja iespēju uzkāpt otrajā - un labikatā, jo tur rindas nebija, penčas augšā nekāpj

Otrdiena, 5. Okt 2010, 17:52
[info]fedrs

Zaudētāji mēģina revidēt vēlēšanu rezultātus? ;) 46 balsis jums vienalga nepalīdzētu, imho.

Necik daudz latviešu valodu vis nesaprotu, taču man ir tāda sajūta, ka tur rakstīts "Neieskaitīja divu novērotāju nostājas dēļ" un nevis dēļ komisijas. Starp citu, tieši tāda pat situācija bija divos blakus mītošos iecirkņos Rīgā, bet tur starptautisko novērotāju un Cimdara klātbūtnē nepareizās aploksnes vienkārši tika repratiētas un pieskaitītas tur, kur tām vajadzēja būt.

Otrdiena, 5. Okt 2010, 18:20
[info]maris

Ko tu domāji ar "jums"? Cepienam pilnībā nav nekāda sakara ar vēlēšanu rezultātiem.

Trešdiena, 6. Okt 2010, 12:03
[info]eermaniitis

iebildumi šādai manipulācijai bija no novērotāju puses konkrētajā gadījumā

tobiš partiju pārstāvji iebilda - divi, cimdara cilvēki bija tikai par un paši šo ierosināja

Otrdiena, 5. Okt 2010, 18:13
[info]murks

Man šķiet, Rīgā šādi dubultiecirkņi bija samērā daudzi. Cita lieta, ka lielākajai daļai kastes nez vai bija novietotas tā, ka nejauši varētu iemest neīstajā kastē.

Otrdiena, 5. Okt 2010, 18:13
[info]misame

Atbildot uz boldēto jautājumu - tāpēc, ka skaitīšanas algoritms ir tāds, kāds tas ir. Proti, vispirms iet cauri visām urnā esošajām aploksnēm un skaita, cik derīgo biļetenu. Tad iet vēlreiz visiem biļeteniem cauri un tos dala pa sarakstiem. Tad iet cauri katra saraksta biļeteniem un skaita plusus un mīnusus. Tur ir vairāki soļi, kurus nevar paralelizēt, jo visiem skaitļiem jābūt ticamiem, tāpēc skaitītāji viens otru kontrolē.
Ja vienā urnā būtu 3x vairāk aplokšņu, viņi balsis skaitītu vēl šodien.
Attiecīgi vienīgais vienkāršais variants - salikt vairākus iecirkņus blakus, lai katrā būtu sava balsu skaitīšanas komisija un šādā veidā tiktu realizēts paralēlisms.

Kāpēc šos iecirkņus nevarētu ielikt nesaistītās telpās, lai tās urnas nebūtu blakus, vot tas gan ir jautājums. Nu, tipa 239. iecirknis pa kreisi un 232. iecirknis pa labi.

Otrdiena, 5. Okt 2010, 18:27
[info]maris

Mjā, šis gan skan visai ticami.

Otrdiena, 5. Okt 2010, 18:27
[info]fedrs

Katram pilsonim vajadzētu vismaz vienreiz mūža pašam paskaitīt balsis, vai vismaz pieteikties par novērotāju un nosēdēt līdz beigām, tad liela daļa visādu gudru runu atkristu pašas no sevis.

Otrdiena, 5. Okt 2010, 18:34
[info]maris

Mjā, es ļoti atvainojos, ka es savā žurnālā tev uzmācos ar savu gudro jautājumu. Patiešām!

Otrdiena, 5. Okt 2010, 19:15
[info]diana

Aha, un katram čūsku nosist, māju uzcelt un sirdis operēt. Ščas, šņorītes izgludināsim un skriesim sēdēt un skaitīt.

Trešdiena, 6. Okt 2010, 12:01
[info]eermaniitis

un tiesā pasēdēt par tiesas piesēdētāju un morgā un dzemdību namā un aku izrakt un mežu iestādīt un ... dzīve par īsu ;)

Otrdiena, 5. Okt 2010, 19:22
[info]suspends

multicoores! :]
Likās ka NDĢ arī kaut kas nebija īsti ar divu iecirkņu saorganizēšanu, jo pirmā stāva iecirkņa cilvēku rinda aizsedza trepes uz otrā stāva iecirkni, kur bija diezgan īsa rinda :)

Otrdiena, 5. Okt 2010, 19:53
[info]pecuminjsh

Šis ir pats Liepājas centrs, tāpēc droši vien divi kopā, bet, nu, kāpēc nebija dažādas telpas, hvz vai vismaz katram iecirknim urna savā krāsā.

Otrdiena, 5. Okt 2010, 21:39
[info]degeneralis

Es balsoju sev tuvākajā iecirknī - skolā, kas ir uz Čaka-Artilērijas stūra. Arī tur bija divi iecirkņi, bet nevarēja nejauši neko sajaukt - viens bija taisni, augšā pa kāpnēm, otrs uzreiz pa labi no ieejas. Starp iecirkņiem bija vismaz metri 50, tādēļ sajaukt neviens nevarēja.

Otrdiena, 5. Okt 2010, 22:46
[info]beatrixe

no lūk tā. tagad man nebūs miera, es biju balsot šinī ēkā, kā lai es tagad zinu, kurā iecirknī biju- 239. vai 232.? redzēju tikai vienu urnu, tajā savu aploksni arī iemetu. ja nu nepareizajā un esmu viena no tiem 49? visu nakti man tagad negulēt!

Trešdiena, 6. Okt 2010, 12:00
[info]eermaniitis

ja nešaubos, tad protestētāji pret šādu pārdošanu no viena galda otrajam bija tieši divi novērotāji no kaut kādām partijām (partiju pārstāvji) - ierēdņi, aka komisijas locekļi, bija tikai par un pat ierosināja šo manipulāciju