mafia ([info]mafia) rakstīja,
@ 2015-09-01 22:13:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Stārķis
Mēs braucām pa šoseju un vienā ielejā ieraudzījām ceļa vidū - pretējā joslā - stāvam stārķi. Sākumā nesapratām, bet samazinot ātrumu un braucot garām, varēja redzēt, ka viņam kāds bija uzbraucis, aizķēris, jo viens spārns izskatījās salauzts, ačgārni, nedabiski salocīts un nolaists. Un viņš bija šokā, viņš vienkārši stāvēja ceļa vidū un nekustējās. Tai brīdī tur neviens cits nebrauca, bet nākošā līkumā redzējām pretī braucam lielo furgonu un es nodomāju: "...un šis viņu noteikti vienkārši nobrauks, jo nebremzēs vispār."
Likās, varbūt vajadzēja apstāties, nodzīt nost ceļa, bet ko tas dos. Pie vetārsta tāpat viņu neaizvedīšu un neviens viņu nesalāpīs, jo tas taču ir "tikai stārķis". Un varbūt labāk pat tā, ka viņu vēl šoka stāvoklī esot, neko nesaprotot vienkārši nobrauks pagalam.
Bet visu atlikušo ceļu man bija tik šausmīgi bēdīgi, es nevaru aizmirst joprojam to skatu - to vienkāršo pārsteigumu viņa izteiksmē. Man likās pretīga visa cilvēce, mēs galinam nost dzīvniekus un viņi pēdējos mirkļos visi kā viens stāv un absolūtā vienkāršībā nesaprot, kāpēc. Kāpēc mēs to viņiem nodarām. Un viņi misrst bariem, miljoniem. Šovasar vispār salīdzinoši daudz sanācis braukāt pa Latviju un tik nenormāli daudz nobrauktu dzīvnieku mētājas ceļmalās. Nezinu, kaut kāds dziļš riebums pret visu to pastāvošo sistēmu, kādā dzīvojam - mēs visi esam uzpūtīgi, ignoranti egoisti attiecībā pret savu apkārtējo vidi un sevišķi jau dzīvniekiem, dzīvām radībām, kuras itin nekāda iemesla dēļa nav mazāk vērtīgas par mums. Ja kāds man pateiks te, ka "jā, bet mums ir aifouni"...es man liekas uzsprāgšu!
P.S. Mans fiziskais riebums izpaužas tiešām reāli - es uz gaļu nevaru pat paskatīties.
P.S.2 Tā nav pirmā reize, kad man tādas aizkustinājuma jūtas pret zvēriem. Tie, kas mani pazīst, tie zina, ka es vispār pārsvarā sajūsminos tikai par zvēriem un dabu. (ar "sajūsminos" es domāju - no sirds izjūtu spontānu prieku), bet šoreiz šis paņēma kaut kā nenormāli globāli. Tā viņa bezspēcīgā padošanās un neizpratne kā pretstats mūsu kretīniskajām nāves dzelzs kastēm un visiem pārējiem civilizācijas sūdiem.
P.S.3 Vēl šodien ejot pie notāra, kad riktīgi gāza lietus, pie tās ēkas ārdurvīm nojumē ņaudēja pavisam maziņš kaķēns, salijis un sarāvies uz akmens flīzēm. Kamēr uzkāpu augšā un savācu papīrus, biju izdomājusi, ka šo nu gan savākšu, bet kad nācu lejā, kāds jau viņu laikam bija savācis. Es pēc tam vēl divas reizes staigāju ap to māju un viņu meklēju, bet neredzēju. Jūtos vainīga/parādā stārķim vismaz izglābt kādu citu tagad. Muļķe, nu.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


(Anonīms)
2015-09-01 22:40 (saite)
Vēmiens nāk no tevis. Aizkustinājuma jūtas pret zvēriem? hahahahahaha. Tik daudz kā stārķi nonest nost no ceļa nespējo, aizkustinātā. Tu pat nezini, vai viņš bija ar salauztu spārnu vai vienkārši traumēts un šokā, no kura pēc laika, iespējams, atgūtos. Tagad viņa, protams, vairs nav, jo tas smagais, visticamāk, viņu nonesa - nu tieši kā paredzēji. Un tagad viņa kaķīti gribēja izglābt stārķīša vietā, ak jel, mēs visi jau meklējam kabatslakatiņus...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mafia
2015-09-02 00:17 (saite)
oh geez, kas tev liek meklēt kādu lakatiņu? ej izvemies un jūties labāk, pasaules pareizākais cilvēks!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nord
2015-09-01 23:10 (saite)
Latvijā ir vairāki vetārsti un entuziasti (pie viņiem nosūta parastie veti ar savvaļas putniem, ja paši nevar līdzēt), kas specializējas tieši putnu lāpīšanā (operē pat pagalma baložus) un ir tāds privāts putnu dabas parks, kurā strādā profi un, kurā dzīvo putni, kuri ir izārstēti, bet dēļ gūtās traumas nav atgriežami savvaļā, tāds šiks putnu pansionāts sanatorija.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mafia
2015-09-02 00:17 (saite)
ok, to visu es nezināju. plus teorētiski, man bija ideja viņu iebāzt mašīnā, bet ne mana mašīna, ne es pie stūres un visa piekrauta līdz griestiem ar mantām no mirušās redinieces dzīvokļa, so like... Es pat nezinu, kur tādos gadījumos jāzvana. karoč ja mani tas tā nomāc, vajadzēja vairāk informēties ieperiekš par iespējām, neko jau nenoliedzu. guilty as charged!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2015-09-01 23:18 (saite)
Vai tas viss nav no tā, ja uzskata sevi un cilvēci vispār par pārākiem kā citi dzīvnieki, kuri slaktē viens otru nost bez kādām problēmām un ik pa brīdim arī tīri prieka pēc? Kā, piemēram, delfīni.

No otras puses, bez cilvēkiem varbūt ir arī citi dzīvnieki, kuri spēj izjust empātiju pret pilnīgi nepazīstamām citām būtnēm. Taču grūti iedomāties citus dzīvniekus, kuri spēj pret tām izjust vainas apziņu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mafia
2015-09-02 00:47 (saite)
tb vainas sajūta no pārākuma izjūtas? Ka atbildība šos glābt vai kā? Un arī otrādi - ka vainas izjušana varētu būt taisni tā pārākuma pazīme? Par to pārākuma tēmu man liekas diskusija nekad nebeigsies.

Nez, es tikai sev pierakstu refleksiju par to visu, jo neliek mieru doma - vajadzēja kko darīt, bet ko?, neizdarīju, nu i neko, sūdīgi, bet re kur kaķītis! Šovasar redzēts izšķaidītas sabrauktas neskaitāmas lapsas, vairāki āpši, eži, daži kaķi, pāris suņi, viens stārķis (ne šis)... Tas ir tā kā šausmenē - kad saskaties līķu kaudzes, vienu brīdi paliek tā sirreāli bezcerīgi. Varbūt tas ir ok braukt nost visus tos muļķus, kas lien uz ceļa - darvins sajūsmā lauž krēslu. hvz. vnk sūdīga pēcsajūta pēc tā visa kopumā.

Tāpēc es apbrīnoju un cienu veģetāriešus un tos trakos zvēru aizstāvjus - viņi spēj turēties pie savas melnbaltās pārliecības. Es nevaru, atzīstos un NEkaunos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2015-09-02 01:25 (saite)
Vainas sajūta var būt dažādu iemeslu pēc. Es pat nedomāju par to, kāpēc tā ir. Vienkārši piefiksēju, ka, šķiet, citi dzīvnieki nejūtās vainīgi, ja kādu nogalina.

> Varbūt tas ir ok braukt nost visus tos muļķus, kas lien uz ceļa - darvins sajūsmā lauž krēslu. hvz. vnk sūdīga pēcsajūta pēc tā visa kopumā.

Es domāju, labāk ir vienkārši, ja ir ierīkotas zvēru pārejas, tādas, kuras ir arī saprātīgi cerēt, ka zvēri varētu izmantot. :-/ Bet tas, kas notiek, protams, neglābjami ir dabiskā izlase primitīvā veidā. Kas nav nekas patīkams un skaists.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]klusums
2015-09-02 00:40 (saite)
Nesen pabraucu garām (ātri un ārzemēs) kaut kam, kas izskatījās pēc kaķa ceļa malā. Bij mazliet škrobīgi.

Bet es tiešām jūtos lepna, ka reiz stopējot liku pieturēt mašīnu, lai savāktu kaķēnu no ielas malas. Jā, protams, viņu pēc tam nopotēja, kad centos apārstēt par savām naudām, jo tomēr izrādījās, ka kaut ko viņš tomēr traumējis bija, kaut ārēji par to nekas daudz neliecināja, bet... es centos. Sētas kaķu dēļ es necešos, pat ja reizēm žēl tik, tik ļoti (tas pieaugušo kaķu pāris Vecrīgā, viņi neizskatījās pēc sētas kaķiem, bet nepacentos... un atceros to.)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mafia
2015-09-02 00:47 (saite)
Vai ne. Nekad neizglābsi visus. To pateiks jebkurš, kurš kaut vai 100 izglābtus suņus par savu naudu uztur... Bet vismaz kādu reizi kaut kas labs padarīts arī ir daudz!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kalnietis
2015-09-02 09:12 (saite)
Neesi gan muļķe!

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?