Ja nu man kādreiz gadienā uznāk skleroze(gurķu marinēšana):
Mana recepte gurķu/cukini/tomātu marinēšanai.
(Godīgi mantots no ex-vīramātes;))
Vajadzīgs:
Gurķi vai parupjos gabalos sagriezti cukini + tomātiņi + maziņi, maziņi sīpoliņi vai zaļi tomāti;
Ķiploku daiviņas (DAUDZ!);
Dilles (DAUDZ);
Mārrutka sakne;
Asais čilli pipars vai paciņa SIA "Anatols"(?) sarkano aso piparu;
Upeņu/ķiršu lapas (var arī nebūt);
Sāls (rupjā, bez joda, ibio!) - uz katru burkas litru ēdamkarote bez kaudzes;
Cukurs - uz katru burkas litru ēdamkarote ar kaudzi;
Etiķa esence - uz katru burkas litru pilna ēdamkarote.
Tātad:
1. a)Burkas es nekarsēju, nesterilizēju - tikai izmazgāju (ja bez vākiem stāvējušas) vai vienkārši izskaloju. Vāciņus gan novāru. Un pilnīgi pietiek arī ar plastmasas vāciņiem.
b) Gurķiem tiek nogriezti abi dupsīši, tomātiem iebakstīts ar koka zobu bakstāmo, cukini sagriezti palielos gabalos.
2. Burkā sākumā ieliek dilles (daudz!), ķiplokus (vismaz 3-5 daiviņas vai vairāk), upeņu lapas, 1-2 ripiņas čilli, pāris gabaliņus mārrutka saknes. Tad gurķus (vai ko citu). Uz katras kārtas atkal dilles.
3. Kad burkas sapildītas, ieleju katrā verdošu ūdeni. Kādreiz to darīju 2 reizes, tagad esmu apslinkusi.
4. Pēc minūtēm 15 padzisušo ūdeni noleju. Un burkās gurķiem pa virsu beru sāli, cukuru, leju etiķa esenci (ja lietoju maltos sarkanos piparus, tad tos arī). Tad to visu apleju ar verdošu ūdeni, tūliņ vāku virsū un šļankāju burku, kamēr sāls-cukurs izkūst.
5. Burkas tūliņ ietinu vismaz 3 vilnas vai vates segās un atstāju uz 24-48 stundām.
P.S. Un nevaig bļaut: "Jēziņ! Kas tad šitā taisa! Vī, ku daudz etiķa! utt." Nevaig, ja! Es jau kādus 10 gadus šitā taisu un visi, kas ēd, slavē;P Jāsaka gan, ka tie gurķi vairāk kā zaceni tiek lietoti;)))