juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2022-09-24 12:34:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Konservatīvisma pamatarguments krīt
MIT Technology Review jaunākais numurs ir par gender issues, t.sk. garš raksts par to, kā no somatiskās (piem., ādas) ādas šūnas pārprogrammēt par dzimumšunām un tādējādi dot iespēju radīt savu bioloģisko bērnu arī divu vīriešu pārim. Dzimums kļūst irrelevants reprodukcijā.

Minētais raksts: https://www.technologyreview.com/2022/08/23/1056921/lab-made-human-sex-cell/

"
An embryo forms when sperm meets egg. But what if we could start with other cells—if a blood sample or skin biopsy could be transformed into “artificial” sperm and eggs? What if those were all you needed to make a baby?

That’s the promise of a radical approach to reproduction. Scientists have already created artificial eggs and sperm from mouse cells and used them to create mouse pups. Artificial human sex cells are next.

...
Same-sex couples could have genetically related children.
...
"

Kā reizi vakar saņēmu LPV avīzīti, kuras otrajā lapā kardināls Pujats lieto argumentu, ka tikai vīrietis un sieviete var radīt bērnu - lieto šo argumentu savai pozīcijai. Bet ja šis arguments brūk, tad jau brūk arī viss, kas būvēts uz tā.

Šis gan nav nekāds jaunums, jau pāris gadus zināma lieta.


Šī attīstība ir jauka arī tāpēc, ka tieši šūnu nepilnā pārprogrammēšana (partial rejuvenation) izskatās cerīgākais vecuma atcelšanas, anti-aging un jaunības atgūšanas ceļš un tieši to lieto arī biezākais nozares jaunuzņēmums Altos Labs.

Pasaulē tagad notiek jocīga brezmēšanās, kad centrālās bankas nosūc maksimāli daudz pieejamās naudas, lai mazinātu patēriņu. Valdības savukārt aizņemas naudu (Eiropā visbiežak no tām pašām centralajām bankām - par šausmām saprātīgajiem) un met no helikoptera, un centralājām bankām atkal ir jāuzsūc arī šī papildus nauda. Nežēlīgī, drastiski, bet tik ilgi, kamēr patēriņš samazināsies. Ko tas nozīmē ikdienas dzīvē...

Saknes problēma ir tā, ka pasaulē nav skaidrības un vienotības par patēriņa saturu. Labi, ka zaļās lietas gūst atzinību. Bet šāda būtiska medicīna, ka anti-aging un jaunības atgūšāna arī vārētu būt tas patēriņa-investīciju virziens, kurā gūt vienotību un kas ir ilgtspējīgs un ļoti, ļoti cilvēcīgs.


Šīs nedēļas The Economist ir plašs tehnoloģiju pielikums, kas pilnībā veltīts neiro-lietām - zāļu izstrādi, smadzeņu interfeisi, laikam arī nedaudz par mind-body problēmu.


30. septembrī būs plānota Tesla AI diena. Visvairāk gaidām ziņas par Optimus humanoīdu-robotu. Tesla to speciāli projektē un veido, lai aizstātu cilvēka fizisko darbu. Kas ir ļoti humāni un daudz vērtīgāk nekā alternatīvie sociālo humanoīdu projekti, kas paredzēti vairāk izklaidei vai informēšanai, bet ne darbu automatizācijai.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2022-09-24 13:03 (saite)
Teorētiski un praktiski ir divas dažādas lietas.

Teorētiski visi vēža veidi ir izārstēti petri trauciņos vai ar pelēm. Praktiski tas ne tuvu tā nav, un vēzis ir viena no sliktākajām diagnozēm.

Tieši tāpat ar bērnu ražošanu no citām šūnām. Tas, ko var izdarīt ar pelēm, vēl nenozīmē, ka tas ir praktiski ar cilvēkiem. Varbūt tur ir tik liels ģenētisko anomāliju risks, ka šāda rīcību tiktu uzskatīta par neētisku cilvēkiem?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-09-24 13:20 (saite)
Tas kļūst nepieciešams kad jāatražo cilvēki ārpuszemes kolonijās etc.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2022-09-24 13:19 (saite)
Par šūnu reprogrammēšanu jau samērā sen zināms.

pretnovecošanās bioloģiskās pieejas lēnām attīstās.

//Labi, ka zaļās lietas gūst atzinību. //

Kuras?

Vispār tur ir daudz apstrīdamu lietu.

(Atbildēt uz šo)


[info]gnidrologs
2022-09-24 14:09 (saite)
"Bet ja šis arguments brūk, tad jau brūk arī viss, kas būvēts uz tā."

Brūk, jo kaut kādi ļaundari dara ļaunas lietas un melo?
"Fleshcrafting" nav zinātne, bet "malicious practice in guise of medicine". Cilvēki, kas dara visas šīs manipulācijas, piemēram, to pašu "dzimuma maiņu", kas realitātē ir ģenitāliju un hormonālās sistēmas kropļošana un pēcāk biežs ("klientu") pašnāvību iemesls, kaut kad nākotnē tiks sodīti ar nāvi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-09-24 18:05 (saite)
Tu kaut ko jauc, runa ir nevis par dzimumu pseido maiņu, bet par cilvēku pavairošanu bez dabiskās apaugļošanās etc. Tas ir vērtīgi un nepieciešami.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Anonīms)
2022-09-24 20:06 (saite)
"kaut kad nākotnē tiks sodīti ar nāvi."

:DDD

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?