juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2023-02-13 01:44:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Lasu komentārus pie iokaste ieraksta par to, ka nevar strādā uz pusslodzi.

Cik saprotu, tad var droši strādāt uz pusslodzi, ja vien var samaksāt VSAOI par pilnu slodzi. Tad jau laikam - ja bruto alga ir 2* lielāka par minimālo (kas šogad pacelta), tad pusslodzi var droši. Un tā tālāk - jo lielāka alga, jo mazāku slodzi var ņemt.

Vai platformu ekonomikas laikmetā ir iespējams citis risinājums, lai panāktu minimālās VSAOI iemaksas (kas būtu pastarpināts mērkis) vai minimālo sociālo nodrošinājumu (kas ir pamatmērkis)? Atbilde ir jā - to var panākt ar UBI - Beznosacījuma pamatienākumu, kuru finansē no kapitāla ieņēmuma nodokļiem (robotu, programmatūras darbs, utt) un nevis no citu cilvēku darba ienākumiem. Bet vai to iokaste, gleznotāja un citi atbalsta? Vai ir parakstījušies https://manabalss.lv/garanteto-pamatienakumu-ieviesana-latvijas-iedzivotajiem/show ? Vai parakstījās pirms gada, kad oficiālā ES regulas iniciatīva vāca parakstus?

Pats esmu bijis 1 partijā (gandrīz vai dibinātājs), joprojām esmu vienā citā partijā un, kā šejienieši varēja vērot, tad pazondēju iespēju nodibināt partiju, kas būtu mana trešā. Savulaik iesaistījos ar domu, ka būs lielas, lielas partijas, daudz cilvēku, ka visi rakstīs programmas, visi ziedos, visi iekšēji balsos par MP kandidātu, par vēlēšanu sarakstu kandidātiem, utt.

Realitāte ir nedaudz citādāka. Programmas var rakstīt un raksta speciālisti. Tā kā partijām tos izdodas piesaistīt daudz retāk kā gribētos un tā kā Latvijā ar speciālistiem vispār ir bēdīgi, tad arī programmas ir bēdīgas. Un izškirīgos momentos (nesen tādi bija) viss arī ir atkarīgs no tiem, kas var noziedot vairāk (ja precīzi, tad tie ir 500+ EUR). Un, lai kā gribētos noticēt demokrātijai un tautas iesaistei, joprojām vēlēšanās gandrīz vai izškirošā loma ir lokomitīvēm un notikumiem.

Prakse pierāda, ka demokrātijā joprojām ir svarīgs elitārisms - intelektuālais, mantiskais un sociālais-PR.

Es joprojām ticu, ka var būt ne-elitāras partijas, bet, lai tādas būtu, cilvēkiem ir nepieciešams laiks. Lai lasītu, izglītotos, domātu, rakstu, piedalītos brīvprātīgo darbā. Man diemžēl, laiks neatradās, tāpat kā daudziem, daudziem citiem. Un tāpēc visu dara un padara elite, kas vairāk vai mazāk profesionalizējas. Arī šajā ziņā UBI ir risinājuma līdzeklis.

Progresīviem pēdējās vēlēšanās ļoti labs starts un ar maziem resursiem izdevās tāpēc, ka viņi bija brīvā nišā un tāpēc, ka dabiski viņi veidojas kā tautas partija. Škiet, ka Latvijā nav nemaz tik daudz partiju, kurās šī iekšējā demokrātija būtu un kurās elite ir gatava to vairāk vai mazāk respektēt.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2023-02-13 02:20 (saite)
Ļauj uzminēt - progresīvie?

(Atbildēt uz šo)


[info]juvenal
2023-02-13 02:39 (saite)
Tam nav nozīme - kurā. Gribēju pateikt:

1) ir OK darboties partijā, kaut vai tikai šad un tad nobalsot iekšējos balsojumos un samaksāt biedra naudu; Lielbritānijā šādi iekšējie balsojumi noteica Trisas un Sunaka kļūšanu par premjeriem, Vācijā izškīra lēmumus par koalīcijas partneriem.

2) netā var bārstīties ar vārdiem, bet politiskās programmas punktiem nepieciešama argumentācija, aprēkini utt. Jā, ir partijas un politiki, kuriem nekas tāds nav nepieciešams, bet nepiederu pie tiem. Un tāpēc elitei ir sava nozīme. Ja sabiedrība ir atvērta visu cilvēku izaugsmei, tad, acīmredzami, tas paplašina iesaistīto personu loku, stiprina arī demokrātiju un politisko domu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-02-13 11:00 (saite)
Cik tas paņem Tava laika (pieņemu, ka naudu pelni kā savādāk)? Vai jūti kaut kādu atdevi, ka kaut ko vari ietekmēt?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]iokaste
2023-02-13 15:51 (saite)
Anglijā Boriss izstājās un tāpēc melnais varēja tikt amatā, angļi bija gatavi balsot pat par traku veceni - Trisu, lai tikai nebalsotu par pakiju.

Un Latvijā 60% saņem minimālo algu, viņiem nav izvēles.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]juvenal
2023-02-13 11:33 (saite)
Re Antiprojekcija

Biedra pienākumi ir maksāt biedra naudu (parasti padsmit eur mēnesī, valde var atbrīvot arī no šī maksājuma un daudzi neaktīvie tāpat neliekas ne zinis un nemaksā neko), bet viss pārējais ir brīvprātīgi. Jā, aicina piedalīties darba grupās, pasākumos, priekšvēlēšanu kampaņās, kongresos, aptaujās, iekšējās diskusijās slēgtajās soc tīklu grupās utt. Bet tie vienmēr ir aicinājumi, un nekad tie nav uzdevumi. Nav arī sevišķa peer pressure darīt kaut ko. Tāpēc laika patēriņš var būt nulle.

Valsts politika ir tāda, ka cenšas likt partijām būt atvērtām jauniem biedriem un arī partijas ir ieinteresētas gan daudz biedros, gan biedra naudās, gan budžeta dotācijās, kas nāk par katru biedru. Protams, ja biedrs vēl kaut ko izdara, tad pavisam labi. Es gan nezinu par partijām, kas ir kă biznesa projekti.

Esmu sev noteicis, ka nekad nedzīvošu no politikas darba, ka vienmēr man būs sava pamatprofesija un ienākumi no tās.

Katram biedram ir viena balss un ir lielie lēmumi par valdes sastāvu un konfigurāciju, kā startēt vēlēšanās. Un ir mazie lēmumi aptaujās un opcionāls pienesums. Kopumā gan vairākums seko aktīvam ("elitei") un tāpēc "mūžīgie opozicionāri, neapmierinātie" var teikt, ka neko ietekmēt nevar. Tomēr partija ir cilvēku grupa un tās interešu un ideju straumes jau saplūst un aktīvie izceļas, kā jebkurā grupā. Protams, galu galā biedra "svaru" tomēr nosaka lielo vēlēšanu rezultāti un spējas sarunāties ar vēlētāju un nevis "vārīšanās" partijā.

Tas ir mans iespaids.

Man personīgi liekas, ka AI ļoti maina pasauli un ir jābūt kolektīviem lēmumiem par šiem jautājumiem, tāpēc dalība partijā ir mana iekšējā ētiskā vajadzība, kā esmu atbildīgs par AI sasniegumiem un sekām.

(Atbildēt uz šo)


[info]juvenal
2023-02-13 11:40 (saite)
P.s. kandidēšana vēlēšanās arī, protams, ir opcionāla, nekad tas nav uzdevums. Es nekad neesmu kandidējis, man sava pamatdzīve ir nozīmīgāka.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-02-19 18:44 (saite)
Kāpēc kandidēt, tu vienkārši pieņem un instruē kandidātus un ievēlētos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Anonīms)
2023-02-13 13:32 (saite)
extranjero, tu?

(Atbildēt uz šo)


[info]ctulhu
2023-02-19 18:43 (saite)
/Es joprojām ticu, ka var būt ne-elitāras partijas,/

nav jēgas, ja runājam par ne-eliti intelektuāli. Mums vajag intelektuālās elites varu.

/Arī šajā ziņā UBI ir risinājuma līdzeklis./

Arī nav jēgas, jo tas dos tikai treknus mapatus :D

/Progresīviem pēdējās vēlēšanās ļoti labs starts un ar maziem resursiem izdevās tāpēc, ka viņi bija brīvā nišā un tāpēc, ka dabiski viņi veidojas kā tautas partija. Škiet, ka Latvijā nav nemaz tik daudz partiju, kurās šī iekšējā demokrātija būtu un kurās elite ir gatava to vairāk vai mazāk respektēt./

Un pēc tam viņi izgāzās jo proponē visādas hipijveida muļķības.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?