Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2021-10-01 11:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
sdzk
Saglabāju dzēstu komentāru:

Paskaidrošu nezinātājam, ka žīds un nēģeris ir latviešu valodas vārdi, savukārt ebrejs ir padomju laika ievedums, un afrolatvieša izcelsmi gan jau pats zināsi.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]az
2021-10-02 14:29 (saite)
ko lai saka, jau no skolas laikiem nemitīgi dzirdu cilvēkus lietojam tādus larviešu valodas vārdus kā bļin, najuh, pohuj, fuck.

tikmēr reālajā dzīvē - man ir vienalga, kādu vārdu lietot. bet, ja paši ebreju tautas pārstāvji saka, ka viņiem "žīds" saistās ar negatīvu apzīmējumu, un viņi negrib, lai tā saka, man nav vajadzības iet un viņiem skaidrot, ka es jūtos apspiesta un gribu lietot šo vārdu, jo mana omīte to lietoja.

es pirms kāda laika runāju ar vienu autistu te cibā un lietoju apzīmējumu "personas ar autiskā spektra traucējumiem". ar šo apzīmējumu biju saskārusies profesionālajā vidē un man pāris pazīstamie šī spektra cilvēki arī to lietoja. šim konkrētajam autistam savukārt šis apzīmējums likās aizskarošs un viņš uzstāja, ka viņu jāsauc par autistu. ko es arī saprotu un nē, man nav vajadzības uzstāt uz savām tiesībām lietot to apzīmējumu, kas man ir pierasts un ērtāks. cieņa pret otru droši vien.

nezinu, vai tu spēj saskatīt te līdzību, ja nē, nē. bet tad - liekulība much.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-02 15:26 (saite)
Vārds traucējumi norāda uz slimību un ir aizskarošs par veselu cilvēku. Tas būtu kā saukt gejus par cilvēkiem ar homoseksuālisma spektra traucējumiem.

Rupjības arī ir cita lieta. Bet es tikai parādīju, ka šeit apspriestie vārdi tādi nav. Pat vārdnīca tos definē kā novecojušus nevis aizskarošus. Tas, ka kādam novecojuši vārdi šķiet aizskaroši, ir interesants fenomens. Es to vairāk skaidrotu ar statusa uztveri.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2021-10-02 16:02 (saite)
tev šis apzīmējums liekas aizskarošs, bet tas nemaina faktu, ka autiskā spektra traucējumi ir diagnoze un šiem indivīdiem piemīt dažāda līmeņa funkcionālie un kognitīvie traucējumi (vairumam, piemēram, IQ ir zem vidējā) - sākot no salīdzinoši viegliem līdz tik smagiem, ka cilvēki ir pilnībā bezpēcīgi un nespēj funkcionēt bez pastāvīgas aprūpes. tas ir spektrs.
bet tevi tas aizskar, tu gribi saukties par autistu. man, piemēram, liekas ērtāk, korektāk un precīzāk lietot autiskā spektra traucējumi. bet tev nav svarīgi, kas man ir ērtāk, tu negribi justies aizskarts un pazemots. liekulīgi no tavas puses pieprasīt, lai es cienu tavas vajadzības, kamēr tu pats uzstāj uz savām tiesībām lietot pret citiem apzīmējumus, kas tev vēsturiski šķiet nekaitīgi, neņemot vērā šīs cilvēku grupas iebildumus konkrētajā mūsdienu situācijā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-02 18:27 (saite)
Tas ir rasistisko psihologu iedomās, ka neliels autisms ir diagnoze. Kādreiz arī gejs bija garīga slimība. Visa skala par autisma spektru ir rasistiska, jo nešķiro tos, kuriem tiešām ir smaga atpalicība, no tiem, kas varbūt ir tikai ar nedaudz atšķirīgu domāšanu.

Es neko nepieprasu kā mani saukt. Es nedomāju, ka vispār būtu mani kā īpaši jāšķiro un jāsauc vārdā. Šīs atšķirības ir jēga pieminēt tikai tad, kad mēs runājam par rakstura atšķirībām – kādam ir sliktāka redze, citam ir mazāka jutība pret stresu, un man ir autistiska domāšana. Varbūt tev ne visai tuvus cilvēkus tu jau ikdienā sauc par briļļainajiem, par plikpauriem, par gejiem vai lesbietēm utt. – uzsverot to, kā viņu primāro īpašību. Ja tā, tad ok. Tavs rasisms jau spīd cauri itin visam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2021-10-03 10:36 (saite)
nevis psihologu, bet psihiatru diagnoze.

skala ir tieši tāpēc skala, ka škiro. tieši tāpēc nelieto diagnozi autisms, kas uliek stigmu, bet saka - spektra traucējumi, jo tas ietver gradāciju.

nezinu, kādēļ tu to tik sāpīgi uztver, tie taču ir tikai vārdi, tāpat kā žīds un n-word. tu lieto autists, kādam citam vieglāk lietot persona ar autiskā spektra traucējumiem. tās abas ir diagnozes. un? kāda starpība, žīds vai ebrejs?

ir tikai rudnes, bet pirmās sniegpārsliņas jau krīt ;(

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-03 10:59 (saite)
Skalas apzīmējuma piemērošana neko nešķiro.

Autists nav diagnoze, mūsdienās tas ir apzīmējums cilvēka īpašībām, tieši tāpat kā plikpauris vai mulats. Spektra traucējumi ir kaut kas tāds, kas pieder tikai medicīnas ierakstiem, tāpēc ir diagnoze ar visu esošo stigmu.

Es sāpīgi uztveru tikai to, ka tu esi rasiste.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2021-10-03 11:34 (saite)
tev vispār ir uzstādīta autiskā spektra traucējumu diagnoze? vai tu vienkārši izdomāji, ka būsi autists?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-03 12:03 (saite)
1) jā, 2) nē

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-10-03 12:04 (saite)
Bet es uzskatu, ka nosaukt to par diagnozi, ir psihiatrijas rasisms.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2021-10-03 12:13 (saite)
jautāju, jo tavs komentārs par psihologiem un diagnozēm ir savāds. ja tu pats esi medicīnas jomas speciālists un tev ir diagnoze, tev būtu jāzina, ka diagnozi uzstāda ārsti - šajā gadījumā, psihiatri, nevis psihologi... protams, arī ārsts var būt psihologs kā papildus izglītība.
bet, izlasot zazis pēdējo ierakstu, jābeidz jebkādas diskusijas.
take care.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-03 12:18 (saite)
Ne par autismu, bet vispārīgi diagnozes neuzstāda tikai ārsti. Tā ir kaut kāda Latvijas īpatnība, kas cenšas turēt medicīnu tikai šauras priviliģēto ietvaros. Diagnozes vienkāršos gadījumos dažreiz uzstāda pat informēti pacienti. Tās ikdienā par nelielām slimībām uzstāda arī farmaceiti un citi. Ne jau velti es rakstīju, ka UK visi jaunie farmaceiti būs kvalificēti parakstīt zāles. Svarīgi ir tikai saprast kompetences robežas.

Psihologi, protams, ir ļoti vāja nozare. Bet psihiatriem arī ir daudzas problēmas, kas ir jārisina.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?