piezīmes par Dziesmu svētkiem

Posted on 2013.07.08 at 14:21
Tags: , ,
*) gan piedalījos, gan apmeklēju (vismaz apzinātā vecumā) pirmo reizi;
*) kā dalībniece piedalījos Folkloras dienā Rīgas centrā. Kaukā radās sajūta, ka tas viss ir tikai tāpēc, ka "mums" (t.i. kopām) to vajag. pat Dziesmu svētku oficiālajā lapā nebija šīs dienas programmas - kas tieši, kur, kad notiek, lai interesents varētu plānot savu folkloras baudīšanu. izdevās gan atrast citās lapās programmu Brīvdabas muzejam un Vērmanes dārzam, bet pārējām vietām nē. organizācija nebija nedz dalībniekiem, nedz skatītājiem jūzer frendlī. mamma, kas bija atbraukusi klausīties gan teica, ka esot paticis un bijis ok;
*) tas, ka gājiens kavējās un jāgaida 2h, kā arī ēdināšanas problēmas laikam normāli, par to man negribas čīkstēt;
*) gājienā iet bija jocīgi. Ušakovam bija baigās kurpes kājās;
*) bet par noslēguma koncertu, man jāsaka, ka Kokļu mūzikas nakts mani aizķēra nesalīdzināmi vairāk un dziļāk. Pūces etnogrāfiskais orķestris visam, kam skanēja klāt, piedeva tādu "lielisku" umpapā umpapā popkoncertiņa pieskaņu. Prauliņa "Jāņu nakts mistērija" vispār kaukāds dizāsters. bija, protams, skaisti brīži, skaistas dziesmas, skaistas sajūtas, bet visu ļoti bojāja zemā gala latvietisma izpausmes. es gan to sakot jūtos kā snobs vai nīgra grezele, jo vairumam jau redz patīk (līdzīgi kā "Marlēna" Dailes teātrī);
*) par šo es droši vien degšu elles ugunīs, bet lai cik ļoti man nepatiktu dziesma "Saule, pērkons, Daugava", tās instrumentālais pavadījums uz sintiņa skan tik ļoti 80'. un es skumīgi iztēlojos, cik skaisti tā dziesma varētu izklausīties, ja tajā izmantotu pūtēju orķestri/us;
*) Kokļu mūzikas nakts Jēkaba katedrālē gan pilnīgi norāva jumtu (un es neesmu baigais koncertkokļu cienītāja, ja kas). mazliet gan traucēja pārbāztība, jo kājās stāvošajiem tomēr bija grūti nostāvēt, viņi knosījās un taisīja fonu (mēs atnācām pusstundu pirms sākuma un knapi dabūjām apsēsties), māmiņas ar raudošajiem bērniem un bezgaiss. bet līdz beigām daudzi stāvētāji bija piekusuši stāvēt un aizgājuši un pamazām palika labāk;
*) gaidot kokļu koncertu mazliet paklausījāmies pūtēju koncertu Doma laukumā. repertuārs nu tāds, bet pūtēju orķestri tomēr ir kaukas ļoti, ļoti foršs. manā vīzijā par ideālu dzīvi ietilpst arī kleitas uzvilkšana un nesteidzīga iešana uz parku klausīties kā tur 7dienas pēcpusdienā populāras džeza melodijas spēlē pūtēju orķestris;
*) vispār jau forši - jauna pieredze un interesanti iespaidi.

p.s.
*) pēc tradīcijas sanāk, ka tad, kad noslēguma koncerta beigās kopkoris mētā pa gaisu vainagus, tur notiek grupveida sekss;
*) diez Dziesmu svētkiem pītie vainagi ir jādedzina pēc pieciem gadiem?
*) mūs uzaicināja tapt par Senās vides darbnīcas dalībniekiem. mūs - t.i. mani un Kārli.


apmēram visi


tūlīt dziedāsim


zibrotaļas


kavējam pauzi padziedot


gaidot gājienu


arī apmēram visi (es gan esmu noslēpusies Dainai aiz muguras) pēc gājiena

Comments:


austra
[info]au at 2013-07-08 14:42 (Saite)
es ļoti varu parakstīties zem 80-tajiem, sintiņu un sauli. phe. un mistērija pilnīga mistērija.
man liekas, ka nedaudz iebrauca mizā rievainā ar noslēguma programmu. gribēja sarežģīti, kruti, bet beigu beigās - nepavilka.
meness_berns
[info]meness_berns at 2013-07-08 14:49 (Saite)
Aha. Es vakar tieši to pašu nodomāju - viss, kam vajag sintezatoru pielikt, tā nav koru mūzika. Bet tauta domā otrādi - sākot ar Tigulu, beidzot ar SPD - to visu sauca atkārtot. Vienīgi Gaismas pili neprasīja atkārtot, lai gan vienīgi Gaismas pils ir tīra manta.
[info]digna at 2013-07-08 15:05 (Saite)
Personīgi es Tavam vērtējumam ticu un tas mani pārliecina, ka man Dziesmu svētkos nav ko darīt, vismaz pagaidām. Un arī par to, ka mīlestība pret tiem lielā mērā ir audzināšanas jautājums.
[info]digna at 2013-07-08 15:06 (Saite)
Ā, nu, jā, man jau arī Marlēna nepatīk. :D
*
[info]inese_tk at 2013-07-08 18:53 (Saite)
bija daudz skaistu mirkļu, kuri gan jau arī Tev būtu patikuši. vnk tie "latviskā tizluma" izgājieni brīžam ļoti kaitināja
[info]digna at 2013-07-08 19:11 (Saite)
Bez šaubām, man arī visādi mirkļi patiktu, fakts, ka vienlaikus dzied n tūkstoši tiešām ir aizkustinošs pats par sevi, bet, tā kā es lielā mērā esmu tā nīgrā vecene, kam nekad nekas nepatīk, drošvien šķendētos ne vien par Tevis minētajām lietām un kādiem trūkumiem organizācijā, noformējumā, skanējumā uc., bet, piemēram, par to, ka man nav iespējas steidzīgā kārtā pačurāt un citām neērtībām.
*
[info]inese_tk at 2013-07-08 19:30 (Saite)
pačurāt Mežparkā varēja ļoti raiti, būdiņu bija ļoti daudz un vairākās vietās. jāgaida bija tik brīžos, kad ir pauze un notiek lielā koru staigāšana un pārkārtošanās. un, kas mani ļoti pozitīvi pārsteidza - bija diezgan daudz arī tās roku mazgājāmās ierīces, gan pie WC, gan pie ēdināšanas zonas - nu tās, kur ar kāju jāspiež un tek ūdens.
basta
[info]basta at 2013-07-08 15:15 (Saite)
brauns ir astoņdesmito gadu kompis un dziesma arī no turienes, tāpēc sintiņš tajā dziesmā ir mast. cita lieta, ka diriģentu neviens neklausīja un brazīļu bundzinieki laikam tādu vispār nebija nekad iepriekš redzējuši - spd bija vienkārši drausmīga. no sākuma vainoju nogurumu, taču nākamajā, kas 'gaismas pils', viss bija ļoti, ļoti čotka.
scope
[info]scope at 2013-07-08 18:20 (Saite)
Njā, ar gājienu kaut kas tur nebija labi. Cik dzirdēju, vienu brīdi organizatori cītīgi centās sameklēt pazudušu kolektīvu, kuram pēc saraksta bija jābūt ierindā.
Jau tā mazgulētās naktis papildināt ar šādu nīkšanu, labi vēl, ja gaidīšana ēnā trāpījās...
Bet citādi - bija jauki un, par spīti visam, dalībnieki bija prieka pilni :)
*
[info]inese_tk at 2013-07-08 18:52 (Saite)
mums kā folkloras kopai, kas tik 6dien uzstājās un bez baigiem mēģinājumiem vēl nekas, nebijām baigi pārguruši un neizgulējušies. koristus un dejotājus gan es apbrīnoju. un pēc tam vēl sadziedāt līdz pusseptiņiem no rīta
scope
[info]scope at 2013-07-08 19:49 (Saite)
Mhm, Doma laukuma tuvumā esošās kafijas tirgotavas svētdienas rītā bija uz zaļa zara. Čoms, kurš kā štata fotogrāfs fiksēja Ikšķiles kolektīvus darbībā, teica, ka pēdējās dienas gulēt bija sanācis labi ja 3-4 stundas un ka sajūta no rīta ir kā pēc krietni noballētas nakts, kaut arī dzerts nav it nemaz.
Bet tādos svētkos laikam var mobilizēt visus spēkus ar domu, ka pēc tam divas trīs dienas no vietas atgulēsies :)
[info]digna at 2013-07-08 22:35 (Saite)
Ā, starp citu, ēdiens bija piecīša vērts? Tev bija, ko ēst?
*
[info]inese_tk at 2013-07-18 02:29 (Saite)
piecīša vērts īsti nebija.
6dien baroja Ekonom.fak. bija vistas (laikam) zupa mazā trauciņā vai saldais (kad mēs ēdām saldais bija beidzies un varēja izvēlēties tikai vistas zupu vai vistas zupu) + gaļa ar kartupeļiem vai rīsiem un salātiem (es ņēmu kartupeļus un salātus, tos gan tā skopi uzlika.
un kaukas zaptsūdenim līdzīgs padzerties

7dien baroja Zemkopības ministrijā. tur bija aukstā zupa (tie, kuriem neriebjas bietes, ēda slavēdami) un kaukāda gaļa ar rīsiem ar dārzeņiem (likās apvārīti vai tvaicēti) un salātiem. salātus atkal lika ļoti skopi.
toties deva sainīšus vakariņām. tur bija bundžiņa ar Ice Tea, musli batoniņš, ābols (mazgāts un mitrs), bulciņa un divas maizītes. viena ar sieru un kaukādu plānu gurķa šķēli, otra ar desu un kaukādu arī zaļumu, kurai turklāt bija klāt pielikta vēl pusdesiņa. nu tāda ko nevis griež šķēlēs, bet, piemēram, cep uz ugunskura (nesaprotu kāpēc desmaizei liek klāt papildus desu, bet siermaizei papildus sieru neliek). maize bija briesmīga - nedabīgi baltā krāsā, sausa un droši vien iepriekš saldēta. bulciņa ar bija no līdzīgas substances. apēst gan apēdām, gaļmaizes veiksmīgi iemainot pret sieramaizēm no citiem kopas dalībniekiem.

bet visus nebaroja vienādi. tas bija atkarīgs no tā zem kādas organizācijas ir kolektīvs. piemēram, vienai kopas dalībniecei meita dzied bērnu folkloras kopā, kas ir cita iestādījuma pakļautībā, viņiem bija daudz bulku visādu utt. toties viņiem neizsniedza plēves lietusmētelīšus (mums bija tādi)
[info]digna at 2013-07-18 21:52 (Saite)
Neizklausās baigi forši. Manuprāt, mūsdienās ir jau tik daudz cilvēku, kuri neēd gaļu, ka visādās ēdnīcās un masu pasākumu ēdināšanās par to jau sen vajadzēja sākt domāt - es nesaku, ka visām gaumēm un rācijām jāizpatīk - tas nav ne iespējams, ne vajadzīgs, bet tik daudz, kā vismaz veģetāru alternatīvu, kas nav gaļēdāju ēdiens mīnus gaļa, vajadzētu piedāvāt.
Nez, cik procenti Dzsv dalībnieku bija veģetārieši, vegāni un vienkārši cūkgaļas neēdāji? Pieļauju, ka uz to milzu masu varētu būt jau trīsciparu skaitlis.
Previous Entry  Next Entry