Oktobris 1., 2014


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
09:59
Bet vispār, ja nopietni, parēķināju, cik izmaksā viena grāmata (uzrakstīšana + rediģēšana, ja tas notiek ātri un veiksmīgi, neierēķinot ideju ģenerēšanu un visvisādus gļukus).

Tātad, minimālais aprēķins, quick-n-dirty:

1 romāns
70 000 vārdi (šitais ir vidējais normāla romāna garums)
500 vārdi stundā (normāls darba temps, vairāk rakstīt nozīmē to, ka cilvēks ir uz katru rakstīšanas stundu ieguldījis vismaz tikpat rūpīgā plānošanā, tātad sausais atlikums ir tieši šāds)
140 stundas x 25 eur (uz ķepas, normāls cipars normālam profesionālim bez navarotiem)
Itogo 3500 eur par uzrakstīšanu
Rediģēšanai optimālā "esam ļoti profesionāli" versijā tikpat, cik rakstīšanai
Kopā rakstīt+rediģēt 2x3500=7000 eur

Ergo, ja vidusmēra rakstnieks (un es nerunāju par Lielajiem Stāriem) uzraksta vienu grāmatu un par to dabū mazāk par 7000 eur (kopā skaitot visus autorhonorārus, stipendijas, radošos braucienus n shit, kā arī, protams, % no pārdotā), tad viņš enīvej ir izrāvis saviem bērniem maizīti no mutes, lai stutētu savas zemes kultūru (un savu ego, kas nebūt nav mazsvarīgi :D).

Maksimālajā aprēķinā nāk klāt cipars par ideju ģenerēšanu (apmēram tikpat, cik rakstīšana), laiks, kas tiek patērēts darba (un sava ego) popularizēšanai, kā arī, protams, stundas cipars ir augstāks.

Tas, protams, nemaina manu attieksmi pret to, cik daudz es pati gribu pievākt no valsts un visādiem tādiem resursiem, bet varētu būt tāds pamatiņš, runājot par to, cik tad īsti izmaksā grāmata. Neredzamajās izmaksās, protams - būtu diezgan smieklīgi iepeldēt izdevniecībā un paprasīt 7000 eur par padarīto :)

(30 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]snauts
Date:1. Oktobris 2014 - 10:39
(Link)
Cik ir 140 stundas dienu izteiksmē? Cik stundas dienā rakstnieks velta rakstīšanai?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:1. Oktobris 2014 - 10:46
(Link)
Šausmīgi individuāli - tāpēc jau es lieku aprēķinu stundās, ka tas faktiski ir visvienojošākais. Bet nu tehniski romāns mēneša laikā ir ātrākais, ko var dabūt gatavu (un tad ir jāpavada stipri daudz vairāk laika rediģējot), normāls termiņš būtu pirmais drafts pusgada laikā.

Stingri ņemot ir divi rakstnieku pamattipi - tie, kas strādā drusciņ un regulāri, un tie, kas strādā daudz un lielā blāķī, un pēc tam pusgadu-gadu grimst radošajā depresijā iz sērijas "ienīstu literatūru, fakfakfak". (Lai arī faktiski jau visi ir kaut kur pa vidu, mani ieskaitot)
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:1. Oktobris 2014 - 10:42
(Link)
> 140 stundas x 25 eur (uz ķepas, normāls cipars normālam profesionālim bez navarotiem)

Ņehilo, ņehilo :) rakstniecības profesionālis tātad vērtējās aptuveni kā uzņēmuma padomes priekšsēdētājs vai vadītājs/direktors finanšu un apdrošināšanas jomā.

Faktiski, nevarēju ātrumā atrast, bet šķiet, ka tur pat minētas stundas likmes pirms nodokļu nomaksas.
Ja tā ir, tad faktiski profesionāls rakstnieks pēc stundas likmes kā algots darbinieks saņemtu visvairāk valstī. :D
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:1. Oktobris 2014 - 10:53
(Link)
nupag, rakstnieks ir frīlanceris, un frīlancerim tā nav nekāda augstā likme.
From:(Anonymous)
Date:1. Oktobris 2014 - 11:58
(Link)
Rakstnieks ir frīlanceris tikai tad, ja pasauli sadala baltā un melnā, biroju darbiniekos un frīlanceros.

Man šķiet, nav pareizi neskaitīt ideju ģenerēšanu un visvisādos gļukus (kurus gan ir stipri grūtāk samērīt laikā un naudā). Ja tos ieskaitītu, tad arī stundas likme iznāktu dažas reizes zemāka un Latvijas realitātei tuvāka.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:1. Oktobris 2014 - 12:06
(Link)
Kādā ziņā "stundu likme iznāktu zemāka"? Teiksim, ja man kā frīlancerim ir jāizdomā slogans, tad es paprasu naudu par stundu-divām-trim-whatever, kurā domāju sloganu, piedāvāju un laboju versijas. Nevis tikai par 10 sekundēm, kuras prasītu gala versijas uzrakstīšana. Ja skaitītu iekšā visu ideju ģenerēšanu un gļukus, stundu likme būtu tāda pati, bet romāna uzrakstīšana maksātu divreiz vairāk. Tas pats arī darbā - ja es pavadu pilnu darba dienu, domājot un saskaņojot sloganu, tad priekšnieks man nesaka "tā, šodien tu esi nostrādājusi 10 sekundes, pārējās 8 stundas varēsi atstrādāt sestdien".

Bet par to balto un melno nesapratu, seriously. Kāds tad būtu tavs ieteikums?
From:(Anonymous)
Date:1. Oktobris 2014 - 12:49
(Link)
Es, protams, neko nesaprotu no romānu rakstīšanas, bet tas rēķins par 500 vārdiem stundā man drīzāk izskatās pēc pielīdzināma tām 10 sekundēm slogana izveidē, nevis tām vienai-divām-trim stundām, kuras iztērēji, domājot sloganu.

Ieteikums necensties visu sabāzt vienā gultā.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:1. Oktobris 2014 - 13:12
(Link)
nav tik traki - ja cilveeks zina, ko dara, un nemeegjina leekt augstaak par savu pakalju, 500 vaardi stundaa ir pilniigi normaali, var pat teeju pa vidam iedzert un uzpiipeet.

arii par gultu nesapratu domu, bet pat nezinu, vai gribu zinaat preciizaak :D
[User Picture]
From:[info]ravejsledzejs
Date:1. Oktobris 2014 - 14:25
(Link)
zinātnieks ir kas? biroja darbinieks vai frīlanceris?
[User Picture]
From:[info]dumshputns
Date:1. Oktobris 2014 - 15:36
(Link)
Tas jau vairāk no paša pozīcijas un līgumattiecībām, un nodokļu maksāšanas atkarīgs, nevis no profesijas.
[User Picture]
From:[info]ravejsledzejs
Date:1. Oktobris 2014 - 15:40
(Link)
veic preikšdarbus, plānošanu (tobiš, pētījumu), tad raksta rakstu, pēc tam publicē (vai nu par veltu vai no savas kabatas maksājot par to, ka rakstu pieņem publicēšanā vai, ja jēdzīgs darba devējs, jams maksā izdevējam par publicēšanu). i tago zinātnieks ir biroja darbinieks vai frīlanceris?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:1. Oktobris 2014 - 15:58
(Link)
izklausaas peec taada pasha tirlinja kaa rakstnieks :D
[User Picture]
From:[info]ravejsledzejs
Date:1. Oktobris 2014 - 16:08
(Link)
:D

bet vai Tev pašai ir jāpiemaksā izdevējam, lai Tavu darbu publicētu, jo tā ir košerīgāk?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:1. Oktobris 2014 - 18:32
(Link)
tā var, bet neskaitās košerīgi, saucas "vanity publishing"

bet mani šausmīgi reizēm samulsina tas, ka cilvēki, ieraudzījuši manu grāmatu, man tādā saviesīgā tonī prasa nevis "cik par to dabūji" (pēc kā man ir jāmulst un jāstostās un jāsaka "tas jau tāds hobijs", jo, ēēē, tie nav 7000 eur), bet "cik par to samaksāji" :D
[User Picture]
From:[info]ravejsledzejs
Date:1. Oktobris 2014 - 19:19
(Link)
nu vo. bet man otrādi, košerīgāk skaitās, ka pats vai pareizāksakot kantoris maksā par publicēšanu. bet nu mēs biolopisti te Durlandē visi visu publicējam tur, kur nav jāmaksā un mums par to neko nemaksā... izrīkosies košerīgi un uzreiz atrausies ar jautājumu - skem perespal, moš i ja smogu...
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:1. Oktobris 2014 - 10:54
(Link)
Nu paga, stundas likme un mēnešalga - eto dve boļšije razņici, ne? Es pieņemu, ka noīrēt uzņēmuma padomes priekšsēdētāju uz stundu (teiksim, "atnāciet mums novadīt semināru, padalieties pieredzītē") izmaksātu stipri vairāk nekā 25 eur uz ķepas.

Ja pastāvētu tāda profesija kā "rakstnieks", ar mēnešalgu, tad atkal rēķinām "labs speciālists savā nozarē uz mēnesi" x 12 mēneši = viena grāmata [vidusmēra rakstnieks vairāk kā vienu grāmatu gadā neuzcep], cik garš, tik plats. Principā uz stundām pat sanāk izdevīgāk, it īpaši ja rēķinu piestāda caur mikrouzņēmumu "jaunais latvju talants". :)
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:1. Oktobris 2014 - 11:03
(Link)
es zinu, es zinu, vienkārši tāpēc arī tā stundas likme pati par sevi izklausījās drusku dīvaini. :)

jo, pārrēķinot uz 1 grāmatu = gads un 1 grāmata = 7000 eur, arī nekas labs nesanāk, mazāk par 600EUR mēnesī.

savukārt, ja mēs ņemtu pēc šīs stundas likmes un skaitītu tipisko 8h darbadienu, tad sanāktu gadā 48K.

patiesība, cerams, ir kaut kur pa vidu :)

[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:1. Oktobris 2014 - 11:17
(Link)
Rakstnieks, kas raksta 8h dienā, būtu diezgan frīkains rakstnieks enīvej. Full-time rakstnieka darba diena sadalītos drīzāk 4 h rakstīšanas/rediģēšanas (optimālā variantā, bet tikpat labi var būt arī 2-3 h dienā) + pārējais laiks promocijai, izpētei, korektūrām, menedžmentam, sadarbībai ar izdevējiem/reklāmistiem/aģentiem (t.i., ārzemēs - piesaistītajam lit. aģentam, Latvijas gadījumā attiecīgi tulkotājiem un ārzemju izdevējiem) un droši vien kaut kādām "paying it forward" aktivitātēm.

Bet pārrēķināt frīlancera stundu likmi mēnešalgā vispār ir sarežģīti un ārpus šī ieraksta mērķa.
[User Picture]
From:[info]jim
Date:1. Oktobris 2014 - 16:31
(Link)
es arī piemetu savus divus centus, ka frīlānsojošam tekstu autoram, piem, reklāmā tā pat galīgi nav pati augstākā likme.
From:(Anonymous)
Date:1. Oktobris 2014 - 12:39
(Link)
kad sāc rēķināt grašus, tad mākslinieks jau ir miris
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:1. Oktobris 2014 - 12:45
(Link)
exactly. tamdeelj arii reejinu no 7000 uz augshu, kas jau ir normaals cipars, nevis tie grashi, ko shobriid var dabuut ;)
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:1. Oktobris 2014 - 13:02
(Link)
Nu, man 500 vārdi stundā kaut kā izskatās pēc dragāšanas vai baigās iedvesmas, respektīvi, tas gan ir reāli, bet ne jau visu rakstīšanas laiku. Tā tiešām ir?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:1. Oktobris 2014 - 13:08
(Link)
iedvesmas nav. ir darbs. :D
bet jaa, taa ir baigaa dragaashana, un jaa, tas ir izdaraams un patiesiibaa draftam pat ir labaak. protams, katrs rakstnieks straadaa citaadi, bet shis cipars ir diezgan optimaals, tad jau driizaak nenoveerteetas ir citas poziicijas (iz kam arii minimaalais apreekjins).
From:[info]pet
Date:1. Oktobris 2014 - 13:34
(Link)
500 vārdi stundā uz draftu ir sakarīga vadlīnija arī ne-daiļliteratūras rakstīšanā - nez, zinātnes raksti(tieši rakstīšana pēc pētījuma), ekonomikas apskati, tehniskā dokumentācija utml.

Pēc tam gan vēl ir jārediģē, taču to bieži ir vērts strikti nodalīt - papriekšu saražot x lpp jēla materiāla un pēc tam to pārtaisīt par labu sanāk ātrāk nekā uzreiz tapināt labu.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:1. Oktobris 2014 - 18:33
(Link)
ha, precīzi tas pats, kas literatūrā :)
[User Picture]
From:[info]eos
Date:1. Oktobris 2014 - 17:27
(Link)
Man teica, ka nākamais konkurss KKF ir decembrī. un uz novembra beigām man derētu manuskriptu uz RS aiznest. Un plānā ir 150lpp.

To matemātiku nesapratu, bet sajūta, ka ar 1 mēnesi varētu nepietikt, pat ja galvā teju visa grāmata uzrakstīta, tikai vajadzētu kompī ar rociņu ielikt :D

Un vēl teica, ka izdošanu kūrē RS, vismaz debijai. Tas viss tā ir, vai, pieņemu, Tev debiju kūrēja kāds cits?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:1. Oktobris 2014 - 18:28
(Link)
What, what, what. o.O

Es tevi nepazīstu (heh, tas izklausās idiotiski, bet es gribēju teikt, ka nezinu tavu situāciju, slimības vēsturi un diagnozi) un man nav ne mazākā priekšstata, kas tur notiek un kādi KKF konkursi, bet tas viss izklausās pilnīgi jokaini.

1) kas ir manuskripts ar 150 lpp? manuskriptus mēra vai nu vārdos (angļu valodas standarts) vai zīmēs (latviešu un citu aglutinatīvo valodu standarts) vai autorloksnēs (viena autorloksne = 40 000 zīmes ar atstarpēm, manā plānajā bērnu grāmatiņā ir 4.5 AL, normāla izmēra grāmatā ir 10 AL, 8 AL ir okei, bet ar mazuma piegaršu)
2) mēnesī vai diviem grāmatu uzrakstīt var tikai vai nu cilvēks, kas zina, ko dara, vai pilnīgs iesācējs bez mazākās paškritikas
3) frāze "galvā teju visa grāmata uzrakstīta" nozīmē, ka visdrīzāk jāpieliek klāt vismaz 2-3 mēneši rakstīšanas procesam ;)
4) Rakstnieku savienība vispār nav rociņas turēšanas organizācija. Ja kāds rakstnieks piesakās tev turēt rociņu un izkūrēt tavu grāmatu, tad, ēēē, uztver to apmēram tāpat kā tad, ja tēvs tev saka "tad, kad es biju tavā vecumā, es ļoti gribēju kļūt par ārstu/juristu/sportistu/whatever, bet toreiz man nebija tādas iespējas, tādēļ būtu labi, ja tu tagad to izdarītu", ar to atšķirību, ka tēvs tevi vismaz mīl [I'm serious, pirmā grāmata vispār ir sūds, bet nu tad, kad tu tās kļūdas pieļauj, ir labāk, ja tu pieļauj savas kļūdas, nevis sava mentora kļūdas]
5) augstākminēto "pirmā grāmata vispār ir sūds" sindromu teorētiski var samazināt, nemēģinot viņu izdabūt ārā asapā. Tu varbūt man neticēsi, bet pasaule pastāvēs arī nākamgad un aiznākamgad, un nekāda apokalipse nenotiks, ja "fak, es nezinu, vai es protu/gribu/varu rakstīt un kā, bet nu manu grāmatu izdos, tātad noteikti viss ir kedā" aizstās kāda saprātīgāka doma.

/pieļauju, ka tas, kas tevi kūrē no tās RS puses, man par šito sadotu pa galvu, bet, ja tas ir Eipurs, tad ĻOTI LABI bļin, man ar viņu savi rēķini kārtojami :D ar ko arī diskleimerēju savu aizspriedumaino attieksmi

/teorētiski, protams, apokalipse nenotiks arī, ja to grāmatu izdos agrāk, bet tas var būt diezgan traumējoši rakstnieka paša attīstībai - gan versijā "fak, kas tas par sūdu tāds, labāk jāprecas, jāmaina uzvārdu un jāizliekas, ka to grāmatu uzrakstīja mana vecmāmiņa", gan versijā "es taču esmu tik ģeniāls rakstnieks, man jau ir izdota pirmā grāmata, ko es uzrakstīju 2 mēnešu laikā, iedomājieties, kas notiktu, ja es rakstītu 4 mēnešus!!!111!"
[User Picture]
From:[info]eos
Date:1. Oktobris 2014 - 20:23
(Link)
1) 150 lpp es pats izdomāju, mazāka apjoma grāmata manās acīs nav grāmata.

2) es zinu, ko daru (man ir tāda ilūzija :D ). Stāstu krājumu ar 10 stāstiem rakstīju gadu. Kopējais apjoms tam bija 60lpp...

3) Labi, tad tomēr jūnija konkurss man spīd. Vispār apvienot studijas un sesijas ar kaut kādiem rakstīšanas termiņiem var draudēt ar pārdegšanu. Rakstīšana ir atkarība, ko ļoti grūti atmest!!!

4) Man asaps par pirmo grāmatu bija pirms 17 gadiem. Zini tādu Ilzi Liliānu Muižzemnieci?

Viņai pirmā bija 9 gados laikam (http://www.tvnet.lv/izklaide/gramatas/354987-15_gados_jau_otra_gramata_kaku_meitene) . Man nav 31, bet man pirmā publikācija patiešām bija 12 gadu vecumā. Cita lieta, ka žurnālistikā bērniem.

5) man tiešām neinteresē izdoties, man citi bez maz vai pieprasa, lai es izdodos. Neliek mierā. Varbūt izveidot fondu? :D









[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:2. Oktobris 2014 - 11:24
(Link)
Nu, tā ir tava izvēle, protams.

(Nepadari to par citu izvēli.)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:1. Oktobris 2014 - 18:29
(Link)
(p.s. tonis tāpēc, ka es esmu stresaina un tikko no prezentācijas, piedod, izklausās kaut kā agresīvi un pretīgi, bet tas tā nav domāts.

lūk, rakstniece atradusies, pat komentāru nemāk uzrakstīt tādā tonī, kā gribētu! /iet beidzot iedzert)
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba