Decembris 18., 2008


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
00:37 - Kāpēc Cilvēkiem Besī Mans Vīrs :D
Subj. bija tāds neizdibināms noslēpums baisi ilgu laiku (nopietni, es pirmos pāŗis gadus vismaz pavadīju, mēģinot saprast, kur tas skelets aprakts, un pārtraucu to darīt tikai tāpēc, ka atklāju to, kāpēc viņš besī mani un līdz ar to nodarbojos ar saviem bešiem, nevis svešiem).

Te nu tas ir.
Citējot būtiskāko: tavos ierakstos vienkārši ir tik daudz stulbuma, ka to visu nevar viegli izlabot, un kopā ar pārliecināto toni, kurā nav pat neviena "varbūt", "droši vien" vai "palabojiet mani, ja kļūdos", tas burtiski izraisa nelabumu. nepārspīlējot, tā ir līdzīgākā lieta smirdīgam sūdam, kas teksta formā ir iespējama.

Es acīmredzot pret to esmu imūna - nu, atskaitot mūsu iepazīšanos, kad mani šitais tonis tā pavilka uz dikti aizrautīgām diskusijām - vai nu tāpēc, ka man ir mēreni pajāt par citu cilvēku viedokļiem, vai tāpēc, ka man attaisnošanās iz sērijas "manuprāt", "palabojiet mani, ja kļūdos" utt. ir lieka (kamōn, vai tiešām kāds palabotājs to dara tikai tāpēc, ka ir specijāli palūgts palabot, un, ja šī lūguma nebūtu, tad nebūtu arī palabošanas?) šķiet liekvāŗdīga, attiecīgi - jo mazāk, jo labāk.

Bet atskārta par to, ka nepārliecinātība par sevi (vai tās tēlošana) ir daļa no socializācijas pamatlikumiem, drošvien ka man arī nāktu par labu. Nevis tāpēc, ka tagad man būs vairāk motivācijas lietot "man šķiet, ka" un "drošvien" un "mandomāt", bet tāpēc, ka es beidzot jutīšos nevis kā puņķis uz drāts, bet kā socijāli aklimatizējies personāžs.

(38 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]murks
Date:18. Decembris 2008 - 01:05
(Link)
oi!
[User Picture]
From:[info]dienasgramata
Date:18. Decembris 2008 - 01:27
(Link)
paga, paga, viņš ir gan [info]fatalis, gan [info]barvins?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:18. Decembris 2008 - 01:52
(Link)
LOL
Tad gan viņš mani besītu :) Nēnē, barvins, tikai.
[User Picture]
From:[info]dienasgramata
Date:18. Decembris 2008 - 02:01
(Link)
bet tas būtu bijis elegants iekšējais dialogs vairāku stundu garumā
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:18. Decembris 2008 - 02:06
(Link)
Nu beidz - ja kāds prasa palīdzību, es pie vajadzības mēdzu arī padot tālāk kaut kur pa ausu galam saklausītas tenkas, to attiecīgi izdekorējot ar "droši vien" un "varbūt". Bet ja es lienu svešā diskusijā klāstīt, ka kādam citam nav taisnība, bet man ir, tad nav nekādas jēgas to sākt, ja man nav daudz maz pārliecības par savu viedokli. Un ja man ir pārliecība, tad "varbūt" lietošana būtu melošana.
(Kaut vispār, man šķiet, ka briesmīgāk ir, kad cilvēki melo nelietojot "droši vien" pie teiciena "tu šodien labi izskaties" un "laikam" pie teiciena "tu neesi resna":D (un tad vēl pārmet politiķiem, kaut paši lej tā, ka ausis kust))
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:18. Decembris 2008 - 10:23
(Link)
der atcerēties, ka pārliecība par savu viedokli nenozīmē, ka viedoklis ir pareizs, universāls, derīgs visiem. Un bieži vien ir tā - vispārliecinošāk izsakās tie, kas zina, ka melo, imho.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:18. Decembris 2008 - 11:53
(Link)
Tu gribi teikt, ka tev, lai uzklausītu cita cilvēka viedokli, ir nepieciešams, lai šis cilvēks tev paziņo, ka viņa viedoklis nav vienīgais objektīvi pareizais, universālais un visiem derīgais? Ja tev nav tāda disklaimera, tad tu sāc domāt, ka šis viedoklis varbūt ir vienīgais pareizais, ja jau nav teikts, ka varbūt ka nav?
Vai tad, kad tu saki, ka "pārliecība par savu viedokli nenozīmē, ka viedoklis ir pareizs, universāls, derīgs visiem", tu piezīmē, ka (lai arī tu par to esi pārliecināts) šis ir tikai tavs viedoklis un tātad ne obligāti pareizs, unikāls un derīgs visiem?
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:18. Decembris 2008 - 12:22
(Link)
Protams, tas viss ir tikai mans viedoklis. Tu (un jebkurš cits) to var pieņemt, daļēji pieņemt vai nepieņemt.

Bet ar pārliecība par savu viedokli nenozīmē, ka viedoklis ir pareizs, universāls, derīgs visiem es gribēju teikt, ka vispār nav vienīgā pareizā viedokļa jebkurā jautājumā.

Runājot par jebkuras svarīgas lietas BŪTĪBU, man nav īpaši svarīgi, kādā formā tas izteikts. Bet šī pārliecības par savu viedokli demonstrēšana noteikti man traucē. Tīri emocionālā līmenī man nepatīk cilvēki, kas mēģina neapšaubāmi pateikt savu vienīgo pareizo viedokli ("Es esmu Dievs, es zinu, kā ir pareizi, jums nebūs manis teikto apstrīdēt, ja jūs to darāt, jūs esat muļķi"), visbiežāk es no viņiem norobežojos, ja jautājums man personiski nav būtiski svarīgs.

In general, es runāju par toleranci un cieņu pret citiem cilvēkiem, viņu pieredzi, zināšanām, viedokļiem un vajadzībām, kuras, manuprāt, šobrīd daļā sabiedrības smagi pietrūkst. Jo tuvāk tā sauktajai "elitei", jo vairāk pietrūkst.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:18. Decembris 2008 - 16:42
(Link)
Ja tu tiešām tā domātu, tad tev vajadzētu arī pieņemt iespēju, ka VARBŪT tavs viedoklis, ka nav viena pareizā viedokļa, ir aplams un attiecīgi pastāv kāds viens objektīvi pareizs viedoklis un tas cilvēks, kurš ar tādu pārliecību šo viedokli pauž, to dara pilnīgi attaisnoti, jo viņam ir 100% taisnība.

Citādi sanāk tā, ka "nav vienīgā pareizā viedokļa, izņemot šo manu uzskatu, kas ir pareizs". Kautkā nekorekti, ne?
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:18. Decembris 2008 - 20:29
(Link)
Tieši tā. Es tiešām domāju, ka mans viedoklis par 100% ir tikai man pieņemams, par pārējiem es nevaru spriest, kur nu vēl mēģināt iestāstīt, ka man taisnība, jo tas būtu bezjēdzīgākais, ko varētu darīt :)
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:19. Decembris 2008 - 11:09
(Link)
Jā, es pilnīgi redzu, ka vienīgais iemesls, kāpēc tu centies mums iestāstīt savu viedokli, t.i., atvainojos, vienīgais iemesls, kāpēc centies ierakstīt rāmīšos tekstu, ir pirkstu veiklības vingrināšanai:D
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:19. Decembris 2008 - 12:00
(Link)
pilnīgi garām :) Un es neko negribu nevienam iestāstīt.
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:19. Decembris 2008 - 13:51
(Link)
Kā - re kur tu centies man iestāstīt, ka "pilnīgi garām".
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:19. Decembris 2008 - 23:50
(Link)
Varbūt. Paldies.
Lai Tev veicas, vai arī lai neveicas, kā vēlies! :)
Atā!
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:20. Decembris 2008 - 16:40
(Link)
Jā, laikam pietiks tevi spīdzīnāt.
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:19. Decembris 2008 - 12:28
(Link)
Es padomāju, kāpēc es vispār komunicēju. Lai labāk saprastu sevi, lai labāk saprastu citus cilvēkus, lai labāk saprastu, kā labāk dzīvot :)
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:19. Decembris 2008 - 13:57
(Link)
Ja tevi neinteresē sava viedokļa paušana un interesē tikai citu/sevis/pasaules saprašana, tad kāpēc neaprobežojies tikai ar klausīšanos un jautājumu uzdošanu?
(Bez tam, kur tad paliek tādi komunikācijas veidi, kā "man, lūdzu, puskilogramu rozīņu iesveriet" - tas neiekļaujas nevienā no tevis nosauktajiem komunikācijas iemesliem.)
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:19. Decembris 2008 - 23:50
(Link)
Es neteicu, ka mani neinteresē sava viedokļa paušana, īpaši cilvēkiem, kas vēlas to zināt un mani saprot.
Nevar aptvert neaptveramo. /K.Prutkovs/
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:18. Decembris 2008 - 17:27
(Link)
Tolerance un cieņa ir divas atšķirīgas lietas - tolerance nozīmē paciest kaut ko nepatīkumu, cieņa nozīmē pieņemt kaut ko bez kritikas. Toleranci atbalstu - tak skaidrs, ka nevar uztaisīt tā, lai visiem būtu labi - vienmēr kādas neērtības jāpiecieš, savukārt cieņu es nesaprotu un neatbalstu - vienīgais, kas no tās uzvārās ir tas, kuru ciena, pārējiem no tā ir tikai problēmas, kad nekontrolētais cienītais kārtējo reizi savāra ziepes.
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:18. Decembris 2008 - 20:37
(Link)
Jā, atšķirīgas, bet, manuprāt no sākotnējās iecietības var rasties dialogs, tad cieņa (un noteikti arī otrādi, ja es cienu sevi, tad iecietīga izturēšanās pret citādi domājošiem ir automātiski).
Es, protams, domāju nevis ārējo cieņas izrādīšanu (tā būtu tolerance), bet sajūtu - jebkurš cilvēks manās acīs ir personība, būtībā ne labāks un ne sliktāks par mani.
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:19. Decembris 2008 - 10:41
(Link)
Tas ir acīmredzami, ka jebkurš cilvēks ir labāks vai sliktāks par tevi (atkarībā no izvēlētajiem vērtēšanas kritērijiem). Savādāk nebūtu iespējams, piemēram, sports. Kultivējot sevī sajūtu, ka visi cilvēki ir vienādi, tu sev melo. Es vēl saprastu, ja tu šeit no melošanas gūtu kādu labumu, bet nevaru tādu ieraudzīt.
Ir, protams, likumi, kas mēģina vienādot cilvēku tiesības un pienākumus, bet pat pēc tiem sanāk, ka, piemēram, pensionāri vai jaunie vecāki ir labāki par citiem cilvēkiem (tiem pieškir lielāku daļu no kopējā katla, pretī prasot mazāk).
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:19. Decembris 2008 - 11:56
(Link)
Es tikai uzrakstīju vispārējo domu. Protams, ja tā vērtē, ok. Bet es tā nedaru cenšos nedarīt. Tikai tas nozīmē ko citu. Es runāju par savu attieksmi pret cilvēkiem. Varētu teikt - katrs cilvēks ir savādāks, bet tas kurš mazāk izdara, lēnāk noskrien distanci, utt., nav sliktāks par to, kurš ir līderis. Un nav arī labāks, protams. Viņi ir vienādi vērtīgi. Zinātniskāk izsakoties, arī no tāda viedokļa, ka viņi abi ir absolūti nepieciešami jebkurā populācijā.
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:19. Decembris 2008 - 13:44
(Link)
Ja viņi ir vienādi vērtīgi (vai, ja tu nevērtē) tad kā tu vari runāt par līderi un lēno - tev vispār nevajadzētu būt šadiem konceptiem.

(Skaidrs, ka katru cilvēku var vērtēt dažādos veidos, piemēram, pēc ietekmes uz Saules temperatūru visi būs gandrīz vienādi, bet pēc, piemēram, tauku satura organismā vai naudas daudzuma maciņā stipri atškirsies. Un gan jau katram var piemeklēt tādu vērtēšanas sistēmu, kurā tas būs vērtīgs.)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:19. Decembris 2008 - 14:01
(Link)
Man, starpcit, šitajā te ir līdzīgs pieņēmums, izejot gan no drusku citiem apsvērumiem.
T.i., no tā, ka individuāls cilvēks var piemeklēt sev tīkamos un "labos/foršos/krutos" cilvēkus tikai izejot no personiskajiem kritērijiem, un no šādiem kritērijiem IR jāiziet, jo citādi jebkāda komunikācija kļūst absurda (un rezultātā rodas laulības, kurās labā beibīte noprec kautkādu murkšķi dzērāju bērnusitēju ar domu "viņā noteikti arī ir kaut kas labs, viņš ir tāds pats cilvēks kā citi un ir pelnījis mīlestību").
Bet tieši tāpēc, ka man ir šis individuālais skatījums, kā arī tāpēc, ka es dzīvoju ļoti ierobežotu laika posmu, es faktiski nevaru pateikt, kas ir "labs", "vērtīgs", "pareizs" ilgtermiņā, t.i., es nevaru pateikt, ka kāda cilvēku grupa ir tizli ne tikai manā izpratnē, bet arī pa lielām šaibām.
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:19. Decembris 2008 - 15:28
(Link)
Jā. Vērtēšanai anyway ir vajadzīgs cilvēks, kas izdomā (vai "ar iekšām sajūt") vērtību skalu. Ja abstrahējamies no konrēta cilvēka vai konkrētas cilvēku izdomātas ideoloģijas, tad nav, kas nosaka, kā atšķirt labu no slikta (viens no iemesliem, lai izgudrotu dievu, kas tad nu ir pārākā instance laba un ļauna noteikšanai, bet līdzko cilvēki mēģina noskaidrot, kas dievaprāt ir labi, kas slikti, tā nekas cits nesanāk, kā kārtējā cilvēku radītā ideoloģija). Zinātne var tikai konstatēt faktus, bet nevar tos novērtēt, piemēram, vai tas būtu labi, ja cilvēki izmirtu, vai nē.
Tobiš, ne tikai tu nevari zināt "pa lielām šaibām", bet neviens nevar zināt (ja vien pats nav "liela šaiba").
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:19. Decembris 2008 - 23:50
(Link)
Tie gan nav mani koncepti. Tie man ir iemācīti, lielā daļā sabiedrības akceptēti. Es arī nesaku, ka tie nekam neder. Turklāt, tie šobrīd labi iekļaujas manā pasaules redzējumā, tāpēc, ka es dzīvoju reālajā pasaulē un visā visumā pieņemu to tādu, kāda tā ir. Es tikai paudu savu viedokli, kas, iespējams, šobrīd varētu padarīt pasauli labāku.
Patiesībā es te varu pierakstīt papildinātu filozofa teikto - "Es zinu tikai to, ka neko nezinu, un arī tas vēl nav droši zināms" :D
Bet es dzīvoju un esmu laimīgs, tas gan šobrīd ir droši :)
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:18. Decembris 2008 - 15:16
(Link)
Nu jā - tas taču ir acīmrezdami, ka varu paust tikai savu viedokli, ne universālu patiesību (pat tie, kas domā, ka universāla patiesība (un dievs) eksistē, ne vienmēr ir pārliecināti, ka to saprot un ir spējīgi to paust).
Bet tas, ka meļi var pārliecinoši izteikties nenozīme, ka man vajadzētu melot, lai es neizskatītos pēc meļa.
(Šā vai tā pēc rakstīta teksta ņifiga nevar noteikt, kādas bija rakstītāja emocijas rakstīšanas brīdī, līdz ar to ir stipri mazas izredzes pareizi saprast, vai cilvēks melo, vai jūtas pārliecināts vai ne, vai urīnpūslis spiež vai ne - tādas lietas daudz maz droši var noteikt tikai redzot un dzirdot cilvēku.)
[User Picture]
From:[info]savaadaisu
Date:18. Decembris 2008 - 08:59
(Link)
Kaut arī pamatota tā pārliecinošā runa, tā ir patiešām kaitinoša. Ne jau tāpēc, ka cilvēkam ir taisnība, bet tāpēc, ka nepieļauj citas iespējas. Dzīvošana savā kastīte.

Dajebkam ir vismaz 2 iespējas un/vai risinājumi.

Dievs ir, un tu kaut nošaujies, bet viņš ir :)
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:18. Decembris 2008 - 10:15
(Link)
"Dajebkam ir vismaz 2 iespējas un/vai risinājumi."
Nu ja - un tad var likt ideju pret ideju un paskatīties, kura ir agumentētāka, dzīvotspējīgāka. Ja nekritiski pieļauj visu, kas tiek teikts, tad taču nekāda diskusija nesanāk, vien tāda sociāla "uzsišana pa plecu", a ļa "dzirdu, ko saki un izliekos, ka man nav pofig".
[User Picture]
From:[info]savaadaisu
Date:18. Decembris 2008 - 11:25
(Link)
a ļa "dzirdu, ko saki un izliekos, ka man nav pofig"
Par šito :) man defaultā pauris nepatur to ko citi saka :)

Kopumā par tevis teikto - piekrītu. Tukša ļukršķēšana par un ne par tēmu mani arī kaitina. Ja runā, tad runā. Katrs liek savu viedokli, bet ja tāda nav, tad pieklājīgi paklausās. Bet ne tādā līmenī - tu lohs na nekuja nesaproti par Dievu, un evolūcija ir veids kā komunisti tevi zombē.

:)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:18. Decembris 2008 - 10:20
(Link)
Nubetkamōn.

Kaut kā neredzu tevi šeit sakām "Dajebkam ir vismaz 2 iespējas, bet varbūt arī nav" un "Dzīvošana savā kastītē, bet varbūt arī ne". Lai arī skaidrs taču, ka citiem var būt cits viedoklis vai arī tev pašam kādā citā dzīves posmā var būt cits viedoklis.
Piemēram, mani kādreiz arī kaitināja cilvēki, kas ir pārliecināti par to, ko saka. Tagad man šķiet, ka tas ir forši, ka cilvēkam ir viedoklis (tas nekas, ka pilnīgi garām un man vienīgajai taisnība :D) un nenormāli kaitina cilvēki, kas ļurkājas un lec nost no sava viedokļa.
[User Picture]
From:[info]savaadaisu
Date:18. Decembris 2008 - 11:19
(Link)
Tas ir labi, ja cilvēkam ir pārliecinošs viedoklis un stingra nostāja, bet vienalga kaitina, ja nepieļauj vismazāko iespēju, ka var būt arī savādāk. Nu optimālie priekš manis tas būtu tā:

Es esmu pārliecināts, ka Dievs ir, un visticamāk savu viedokli nemainīšu, bet pastāsti man ko tu par to saki.

Tā kaut kā.
Un neesmu es palicis ticīgs, bet tieši ticīgajiem parasti ir vistizlākā tā nespēja pieņemt, ka var būt arī savādāk. That's all.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:18. Decembris 2008 - 12:01
(Link)
Zini, kā ir?
Man vienkārši ir dziļi pajāt, vai un cik daudz kādam cilvēkam ir spēja vai nespēja pieņemt, ka var būt arī savādāk. Tā ir viņa privātā darīšana, kā viņš kārto attiecības ar savu pasauli. Manu pasauli tas neietekmē; ja konkrētais personāžs ar savu aprobežotību sāk mani besīt, es vienkārši samazinu kontaktu līdz minimumam, nevis sāku viņu pārtaisīt.
Galgalā man arī ir vesela kaudze uzskatu, no kuriem es neatkāpjos neatkarīgi no tā, cik ļoti mani iegruzī par pretējo vai par to, ka šāds viedoklis nav izdevīgs. Vnk es pati to nepamanu, jo tās ir manas aksiomas, tāpat kā ticīgajiem Dieva eksistence.
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:18. Decembris 2008 - 15:34
(Link)
Man gan patīk "citus pārtaisīt". Ne nu gluži pārtaisīt, drīzāk noteikt robežas, kurā brīdī tie zem kritikas un pretrunām sāk lūzt un pasūta mani ratā. Tas droši vien ir ļauni. Bet es nevaru saprast, kā svešs viedoklis funkcionē, ja nepalieku to zem spiediena, lai iztestētu, kā tas uzvedas dažādos apstākļos, kā paļaujas kritikai, kādās robežās tas strādā, kādās ne.
[User Picture]
From:[info]savaadaisu
Date:19. Decembris 2008 - 09:58
(Link)
Nu kāpēc cilvēki sastrīdas, ja runā par politiku vai ticīgu? Tāpēc, ka tik tālu nabadziņie iecepušies savā patiesībā, ka sāk mēģināt to uzspiest arī citiem.

Ne jau viedokļa stabilitātē ir problēma. Problēma ir tajā, ka sāk savu viedokli uzspiest. Vai arī, ja savu "vienīgo pareizo" viedokli/uzskatus tik ļoti sargā, ka parējos, kas tam nepiekrīt, nosauc par lohiem.
From:[info]slikts
Date:18. Decembris 2008 - 22:47
(Link)
to naida impulsu nevar saprast, ja nav skaidrs konteksts par Mozilla platformu un rsync algoritmu, bet jebkurš normāls cilvēks tādā pašā situācijā būtu juties līdzīgi. es vienkārši apzināti izvēlējos nevis to sublimēt, bet izlādēt turpat, jo vēlos būt godīgs pret visiem. man tikai ir žēl, ka kārtējo reizi nepareizi uzrakstīju "tikpat"
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:19. Decembris 2008 - 13:49
(Link)
Lieciesmierā, tu
1) ļoti precīzi formulēji to, ko es nespēju saprast 3+ gadus, ar attiecīgo personāžu kopā dzīvojot,
2) beigās nonāci līdz konstruktīvam dialogam.

Tbš tas nav tā, ka tagad es te briesmīgi ceptos par to, kā manu nabaga vīriņu apceļ, tieši otrādi :D
From:[info]slikts
Date:19. Decembris 2008 - 13:50
(Link)
tāpat žēl par to "tikpat"
honeybee - Kāpēc Cilvēkiem Besī Mans Vīrs :D

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba