Maijs 14., 2018


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
21:45

(36 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:15. Maijs 2018 - 09:40
(Link)
``Aborts kā vēlīns kontracepcijas līdzeklis`` bija Gnidrologa tēze. Kā jau saprotams, ginekoloģijā un saistītajā statistikā viņš arī ir experts, vai tad mēs par to šaubūjāmies?
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:15. Maijs 2018 - 10:11
(Link)
Ā, pfff, tad uz jautājumu par statistiku vispār nav vērts iespringts. Šito man gnidrologs jau sen pateica, ka savas personīgās pieredzes un novērojumus viņš uzskata par korektāku realitātes atspoguļojumu nekā statistikas dati.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:15. Maijs 2018 - 12:10
(Link)
Kārtējo reizi nepatīk emocionāli neērts, nebalti nepūkains apzīmējums? Milzīgais abortu skaits nozīmē to, ka cilvēki vienkārši bezatbildīgi rīkojas ar savām ģenitālijām (abi dzimumi). Kas tur vēl var 'noiet greizi'? Tad nu lūk aborts ir 'izeja no situācija', citiem vārdiem brute force kontracepcija, kad bērns jau ieņemts (ooopsy).
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:15. Maijs 2018 - 12:21
(Link)
Nevajag fantazēt. Latvijā abortu skaits ar katru gadu samazinās, turklāt nepilngadīgo grūtniecības skaits arī ir neliels - tiešas pozitīvās sekas tam, ka gan izglītības sistēmas ietvaros, gan ārpus tās ir brīvi pieejama korekta informācija, ka dažādi kontracepcijas līdzekļi ir salīdzinoši viegli pieejami, utt.
No šiem statistikas datiem es secinu, ka vairums cilvēku ar savām ģenitālijām rīkojas atbildīgi. Tādēļ nevajag infantilizēt sievietes, kurām nepieciešams aborts tādēļ, ka kontracepcija nofeilojusi.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:15. Maijs 2018 - 13:34
(Link)
Ļoti labi, ka cilvēk kļūst atbildīgāki par saviem orgāniem. Vairums cilvēku vispār gan jau rīkojas atbildīgi. Es runāju par cilvēkiem, kas iet uz abortu. Vairums viņu nav nekādi nabadziņi, kas ne aiz savas vainas pēc nokļuvuši 'bezizejā'. Izvarošanas, veselības komplikācijas mātei vai bērnam, ir minoritārs iemesls. Pārējais ir pašu rokās.
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:15. Maijs 2018 - 13:40
(Link)
Kā jau teicu, nevajag fantazēt. Uz kādiem datiem tu balsti šo savu apgalvojumu:
"Vairums viņu nav nekādi nabadziņi, kas ne aiz savas vainas pēc nokļuvuši 'bezizejā'." ?

Un atgādināšu, ka aborti ir dārgi, salīdzinot ar kontracepcijas līdzekļiem. Kādēļ tu uzskati, ka vairums cilvēku abortu izmanto kā kontracepcijas līdzekli?
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:15. Maijs 2018 - 20:43
(Link)
Jo nolohojās. Kad vajadzēja uzvilkt gumijiņu vai kad bija pārāk iedzēruši, lai savaldītu impulsus un tādā garā, kazuāls sekss ar svešiniekiem etc. Es nezinu konkrēti par Latviju, varbūt dievzemīte ir ļoti tikumīga, bet vismaz ASV veiktajā statistikā 'bezizejas' situācijas vai izvarošanu aborti sastāda mazāk kā 1% no visiem. Tā pat, ja nemaldos, ir valstis, kur abortus apmaksā valsts.
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:16. Maijs 2018 - 08:31
(Link)
Nē, tiešām, man rodas jautājumi par tavu paziņu loku, ja tev tāda pārliecība, ka visi ir lohi, kam patīk skraidīt uz abortiem tā vietā, lai uzvilktu gumiju vai vismaz aizskrietu uz aptieku pēc avārijas tabletes, ja gumija pieviļ/paši nolohojas. Abas pēdējās opcijas maksā nieku, atšķirībā no aborta.

Neviena kontracepcijas metode nav 100% perfekta. Prezervatīva feils vismaz parasti ir uzreiz pamanāms, tādēļ uzreiz var paņemt avārijas tableti. Ja kaut kādu iemeslu dēļ nofeilo citas metodes, to diemžēl pamana tikai tad, kad jau iestājusies grūtniecība.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:16. Maijs 2018 - 19:28
(Link)
Jau teicu, ka nevados no Latvijas pieredzes, kas ir mazs sample size un, kurā 'family planning' (jo aborts ir plānošana laikam) NVO aktīvisti ir samērā neeksistējoši.
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:15. Maijs 2018 - 13:54
(Link)
Tev varbūt paziņu loks ir tāds neizglītots un bezatbildīgs, ka radies šāds dīvains priekšstats? Man nav gadījies runāt ne ar vienu sievieti vai vīrieti, kas uzskatītu, ka, ai, pišoties izsargāties nevajag, ja nu kas, aizies uztaisīt abortu. Tie gadījumi no manu draudzeņu un draugu loka, kad ir bijis nepieciešams aborts, visi ir bijuši nofeilojušās kontracepcijas dēļ. Un arī, ja feils tiek pamanīts, tad visi zina par avārijas tabletēm. Tādēļ arī man šķiet, ka parasti aborts tiešām tiek izmantots kā izeja no situācijas, kurā cilvēki iekļuvuši par spīti tam, ka bijuši prātīgi un atbildīgi. Ar retiem izņēmumiem, nešaubos, bet no retiem izņēmumiem nevajag izdarīt nepamatotas ekstrapolācijas.
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:15. Maijs 2018 - 15:03
(Link)
'Milzīgs abortu skaits' un 'veselības komplikācijas kā minoritārs iemesls'?

Tu par kādu valsti pašlaik runā? Ja par Latviju, tad tev nav tā kā.. stipri veci dati iesēdušies?


Tu esi lietas kursā, ka Latvijā abortu statistikā tiek ieskaitīti arī spontānie un 'nenotikušie' aborti - tie kas notiek vienkārši paši no sevis/kur auglis jau ir gājis bojā, bet organisms vēl nav sācis tīrīšanas procesu?

Tiem nav nekāda sakara ar beaztbildīgu izdarīšanos ar ģenitālijām, bet ir tiešs sakars ar atbildīgi laicīgu grūtniecības piereģistrēšanu un mūsu valsts medicīnisko praksi nenotikušo abortu gadījumā nevis sūtīt mājās pagaidīt, vai pāris mēnešu laikā atrisināsies, bet gan risināt tūlīt.

Tie pēdējos gados sastāda apmēram pusi no visiem Latvijas abortiem. Laukos biš mazāk, bet cik tad mums vispār laukos to grūtniecību.

Pie mums daļa populācijas grūtniecības piereģistrē ļoooooti agri (jo tas ir lēti un uzreiz pienākas daļēji bezmaksas medaprūpe, un ir ilgāks apmaksātais pirmsdzemdību atvaļinājums - t.i. valsts īpaši motivē piereģistrēt pirms 12 nedēļām), atšķirībā no citām valstīm, kur kaut ko sāk skaitīt tikai no 12 nedēļas, rezultātā 'nenotikušos un spontānos abortus' vai nu kopējā statistikā neskaita vispār, vai tie sastāda kaut kādus viencipara procentus. Bet mums tā ir puse.


Gribi vēl kaut ko par mūsu briesmīgo statitstiku? Latvijā ir tāda īpatnība - aborti līdz 12 nedēļai ir brīvi pieejami. Jā, likums paredz arī šajā periodā tādu opciju kā nosūtīšanu uz abortu 'medicīnisku iemeslu pēc'. Kas ir stipri sarežģītāk un nevienam tā ķēpa nav vajadzīga, tāpēc, ja pirms 12 nedēļām ir konstatēts, ka medicīniski veselības riski vēl vienai grūtniecībai ir neforši, tas ātri vien beidzas ar noformētu 'elektīvo abortu'. jo tā ir ātrāk un ārstiem un pacientei vienkāršāk.

Un tu pat nenojaut cik biežas tās komplikācijas ir. Skatoties uz mūsu abortu+dzemdību skaitu, LV gadā sanāk ap 3..6 tūkstoši grūtniecību, kur medicīniski kaut vai dzemdes dehiscences vai eklampsijas riska dēļ būtu vērts padomāt vai prātīgāk nebūtu pārtraukt, lai jau esošie bērni nepaliek bāreņos, vai ar māti ar īpašām vajadzībām un/vai ar pastarīti ar īpašajām vajadzībām. Protams, daļa izvēlas to loteriju, un parasti tas beidzas daudz-maz ok (nu, ja 'visi iesaistītie izdzīvoja' skaitās 'ok').


LV gadā ir 7-8k abortu, no kuriem 3-4k ir dabīgie, un 4-5k mākslīgie. Salīdzinam šo skaitli ar tiem 3-6k iepriekšējā rindkopā... lūdzu tev 'minoritārs iemesls'. Un tās bija tikai divas konkrētas komplikācijas, tās, saprotams, ne tuvu nav vienīgās.






.

[User Picture]
From:[info]santa_be
Date:15. Maijs 2018 - 19:30
(Link)
Liels paldies- ļoti noderīgs info
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:15. Maijs 2018 - 20:51
(Link)
"Latvijā abortu statistikā tiek ieskaitīti arī spontānie un 'nenotikušie' aborti - tie kas notiek vienkārši paši no sevis/kur auglis jau ir gājis bojā, bet organisms vēl nav sācis tīrīšanas procesu? "

To es nezināju. Tas ir nekorekta pieeja. Krieviem, piemēram, ir vārds 'vikidiš'. Vai tad mums arī nav kaut kas no sērijas 'spontāna grūtniecības izbeigšanās'?

Kā jau teicu iepriekš, vadījos no Rietumu, pamatā ASV datiem, kas ir labāks sample size. Pieļauju, ka pie mums tā attieksme arī vēl nav tik sapista kā tajās, īpaši, ja abortu dāsni sponsorē valsts, neatkarīgi no motivācijas un konteksta.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:15. Maijs 2018 - 23:12
(Link)
latviski to sauc par spontāno abortu
[User Picture]
From:[info]neraate
Date:16. Maijs 2018 - 12:19
(Link)
Krieviju piesaukt nav īsti korekti, ņemot vērā to, ka vēl pavisam nesen tur legāli bija izdomāt 'ai, nu davai ne' un 'grūtniecību atrisināt' arī 8.mēnesī, kas, pat ja tādu iespēju izmanto neliela daļa cilvēku, tomēr maina to statistiku, ja nav konkrēts īss laika periods (12 nedēļas) kurās jāizdomā paturēt vai pārtraukt šo grūtniecību.

par to, ko kurš sponsorē vispār nekomentēšu
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:16. Maijs 2018 - 13:44
(Link)
>Vai tad mums arī nav kaut kas no sērijas 'spontāna grūtniecības izbeigšanās'?

Spontānais aborts. Kas ir daļa no abortu statistikas, oficiālajās SPKC, CSP utml publikācijās.

> Pieļauju, ka pie mums tā attieksme arī vēl nav tik sapista kā tajās

Nope. 90to sākumā bija 10x vairāk abortu, tā nav nekāda 'VĒL nav itk sapista attieksme', tā ir vienas paaudzes laikā veiksmīgi ar izglītības palīdzību uzlabota attieksme par drošu dzimumdzīvi un ģimenes plānošanu.


(Daļa no retorikas par 'abortu kā kontracepciju' iespējams ir no iepriekšējām paaudzēm, grūti pateikt).
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba