Maijs 15., 2018


[info]crescendo15:03
'Milzīgs abortu skaits' un 'veselības komplikācijas kā minoritārs iemesls'?

Tu par kādu valsti pašlaik runā? Ja par Latviju, tad tev nav tā kā.. stipri veci dati iesēdušies?


Tu esi lietas kursā, ka Latvijā abortu statistikā tiek ieskaitīti arī spontānie un 'nenotikušie' aborti - tie kas notiek vienkārši paši no sevis/kur auglis jau ir gājis bojā, bet organisms vēl nav sācis tīrīšanas procesu?

Tiem nav nekāda sakara ar beaztbildīgu izdarīšanos ar ģenitālijām, bet ir tiešs sakars ar atbildīgi laicīgu grūtniecības piereģistrēšanu un mūsu valsts medicīnisko praksi nenotikušo abortu gadījumā nevis sūtīt mājās pagaidīt, vai pāris mēnešu laikā atrisināsies, bet gan risināt tūlīt.

Tie pēdējos gados sastāda apmēram pusi no visiem Latvijas abortiem. Laukos biš mazāk, bet cik tad mums vispār laukos to grūtniecību.

Pie mums daļa populācijas grūtniecības piereģistrē ļoooooti agri (jo tas ir lēti un uzreiz pienākas daļēji bezmaksas medaprūpe, un ir ilgāks apmaksātais pirmsdzemdību atvaļinājums - t.i. valsts īpaši motivē piereģistrēt pirms 12 nedēļām), atšķirībā no citām valstīm, kur kaut ko sāk skaitīt tikai no 12 nedēļas, rezultātā 'nenotikušos un spontānos abortus' vai nu kopējā statistikā neskaita vispār, vai tie sastāda kaut kādus viencipara procentus. Bet mums tā ir puse.


Gribi vēl kaut ko par mūsu briesmīgo statitstiku? Latvijā ir tāda īpatnība - aborti līdz 12 nedēļai ir brīvi pieejami. Jā, likums paredz arī šajā periodā tādu opciju kā nosūtīšanu uz abortu 'medicīnisku iemeslu pēc'. Kas ir stipri sarežģītāk un nevienam tā ķēpa nav vajadzīga, tāpēc, ja pirms 12 nedēļām ir konstatēts, ka medicīniski veselības riski vēl vienai grūtniecībai ir neforši, tas ātri vien beidzas ar noformētu 'elektīvo abortu'. jo tā ir ātrāk un ārstiem un pacientei vienkāršāk.

Un tu pat nenojaut cik biežas tās komplikācijas ir. Skatoties uz mūsu abortu+dzemdību skaitu, LV gadā sanāk ap 3..6 tūkstoši grūtniecību, kur medicīniski kaut vai dzemdes dehiscences vai eklampsijas riska dēļ būtu vērts padomāt vai prātīgāk nebūtu pārtraukt, lai jau esošie bērni nepaliek bāreņos, vai ar māti ar īpašām vajadzībām un/vai ar pastarīti ar īpašajām vajadzībām. Protams, daļa izvēlas to loteriju, un parasti tas beidzas daudz-maz ok (nu, ja 'visi iesaistītie izdzīvoja' skaitās 'ok').


LV gadā ir 7-8k abortu, no kuriem 3-4k ir dabīgie, un 4-5k mākslīgie. Salīdzinam šo skaitli ar tiem 3-6k iepriekšējā rindkopā... lūdzu tev 'minoritārs iemesls'. Un tās bija tikai divas konkrētas komplikācijas, tās, saprotams, ne tuvu nav vienīgās.






.


Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba