kanariņš - [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Feb. 16th, 2011|11:57 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, ]

enerģija ta enerģija, bet mūsmājās šodien tika saņemts ūdens rēķins. Tā kā siltais tiek darināts boilerī, maksāts tiek tikai par auksto. pēc skaitītāja. Mēneša beigās apsaimniekotājs dzīvokļu skaitītāju kopējo rādījumu atņem no mājas kopējā skaitītāja rādītāja un starpību izdala uz galviņām, lai segtu "iztrūkumu", kas rodas vai nu sistēmā (trubas) vai arī no nemaksājošiem kaimiņiem. izrādās normāla RD akceptēta (sveiciens varonei Maijai Rubīnai) prakse, nabaga Rīgas Ūdens kantes turēšanai. smieklīgā daļa ir, ka mērķis it kā labs - 4 mēnešus pēc kārtas ir šāda liela starpība, tad apsaimniekotāja uzdevums ir pārbaudīt sistēmu, uziet vainu un to novērst, bet praksē ir elementārs rekets, kad 3 mēnešus, piemēram, mēs pie sava rādītāja maksājam +60% no mūsu rēķina vēl klāt, un tad 4. mēnesī pēkšņi viss ir kārtībā, lai 5., 6. un 7. mēnesī viss sāktos no jauna. par nemaksāšanu, protams, krājas parāds un ūdeni atslēdz. bet dažreiz var būt grūti uzzināt, kurš nemaksā, ja proti ķimerēties ap savu skaitītāju. un interesants jautājums būtu, kas notiek ar naudu, ja kāds pēkšņi izdomā samaksāt savu parādu? RŪ dabū dubultu naudiņu? izdala iedzīvotājiem uz galviņām atpakaļ? iegulda "remontdarbos" (citās mājās)?
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]blond
Date:February 17th, 2011 - 12:33 am
(Link)
Nu, tas ir diezgan liels sviests. Es, protams, būtu laimīga, ja varētu tā darīt pie sevis, bet tas vienkārši nav iespējams ar ūdeni. Mājai ir kopējie izdevumi par elektroenerģiju, piemēram, sabiedriskajās telpās, par atļauto slodzi, par visādiem sūkņiem un tā tālāk, bet nevar būt nekādu kopīgu maksājumu par auksto ūdeni. Cik nu tur sētnieks vai apkopēja iztērē, tas nieks būtu jāsedz apsaimniekotājam.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 17th, 2011 - 12:38 am
(Link)
atdo visu valstij! valsts (jeb pareizāk sakot, Rīgas pašvaldība) gan tā var.
[User Picture]
From:[info]junona
Date:February 17th, 2011 - 12:47 am
(Link)
Kaut kas tur tomēr nav riktīgi. Kā var tevi piespiest maksāt par svešiem ūdens rēķiniem? Vai tad jums pašiem apartamentā nav savs skaitītājs? Ja nav, tad, šķiet, pēdējais laiks ieviest.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 17th, 2011 - 12:59 am
(Link)
ir skaitītājs. pie tā rādījuma pieskaita vidējo aritmētisko no "mājas" starpības. visiem. tā kā apsaimniekotājs ir kkādi rīgas nami vai tml. pašvaldības institūcija, viss esot čotka pēc nesen cauri izbīdītajiem RD noteikumiem, kā to mums dzīvokļu departamentā par apsaimniekošanu zinoša sieviete izskaidroja. varot rakstīt kļauzu. vien ar to smieklīgo starpību, ka kļauzas tiek rakstītas nepārtraukti, pārbaudes nez kāpēc izsludina laicīgi un uz inspicēšanas brīdi visiem viss ir vislabākajā kārtībā.
problēma, kā to jau var nojaust, visā šajā ir, ka apsaimniekotāji u.c. pakalpojumu sniedzēji ir valsts un pašvaldības uzņēmumi un juridiski no tās frontes viss esot štokos.
[User Picture]
From:[info]junona
Date:February 17th, 2011 - 01:28 am
(Link)
Hmm.. izklausās pēc kaut kād sviesta. Jo kāda iedzīvotājiem darīšana gar kaut kādu mistisku "mājas starpību". Tas jebkurā gadījumā nozīmē maksāt par svešu ūdeni. Man īsti nav saprotams, kādā veidā viņi dabū to, ka šī mistiskā starpība parādās tavā rēķinā par ūdeni.
From:[info]eermaniitis
Date:February 17th, 2011 - 10:10 am
(Link)
pasažieris N uzliek maģisko-magnētisko lenti ap savu skaitītāju un to noštopē - rezultātā summa nav vienāda ar saskaitāmo vērtībām

vai arī pasašieris Y pus gadu neiesniedz savus ūdens mērījumus - nu un sanāk, ka summa nesaskaitās, jo trūkst saskaitāmo ...

kaut kā tā
From:[info]divi_g
Date:February 17th, 2011 - 08:00 am
(Link)
Šī starpība netiek saukta (daļēji pamatoti) par "sveši ūdens rēķini", bet gan "zudumi", un piespiest var tieši tāpat, kā visi centralizētie komunālo pakalpojumu sniedzēji maksā par visiem pārējiem zudumiem - aprēķinot starpību starp patērēto un piegādāto, un sadalot "uz galviņām".
[User Picture]
From:[info]junona
Date:February 17th, 2011 - 08:37 am
(Link)
Paldies, ka apgaismoji. Citādi es biju domājis, ka helvētikai atnes atsevišķu rēķinu, uz kura tā arī rakstīts "svēšs rēķins" un, draudot ar pistoli, liek to nomaksāt uz vietas skaidrā naudā.
From:[info]divi_g
Date:February 17th, 2011 - 08:41 am
(Link)
Uzsvars ir, atkārtoju, uz atšķirību starp "svešs ūdens" un "zudumi". Ja Tev, apgaismotais, izdosies ne tikai sašust Cibā, bet tiesā pierādīt, ka patērētājiem nav jāmaksā par "zudumiem", aplaimotie komunālo pakalpojumu lietotāji Tev uzslies pieminekli zeltā.
From:[info]divi_g
Date:February 17th, 2011 - 08:42 am
(Link)
Kaut gan, spriežot pēc "Kā var tevi piespiest maksāt par svešiem ūdens rēķiniem?", Tu laikam tiešām domā, ka viņai rēķinā ir aile "sveši ūdens rēķini".
[User Picture]
From:[info]junona
Date:February 17th, 2011 - 09:30 am
(Link)
Atslābsti, labais cilvēk!
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:February 17th, 2011 - 10:04 am
(Link)
Cik sapratu no problēmas apraksta, šinī gadījumā uz galviņām tiek izdalīta ne tikai starpība starp iedzīvotāju patērēto un mājas skaitītāju, bet viss piķis, kas pietrūkst līdz pilnai lielā skaitītāja nomaksai, un tas iekļauj gadījumus, ja kāds kaut ko banāli nav samaksājis.

Bet visādi citādi šāda prakse ir sena, un runas bija par to, ka namu pārvaldes, vai kā tagad tās dēvē "apsaimniekotāji", tos ciparus savos ekseļos sadzejo, un mājas skaitītājs ir vajadzīgs tikai, lai zinātu cik no ieņemtās naudas vajag samaksāt Rīgas Ūdenim.
From:[info]divi_g
Date:February 17th, 2011 - 10:25 am
(Link)
Nez, imho "Mēneša beigās apsaimniekotājs dzīvokļu skaitītāju kopējo rādījumu atņem no mājas kopējā skaitītāja rādītāja un summu izdala uz galviņām" liecina tieši par "zudumu" sadali, un drīzāk iekļauj tos gadījumus, kad tiek "saķīmiķoti" skaitītāji.
[User Picture]
From:[info]_re_
Date:February 20th, 2011 - 03:32 am
(Link)
Jums visām mājām ūdens skaitītāju rādījumu summa pa dzīvokļiem vienmēr sakrīt ar to, ko rāda ēkas kopējais ūdens skaitītājs? Nekad nav 'pazudušie' kubikmetri?
[User Picture]
From:[info]blond
Date:February 20th, 2011 - 12:07 pm
(Link)
pazūd, mīļumiņ, gan kubukmetri pazūd, gan kilovati, viskas pazūd, bet nu ja nomeniekam vai īrneikam ir ūdens skaitīt;ajs, tur neko nevar darīt. Elektrību - gan var.
[User Picture]
From:[info]mugursoma
Date:February 17th, 2011 - 01:07 am
(Link)
cik saprotu, tad cīņa par taisnību, lai cik tas būtu dīvaini, ir lemta neveiksmei. bija pat kaut kādi tiesas procesi, kuri lēma par labu apsaimniekotājam. tā dzirdēts. atliek vien piebilst, ka citiem šādas problēmas ir ar karstā ūdens skaitītājiem, tikai brīnos, ka nav vēl uzrīkotas kādas, mājas iedzīvotāju rīkotas linča tiesas.
[User Picture]
From:[info]pepija
Date:February 17th, 2011 - 10:39 am
(Link)
Viss ir oficiāli un pēc noteikumiem, diemžēl. T.s. zudumus ir atļauts uzlikt papildus propocionāli visiem. Mums māja pašapsaimniekojas, vienalga ir šie zudumi, katru gadu kopsapulcē ir kašķis, jo savā privātīpašumā tb dzīvoklī ir tiesības neielaist skaitītāju pārbaudītājus, un, ja to nabaga pārvaldnieku arī ielaiž, tad "aizdomīgās" ģimenes galva tieši tobrīd parasti sēž uz poda (lasi - sargā skaitītājus) un visādi citādi triki. Ir dzīvokļu saimnieki, kuri konstanti jau gadiem nemaksā nekādus "zudumus", līdz ar ko ir sakrājuši trīsciparu parādus un grāmatvede sirma palikusi viņiem mēģinot ko pierādīt. man gan mati stāvus ceļas ieraugot, ka tikai par ūdens uzsildīšanu (papildus patērēšanai) es maksāju divi lati par kubukmetru!
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 17th, 2011 - 10:41 am
(Link)
mums paldies dievam atkrīt siltā ūdens problemātika, jo apzināti tiek meklēti boileru un autonomās apkures dzīvokļi, bet par ūdeni, kurš pašiem ir ap 10-12Ls mēnesī pēc rēķina samaksāt 19Ls mēnesī kaut kā obidno.
[User Picture]
From:[info]_re_
Date:February 20th, 2011 - 03:30 am
(Link)
mums ar māja pašsaimniekojas un tā kā tikai 11 dzīvokļi, viss tāds pārskatāms. bet tāpat ir zudumi un arī par karstā ūdens uzsildīšanu ir ls 2,65. patiesībā ziemā uzsildīšanas cenu nevar noteikt, jo nav tāda atsevišķa skaitītāja siltummezglā, kas pateiktu cik tieši no rs siltumnesēja tiek izmantots apkures sistēmas sildīšanai un cik tiek izmantots karstā ūdens uzsildīšanai. līdz ar to cena tiek iegūta vasarā, kad rs piegādā tikai ūdens sildīšanai nepieciešamo, un tad tā cena tiek sadalīta uz karstā ūdens kubikmetriem.
[User Picture]
From:[info]pata
Date:February 17th, 2011 - 03:11 pm
(Link)
Iesaku palasīt šo: http://www.ptac.gov.lv/upload/2008_word_dok/document2.pdf un attiecīgos MK noteikumus (varbūt ir veikti grozījumi)
bet galvenā doma ir tāda, ka šie zudumi nedrīkst (vismaz kādreiz nedrīkstēja) pārsniegt noteiktu % no Tava patēriņa.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 17th, 2011 - 11:32 pm
(Link)
noteiktu laika periodu nedrīkst pārsniegt. 4 mēnešus. nevis vispār, bet gan sekojošā secībā. līdz ar ko mūsmājās ir 3 mēneši zudums. 4.mēnesis viss čikieniekā. 3mēneši zudums u.t.t.
[User Picture]
From:[info]scope
Date:February 19th, 2011 - 06:11 pm
(Link)