kanariņš - [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Nov. 4th, 2010|11:18 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, , , , ]

redziet, tā kā mūsu pseidointelektuālajā, fiziski nīkajā pūču ģimenē ir iedzimis spēka un enerģijas pārpilns cīrulis E, tad jau ilgu laiku kā meklēju papildus iespējas, kā viņu fiziski izpumpēt (diemžēl ogļraktuves LV nav un bērnu darbaspēks tajās vismaz EU ir noliegts..), bet, nu tiešām, nevis visas šitās skoliņas vai rotaļistabas, kas vairāk fejām un elfu prinčiem domātas.
Hokejā biedē dārdzība un nodarbību biežums, citur vienmuļība vai pārāk daudz aksesuāri vai pārāk tālu no mājām etc. Atradu džudo nodarbības, kurās ņem arī no 3 gadiem. protams, lielākoties rotaļu formā, māca spēku, lokanību, izturību. šodien aizgājām un pirmo - testa nodarbību.

ēmmm. vienā brīdī man pat aiz laimes asaras gandrīz sariesās, cik E izskatījās laimīgs, tieši visādi uzdevumi un vingrinājumi, kādi viņam patīk un tad vēl visa tā ņemšanās un daudzie bērni apkārt. BET - ja tā būtu filma, tad šajā brīdī ieskanētos norautās plates skrīpstoņa, jo bērniņu, kurš neklausīja treneri un aizlēkšoja izklaidēties citā zāles stūrī trenere vienreiz brīdināja atgriezteis un otreiz aizgāja un uzšāva pa dibenu. Man, protams, iestājas konkrēts wtf, skatos, citiem vecākiem ne silts ne auksts. Lai gan tas nebija pats šausmīgākais - visdrausmīgākās bija epizodes, kad dažus mazus bērnus, kuriem var redzēt reāli nepatīk nodarbība un viņi labprātāk darītu kko citu, mātes vnk ar draudiem grūda atpakaļ uz paklājiņa, protams, viņi tur izpildījās kā jau sadrūvējušies un nelaimīgi bērni izpildās, par ko trenere, protams, viņus iepēra un viņi, tikpat protams, skrēja pie māmiņām žēloties un tās - bļins vispār - tiranizēja un dzina atpakaļ ierindā. sviests kaut kāds, tie taču ir mazi bērni un tam visam būtu jānotiek sortiski rotaļīgi un, ja ir redzams, ka bērnam neiegriež otiekošais, nafig spīdzināt???

nuvo, līdz ar ko man ir dilemma (kuru izklāstīšu pēc Godmaņa punktu metodes):

1) E patīk nodarbības ļotiļoti (apraudājās ejot prom, gribēja vēl), kā arī viņš labi iekļaujas kolektīvā. Grupā ir forši, dažāda rakstura bērniņi (bija agresīvais urla pat, kas - iedomājieties 3gadīgu bērnu - kačāja pravas un brauca augumā jaunpienākušajam E, bija arī tādi, kuriem vieta vairāk baletā vai daiļslidošanā), līdz ar ko man šķiet, ka kopēji treniņi ir labs veids, kā sākt relatīvi patstāvīgi mācīties satikt ar dažādiem cilvēkiem (sētā to grūti iemācīties, jo apkārt ir mammas ar visu savu mammu stafu). Treniņ vieta ļoti izdevīga pebraukšanai, izdevīgi laiki un labas cenas.

2) man šķiet, ka man tomēr nav pieņemama pēršana kā pedagoģiska metode bērniem domātās sporta nodarbībās. Iespējams, ka tā ir man svešā izcilo sportistu un universālo kareivju audzināšanas metode un tāpat es saprotu, ka, piemēram, ķīniešu cirks ir tik kruts, jo vienīgais paskaidrojums tur esot sitiens ar nūju, bet man ir problēma ar to, ka 3 gados es gribu savu bērnu vnk jēgpilni fiziski nodarbināt, nevis kačāt par zelta olimpieti un tāpat man ir bail, ka no šādas 'ierindas' darbības E varētu iemācīties, ka risināt neskaidrības var vnk uzšaujot (kas ir apstāklis, no kā es tomēr gribētu izvairīties).

3) varbūt kādam ir zināmas kādas foršas sporta nodarbības, kurās patstāvīgi (bez vecāku asistēšanas) varētu iesaistīties trīsgadnieki? Lūdzu pārdomas un ieteikumus. ir jau arī citas džudo skolas (viena, kas man pat patika labāk, jo viņu aprakstā tieši bija minēta mazo bērnu un agresīvas attieksmes mācīšanas problēma, bet) tajās ņem bērnus 'rotaļu' grupās ne ātrāk kā no 5/6 gadiem...
p.s. baseinu un futbolu nepiedāvāt
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]bozena
Date:November 4th, 2010 - 11:46 pm
(Link)
Džudo jau esot dikti labs. Varbūt vaig pameklēt citu treneri. Viens kolega savulaik dikti daudzināja tādu Gundaru.
Mierinājumam varu gan pateikt, ka mākslas vingrošanas trenere vecāku sapulcē pateica tiešā tekstā, ka pļāpātājām sadevusi pa dibenu. Meita gan tagad iet uz baletiuu, ne vairs mākslas vingrošanu.
Grūti pateikt, kā tas ir, vai blieziens pa pirmo čakru mazsaprātīgiem bērniem, vai pazemojums tomēr. BET - zinko, zināmā mērā viņi gandrīz visi ir faāšti. Nu treneri. Un skolotāji. ur vienkārši jāizkoš, kurš ir emocionāli vardarbīgs, kurš nav.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:November 5th, 2010 - 12:03 am
(Link)
būtu mūsu bērns smalkāks miesās padevies, drošvien sūtītu uz kādām daiļajām fizkultūrām, balets jau cēli, bet kaut ritmiku, ja būtu..
[User Picture]
From:[info]bozena
Date:November 5th, 2010 - 12:15 am
(Link)
Viņš tak tev vēl maziņš pavisam. Kā ar tautas dejām? Pajems jebkurā ansambelī jo kā saprotu, pareizais dzimums. Varēs lēkt upmcacā,upmcacā, ka divi deviņi.:)
Starp citu, futbolam jau nav nekādas vainas arī, bet tik mazus neņem. Hokejs ir labs, tikai dārgs. Basketbolu reāli var mazliet vēlāk. BAsket bols pie mums tomēr tiek subsidēts no kroņa. Nopērc tik labus apavus un bunbu.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:November 5th, 2010 - 12:20 am
(Link)
man nepatīk basketbolistu miesas būve. Labi, ja aiziet pa profesionālo nodarboties, bet ja nē, tad vnk kkāds monstrs pēc tam paliks..

laikam būtu bijis vieglāk, ja ap šo laiku mēs būtu dārziņā sākuši iet, varētu nogurdināties tā, arī visās fakultatīvajās nodarbībās..
[User Picture]
From:[info]putnupr
Date:November 5th, 2010 - 12:27 am
(Link)
teniss? bet tas laikam arii lielaakiem
[User Picture]
From:[info]bozena
Date:November 5th, 2010 - 12:28 am
(Link)
Tā viš i. Dārziņā ir labi. Bērns ir godam nodarbinats no pl. 8.00-18.00 un normāli ārpusnodarbības ir meklēt skolas laikā. Aber basketbolistu uzbūve nav sekas, bet cēlonis. Viņi ir gari un lempīgi (šito es skaļi nesaku, ja) nevis tāpēc, ka spēlē basketbolu. Viņi spēlē tāpēc, ka ir gari un tā tālāk. Vispār basketbols kapitāli attīsta reakciju un vēlāk arī loģiku, jo viss tak jāplāno 3 gājieni uz priekšu kā biljardā.:)
[User Picture]
From:[info]blond
Date:November 4th, 2010 - 11:51 pm
(Link)
Nekā nav, tici man. Vai nu uz rezulātiem vērsti treniņi ar visām izrietošajām konsekvecēm, vai arī kaut kāds ķap-ļap bezjēdzīgs.
[User Picture]
From:[info]putnupr
Date:November 5th, 2010 - 12:10 am
(Link)
tad gaidi, kad buus 5/6 gadi
varbuut der tautas dejas? tur nevajag smalkus puisiishus, der arii brangie
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:November 5th, 2010 - 12:12 am
(Link)
pff, līdz 5/6 gadiem es pati būšu jau zem zemes ar to enerģijas un zinātkāres pārpilnību iebliezta. bet tautasdejas izklausās forši
From:[info]antons_v
Date:November 5th, 2010 - 06:01 am
(Link)
Redz, kā reizēm sagadās - kādu dienu braucot auto nejauši dzirdēju interviju ar mūsu Olimpisko medaļnieku Vihrovu, kurš izteica akurāt to pašu domu, ko tu: ka sporta nodarbībām - un it īpaši bērnu nodarbībām - ir jābūt caur rotaļu un kā fun, nevis caur sodiem un kliegšanu. Un ļoti skeptisks bija par padomju sporta skolas "dresūras" tipa attieksmi, kur pats esot izbaudījis. Nodomāju sava bēbja sakarā, ka šādam trenerim es varētu arī uzticēt meitas fizisko attīstību.

Vihrovam ir vingrošanas skola, kur, ja es pareizi sapratu, ņem pavisam maziņus, tipa, 3-gadīgus un kur viņiem caur spēli veicina trīs lietas: lokanību, spēku un koordināciju. Nekādus sarežģītus vingrojumus, vai parsarg Dies' oplimpiskās rezerves tur netiek kaldinātas, jo tur ņem visus bērnus, nevis tikai nākamās "olimpiskās cerības".
From:[info]antons_v
Date:November 5th, 2010 - 06:02 am
(Link)
From:[info]antons_v
Date:November 5th, 2010 - 06:13 am
(Link)
Tas, ka tur rakstīts, ka "kopā ar vecākiem" ir tikai tādēļ, kā skaidroja Vihrovs, ka vecāki sākumā netic, ka viņu bērniem neviens pāri nedarīs. Tāpēc ir opcija, ka mamma/tētis sēž malā un vēro, kā lolojumam veicas. Parasti visiem pietiekot ar vienu inspekcijas reizi.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:November 5th, 2010 - 11:00 am
(Link)
oi paldiesiņš, aiziesim iemēģināt šito; vēl es domāju paralēli uzzvanīt uz to otru, vecāko džudo skolu, moš vnk informācija neta lapā ir veca un viņi pēkšņi ir sākuši ņemt arī mazākus. jo man jau tā kā interesē, ka, ja bērnam ilgstoši patiks, tad varētu ar to nodarboties arī nopietnāk un mākslas vingrošana nav gluži sports, kurš man profesionāli šķistu ok, bet ko nu tur tik daudz uz priekšu domāt, redzēs..
[User Picture]
From:[info]up
Date:November 5th, 2010 - 09:35 am
(Link)
ej uz shitaam pashaam nodarbiibaam, bet pasniedzeejai piedraudi, ka ja beernus veelreiz iekaustiis - nozinjosi instanceem
[User Picture]
From:[info]josie
Date:November 5th, 2010 - 11:36 am
(Link)
vispār par to iekaustīšanu esmu šokā. patiešām vēl kas tāds notiek? un kur tad visas demokrātiskās ped metodes un tā tālāk? un vēl šķiet dīvaini, ka joprojām pastāv tas talantu princips - nu, ka nodarbojas ar tiem bērniem, kas varētu būt potenciālie nākotnes stāri un medaļnieki, nedomājot par katru bērniņu un viņu individuālām vajadzībām. ai nu skumji. bet pieļauju, ka ir arī jaukas vietas un treneri un patiešām novelu atrast īsto ;)
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:November 5th, 2010 - 01:01 pm
(Link)
Ja treniņus 100% neapmaksā paši vecāki, bet gan valsts dažādu sporta federāciju personā, tad agrāk vai vēlāk no treneriem prasa atskaiti par rezultātiem, un rezultāti ir sasniegumi sacensībās. Tur arī vēlme pēc talantiem. Kā arī, nav jēgas bērnu, kurš nodarbojas ar sportu tikai prieka un veselības dēļ, dresēt pēc pilnas programmas, lai sasniegtu max rezultātu.
Vienkārši sistēma ir nesakārtota, un vienā treniņu procesā kopā ir gan tie, kam vajag pasportot tāpat vien, gan tie, kas nākotni varētu saistīt ar profesionālo sportu.
[User Picture]
From:[info]sara
Date:November 5th, 2010 - 12:33 pm
(Link)
žēl, ka negribi laist uz hokeju- tā man liekas reāla lieta. Laikam jau toč dārgs
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:November 5th, 2010 - 01:58 pm
(Link)
tā bija viena no sākotnējām opcijām, jo vērtējot e raksturu, viņam varētu patikt, betbetbet, tur ir pizģecs režīms ar visādiem rīta treniņiem un vakara treniņiem un man te ir viena draudzene, kas savu bērnu palaida hokeja skolā (jo līdz tam nodarbojās) un tas ir vispār vājprāts, vecākiem dzīves vairs nav
[User Picture]
From:[info]sara
Date:November 5th, 2010 - 02:06 pm
(Link)
jā tā laikam ir, man vienai paziņai arī sīcis iet - viņi baigi vadā uz treniņiem ! bet cerība, ka mož tavējais būs nākamais Sandis Ozoliņš vai Skarstiņš vai Irbe :) vecumdienās atmaksās:)))
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:November 5th, 2010 - 02:10 pm
(Link)
nu, man nav tādu ieceru izdresēt bērnu par nākotnes līderi (un par savām vecumdienām es pati rūpējos, domāju, ka bērnam ir sava dzīve dzīvojama un uzkraut bez ierunām sevi vecumā nav mans mērķis).
Es gribētu atvērt viņam šādas tādas durvis un pēc tam paturēt rociņu, ja pats izdomās, ka pa tām ir vērts tālāk iet..
[User Picture]
From:[info]sara
Date:November 5th, 2010 - 03:36 pm
(Link)
par vecumdienām bija joks:) bet tā arī - gan jau kādā brīdi pats sajūtīs uz, ko vairāk velk- to jau avr arī redzēt, to patikšanu