gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2020-11-10 19:21:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Interesanti cik ātri mainās laiki un cik viegli cilvēku pūļi krasi maina savu nostāju mīklainā zeitgeista ietekmē. Uzaugu 90ajos, kad patriotisms vai nacionālisms tika uzskatīts par tikumu un bez maz vai katra latvieša pienākumu, ja vien neesi interfrontē. "Viedokļu plurālisms" bija jauns moderns un populārs vārdu salikums, kas izteica no sevis krietnumu un inteliģenci. Gandrīz kā "glasnosķ" vēl dekādi iepriekš. Pagājušas tikai trīs desmitgades "brīvajā" Latvijā un viss apgriezies kājām gaisā. Esam devolucionējuši atpakaļ taimlainā, kad pat uz glasnosķ sākam skatīties caur 'problemātiskuma' brillēm un parādās arī citi jaunvārdi kā 'konspirācijteorija' vai 'naida runa', kas šos iepriekšējos tiecas antagonizēt un pārveidot par morāli pareizu semantisku rosolu. Laikraksti un TV programmas darbojas kā vienots bloks, lai izskaustu visu potenciāli problemātisko no pilsoņu pašizpausmēm, nekādus tur pļuraļizmus vairs. Pat jaunatklātais (tajos pašos 90ajos vēl neierobežotas brīvības simbols) internets funkcionāli uzbarojies par milzīgu dažāda ranga 'orgānu', 'padomju' un 'poļitruku' pieskatītu autonomo zonu, kas savu relatīvo autonomiju lielā mērā saglabā par spīti pirmajiem un pateicoties nepaklausīgu neformāļu samizdatiem, pagrīdes klubiņiem un nelegāliem radio viļņiem. Tāds lūk liberālisma neilgais ceļš līdz kapam.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]snauts
2020-11-10 20:12 (saite)
Tu esi dienējis?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-11-10 20:22 (saite)
Nē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]heda
2020-11-10 20:20 (saite)
Es neskatos tik drūmi. Latvijā tā pagaidām ir tikai ideologu vēlmju domāšana un mediju aģitācijas troksnis, mēģinot radīt "visi dara tā" šķietamību. Cilvēkos ir gan patriotisms gan nacionālisms, ja tos neiznīdēja padomju murgā, neiznīdēs arī tagad.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-11-10 20:24 (saite)
Šķiet, ka kamēr PSRS stagnēja, daudzas tajā lietotās metodes pa to laiku tika rafinētas Rietumos. Tās strādā labi, jo, kā redzi, daudzos patiesi izraisa īstenas brīvības šķietamību. Pat tajos, kam vēl jābūt vēsuriskai atmiņai, ja ne personīgai, tad kolektīvai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]heda
2020-11-10 20:30 (saite)
Es uz to vairāk skatos kā uz sekošanu modītei, bet modītes mainās ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]heda
2020-11-10 20:46 (saite)
Un "leksim bedrē" franču, zviedru un citu rotaļnieku piemēri arī jo dienas jo krāšņāki...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]brookings
2020-11-10 20:39 (saite)
I remember translating an interview on Radio NABA (or KNZ) for an old English mate of mine who was resting his head on a hot pipe in my kitchen. "Yeah (I translated), "the guy says, he was kicked out of Pulkvedis (or Depo) for wearing an SS uniform. He says he was doing it to make a statement about freedom of speech."
"Fuck me" says my mate (half-frozen from having been inexpertly skiing all afternoon) "this is fucking brilliant. You would NEVER get anything as interesting as this in the UK."
Kā laiks mainās.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2020-11-10 20:45 (saite)
Un princis harijs tajā nazi tērpiņā? 2005. gadā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]brookings
2020-11-10 20:48 (saite)
hah publika reali viņu nosodīja - bet tev taisnībā. Tā lieta (uzvedība), tomēr netiktu apspriesta tājā mierīga gaisotnē, ka bija tajā raidījumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2020-11-10 22:32 (saite)
Ā, nu re, izrādās, ka runa ir par to, kādā gaisotnē/cik mierīgi to apsprieda. Ok, tikai to nekādi nevar nojaust pēc tava teksta.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mind_unit
2020-11-10 21:16 (saite)
Liberālisms, vai jebkurš cits politisku un ekonomisku ideju kopums paģēr, ka cilvēkam ir vairāk vai mazāk sistematizētu uzskatu kopums, kurus viņš atbalsta, saskaņā ar kuriem cenšas dzīvot, kuru uzvaru viņš cenšas veicināt, par kuriem viņš ir gatavs diskutēt.
Šķiet, ka šobrīd vairumam sabiedrības vispār nav nekādu sistematizētu zināšanu šajā jomā. Kur nu vēl gribas kaut ko reāli darīt saskaņā ar saviem uzskatiem. Visi grib visu un vakar un lai par to nekas nebūtu un lai nekas vairāk par repostu un like un share nebūtu jādara.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-11-10 21:55 (saite)
Sociālo mediju sociālais aspekts tik tiešām ir inde prātam un garam. Laiki bija labi, kad internetu komunikācija bija askētiska un par tēmām. Forumos un čatos. Visa šī brīža pārbagātība ar "fīčām" un, protams, ierobežojumiem to padarījusi par sterilu narcisku interaktīvo "Privāto Dzīvi", kas pazemina iq un spēju uzņemt kritiku. Kārtējais CIP projekts.:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?