making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[27. Nov 2015|13:10]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
No personiskajiem novērojumiem: daži Latvijas sabiedrības mīti par bēgļiem Zviedrijā.

  • Mīts: bēgļu uzņemšana konfliktē ar Eiropas vērtībām.
Faktiski: tiesības brīvi pārvietoties ir daļa no cilvēktiesībām. Cilvēktiesības, atbalsts individuālajai brīvībai un atvērtība savukārt ir tradicionālās Eiropas vērtības vismaz kopš apgaismības laika. Vai tās nesanāk daudz senākas, līdz ar to tradicionālākas, salīdzinot ar vēlmi "dzīvot kā pirms piecdesmit gadiem" (kuru realizēt tik un tā nav iespējams)? Eiropas vērtības līdz šim nav izrādījušās vājas; pārsteidzošā kārtā tās ir vēsturiski bijušas daudz, daudz veiksmīgākas par jebko citu.
  • Mīts: bēgļu uzņemšana ir Eiropas valdību un politiķu uzspiests lēmums pretstatā "tautas gribai".
Faktiski: pirms dažiem gadiem veiktā aptaujā, 91% zviedru atzina, ka migranti dod ievērojamu pienesumu viņu valstij. Tā bija Eiropas valstu vidū augstākā proporcija. Kopš bēgļu krīzes sākuma šogad līdz par novembra sākumam, sabiedrības atbalsts lielāka bēgļu skaita uzņemšanai Zviedrijā ir audzis, sākot slīdēt lejup tikai pēc to pieplūduma pēdējā laikā. Zviedrijas lielpilsētās šoruden ir notikušas masveida demonstrācijas bēgļu atbalstam.
  • Mīts: bēgļi ir musulmaņi, un islāms ir mieram naidīga reliģija.
Faktiski: daudzi Sīrijas bēgļi ir kristieši, jo kā tādiem viņiem ir vēl viens papildus iemesls bēgt no Tuvajiem Austrumiem. Interesanti, ka šādi kristiešu iebraucēji uzvedas ne jaukāk par citiem. Kultūras ziņā sīriešu kristieši ir daudz tuvāk sīriešu musulmaņiem nekā ziemeļeiropiešiem.
  • Mīts: bēgļi ir necivilizēti un neizglītoti.
Faktiski: 60% bēgļu no Sīrījas ir vismaz vidusskolas izglītība. Tuvu Austrumu mūsdienu civilizācija ir vairāk vai mazāk likumsakarīgs turpinājums turienes vēsturiskajai kultūrai, kura ir senāka par Eiropas. Cita starpā, semīti citu etnisko grupu vidū izceļas ar augstu IQ, bet izglītības līmeņa ziņā tipisks bēglis, iespējams, pārsniedz vidējo Eiropas pilsoni.

Attiecībā uz citu reģionu bēgļiem - zinātnei nav pārliecinošu argumentu, ka nācijas būtiski bioloģiski atšķirtos viena no otras veidā, kas ir sociāli nozīmīgs. Kultūra vismaz vēsturiski ir noteikusi lauvas tiesu no sociālajām atšķirībām, nevis gēni. Zviedru vikingu pēcteči dzīvo valstī, kura 2014. gadā atzīmēja 200 gadus miera. Ja vēl atceras to, ka Skandināvijas tautas vēsturiski ir piederējušas pie atpalikušākajiem Eiropas nostūriem....
  • Mīts: migranti ir izveidojuši geto rajonus.
Faktiski: Geto rajona piemērs dzīvē: http://goo.gl/Y2L6YB. Vai nebūtu labāk dzīvot tādā, salīdzinot ar dažiem Rīgas nostūriem, nemaz nerunājot par ASV vai pat Eiropas lielpilsētām?
  • Mīts: Zviedrija ir kļuvusi par "izvarošanas lielvalsti".
Faktiski: izvarošanas gadījumu skaits starp valstīm nav objektīvi salīdzināms. Zviedrijas "skaitļi" ir lielāki atšķirīgu likumu dēļ: izvarošana ne obligāti nozīmē aktu; formāli ņemot, pietiek ar negribētu franču skūpstu; izvarošanai grupā kars gadījums tiek reģistrēts atsevišķi; par izvarošanu sievietes ziņo frivolu iemeslu dēļ (Juliana Asānža gadījums).
  • Mīts: Rietumvalstu sabiedrībā valda "liberālā cenzūra", kuras dēļ savus uzskatus paust atšķirīgi domājošajiem nav iespējams.
Faktiski: Zviedrijas sabiedrībā tāpat kā jebkur notiek debates par migrāciju. Pret migrāciju skeptiski noskaņotā Zviedru Demokrātu partija ir viena no lielākajām valstī. Tiesa gan, savu skepticismu Zviedru Demokrāti argumentē ar iemesliem, par kuriem "tradicionālo vērtību" aizstāvju varētu par to nebūt sajūsmā: piemēram, uztraucoties par to, ka geju tiesības varētu apdraudēt islāma lomas pieaugšana sabiedrībā.
  • Mīts: uzņemt imigrantus nav ekonomiski izdevīgi.
Faktiski: neilgs zinātnisko pētījumu meklēšanas mēģinājums nedeva nekādus rezultātus, kas atbalstītu tādu viedokli. Vismaz daļa ekonomistu uzskata pretējo, proti, ka ekonomiskais ieguvums no migrācijas ir būtiski pozitīvs.

Man būtiski liekas tas, ka atbalsts bēgļu uzņemšanai ir morāli robusts: gan no sākumā pieminēto cilvēktiesību skatpunkta, gan no utilitārisma (ekonomiskas) viedokļa, gan kristīgo vērtību un citiem skatpunktiem tā ir morāli pareiza rīcība. Pat no reālpolitikas vadīta mutuālisma (reciprocity) skatpunkta - gan Baltijas tautas, gan arī skandināvi pietiekoši nesen ir paši bijuši bēgļu un migrantus lomās.

Arī te par tēmu: http://satori.lv/raksts/10349/Didzis_Melbiksis/Gaidot_Zviedrijas_bojaeju
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
From:[info]narrenschiff
Date:27. Novembris 2015 - 15:53
(Link)
Kam šis eirocentrisms, ar Eiropas vērtībām kā labākajām? Cik ilgi šo mītu atkārtot? Turklāt, kāda jēga no šis idejas piesaukšanas vispār? Kā var šķirot un vērtēt vērtības? Pēc kādiem kritērijiem?

+ Kurš teicis, ka valstīm jārīkojas morāli? Tā taču ir brīva rīcība. Piemēram, Polija, atsaucot visu uzņemšanas programmu, varbūt deliberately brīvi izvēlas rīkoties nemorāli (realitātē viņi droši vien argumentētu, ka viņiem ir morāls pienākums rīkoties morāli vispirms pret savējiem, "svešos" deliberately, lai nu tas būtu arī amorāli, atstājot aiz borta). Iedomāsimies situāciju, kur Polija ir uzaicināta pie apaļā galda, viņai saka - tu rīkojies nemorāli, uz ko viņa varētu atbildēt - es zinu, nu un? In fact, no šādiem momentiem, iespējams, ir būvēta vēsture, diemžēl. ASV iebrukums Irākā šājā ziņā arī bija deliberately nemorāls akts. "Ko jūs varat man padarīt?"

Kas a
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:27. Novembris 2015 - 16:44
(Link)
Par reālpolitiku lai uztraucas politiķi un impēriju vadītāji. "Politiski attaisnojami" ir slidens jēdziens - Krievijas/Ukrainas sakarā esmu daudz dzirdēji šāda veida spriešanu. Manuprāt, mums kā vienkāršajiem cilvēkiem būtu jāuztraucas par to, vai kaut kas ir morāli pareizi, nevis vai kaut kas ir laba reālpolitika.
From:[info]narrenschiff
Date:27. Novembris 2015 - 16:46
(Link)
Ok, individuālā līmenī tas gan, taču tieši tāpēc arī bēgļu jautājumā es vairāk atbalstu privātās un ngo iniciatīvas, par valstu un ES state/govermentally imposed charity esmu skeptisks.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:27. Novembris 2015 - 22:09
(Link)
Mans parastais jautājums ļoti morāliem cibiņiem ir, cik bēgļi jau dzīvo tavā dzivojamā platībā un pilnā pansijā. Neviens vēl nav pieteicies. Kad pieteiksies, varbūt noticēšu.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Novembris 2015 - 10:26
(Link)
Individuāli izmitinot var palīdzēt dažiem. Novirzot, piemēram, vienu procentu nodokļu ienākumu var palīdzēt desmitiem tūkstošu.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:28. Novembris 2015 - 11:33
(Link)
Noticēšu tikai pašu piemēriem, jo tas, ko tu raksti, nozīmē par savu morāli likt maksāt kaimiņam, kura uzskati varbūt ir pavisam citādi, nevis pašam uzņemties pilnu materiālo atbildību par savu augsto morāli.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:28. Novembris 2015 - 18:17
(Link)
Nesanāks. Visi patvēruma meklētāji tiek izvietoti filtrācijas nometnēs, kur dažkārt pat gadiem gaida - birokrātiskā procedūra personas pārbaudei rit lēni. Šajā laikā personai aizliegts iekļauties vietējā darba tirgū, jādzīvo nometnē, iztiekotno pabalsta. Tad, attiecīgi no noskaidrotā, personu vai nu deportē atpakaļ, piešķir bēgļa statusu vai uzturēšanās atļauju. Kad statuss saņemts, persona atstāj nometni un iekļaujas vietējā (vai brauc prom uz labvēlīgāku ES zemi) darba tirgū, tb kļūst sevi uzturēt spējīga un to ne pie viena nevajag izmitināt.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Novembris 2015 - 21:05
(Link)
Kopumā pareizi, tikai vidējais gaidīšanas laiks jau nav gadi. "The total waiting period for asylum decisions will double this year, compared with 2014, and end up at around 10 months, according to the Migration Board’s own estimate" - te. Ja gribas to vidējo laiku saīsināt, tad kā reiz papildus finansējums ir tas, kas vajadzīgs. Bēgļu nometnes te arī nav gluži teltis lauka vidū, un apzināt iespējamās darbavietas un mācīties valodu jau drīkst arī gaidīšanas laikā.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:27. Novembris 2015 - 16:46
(Link)
Par Eiropas vērtībām - paradoksāli, bet pārceļoties uz Zviedriju sapratu, ka man ir tuvāks un gluži vienkārši labāk saprotams vidējā šejienieša domu gājums salīdzinājumā ar tautiešiem, kuri priekš manis brīžiem ir mistērija.
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:27. Novembris 2015 - 16:46
(Link)
Speciāli pārlasīju vēlreiz. Kur tieši bija minēts, ka Eiropas vērtības ir labākās? Tuvākais, ko varēju atrast, bija "veiksmīgākās", ar linku uz skaidrojumu, kāpēc tā.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:27. Novembris 2015 - 16:51
(Link)
+1
[User Picture]
From:[info]svari
Date:20. Decembris 2015 - 01:28
(Link)
Kam šī angļu vārdu iepīšana tekstā? Cik ilgi tā var?

deliberately - apzināti
in fact - vispār bez komentāriem.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:27. Novembris 2015 - 20:52
(Link)
Ja lasi zviedriski, palasi Tino Sanandaji, vins ir ekonomists, kurs ar skaitliem pieraada preteejo. Un nevienam socikim vina rakstiito veel nav izdevies argumenteeti apstriideet.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:27. Novembris 2015 - 21:13
(Link)
Paskatījos viņa lapu http://www.tino.us/ - normāla analīze, nav nekādas histērijas kā raksturīgs LV. Jā, darbu un dzīvesvietu te iebraucējiem atrast grūti, tās ir vispārzināmas problēmas, saistītas ar darbinieku augsto produktivitāti un to, ka visi grib dzīvot tuvu lielpilsētām. Mans ieraksts nekur neapgalvo, ka "viss ir ideāli", tas ir mazliet par citiem aspektiem. Raksturīgi, ka pats Tino ir imigrants no Irānas...
[User Picture]
From:[info]heda
Date:27. Novembris 2015 - 21:21
(Link)
Kaapeec vajag histeeriju, ja ir fakti (kuri, starp citu, apgaaz tevis rakstiito)?
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:27. Novembris 2015 - 21:34
(Link)
Konkrēti par ko tu runā?
[User Picture]
From:[info]heda
Date:27. Novembris 2015 - 21:59
(Link)
Tava linka pirmās lapas pirmajās rindkopās ir, piemēram, par izglītības līmeni (apm.puse pamatskola), un tālāk ir skaitļi par to, ka, piem., pēc 7 valstī nodzīvotiem gadiem no darbaspējīgajiem bēgļiem strādā 49,74 procenti utt.
Interesanti, ka citus skaitļus pat ultrakreisie nepiedāvā un viltojumos viņu neapsūdz, tikai televīzījas diskusijās sāk uzkrītoši pētīt galdautu musturus, un atbild bez faktiem, tikai deklamējot morālos imperatīvus.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Novembris 2015 - 10:21
(Link)
Izglītības līmenis tiešām ir zemāks nekā varētu sagaidīt, papildināju ierakstu. Izglītības līmenis un bezdarbs ir saistītas problēmas, ne tā? Tas ir jārisina. Sēžot bēgļu nometnē Turcijā neviens no šiem jau pieaugušajiem cilvēkiem nekādu Eiropas darba tirgum derīgu izglītību pavisam noteikt neiegūs. Tās ir jau tehniskas problēmas. Tā statistika starp citu, pierāda arī to, ka ka Zviedrija jau dažas dekādes uzņem desmitiem tūkstošu iebraucēju ik gadu un vēl nav ne sagruvusi, ne pārvērtusies par kalifātu. Jā, esmu pretīgs liberasts.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:28. Novembris 2015 - 11:37
(Link)
ok, izskatās, ka zviedriski tomēr nelasi :)
[User Picture]
From:[info]alefs
Date:28. Novembris 2015 - 00:08
(Link)
Asandžs pats jau nu domā gan, ka apsūdzības izvarošanā ir frivolas, bet vai fakts, ka viņš tiek politiski vajāts nodien ļauj izdarīt arī spriedumu, ka reāli tur smagu dzimumnoziegumu nav bijis?
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:29. Novembris 2015 - 14:32
(Link)
Slinkums tagad punktu pa punktam izķidāt bullšitu, ko nulle sarakstīji (varbūt vēlāk), bet priecājos, ka dzīvo zemē, kuru drīz piemeklēs tā pati apokalipse, ka piemeklēja Romu un neskaitāmas citas civilizācijas, kur to vadītājiem un kultūrai kopumā pazuda jebkāds veselais saprāts. Ja tev nebija pietiekami no visas tās infas, ko es un vēl daži postētāji atreferēja no citiem ziņu avotiem miglas forumā, kuru tu visdrīzāk mēdz ielurkot, tad varu teikti tikai parasto ''eloys gonna elloy''. Vieglas smiltis, čalīt.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:29. Novembris 2015 - 14:49
(Link)
''Šajā laikā personai aizliegts iekļauties vietējā darba tirgū, jādzīvo nometnē, iztiekotno pabalsta. ''

Interesants moments. Latvijā ir daudz cilvēku, kuri vispār nav tiesīgi saņemt nekādu pabalstu, pat ja ir pliki nabagi tādu vai citādu cēloņu dēļ. Pat pensionāri saņem mazāk, nekā tie brūniem krāni, kas uzdodas par ''bēgļiem'' un viņiem netiek dota haļavnā pajumte. Mans tēvs, kuram ir aptuveni 40 gadu darba stāžs saņem 220 eiro pensijā. Tagad atbarauc kaut kādi naidīgi kretīni no Kretīnistānas, kuri nekad vispār nav domājuši par organizētas civilizācijas uzbūvēšanu un saņem beztermiņa kabatas naudu un jumtu virs galvas, kamēr kaut kāds sūda maznodrošinātās personas pabalsts Latvijā bija 50 vai 70 eiro pēdējo reizi, kad interesējos.

Tādi tirliņi kā tu ir viena no šūniņām, kas būs par pamatu Eiro civilizācijas sabrukumam. Muslimiem piedrāzt mūsu vērtības, tajā skaitā tevis lolotās cilvēktiesības, demokrātiju un liberālismu. Viņi labi saprot, ka mēs esam vāji un tieši tā pat kā zeku kultūrā gaida, kad viņi varēs izdrāzt tevi orālajā atverē un ierādīt vietu pie parašas.

Ģivu dajusj cik akli ir ''progresīvie'' eiropieši attiecībā pret atklāti naidīgu kultūru un tās pārstāvjiem, kas nebūt neslēpj savu naidīgumu. Ja esi kaut nedaudz sekojis līdizi t.s. ''mēreno musulmaņu'' attieksmei pret visiem neskaitāmajiem terora aktiem, ko šie nezvēri dara Eiropā, tad parasti teksts ir apmēram tāds ''nu jā, slepkavot nav labi/terors nav labi-BET [insert]viņi taču apsmēja mūsu pravieti/viņi iebruka mūsu valstī[/insert].

Viņi ienīst tavas zaranas un šajā sakarā nekas nemainīsies. + viņi ir agresīvi, vitāli un vairojas. Tādi kā tu ir pasīvi, apātiski un nihilistiski.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:29. Novembris 2015 - 19:56
(Link)
"Paldīzēsim vietējiem" vs. "palīdzēsim svešajiem" ir falša dihotomija.

Pārējais vienkārši ir, kā tev patīk to raksturot - tīras emocijas, ad hominem uzbraucieni bez jebkādiem faktiem.

Es neuzskatu, ka Eiropas kultūra ir impotenta un sabrūkoša, es domāju, ka tā ir pietiekoši spēcīga, lai varētu rīkoties atbilstoši savām vērtībām.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:30. Novembris 2015 - 16:15
(Link)
''"Paldīzēsim vietējiem" vs. "palīdzēsim svešajiem" ir falša dihotomija.''

Kas tajā falšs? Tev šķiet, ka pilnīgi svešinieki ir ir tik pat svarīgi kā vietējā nācija? It īpaši, ja viņi ir atklāti naidīgi pret vietējo nāciju?

''Es neuzskatu, ka Eiropas kultūra ir impotenta un sabrūkoša, es domāju, ka tā ir pietiekoši spēcīga, lai varētu rīkoties atbilstoši savām vērtībām.''

Kādā veidā tā spēs turpināt rīkoties atbilstoši SAVĀM vērtībām, ja šīs vērtības beigs pastāvēt? Eiropieši strauji izmirst. Dvieļi un neģeri strauji vairojas. Šī brīža provizoriskie dati 50 gadu attālumā no šī momenta ir tādi, ka eiropieši Eiropā būs nospiedošs mazākums par niggeriem un dvieļiem. Kā tu domā pēdējie balsos? Kurus tie cels sev par valdniekiem? Cilvēktiesību un lgbt frīku aizstāvjus? Feministus un liberāļus?
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:1. Decembris 2015 - 12:55
(Link)
Nē, uzskatu, ka cilvēki kad dala manas vērtības ir vērtīgāki nekā tie, kas tās nedala. Gandrīz vai aksioma. Tikai situācijas smagums ar svešajiem šobrīd nav salīdzināms ar vietējiem.

Kāda nozīme ādas krāsai? Kaut kā dzīvojot te, redzot, kā cilvēki atbalsta bēgļus, kā ar melnajiem un aziātiem ir pilnas izglītības iestādes (dažādu līmeņa), dzirdot ko paši imigranti domā, ķļūst arvien grūtāk noticēt jūsu un LV mēdiju propagandai.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:1. Decembris 2015 - 14:30
(Link)
''Kāda nozīme ādas krāsai?''

Nekāda. Un nekad nav bijusi. Tas ir liberastu salmu vīrs, kas tiek lietots, lai visus tos, kas nevēlas importēt 3šo pasauli uz Eiropu varētu iefasēt ''rasistu'' kastē, tādējādi viņus dehumanizējot un panākot, ka šo cilvēku viedokļi tiek pēc noklusējuma ignorēti.