extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-03-07 08:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Pēdējā laikā mani pārsteidz, cik daudz nepatiesas informācijas var parādīties pat nopietnos mēdijos. Vēl dīvaināk ir tas, cik nekritiski cilvēki to pieņem.

Šeit droši vien darbojas Kānemana teorijas par 1. (ātro) un 2. (lēno) sistēmu. Arī es, kad es lasu ziņas vai pat cibu, es visbiežāk to daru, lai relaksētos no nogurdinoša darba. Man negribas īpaši iedziļināties, un ja ziņa liekas tūlītēji ticama, es to uzreiz pieņemu. Tā ir 1. sistēma, kas ir izdevīga ātrai lēmumu pieņemšanai, lai izvairītos no tūlītējām briesmām, pa ja bieži tā būs kļūdaina. Žurnālisti šo sistēmu izmanto, un pamatā raksta tieši šādam uztveres līmenim. Mēdiju raksti kļūst aizvien vairāk balstīti uz emocijām, pat virsraksti ir klikšķbaiti, un šķiet, ka ar to pietiek.

Tomēr tā ilgtermiņā ir nepareiza stratēģija. Kad ir vairāk laika, tad daļa cilvēku sāk iedziļināties rakstītajā, un sāk saskatīt pretrunas. Piemēram, paziņojums: Nepērciet maskas, jo tās nepalīdz, bet ja izpirksiet, tad ārstiem tās pietrūks. Domājot ar 2. sistēmu, uzreiz rodas jautājums – ja nepalīdz, tad kāpēc ārsti tās lieto? Atbilde ir sarežģītāka par tās nepalīdz. Tās noteikti palīdz kaut kādā mērā. Iespējams, ka iemesls, kāpēc tās nav ieteiktas, ir tas, ka cilvēki nepratīs tās pareizi lietot, vai arī tas, ka, pārāk paļaujoties uz maskām, uzmanība tiek novērsta no svarīgākām lietām ar lielāku ietekmi, utt. Un visbeidzot, patiešām deficīta apstākļos ārstiem vai slimnieku kopējiem tās vajag vairāk nekā pārējiem.

Apgalvojums “tās nepalīdz” ir nepatiess, un šeit rodas problēma. Pat ja tas ir teikts ar labiem nodomiem, ilgtermiņā tas atspēlēsies, jo cilvēki zaudēs ticību veselības autoritātēm. Tas nav tikai teorētisks pieņēmums, jo šīs tendences ir pamanītas ar pieaugošo pretestību vakcinācijai. Kalifornijā vairums vecāku, kas atsakās no vakcīnām, nav nabadzīgi vai neizglītoti zinātnes pretinieki. Tie ir labi izglītoti un pelnoši profesionāļi savās jomās. Acīmredzot, viņiem neliekas uzticami standarta mediķu apgalvojumi, ka vakcīnas ir pilnīgi drošas un ļoti nepieciešamas, citādi jūsu bērni nomirs. Tā ir iebiedēšanas taktika, kas strādā uz emocijām, bet uz izglītotiem cilvēkiem, kas ikdienā strādā ar skaitļiem, vairs īstī nestrādā un ir jāmeklē jauna pieeja.

Es atzīstu, ka pasniegt skaidrojumu šādā līmenī, kas domāts medicīnas jomas nespeciālistiem, bet citādi erudītiem un gudriem cilvēkiem, nav viegli. Un tomēr ir jācenšas to darīt. Es nekad neesmu dzirdējis, ka vakcīnu aizstāvis būtu labi atbildējis uz jautājumu, ka mirstību no infekcijas slimībām novērsa laba higiēna un labāki dzīves apstākļi, nevis vakcīnas?

Mūsdienās aizvien vairāk ir pieprasījums speciālistiem domātu informāciju pārtulkot nespeciālistu valodā. Ar to netiek domāta vieglā valoda – ar nespeciālistiem šeit tiek domāti arī augstskolu beidzēji, kuri vienkārši darbojas citā jomā, nevis tajā, kādā ir veikts sākotnējais pētījums vai ziņojums. Šādie tulkojumiem ir jāsatur precīza statistika, vislabāk grafiskā veidā attēlota, un tehniski pareizs pamatojums, tomēr ir jābūt brīviem no sarežģītiem terminiem vai speciālistu žargona. Acīmredzami, šī pieeja ir pretēja masu mēdiju pieejai, kas cenšas izvairīties no pārāk daudziem skaitļiem un lielāku uzsvaru liek tieši emocionālai pārliecināšanai.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]eos
2020-03-07 10:05 (saite)
Man pavirši skatoties, ka Tu tikko pierādīji fake news eksistenci.

(Atbildēt uz šo)


[info]hedera
2020-03-07 10:20 (saite)
Lai kļūtu par medical writer, vajag arī daudz lasīt, ne tikai nodarboties ar grafomāniju.

Piem., šis:

"Atbilde ir sarežģītāka par tās nepalīdz. Tās noteikti palīdz kaut kādā mērā. Iespējams, ka iemesls, kāpēc tās nav ieteiktas, ir tas, ka cilvēki nepratīs tās pareizi lietot, vai arī tas, ka, pārāk paļaujoties uz maskām, uzmanība tiek novērsta no svarīgākām lietām ar lielāku ietekmi, utt."

Es nevarētu teikt, ka esmu nu baigi iedziļinājusies un speciāli lasījusi par šo aktuālo epidēmiju - tikai tik, cik mēdzu visparastākajām ziņām uzmest acim. Un pat es esmu pamanījusies izlasīt saprotamu skaidrojumu: maskas palīdz vīrusam neizplatīties, ja tās lieto inficētais, jo vīruss izplatās inficētajam šķaudot un klepojot; veselajiem maskas ir neefektīvs līdzeklis (ja vien nelieto tās kā cimdus, lol); masku masveida izpirkšana nozīmē, ka inficētajiem tās pietrūks, un tas veicinās vīrusa izplatību.

Lūk, tik vienkārši, un tepat no lv ziņām šo informāciju esmu uzzinājusi un sapratusi, nebija pat jālasa visādi medical writers.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]neraate
2020-03-07 12:18 (saite)
Tas, ko tu rakstīji trešajā rindkopā ir pareizi, JO: tieši tāda ir šo masku funkcija. Tieši tādēļ tās lieto medicīniskām manipulācijām un ķirurģiskām operācijām (tad gan sterilas). Lai ievērotu aseptiku tās lieto. T.i. lai tas, kas normāli atrodas konkrētā cilvēka izelpā nenokļūtu brūcē. Šajā gadījumā jo mazāk nonāk gaisā un paliek uz maskas, jo labāk. T.i ja to masku nelieto atkārtoti otro reizi izvelkot ar iekšu uz āru

Šis viss patiesībā ir smieklīgi. Tas ir kā aukstā slapjā laikā uzvilkt gumijniekus un pēc tam klaigāt ka no tiem nav nekādas jēgas. Ir, ja tos lieto pareizi, tad un tam kam tie ir domāti

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]justmy2cents
2020-03-07 14:07 (saite)
Tikai šis ne visai atbild uz sākumjautājumu – kāpēc daudzās bildēs maskas redzamas personālam, kurš saskaras ar potenciāli inficētajiem. Tāpēc, ka visi šie darbinieki paši jau ir inficēti, un negrib apdraudēt nevienu potenciāli inficēto, ja nu tas tomēr izrādītos negatīvs?

// es nesaku, ka maskām nav jēgas. tikai jūs abas pirms atbildēšanas nomainījāt jautājumu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-07 15:23 (saite)
Exactly. 1. veida domāšana lietas pieņem nekritiski, bet, padomājot dziļāk, ir redzamas pretrunas. Maskas jau nelieto tikai ķirurgi vien. Turklāt, ja aizsargā vienā virzienā, tad kāpēc ne otrā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2020-03-07 15:26 (saite)
Es pieņemu, ka maskas, ja pareizi lieto, tomēr zināmā mērā palīdz no inficēšanās. Visi mēģinājumi pierādīt, ka tā nav, ir aizdomīgi. Arī gadījumam, ja es būšu kādu dienu inficēts, man gribētos, lai maskas jau būtu mājās krājumā, nevis man būtu jāskraida pa aptiekām un jāmeklē (vienlaikus inficējot apkārtējos).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2020-03-07 15:37 (saite)
"Es pieņemu,.."

Nevajag "pieņemt", vajag uzmeklēt korektu informāciju un tad par to rakstīt, topošais medical writer.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-07 15:58 (saite)
Nezinu, kura informācija ir pareiza, bet šī, ka maskas nepalīdz, ir nepareiza. Ar nepareizu info nekur tālu nevar tikt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-03-08 09:04 (saite)
Neuztraucies, Hedera mums ir izlasījusi pareizi autoritatīvo infu kādā wikipēdijas lapā un ar komjaunietes kaismi pastāstīs to arī visiem pārējiem. Pretošanās ir bezcerīga. Galvenais sekot pareizajām autoritātēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-08 10:37 (saite)
Gan jau pēc kāda laika ziņās uzpeldēs citāda info un tad tikpat kaismīgi aizstāvēs to.

Līdzīgi ar migrāciju. Tie, kas pirms 5 gadiem iebilda nekontrolētai robežu atvēršanai, tika nosaukti par nacistiem. Šodien laikam viedoklis ir pamainījies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-03-08 20:29 (saite)
Šiem cilvēkiem nekāds viedoklis nekad nav bijis, jo tie ir bezsmadzeņu droni. Pamainījies ir tikai tas, ka nu viņu saimnieki rod jaunus un jaunus veidus kā nepareizos cilvēkus saukt par nacistiem, jo vecie nestrādā pat uz apolitiskiem normijiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?