extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2019-09-23 18:36:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Uzrakstīšu arī par valodu, jo šodien visi par to satraukti.

Pirmkārt, es nepiekrītu, ka Petravičai bija slikta angļu valoda. Es nedaudz paklausījos, un tā bija ļoti skaidra. Protams, ar spēcīgu latviešu akcentu, bet tas jau tikai man kā latvietim padara to vēl vieglāk uztveramu. Bet vispārīgi arī angļi atzīst, ka latviešu akcentu ir viegli saprast. Tas tev nav kaut kāds indiešu vai ķīniešu akcents.

Otrs, mums tieši būtu jāpriecājas, ka Latvija ir vieta, kur var gūt panākumus gan izglītībā, gan valsts pārvaldē un citās karjeras kāpnēs, pat esot ar angļu valodu uz jūs. Visefektīvāk ir runāt un darboties savā dzimtajā valodā, pat ja diskutējam par sarežģītām lietām, kā filozofiju. Tik mazai tautai kā latviešiem tā tiešām ir liela veiksme, jo ir pat lielas tautas, kurām nav šādas kultūras tradīciju tik ļoti atbalstīt savu dzimto valodu visās jomās. Kas noteikti arī traucē šiem runātājiem gūt panākumus, jo arī viņu angļu valoda ir ar spēcīgu akcentu.

Tāpēc vajag vairāk atzīt savas dzimtās valodas un pat dzimtā dialekta nozīmīgumu. Protams, lietot arī svešvalodas, bet mazāk kaunēties par to, ka tās ne vienmēr ir perfektas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2019-09-23 21:51 (saite)
Nesaprotu kāpēc politķi, kam nav labas valodas prasmes vnk nelieto tulku savās oficiālajās runās. Viņiem nav pienākums runāt engrišā vai kā citādi parodēt lielskungu mēli. Izskatās pēc mazvērtības kompleksa, cenšanās parādīt kāds labs javropietis un pasaules pissonis esi. Kaukāds Putins droši vien tekoši prot 10+ valodas, bet starptautu pasākumos vienmēr runā krieviski, jo pašol nahuj. Tā ir viena lieta, ko derētu pamācīties no šovinistiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2019-09-23 22:08 (saite)
Varbūt žēl naudas un gribas ātrāk izteikties, jo kamēr tulks pārtulkos...

Bet patiesībā tulka izmantošana dod daudzas priekšrocības. Tieši tajā, ka kamēr tulks pārtulko, var gūt vairāk laika apdomāt atbildi vai pārrunu tēmu. Tāpat ja gadās pateikt kaut ko skandalozu, tad var vienmēr novelt vainu uz tulku, ka nav pareizi pārtulkojis ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]missalise
2019-09-24 09:00 (saite)
Jā, man arī liekas, ka labāk tad lietot tulku. Es atceros kaut kādas debates, kur bija Lembergs arī kā Ministru prezidenta kandidāts. Un tad visiem lika runāt angļu valodā, bet Lembergs izteicās, ka viņiem Ventspils augstskolā sagatavojot brīnišķīgus angļu valodas tulkus, tāpēc viņš izmantotu to pakalpojumus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?