extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2017-08-17 20:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Divi stāsti par selfijiem un feminismu.

1) Universitātē bija viena meitene ar klīnisku aptaukošanos, BMI jau noteikti pāri 35 vai cik, viņai noteikti bija kaut kāda vielmaiņas slimība. Bet viņa nēsāja t-kreklu ar uzrakstu – “Ikviens var kļūt par feministi”. man patika, ka tā ir jauka uzdrošināšanās netieši pateikt, ka nevajag nosodīt feministes, sorry, resnos cilvēkus, jo var būt gadījies mantot sliktu ģenētiku vai saslimt ar kādu vielmaiņu ietekmējošu kaiti, kas rezultātā izraisa pārmērīgu ķermeņa svaru.

2) Universitātes izlaidumā dažas meitenes pie diploma saņemšanas spiežot roku universitātes prezidentam uzņēma selfijus. Skatītāji par to, protams, skaļi ieņirdza. Un tas bija tik jauki. Šeit laikam ir tas moments, ko nesaprot cilvēki bez humora izjūtas. Paņirgšana ir domāta nevis, lai nosodītu vai atturētu cilvēkus no kādas lietas, bet tieši otrādi – padarītu par sociāli pieņemamām lietas, pret kurām sabiedrībai ir aizspriedumi.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mansgan
2017-08-31 17:41 (saite)
nopietni? vielmaiņas slimība, kas divus tūkstošus uzņemtu kaloriju mistiski pārveido trijos tūkstošos?

(Atbildēt uz šo)


[info]mansgan
2017-08-31 17:45 (saite)
vai metabolisms būtu jauks veids kā attaisnot pārmērīgu kaloriju uzņemšanu? tas būtu tāpat kā alkohola nepanesamību izmantot kā attaisnojošu faktoru neanglosakšu tiesā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2017-09-04 19:46 (saite)
Bet vai tu vari uzbaroties tik daudz, lai kļūtu par feministu? Nedomāju vis :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2017-09-08 10:08 (saite)
Ē, disklaimeris - nav tā, ka staigāju pa cibu meklējot komentārus par resnumu, vnk šodien tik pamanīju šo sarunu. Un es tak nevar atstāt cilvēku tik neinformētu. :D

Īsumā ir tā. Jā, protams, ka uzņemtās kalorijas vs iztērētās kalorijas ir neapšaubāma lieta, par to neviens nestrīdas. (cerams) Taču metabolisms, vienkāršoti izsakoties, ir ķermeņa efektivitāte, tās kalorijas no ēdiena savācot. (Tas ir arī sarežģītāks process, piem., kādos "virzienos" ķermeņis uzņemto enerģiju labprātāk tērē, u.c. lietiņas.) Nenoliedzu, ka ir, protams, pataloģiski gadījumi, kad cilvēks tiešām uzņem nenormālu kaloriju daudzumu, taču vairums apaļīgo/viegli aptaukojušos cilvēku ir gluži vienkārsi aplaimoti ar efektīvāku metabolismu. Esi tak dzirdējis (un varbūt pat kādu pazīsti) par "caurbirām" - kalsniem ļautiņiem, kas ēd ļoti daudz, bet "labumā neiet"? Tie, savukārt, ir cilvēki ar neefektīvu metabolismu. Joks te ir tāds, ka vēl salīdzinoši nesen efektīvs metabolisms bija veiksmīgāka adaptācijas stratēģija, jo vairumam cilvēku ikdienas uzturs nebija neierobežots. Mūsdienās, kad kalorijām pārbagāts ēdiens ir viegli, ērti un lēti pieejams, šī priekšrocība ir kļuvusi par sodību.

Ko darīt? Protams, ja apaļīgs cilvēks grib notievēt, viņam nāksies rēķināties ar savu metabolismu un ēst krietni mazāk nekā skaitās "normāli". Taču ēšanas paradumu mainīšana nav nemaz tik viegla lieta, ir vajadzīgs pamatīgs gribasspēks. Šo lietu ir grūti saprast cilvēkiem ar vidusmēra efektivitātes metabolismu, kuru stabilajam svaram nekaitē tas, ko uzskata par normālu ikdienas uzturu: brokastīs pāris maizītes, pusdienās zupa vai otrais, vakariņām vēl kaut kas, pa retam kāds našķis. Ja es ar savu superefektīvo metabolismu ēstu tā, drīz vien aptaukotos. Tā vietā es pārsvarā pārtieku no dārzeņiem un augļiem, ēdu zivis, ēdu sieru (no šitā visgrūtāk atteikties, bet vajadzētu, ja gribu vairāk notievēt), pa retam gaļa; cepts tiek ļoti reti, parasti vārīts, tvaicēts, sautēts, maizes izstrādājumus tikai īpašos izņēmuma gadījumos, vispār nelietoju krējumu un majonēzi (grieķu beztauku jogurts ir mūsu viss) utt. Un vai man ir supermodeles kārnums? Nē, man ir normāls 22 ĶMI un regulāri komentāri no apkārtējiem, kādēļ es tik maz ēdu, man taču nav vajadzīga diēta. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2017-09-08 10:16 (saite)
Ā, aizmirsu svarīgāko - latviešu virtuves pamatu pamats - kartupeļi - manā ēdienkartē vispār neeksistē. Pa retam ēdu rīsus, griķus, auzupārslas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mansgan
2017-08-31 21:01 (saite)
ģenētika, I am just big boned... Es ceru, ka jūs tur kursā neesat pārāk daudz un būsit hipohondriķu ārsti.

(Atbildēt uz šo)


[info]mansgan
2017-08-31 21:12 (saite)
Zini, tie Kronina aprakstītie Hārlijstrītas ārsti, kas speķainām cūkām INJICĒ ūdeni, mierinot, ka viņām ir slikta vielmaiņa un gēni. Lieliski iederies.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?