extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2023-04-09 12:46:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Izrādās, Klāvs Sedlenieks ir antropologs, kas vēl vairāk izbrīna, kāpēc viņš tagad lej ūdeni uz krievu supremātistu dzirnavām:

https://twitter.com/klavsse/status/1644330675149975553

Nu nav Latvijā nekādas nacisma retorikas. Protams, ir visādi anonīmi un ne tik anonīmi muldoņas, kurus īsti nevajag ņemt par pilnu, bet visdrīzāk šis ir par esošo akciju Latvijas atkrieviskošanā. Arī tajā, ka varētu izraidīt tos Krievijas pilsoņus, kas nespēs nokārtot latviešu valodas eksāmenu.

Nu nav tā, ka tagad visās problēmās tiek vainoti krievu pensionāri. Tas ir tikai normāli, ka, nespējot nokārtot visas formalitātes, var zaudēt uzturēšanās atļauju un tik izraidītam. Tajā nav nekā ārkārtīga, un šie izraidītie cilvēki (nedomāju, ka to skaits būs tūkstošos) atradīs atbilstu un pietiekami labus dzīves apstākļus Krievijā.

Es problēmu saskatu tajā, ka pēc Latvijas neatkarības atgūšanas mums bija naiva cerība, ka krievu valoda drīz zaudēs savu svarīgumu pati no sevis. Taču tā nenotika. Grūti pateikt, kādi tam bija iemesli. Iespējams, ka pie vainas ir nekontrolēts kapitālisms, kur uzņēmējs domā tikai par savu peļņu. Šādos apstākļos ir loģiski pieņemt darbā pārdevējus, kas runā krieviski, jo bija krievi, kas negribēja runāt latviski. Attiecīgi pārdošanas apjomi kristos, ja pārdevējs runātu tikai latviski. Ar laiku jaunieši, kas nerunāja krieviski, tika pamazām izspiesti no šī zemākā līmeņa darbu sektora, kas vēl vairāk krieviskoja šo vidi, pat ja reāli valstī latviski nerunājošo skaits samazinājās.

Varbūt tā ir arī cietumnieku dilemma. Izdevīgi būtu visiem tirgotājiem pārstāt nepieņemt darbā krieviski nerunājošos. Bet tas, kurš pirmais to izdarīs, uz kādu laiku zaudēs ienākumus salīdzinājumā ar uzņēmumiem, kuri turpinās šo diskrimināciju.

Tā vai citādi, ir skaidrs, ka ir bijis vajadzīgs papildu regulējums un spiediens, lai nodrošinātu latviešu valodas pozīcijas un novērstu krieviski nerunājošo diskrimināciju darba tirgū. Ir redzams, ka ar vispārīgiem principiem par savstarpēju cieņu, iekļaujošo sabiedrību, priekšrocībām, ko dod krievu valodas prasmes, mēs esam tikai gājuši vēl vairāk reālās divvalodības virzienā.

Kā Nasims Talebs mēdz teikt – ja mēs esam pārāk pielaidīgi, tad uzvar visneiecietīgākais. Šīs prasības darba vidē runāt tikai latviski, ar klientiem un pircējiem runāt tikai latviski var likties diezgan bargas, bet tās ir būtiskas, lai aizsargātu latviešu valodu sabiedrībā.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]roterdama
2023-04-09 15:12 (saite)
Kā tev liekas, vai tikai latviešu skolu esamība būtu palīdzējusi integrēšanā?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-04-09 15:15 (saite)
Šajā problēmā – nē. Par pārdevējiem joprojām vairāk pieņemtu tos, kas runā abās valodās, nevis tikai latviski.

Citos aspektos, jā, tās noteikti bija vajadzīgas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2023-04-10 00:04 (saite)
Izrādās, Klāvs Sedlenieks ir antropologs, kas vēl vairāk izbrīna, kāpēc viņš tagad lej ūdeni uz krievu supremātistu dzirnavām

Kāpēc izbrīna. Antropoloģija un visi pārējie humanitārie jeb 'liberal science' kursi Rietumos un tagad arī Latvijā tieši to arī māca. Ienīst savas, balto cilvēku tautas, kultūras un reliģijas, tajā pašā laikā beznosacījuma ksenofiliju pret visiem ienācējiem un 'citiem' kā tādiem. Paskaties uz to pašu Honeybee, kas arī ir antropoloģe. Vienmēr aizstāvējusi nabaga krieviņus šeit vai nabaga nēģerīšu, arābiņus citur, lai vai ko viņi nedarītu. Viņi nekad ne pie kā nav vainojami, vainojama mūsu ļaunā balto cilvēku attieksme.
Kultūrmarksisms ir šī brīža reliģija, kura pamatā izplatās tieši caur (((liberālās))) akadēmijas mīkstzinātņu fakultātēm. Wokisma epicentrs un avots jau kopš 60ajiem ir universitātes un mēs, kā paklausīgi lielskungiem pazemīgie zemnieki, kopš 90ajiem sūtam savus bāleliņus un tautu meitas apmācībā uz šiem nuovo komunistu inkubatoriem, jo akli ticam, ka tikai tā mēs atbalstam "Eiropeiskās vērtības".

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-04-10 11:03 (saite)
Nu žēl, ka viņa izvēlējās studēt kaut kādu puszinātni, nevis kādu nopietnu disciplīnu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dombrava
2023-04-10 11:34 (saite)
Es mācījos antropoloģijas kursu pie Rūtas Muktupāvelas. Tur neko tādu nemācīja, ka kāda rase būtu pārāka. Es tā sapratu, ka galvenais jautājums-kas ir cilvēks? Kāpēc notiek civilizāciju sadursme? - paliek atvērts. Tā ir, ka antropoliģiju radīja rietumnieki, kas brauca dzīvot uz rezervātiem un pētīt atšķirīgo. Un ne visiem pētniekiem bija tā labvēlīgākā attieksme, bet nu par to jau arī ir runa, cik viegli vai grūti pieņemt atšķirīgo, ne velti radīts jēdziens kultūršoks. Bet nu cilvēkiem ir vēlme sevi attaisnot un savas kļūdas neredzēt, nenoliegsim, ka ir darīts pāri. Bet tev taisnība, ka daļai rietumu cilvēku piemīt šī aizbildniecība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?