extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2023-03-07 15:19:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Uzrakstīšu šodien par to, kā darbs notiek aptiekās Anglijā. Nerakstīšu par farmācijas lietām, par kurām cibā noteikti ir maza interese, bet tieši par organizatorisko pusi un kā tas salīdzināms ar Latviju. Nepretendēju uz visaptverošu un pareizu izklāstu, jo viss ir tikai mana ierobežotā pieredze. Tomēr tā kā mana pirmā pieredze bija tieši Anglijā, tā varētu būt daudziem interesanta.

Anglijā aptiekā galveno darbu veic nevis farmaceits, bet palīgi, kuriem maksā varbūt kādu mārciņu vai divas virs minimālās algas. Bet farmaceits arī nav boss, viņš veic viņam noteiktās obligātās funkcijas – zāļu klīnisko izvērtēšanu, pārbaudi, konsultācijas, vakcinācijas utt. Savukārt visus mazāk atbildīgos, bet piņķerīgos darbus, kā zāļu piegādes saņemšanu, recepšu apstrādi, klientu apkalpošanu, zāļu ielikšanu kastītēs, tablešu skaitīšanu paveic palīgi.

Latvijā oficiāli visi, kas strādā aptiekā ir farmaceiti, farmaceitu asistenti vai studenti, kas par tādiem taisās kļūt.

Anglijā ar retiem izņēmumiem, darbs ir ļoti aktīvs un nepārtraukts. Man lielākais pārsteigums Latvijā bija, ka bieži nebija ko darīt. Tu stāvi pie kases un neviens nenāk un tas tiek uzskatīts par normālu. Jā, ir pīķa stundas, bet visumā apmeklētāju nav tik daudz, lai visu laiku būtu jāstrādā.

Anglijā visu laiku ir kaut kas jādara, jo darba vienmēr ir vairāk nekā darītāju. Latvijā aptiekā, kur strādāju, bija savs noliktavas pārzinis, kurš pieņēma preci un faktiski lielāko daļu laika neko nedarīja. Es nesapratu, kāpēc vispār ir šāda darba vieta, jo farmaceitiem bija pietiekami daudz brīvo brīžu, lai varētu preci pieņemt un salikt plauktos paši.

Anglijā ir ļoti svarīgs darbinieku mikroklimats. Tā kā darbinieki ar lielu slodzi tiek ekspluatēti par minimālo algu, tad skaidrs, ka ir jābūt lielai motivācijai uz šo darbu vispār nākt. Tāpēc ir svarīgi vienam otru regulāri atbalstīt, uztaisīt tēju vai kafiju, pateikt kādu joku vai īso runu. Ja kaut ko izdara nepareizi, tad jābūt ārkārtīgi uzmanīgam ar jebkādu kritiku. Ir risks, ka pēc kritikas darbinieks bimbādams aizies mājās un rīt uz darbu vairs nenāks.

Ja gadās, ka darbā ir pieņemti divi vienas tautības imigranti (divi latvieši retāk, bet divi poļi vai divi spāņi jau ir reāli), tad viņi bieži savā starpā sāk runāt savā valodā. Stop! Tā nedrīkst, jo traucē kolektīva mikroklimatam. Ja tie divi smejas par kādu joku, tad citi to nesaprot un tas viņus kaitina. Ironiski, ka Latvijā cēla trauksmi, ka neļaus darba vietās diviem krieviem krieviski sarunāties. Ha, Anglijā tā jau sen ir norma. Un tā ir pilnīgi loģiska. Šie par minimālo algu strādājošie izšķir visu. Es esmu redzējis, kā kašķīgs vai nevērīgs kolektīvs ātri noved aptieku līdz bankrotam.

Kad es biju māceklis, ik pēc mēneša izvērtēja manus panākumus dažādās jomās. Vissliktāko novērtējumu es dabūju tieši prasmēs kolektīva mikroklimata uzturēšanā. Kas to būtu domājis, ka tevi vērtēs pēc tā, kā tu ar darbiniekiem spēj uzturēt īsās runas un dzīt jokus? Bet tā tas ir un es tagad saprotu, ka tas ir svarīgi. Es jau domāju, ka tā dēļ nekad nekļūšu par farmaceitu. Man joprojām ir lielas grūtības pateikt, kurā brīdī vajag kaut ko asprātīgu pateikt, kurā pasmaidīt, kurā paklusēt utt. Darbs gan ir ļoti interesants.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]resort
2023-03-07 19:21 (saite)
Tu esi autists, hā hā hā.

Bet pie lietas, lasīju interesantu komentāru, vairs neatradīšu kur, ka ārsti normāli principā esot bijuši nepieciešami traumām un, ķipa, akutām lietām vai kaut kā tā. Ķipa, ka bezmaz veselību varot panākt ar pareizu uzturu, vitamīniem u.t.t., un ka mūsdienās tā ārstu/zāļu padarīšana ir aizgājusi perversijā. Šis tavs raksts to atgādināja. Salīdzinot, teiksim, pie mums vēl nav tik perversi kā tur, kur esi tu. Pieņemu, ka liela daļa no aptieku aizņemtības Anglijā ir no pirksta izzīstas diagnozes un cukura rakstura zāļu tirgošana. Tās pašas kakla sāpes LV, ķipa, aizej tu reizi četros gados uz aptieku, jo patiesi hujovāk kā ikgadējā zaraza, un viņi tev iedod ķērpīti sapresētu sasuļkā (lasi - cukurgraudiņa ekvivalentu drošumu un efektivitātes kontekstā), ēd cik gribi, bez jebkādiem limitiem u.c. Tad tiešām nah viņi pastāv? Gandrīz jāpiekrīt, kamēr neesi sašpricējies ceļgalos or something, tev ārstus un aptiekas nevajag.

Nu labi, tur visādi ibumetīni bla, bla, es nez varbūt. Bet pamata zāļu skapīti, un te nu jāgrēko teikt, bet varbūt pat valsts varētu kateam iedzīvotājam sagādāt. Aptuveni kā tajā mīmā - ja valsts nodrošina pamata veselības aprūpi, tad pēc otrā amendmenta, davaj arī lai nodrošina pamata visparastāko pistoli katram.

Aizgāju tūtā.

#iesver #tūtiņā #300g #zRNS

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-07 21:00 (saite)
UK aptiekās pamatā izsniedz recepšu medikamentus, kurus parakstījuši ārsti. Es personīgi pat paracetamolu pērku lielveikalā par 30 pensiem, jo aptiekā ir pārāk dārgi (£1), un ir aptiekas, kurās es strādāju, bet nemaz nezinu, kā lietot kases aparātu.

Par veselību – nevajag pat vitamīnus, pietiek, ja neēd draņķus, bet veselīgu uzturu, un pietiekami sporto, lai veselība turētos. Bet vecumā daudziem būs problēmas tā vai tā, un zāles jau tomēr palīdz. Diabētu ar uzturu vien nekompensēsi, un kad sirds sāk streikot, tad arī vajadzēs zāles. NHS ir ļoti stingra, ka paraksta tikai zāles, kuras pierādīti uzlabo dzīves kvalitāti vai paildzina dzīvi, un tad izvēlas pašu lētāko piegādātāju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]resort
2023-03-07 22:29 (saite)
> pierādīti uzlabo dzīves kvalitāti vai paildzina dzīvi

Nagi niez pieminēt pēdējo gadu ultramedikamentu.

#cilvēkgadi

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2023-03-07 23:23 (saite)
Tātad UK izraksta milzumdaudz zāļu vai arī Latvijā ir daudz vairāk aptieku un darbinieku/mazāk cilvēku. Ņemot vērā ka NHS utml. iestādes citās valstīs ir farmācijas industrijai subordinētas vai vismaz ciešā koruptīvā sadarbībā, drīzāk pirmais. Modernās Rietumu medicīnas mērķis ir turēt cilvēkus zem zālēm un terapijām (jo vairāk, jo labāk), bet nekādā gadījumā neļaut izārstēties. Reakcijas pret praksē strādājošu kovidzāļu apspiešanu tam brīnišķīga ilustrācija - piss iekšā nestrādājošu, bet dzīvībai bīstamu vax instead. Pat par D vitamīnu bija ķengājoši raksti vienbrīd. Rietumos, kas šajā ziņā ir tālu priekšā Austrumeiropai, droši vien tāpēc tik daudz darba aptiekāriem. Lielākā daļa pilsoņu ir uz adatas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-07 23:39 (saite)
NHS ir daudz mazāk big pharma subordinēta nekā medicīna Latvijā.

Piemēram, par D vitamīnu ne jau ķengāšana vai slavināšana kaut ko izsaka, bet konkrēti pierādījumi. Jā, ir cilvēki, kuriem ir D vitamīna deficīts, tiem arī paraksta tos lietot (var arī bezrecepšu profilaktiski, ja ir aizdomas). Bet nav pierādījumu, ka tiem būtu liela efektivitāte kovida gadījumā cilvēkiem ar normālu vai tikai nedaudz pazeminātu D vitamīna līmeni.

Daudz darba ir tieši tāpēc, ka UK vairāk rūpējas par veciem cilvēkiem – daudziem tiešām ir daudz lietojamo zāļu. Turklāt tās vienkārši neizsniedz kā Latvijā, bet rūpīgi izvērtē, bieži ieliek paplātēs ar rīta, dienas, vakara devām visai nedēļai vai mēnesim.

Latvijā pat Siguldas aptiekā pārstāja uzlīmes likt uz zāļu iepakojumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-03-08 00:19 (saite)
Jā jā, god praise nhs, vitamīni nav diez ko labi un pierādīti, bet eksperimentāla gēnu terapija, kurai ir burtiski 0% pozitīvu efektu, bet miljoniem cilvēku ar bīstamiem negatīviem blakus efektiem, ieskaitot kroplības uz mūžu un nāves, tas gan ir ok līdzeklis. Keep on shilling, pharma drone.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

stc
[info]jan09
2023-03-08 08:33 (saite)
jā, diskriminācija pēc tautības UK bija plaši novērojama, un pārsvarā attiecās tikai uz austrumeiropiešiem - indiešus, pakistāņus, jamaikiešus neviens netraucēja runāt savā valodā. Un nē, UK tā NAV norma, tā ir slikta uzņēmuma pazīme. Piezīme par mikroklimatu fascinē - tā vietā, lai maksātu darbiniekam virs minimuma, atbilstoši padarītajam / atbildībai, uzņēmums liek darbiniekam uzturēt "mikroklimatu". Prieks, ka pēc Brexit un naivu ļautiņu plūsmas izsīkšanas, aģentūras un uzņēmumi, kas spītīgi maksāja minimumu, vai diskriminēja austrumeiropiešus, ir apd.rsušies, rinda pie vārtiem nestāv. Kas gribēja izdzīvot, vismaz algas piecēla.
/ko darīt, ja latvietis ar poli vai ukraini runā krieviski vai vāciski? Tā nav mūsu dzimtā valoda, HR un team leader var iet .irst!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: stc
[info]extranjero
2023-03-08 22:37 (saite)
Manis pēc lai vispār darbā nerunā lietas, kas nav saistītas ar darbu. Ir ļoti grūti, kad koncentrējies uz darbu, bet kolēģi sāk jautāt par to, vai brīvdienās skatījies futbolu utt.

Bet es tomēr saprotu, ka no cilvēkiem par minimālo algu jau nevar prasīt tik lielu koncentrāciju uz darbu, un viņiem šī čatošana ir ļoti būtiska. Es varu tikai būt pateicīgs, ka vispār man atļāva kļūt par farmaceitu, neraugoties uz šo neprasmi iesaistīties ar darbu nesaistītā čatošanā. Ja mani vērtētu cibas elite, tad noteikti es pie tā netiktu ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?