extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-08-06 11:38:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
veselības aprūpe partiju programmās
Turpināsim izvērtēt, kas partiju programmās ierakstīts par veselības aprūpi.

Konservatīvie

- Vēža apkarošanas plāna īstenošana sadarbībā ar Eiropas institūcijām. Vēža slimnieku reģistra ieviešana.

Kaut kas no gaisa pagrābts. Vēža apkarošana ir neiespējamā misija. Ko tieši Eiropas institūcijas varētu šeit palīdzēt? Vairāk vajadzīga tieši vienlīdzīga attieksme pret visiem slimniekiem, laba terapeitiskā un paliatīvā aprūpe atbilstoši vadlīnijām.

Ir šāds prāta eksperiments – ja tagad atklātu lētas un efektīvas pretvēža zāles, kas gandrīz 100% izārstētu visus vēža veidus, tad UK vidējais dzīves ilgums pieaugtu tikai par pāris gadiem. Tas ir šokējoši ļoti maz, bet tas ir tāpēc, ka cilvēki ir mirstīgi, un vēzis visbiežāk parādās veciem cilvēkiem. Tiesa, vēzis ir neprognozējams, un var saslimt jebkurš, arī jauni cilvēki ar veselīgu dzīvesveidu. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc šī slimība ir tik emocionāli nomācoša. Diemžēl, pagaidām neko daudz ar to nevaram darīt.

- Ikgadējs valsts budžeta pieaugums medikamentu iegādei vismaz 10% apmērā.

Es nesaprotu šo teikumu. Vai tas ir domāts, ka budžetu katru gadu palielina par 10%? Ja tā, tad nav slikta doma.

- Medikamentu tirgotāju uzcenojuma ierobežošana

Tas ir populistisks solis, kam nav īsti jēgas. Daudz efektīvāk būtu, ja valsts vienojas, ka kompensējamās zāles būs par noteiktu cenu, kas nevar tikt pārsniegta. Faktiski tāda sistēma jau eksistē.

- Ģimenes ārstu kvalitātes kritēriju pamatā – pacientu veselības un dzīvildzes rādītāji.

Balstīt kritērijus uz izmērāmiem rādītājiem ir laba ideja, bet šajā gadījumā tā nav piemērojama. Ģimenes ārsti pamatā darbojas ar lokālo populāciju, kas var atšķirties no vidējās valstī. Piemēram, ja kāds ir ģimenes ārsts kādā ciematā, kur cilvēkiem ir sliktāka veselība vides ietekmes dēļ, tad tas nebūt objektīvs kritērijs šī ģimenes ārsta darbības vērtēšanai.

Vispārīgi, nevar novērtēt, kurš ķirurgs ir labāks, skatoties pēc viņu pacientu mirstības. Varbūt ķirurgs, kuram pacienti biežāk nomirst, operē smagāk slimos pacientus un pacienti izvēlas viņu tieši tāpēc, ka viņam ir lielāka pieredze un prasmes.

Nacionālā Apvienība

- Stiprināsim veselības aprūpes sistēmu un tās spēju piemēroties ārkārtas situācijām.

Viņiem ir tikai viens teikums un tas pats ir tukša standartfrāze.

Saskaņa

- jāpalielina valsts finansējums medicīnai

Konkrēts, praktisks un vajadzīgs ierosinājums. Kurš gan var iebilst pret to? Latvijā budžets veselības aprūpei, salīdzinot ar vidējo Eiropā, krietni atpaliek. Ir neizbēgami, ka tas būs jāpalielina. Kāpēc gan citas partijas tik ļoti baidās pateikt šo acīmredzamo faktu?

Iespējams, ka tieši tāpēc, ka to ir pateikusi Saskaņa. Tas ir līdzīgi tam, ja Gobzems pasaka, ka vakcīnu mandāti nedarbojas un pārkāpj cilvēktiesības, tad cilvēkiem automātiski iestājas pretestība. Lai gan pati ideja ir pareiza un ļoti laba.

- jāuzlabo iedzīvotāju veselības profilakse, nodrošinot ģimenes ārstu prakses ar papildu personālu

Savukārt šis ir kaut kā ļoti nekonkrēti un nesaistīti. Kā tieši papildu personāls uzlabos veselības profilaksi?

- jāatjauno medicīniskā personāla sagatavošana specializētās medicīnas skolās, kā arī jāpalielina budžeta vietu skaits medicīnas augstskolās un jāpaplašina rezidentūras pieejamība

Nezinu, kas tiek domāts ar specializētām medicīnas skolām un kāpēc tās būtu jāatjauno. Latvijā ir ļoti laba Stradiņu universitāte, kurā mācīties brauc pat no Indijas. Tā ir pasaules līmenī, tajā top visdažādākie speciālisti un viņi publicējas starptautiskos žurnālos. Droši vien viņi domā par kaut kādām atsevišķu organizāciju klīnikām, kā dzelzceļniekiem vai armijai, kas bija raksturīgi padomju sistēmai. Nē, tādu mums noteikti nevajag.

Es nedomāju, ka trūkst ārstu un citu veselības aprūpes speciālistu vai ir par maz studentu. Drīzāk ir tā, ka zemo algu dēļ daudzi izvēlas pamest šo profesiju.

- jānodrošina stingrāka valsts kontrole pār zāļu cenām.

Ironiski, ka šis sakrīt ar Konservatīvo programmu. Šī nav lielākā problēma, kā arī veselības ministrija jau šobrīd cenšas regulēt kompensējamo zāļu maksimālās cenas. Būtu jāpaplašina šo kompensējamo zāļu saraksts. Es personīgi ieteiktu visas ārstu izrakstītās recepšu zāles izsniegt cilvēkiem bez maksas.

Kopsavilkums

Neko labāku par to, kas programmā bija ierakstīts “Attīstībai/Par”, es neesmu redzējis. Sanāk, ka lai gan Pavļuts ir visvairāk kritizētais, viņš vienlaikus ir arī vissakarīgākais, jo pārējie ir vēl sliktāki.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mapats
2022-08-06 15:14 (saite)
Nav iemesla uzskatīt, ka kāda no varas partijām neturpinās "sekošanu zinātnei" līdz pēdējam brīvajam valsts iedzīvotājam. Tāpat, kā viņi nedrīkst pielaist pie varas kādu, kas viņu tiesās par noziegumiem pret cilvēkiem ārkārtas stāvokļa laikā, ko viņi paši ieviesa, lai šos noziegumus varētu veikt.

(Atbildēt uz šo)


[info]awakening
2022-08-06 17:16 (saite)
Iespējams, ka ar "jāatjauno medicīniskā personāla sagatavošana specializētās medicīnas skolās" ir domāts šis https://zinas.tv3.lv/latvija/sabiedriba/no-septembra-koledzas-vairs-nevares-iegut-medmasas-izglitibu/

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-08-06 17:24 (saite)
Paldies. Izskatās, ka atteikšanās no koledžām ir pamatota – lai uzlabotu medmāsu kvalifikāciju un atvērtu tām plašākas iespējas darba tirgū. Grūti iedomāties, kāpēc lai kāds gribētu atjaunot koledžas.

Krievu partijā vēl bija ierakstīta ideja piešķirt lielākas tiesības pašvaldībām lemt par veselības jautājumiem. Tas labi parāda šo domāšanu pret pierādījummedicīnu kā tādu. Medicīnas zinātne ir starptautiska nozare, un nevienā pašvaldībā nebūs resursu vai speciālistu, kas to spētu pareizi regulēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

iespējamā misija
[info]formica
2022-08-06 18:04 (saite)
https://youtu.be/SEE-oU8_NSU

https://youtu.be/8Uu9feq0fR0?t=582
https://youtu.be/93U__YRR-aU?t=610

(Atbildēt uz šo)


[info]begemots
2022-08-08 10:18 (saite)
> Neko labāku par to, kas programmā bija ierakstīts “Attīstībai/Par”, es neesmu redzējis. Sanāk, ka lai gan Pavļuts ir visvairāk kritizētais, viņš vienlaikus ir arī vissakarīgākais, jo pārējie ir vēl sliktāki.

Mhm. Pavļutam ir tas bonuss, ka viņš ir bijis veselības ministrs teju pusi no covid laika, tā ka mēs varam novērtēt ne tikai programmās ierakstīto, bet arī, kā viņam (un līdz ar to Apvienībai) ar veselības lietām ir veicies darbos, ne tikai runās. Neiedvesmo.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-08-08 11:39 (saite)
Es viņu neslavēšu un manas domas ir līdzīgas, ka viņa darbība ir bijuši neiedvesmojoša.

Bet kaut kā viņš izskatās sakarīgāks par visiem pārējiem kandidātiem.

Piemēram, Veselības Ministrija tagad ir ierosinājusi samazināt zālēm PVN no 12% uz 5%. Manuprāt, ļoti laba doma – zāles tāpat kā pārtika ir būtiski pirmās nepieciešamības produkti, kuriem ir jābūt maksimāli pieejamiem ikvienam cilvēkam, un zemāks PVN kaut nedaudz, bet palielina šo pieejamību.

Jā, jā, es saprotu, ka tas ir priekšvēlēšanu triks. Bet ja nu izdodas samazināt, tad kāpēc gan neatbalstīt?

Es kaut ko pajautāju Edgaram Labsvīram, kuram ir liela pieredze un izglītība šajās lietās. Un viņš man atbildēja: praktiski viss, kas samazina valsts budžeta ieņēmumus, kaitē veselības sistēmai.

Protams, jo veselības budžetu rēķina kā procentu no kopējā budžeta. Bet uz zālēm matemātiski tas tā nestrādā – PVN samazinājums zālēm ir lielāks atvieglojums veselības budžetam nekā zaudējums no mazāka budžeta (tikai 6% no šī zaudējuma).

Vai tiešām viņš nespēj to saprast? Vai arī tā saka, jo tur apakšā ir shēmas, kurām šis naudas plūsmas samazinājums traucē? Es tiešām nezinu, bet tas biedē vairāk nekā pieredzes trūkums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?