extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-10-27 11:17:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
viena maza turku pupa ceļoja uz Angliju. Anglija bij' aizslēgta, atslēga bij' nolauzta...
Cik saprotu, kovida sertifikāta atslēga ir noplūdusi. Tas bija tikai laika jautājums, jo sertifikāts ir decentralizēts – katrai pilnvarotajai iestādei katrā valstī ir sava atslēga, un apzinoties mūsdienu datordrošības līmeni, agri vai vēlu kāda no šīm datorsistēmām tiks uzlauzta un atslēga nozagta. Piemēri ar Hitlera sertifikātiem ir “baltās” cepures, kas pavēsta par noplūdi, lai šīs atslēgas atsauktu. Īstie hakeri nedižojas, bet melnajā tirgū pārdod iespēju gribētājiem ģenerēt sertifikātus uz viņu vārdu.

Tas vēlreiz parāda, ka totalitārisms neatmaksājas. Piespiest cilvēkus ir grūtāk, nekā izglītot cilvēkus, lai viņi paši brīvprātīgi varētu izdarīt pareizās izvēles. Piespiedu mehānismi rada arvien jaunas un jaunas problēmas, ka to risināšana tikai atņem laiku no komunikācijas ar cilvēkiem par vakcinācijas noderīgumu.

...viens, divi, trīs, un tu esi brīvs...


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]aborigens
2021-10-27 13:46 (saite)
"Piespiest cilvēkus ir grūtāk, nekā izglītot cilvēkus", man gan liekas tieši otrādi, jo izglītot ir laikietilpīgāk un tas negarantē drošus rezultātus.
Bet ja tev taisnība par to noplūdi, tad wow.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-27 14:10 (saite)
Es cenšos saprast, kāpēc cilvēkiem liekas, ka izglītot ir grūtāk. Jā, varbūt īstermiņā tas prasa vairāk laika un dodot izvēles iespēju, vienmēr daļa cilvēki izvēlēsies nepareizi. Bet man personīgi, ja nav skaidrs, kāpēc kaut kas ir jādara, uzreiz ieslēdzas milzu pretestība. Pat ja piespiedīs mani kaut ko darīt bez saprašanas, tas nebūs efektīvi.

Cilvēki dod piemērus ar drošības vai ceļu satiksmes noteikumiem, kas ir obligāti. Bet tieši par CSN pirms tiesību iegūšanas bija vesels apmācības kurss, kur cītīgi skaidroja, kāpēc noteiktas lietas ir jādara (pamatā redzamības, drošības dēļ). Tāpēc mašīnu ar tiesībām var vadīt jebkurā valstī. Lai gan noteikumi katrā valstī nedaudz atšķiras, vadītājs, kas domā līdzi drošībai un satiksmes loģikai, ir spējīgs pielāgoties. Savukārt, ja ierobežojumi ir salikti bez loģikas, tad vadītāji tos arī visbiežāk pārkāpj.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aborigens
2021-10-27 15:01 (saite)
es gribu saņemties izlasīt šo, jo domāju, ka šeit var atrast izsmeļošākas atbildes par manām pārdomām par to kāpēc vieglāk piespiest kā pārliecināt https://www.amazon.com/Denying-Grave-Ignore-Facts-That/dp/0199396604

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-27 15:23 (saite)
Tas ir, tu esi pārliecināta, ka piespiest ir vieglāk un arī ilgtermiņā efektīvāk? Un tev tikai vajag atrast pierādījumus šai teorijai?

Šī grāmata gan man nešķiet ir par to. Tā ir par to, kāpēc cilvēki bieži nemaina savas domas. Bet tas ir par individuālo nevis to, kāda politika sabiedrībā ir efektīvāka.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aborigens
2021-10-27 15:51 (saite)
es domāju, ka piespiest ir vieglāk, bet ilgtermiņā neefektīvāk. Tieši par to vieglumu es iebilstu. Vari sabļaut, iebiedēt, atņemt iztiku un cilvēks visticamāk agrāk vai vēlāk salūzīs un izdarīs ko vēlies. Totalitārie režīmi īstermiņā ļoti veiksmīgi (un šausmīgi) darbojās. Turpretī var ieviest visaptverošu vispārējo izglītību un nevar zināt ar ko tas beigsies.
Ja jāizšķiras par izvēlēto politiku es noteikti esmu par izglītošanu. Tikai nedomāju, tas ir viegli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-27 17:24 (saite)
Totalitārie režīmi pieliek lielas pūles, lai noturētu kontroli. PSRS, Kuba, Venecuēla, Baltkrievija ļoti smagi strādāja vai strādā, lai noturētu sabiedrību grožos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]formica
2021-10-28 13:34 (saite)
https://youtu.be/F5WunfaM_K0

:D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mapats
2021-10-27 14:14 (saite)
Varu iedomāties nākamo soli, kas tiks sperts lai "risinātu" sertifāktu atslēgas nazagšanu. Paliek jautājums kāda būs fiziskā izpilde cilvēkos.

(Atbildēt uz šo)


[info]mindbound
2021-10-27 14:55 (saite)
Draņķīgs OPSECs, sākot jau ar to, ka visām tāda veida atslēgām ir jābūt ar obligātu un ne pārāk garu TTL.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]begemots
2021-10-27 22:32 (saite)
vai tad sertifikātiem pašiem nebija derīguma termiņš?

pie tam, ja ir aptuveni zināms, kad atslēga nozagta, ir kaut kāda daļa ar sertifikātiem, kam būtu jābūt gana droši īstiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-27 22:53 (saite)
Ja atsauc atslēgu, ar kuru parakstīti šie sertifikāti, tad visi šie sertifikāti uzrādīsies kā nederīgi. Šiem cilvēkiem būtu jāģenerē jauni, bet tad būtu problēma ar tiem, kas internetu nelieto un izmanto drukātos sertifikātus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2021-10-28 10:11 (saite)
par laimi, IT jomā ir ne tikai šādi risinājumi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-28 10:42 (saite)
Gan jau kaut ko izdomās, par to nešaubos. Vienkārši, ja sertifikāti vispār nebūtu ieviesti, tad diez vai kas būtu diži mainījies kovida izplatības ziņā. Es tos atbalstu vienīgi ceļošanai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?