extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2016-02-13 10:42:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
strīds par olšūnu donorēm
Par sievietēm, kurām neļauj ziedot olšūnas. Es īsti nesaprotu, kur ir problēma? Vai tas, ka trūkst olšūnu donoru un ir daudz tādu sieviešu, kas gribētu ziedot, bet viņām to neļauj?

Tajā pielikumā manuprāt jau ir skaidri pateikts, ka iemesli ir divi, kāpēc sievietēm ir jābūt dzemdējušām: (1) tas palielina garantiju, ka olšūnas ir derīgas. Domāju, ka sieviešu neauglība mūsdienās tikai pieaug STI un slikta dzīvesveida dēļ, tāpēc olšūnu saņēmējām ir svarīgi, lai ar to nebūtu problēmas, jo katra neveiksme palielina izmaksas un riskus. (2) Pašas sievietes drošība. Es īsti nezinu, kā šīs olšūnas tiek iegūtas, taču no fizioloģijas šķiet, ka tur vajadzīga krietni lielāka invazīva iejaukšanās nekā vīriešiem. Jebkura invazīva iejaukšanās ir saistīta ar riskiem, un ja viens no riskiem ir kļūt neauglīgai, tad tā var būt traģēdija gan pašai sievietei, gan arī finansiāli zaudējumi apdrošinātājiem vai klīnikai, kuru pati sieviete iesūdzēs tiesā par nodarīto kaitējumu.

Arguments, ka īsti nav par to pētījumi un ka tas ir spekulatīvi, šoreiz nozīmē, ka ir jāievēro piesardzīgāka nevis riskantāka pozīcija. Medicīniskās manipulācijas ir līdzīgā statusā kā zāles. Ja nav skaidru pierādījumu, ka zāles ir drošas noteiktā populācijā, piemēram, grūtniecēm, tad piesardzības dēļ tās netiek licencētas lietošanai šajā populācijā, pat ja pēc zināmā darbības mehānisma tām vajadzētu būt drošām. Kas man šķiet interesanti, ka arī pati Dace Matule visdrīzāk domā par piesardzību, norādot, ka tie ir spekulatīvi pieņēmumi, kamēr pārējie to uztver pretēji – ja nav precīzu pierādījumu, tad nav ko baidīties. Tāpēc ir labi, ka pagaidām tiek ieviests regulējums, kas ir stingrāks nekā pārējā pasaulē, jo tas ir domāts pašu sieviešu aizsardzībai. Kādreiz tāds spiediens tika izdarīts uz ASV zāļu regulatoru par talidomīda atļaušanu, jo lūk, Vācijā grūtnieces to laimīgi lieto. Bet regulators pastāvēja, ka nevajag steigties, un beigās izrādījās, ka talidomīds rada šausmīgus iedzimtības defektus.

Apšaubāmais ir vienīgi tas, ka nedzemdējušām sievietēm nevar būt motivācija ziedot. Bet nu tad ir jājautā psihoterapeitiem, šajā gadījumā G. Ancānei, ko viņi ar to domā. Iespējams, ka tas ir diezgan greizs pieņēmums, bet es negribētu automātiski apšaubīt šos speciālistus un uzdoties par gudrāku, kamēr nav zināms, uz kā viņi šos faktus ir balstījuši. Pretargumentus pagaidām ir izteikuši tie, kas nav psihoterapeiti, tāpēc tie nav tik uzticami.

Belēviču ienīst visi, bet kasīties par šādām nebūtiskām lietām, manuprāt, nav produktīvi, jo tas novērš uzmanību no galvenā – kā ir gadījies, ka Latvijā jau pusi no medicīniskajiem izdevumiem sedz paši iedzīvotāji? Kur ir valsts medicīna vai vismaz obligātā, visus aptverošā apdrošināšana?

Un vēl jo vairāk – kā no medicīniski pragmatiska risinājuma, kas varbūt ir pārāk piesardzīgs, uztaisīt skandālu par sieviešu diskrimināciju?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2016-02-13 16:58 (saite)
Pat pārskrejot pāri var redzēt, ka pastāv OHSS (Ovarian hyperstimulation syndrome) risks. Dažas jautājumu un atbilžu lapas olšūnu donoriem norāda, ka OHSS risks ir 1%. Tāpēc es diez vai automātiski paļautos tikai uz to, ka kāds saka, ka šāda riska nav. Iespējams, ka visu rūpīgi izvērtējot, reālais risks patiešām ir minimāls, bet kā jau ir pietiekami daudzās vietās minēts – šādu skaidru pētījumu vēl nav.

Lielākais slikta dzīvesveida (nevis dzīves) apstāklis ir liekais svars, kas diemžēl kļūst izplatītāks arī Latvijā. Tam līdzi nāk arī diabēts, lai gan ne visi iemesli ir zināmi.

Es arī nepiekrītu idejai, ka rietumvalstīs pacientu aizsardzība vienmēr ir visaugstākajā līmenī. Šis jautājums jau pacēlās, runājot par homeopātiju, kad Belēvičs atsaucās – bet Vācijā lieto! Tā ir tāda sevis noniecināšana un rietumvalstu apjūsmošana. Latvijas medicīna ir nabadzīgāka, bet daudzi speciālisti tajā ir pasaules līmenī, un šo speciālistu viedokli mēs varam ņemt vērā. Dažādu valstu prakse ir dažāda, un IVF ir tāda lieta, kas vēl nav līdz galam sabiedrībā izprasta un atbilstoši regulēta. Nevajag uzreiz domāt, ka Latvijas pieeja ir automātiski nepareiza tikai tāpēc, ka tā atšķiras.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_zirgs
2016-02-13 17:37 (saite)
OHSS nav neauglība. Un neatrodu info par to, ka būtu saistība.

Un kādā veidā diabēts ietekmē oocītu kvalitāti? Vai tad mātēm ar diabētu ir sliktāki bērni?

Prakse, kas ir šobrīd, ir, manuprāt, pareizāka par praksi, ko cenšas ieviest. Un runa ir par tikai šo vienu lietu, nevis medicīnu un speciālistiem kopumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2016-02-13 17:54 (saite)
Raksta, ka no smaga OHSS var arī nomirt. Es nezinu neko daudz par šīm lietām, bet ja man piedāvātu tādu lietu, es gribētu dzirdēt, kur ir pierādījumi, ka tas ir droši, jeb precīzāk, kāda ir sarežģījumu statistika.

Diabēts droši vien ietekmē itin visu ķermenī, noteikti arī auglību. Es nezinu visas detaļas, un jautājums par to, vai ir sliktāki bērni, kas dzimst mātēm ar diabētu, tad atbilde ir noteikti – jā. Bet iemesli ir dažādi, varbūt ne tieši ar dzimumšūnām saistīti, un ne visi iemesli šobrīd ir pat zināmi. Interesanti, ka tieši nesen mums stāstīja par to, ka bērniem, kas dzimuši mātēm ar diabētu, arī ir lielāka iespējamība saslimt ar diabētu, un dažreiz tas pārmantojas pat no vecvecākiem.

Tas ir tavs viedoklis, kā ir labāk. Man pašam viedokļa nav, es tikai neredzu, ka iebildumi pret izmaiņām būtu diez ko apdomāti. Vairāk izklausās pēc tādiem automātiskiem – ejam protestēt, valdība ierobežo sieviešu tiesības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_zirgs
2016-02-13 18:17 (saite)
Statistika par OHSS ir gana plaša. Un pielietojot jaunākus indukcijas protokolus un izmeklējot sievieti var atklāt pirmos simptomus (kurus arī paskaidro sievietei, ja novēro kādu no x Y z, tad brauc šurp vai uz uzņemšanu nekavējoties) un protokolu pārtraukt pirms OHSS ir attīstījies. Arī OHSS prognoze vairumā gadījumu ir laba - pilnīga atveseļošanās.

Bet kāda ir Tevis piedāvātā diabēta saistība ar oocītu ziedošanu?
Un par diabēta ietekmi uz grūntniecību/auglību utt - te nu gan jūtams zināšanu trūkums. Ir atšķirība starp to, ka palielināts glikozes līmenis grūtniecības laikā negatīvi ietekmē augļa augšanu, bet grūtniecei ar kontrolētu diabētu grūtniecība norit labi. Un te svarīgāk ir recipienta veselības stāvoklis. Un runāt 'dažreiz pārmantojas no vecvecākiem' ir pilnīgi nerelevanti uz oocītu ziedošanu.

Arī pamatojumi par labu izmaiņām ir pilnīgi neapdomāti. Turklāt nav balstīti evidencē, bet kāda 'man šķiet, ka ir tā' viedoklī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2016-02-13 18:30 (saite)
No kā rodas neauglība diabēta dēļ? Esmu pārliecināts, ka diabēts atstāj ietekmi arī sieviešu dzimumorgāniem.

Un vairumā gadījumu – tas galīgi nav iedrošinoši. Man šķiet, ka mūsu viedokļu atšķirības par to, kas ir droši, parādījās runās par sepsi, ka 8% mirstība ir ļoti labas izredzes. Nu ir jau, relatīvi runājot. To jau cilvēks neizvēlas, un var būt laimīgs, ka izdzīvot ir daudz lielākas iespējas nekā nomirt. Bet citiem cilvēkiem var būt nedaudz citi kritēriji par to, kas ir droši, kad nekādas veselības problēmas vēl nemoka.

P.S. Nav jau praksē tādas absolūti ideāla glikozes kontrole, it īpaši grūtniecības laikā, kad noteikti hormoni palielina šūnu rezistenci pret glikozi. Ja, pieņemsim, 92% grūtnieču viss sanāk labi, tas tomēr ir 8%, kurām ir komplikācijas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_zirgs
2016-02-13 18:43 (saite)
Šobrīd saruna ir par sievieti, kas iznēsās bērnu (no tavas puses), ne par sievieti, kas ziedojusi oocītus. Tā ka prasu vēlreiz - kādu saistību starp diabētu un oocītu ziedošanu tu domā?
Un ja potenciālajai donorei ir diabēts, domāju, tas liedz tai ziedot oocītus tās veselības dēļ. Un nav tā, ka visas, kas vēlas, to var darīt. Un nevajag domāt, ka kas tik vienkāršs netiks pārbaudīts pirms procesa sākuma.

Man šķiet, ka tev trūkst zināšanu, lai saprastu, par ko ir runa.
8% mirstība bija nevis SEPSEI, bet gan ATVĒRTAJAI SIRDS OPERĀCIJAI AR VĀRSTUĻU NOMAIŅU pie endokardīta. Tā ka nevajag jaukt, par ko runa.
Ja runa ir par liela apjoma ķirurģiju, tad 8% mirstība ir labs rādītājs.

Sieviete, kas izdomā, ka vēlas ziedot oocītus, domājams pati spēj saprast, vai viņai 1% varbūtība vispār attīstīt OHSS ir liela varbūtība, un atteikties no visa, ja atzīst, ka risks ir lielāks kā ieguvums palīdzēt kādam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2016-02-13 18:52 (saite)
Tikai to, ka sieviete ar diabētu var būt neauglīga, un viņai nav jēgas būt olšūnu donorei. Bet to izslēdz, kā tu saki, tad jau labi. Šeit aspekts ir uz to, ka sievietes auglību mēs vislētāk varam uzzināt no tā, vai viņai ir bērns. Protams, var būt arī citi aspekti, bet kā pieeja, tā ir ļoti racionāla.

Valdības tev nepiekrīt tam, ka personas pašas ir spējīgas saprast un saprātīgi izvērtēt, vai 1% risks par kaut ko, ir pamatots vai nē. Medicīna tiešām ir ļoti paternālistiska. Labi ka tā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_zirgs
2016-02-13 18:59 (saite)
Nu, izdzerot 3l šnabja 1h laikā, visticamāk (ar varbūtību lielāku kā 1%) tu nonāktu intensīvajā terapijā, bet neviens tev neliedz to darīt.
Ko nu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2016-02-13 19:21 (saite)
Alko patēriņu jau toč valdībai vajadzētu ierobežot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?