extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-09-10 17:31:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kā tur īsti ir ar to VDAR likumu? Ar kādām tiesībām kaut kāds delfi var iegūt ziņas par cilvēku no arhīva bez viņa piekrišanas?

https://www.delfi.lv/news/national/politics/arhiva-izzina-apliecina-medina-dienestu-psrs-armija-afganistanas-veterans-domigs.d?id=52457763

Man likās, ka tas ir atļauts tikai uz publiski pieejamiem datiem. Vai tiešām tava dienesta vai mācību ieraksti tādi ir? Un šajā gadījumā es arī neredzu, ka tam ir kaut kāds sabiedrisks labums. Vienkārši dažu cilvēku ziņkārība par lietām, kas nav būtiskas.

Man šķiet, ka bija pat gadījums ar Jutu Strīķi (nu jau mirušu), kad daudziem bija neskaidras viņas vārda maiņas un viņi pieprasīja no universitātes, lai sniedz ziņas, ar kādu vārdu viņa ir saņēmusi diplomu vai tamlīdzīgi, un universitāte viņus pasūtīja. Privātas ziņas un nav sabiedriska labuma, tāpēc nesniedzam.

Vai dienests nav kaut kas līdzīgs kā izglītības iestāde? Ok, noteiktām valsts iestādēm varbūt tas ir vajadzīgs, bet ne jau publiski katram ziņkārīgajam būtu tas jāatklāj.

Turklāt šie dati nav neko par sliktu Mediņam, tāpēc nederēs iebildumi, ka par viņu atklāja kaut ko nepatīkamu tāpēc cenšas aizsegties ar likumu. Šis ir tieši vislabākais piemērs par principu, kad datu privātumam ir jēga.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]hedera
2020-09-11 10:29 (saite)
Arī potenciālajam darba devējam nav tiesību pašam doties uz universitāti un pieprasīt izziņu par kandidāta izglītību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-09-11 10:37 (saite)
Nu lūk, pat tik stingri. Man likās amizanti, ka Latvijā izsniegtie diplomi ir ļoti formāli ar sērijas numuriem utml., kamēr UK ir vienkārši pateikts, kāds grāds piešķirts, datums un paraksts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2020-09-11 10:44 (saite)
Ā, nu es pieļauju, ka darba devējam varbūt ir tiesības uzzināt, vai uzrādītā diploma sērijas nr. ir tāds, ko universitāte ir izsniegusi, un tādā veidā pārliecināties, vai dokuments ir autentisks. Bet es jau aizeju minējumos un spekulācijās, jo pati nekad neesmu bijusi darba devējs un ar šo jautājumu nav bijis jāsaskaras. Stājoties darbos, kur prasīja izglītības dokumentu, parasti bija jāiesniedz diploma kopija un jāuzrāda oriģināls.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-09-11 10:52 (saite)
Vēl jau arī tas, ka skolu izlaidumi ir publiski pasākumi, uz kuriem visi var ierasties, tāpēc tā teorētiski ir publiska informācija. Tagad tie bieži tiek nofilmēti un ielikti youtube utt., tā ka pat nav jāiet uz izlaidumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2020-09-11 11:03 (saite)
Atcerējos vēl vienu lietu. Iesniedzot diplomdarbus, man bija arī jāparaksta papīrs un jāatzīmē, vai es piekrītu, vai nē sava diplomdarba publiskai pieejamībai. (Es piekritu publiskai pieejamībai, bet pāris gadus vēlāk kolēģe tik vai tā man personīgi pajautāja, vai man nav iebildumu, ja viņa savā rakstā atsauksies uz manu maģistra darbu. Tas bija ļoti pieklājīgi no viņas puses, taču nav obligāti jājautā atļauja atsaukties uz publiski pieejamu materiālu.) Respektīvi, tā arī ir izvēle pašam norādīt sava privātuma robežu. Savukārt atzīmes (atestāti) ir sensitīva informācija, kas ir pieejama tikai konkrētiem uni darbiniekiem. Teorētiski var būt, ka darba devējs prasa arī atestātu, bet arī tad tā ir tava izvēle, vai uzrādīt, vai nē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-09-11 11:08 (saite)
Pozitīvi, ka lietas ir sakārtotas un cilvēki ir pieklājīgi. Par izlaidumu es arī atceros, ka varēji jau iepriekš norādīt, ka negribi uz to ierasties, un tiem tad šo diplomu nosūtīja pa pastu un viņu vārdi izlaidumā netika nosaukti. Tā ka cilvēki jebkura iemesla dēļ (mums bija daži bēgļi, kuri negribēja izgaismoties) varēja saglabāt privātumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2020-09-11 12:09 (saite)
Es kaut ko miglaini atceros, ka manā izlaidumā laikam arī bija pāris cilvēki, kas nepiedalījās, laikam nebija Latvijā tajā datumā, vai tml. Tad varēja savu diplomu saņemt pēc tam dekanātā. Tā kā piedalīšanās publiskā izlaiduma ceremonijā arī ir brīvprātīga, jā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?