Eos ([info]eos) rakstīja,
@ 2024-05-20 23:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
“Sarunas izjādē”
Mēs ar draudzeni aizbraucām uz Saulkrastiem iepriekšējā nedēļas nogalē. Uz Jūraszirgiem. Tur bija skaisti. Dienas otrajā pusē bija pietiekami vēss.

Mēs runājām par mammām un tēviem. Par to, kā man un viņai bija kontrolējošas mātes. Kā viņa teica, ka beidzot iemācījusies piedot savai mātei. Saprast viņu. Mamma ir kristiete un dara visu pēc labākās pārliecības saskaņā ar rakstiem. Mammasprāt, viņa netika ar savu dzīvi galā, jo nebija ieguvusi profesiju, kurai nav jāubago darba intervijās, kura patiešām ir pieprasīta.

Mammas pašas darīja darbus, kas bija saistīti ar sabiedrību, valsts iekārtu. Ārstes, sociālās darbinieces, pavāres, skolotājas, viņas nestrādāja privātajā sektorā.

Taču manas paaudzes meitenes, jau sievietes, daudz biežāk strādā privātajā. Tāpēc nākas arī zemoties un lūgties, lai kāds biznesmenis, vai, drīzāk, viņa nolīgta kadru daļas intervētāja novērtē meitu.

Viņa man teica, ka atradusi laimi pateicības enerģijā. Mamma viņai atstāj pārpalikumus no darba. Atnes paciņas ar ēdienu, kas ir gards. Viņai tad mazāk jāgatavo pašai. Viņa samīļo mammu biežāk. Viņa ir kļuvusi empātiskāka.

Varbūt tās ir grāmatas, varbūt tā ir viņas pašas pieredze. Mamma savai trīsdesmitgadīgajai meitai, savai trīsdesmitpiecgadīgajai meitai skaita naudu uz kontu, lai nav jāstaigā pa humpalām. Lai ir nauda taksometram rezervē. Mammas uzupurējas, jo redz, ka meitas sevi nemīl. Tad mammas mēģina mīlēt dubultā un ar savu “mīlestību” meitas smacē.

Viņa teica, ka grib pārtraukt būt nevarīga paimeitiņa. Grib parādīt, ka spēj pati sevi apgādāt, taču jāsāk ar to, ka viņai jāmācās būt pateicīgai mammai par visu. Mamma atdod savu laiku un resursus, jo redz, ka meita aizvien meklē sevi.

Viņa arī teica, ka sākusi mammu biežāk aicināt ciemos. Viņa tā parāda, ka māja ir kārtīga, ir sakopta vide, viņa pacienā mammu ar pašizceptu kēksu un piedāvā kafiju. Mamma neviļus sajūtas mājīgi un sāk noticēt, ka meita ir izaugusi.

Viņa teica, ka tas nācies grūti. Tik daudzus gadus viņa spurojusies un teikusi, ka negrib, lai mamma redz viņas pašas dzīvokli. Viņas nekārtību, viņas gleznas, viņas samestās mantas čupā, viņas neizmazgāto veļu, viņas traukus izlietnē. Viņa negribējusi justies, ka mamma viņu ar vērtējošu skatienu caururbj par katru gruzi uz grīdas.

Taču tagad tas ir mainījies. Viņa to ir palaidusi vaļā. Viņas ar mammu dzer kafiju un ēd kēksu. Fonā skan mūzika, latviešu estrāde, kas abām patīk. Viņas runā atklāti, taču kā divas pieaugušas sievietes.

Tikai parādot, ka viņa nebaidās uzskatīta par pāraugušu pusaudzi, mamma ir sapratusi, ka viņa tiešām vairs nav pāraugusi pusaudze, nevīžīga studente, aizmāršīga un “visi citi vainīgi, es viena tā pareizā” gudriniece.

Viņa mammas ieteikumus uzklausa ar pateicību. Mammai ir lielāka dzīves pieredze. Jo vairāk mamma jūt, ka viņā klausās, jo vairāk uzlabojas viņu attiecības.

Draudzene teica, ka šim visam vajadzējis daudzus gadus. Taču viss ir diezgan vienkārši – mamma rūpējas par drošību. Lai meita prastu ar dzīvi tikt galā, viņa aizrāda un kontrolē, jo citādāk neprot. Ja meita parāda, ka tiek ar dzīvi galā, un mammas kontrolēšana viņai kā sietam ūdens iztek cauri, mamma beidz dzīvot viņas dzīvi un pievēršas savējai.

Tādas patiesas drošības draudzenei nav, taču viņa var uzvesties un justies tā, kā būtu. Viņa var ticēt sev. Viņa var iemācīties būt taupīgāka ar naudu, var būt godīgāka pret sevi, var vairāk teikt labus vārdus citiem un mazāk sevi žēlot.

Viņa neteica, ka tagad būtu laime pilnīga, bet viņa ir pārkāpusi pāri pati savam ego beidzot. Viņa ir sapratusi, ka būt par labu mammu var tad, ja Tu mīli pašas mammu. Pieņem un piedod viņai. Katrai mammai sava galva uz pleciem, netiesā, bet pateicies - ja pameklē, vienmēr ir, par ko pateikties.

Mēs tā kādas pāris stundas runājām, cik daudz grāmatu, podkāstu, meditāciju viņai bija jānoklausās, lai nonāktu pie tik kvalitatīvām pārmaiņām savā dzīvē.

Un tad viņa pajautāja, vai es esmu piedevis savam tēvam.

Es nopūtos un atbildēju, ka jā. Jebkurš aizvainojums tikai ēstu mani no iekšpuses. Es gribētu būt piedevis par simts un no sirds, taču apzinos, ka vēl tikai mācos. Daudzi vecāki viņu bērnus vajā murgos līdz bērnu nāvei. Vai es gribu tādus murgus? Protams, ka gribu piedot sev un vecākiem. Tas ir saprātīgi un veselīgi.

Viņa teica, ka tā nav atbilde, ka es racionalizējot. Uz to atbildēju, ka
zinu, ka man ir palikušas lietas, ko vēl vajag piedot. Piedošana ir pakāpenisks process.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]hxpzy
2024-05-21 01:37 (saite)
Man tikai šajā visā līdz galam neizprotams ir tas, kāpēc tās mātes-meitas attiecības ir tik vienpusējas. Ne jau māte te grasās atzīt, ka dara kaut ko nepareizi, ka var izturēties labāk un savādāk, ka ir ko mainīt pašai savos uzskatos. Bet meitai jāizlokas tā, lai mātei viss šķistu labi :D ko viņa tur beigās māna? Sevi vai mammu?
Protams, ja tas tiešām atnes kaut kādu iekšēju mieru.. okei.


*Iet pārdomāt savu dzīvi :D*

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]eos
2024-05-21 01:47 (saite)
Nav jau te runa, ka māte tāda vai šitāda. Teksts ir par meitu. Viņas ego.

Runa par to, ka meita beidz cepties, ka nevar parādīt mammai, ka ir darba līgums uz 20 gadiem noslēgts labā vietā, turīgs vīrs apprecēts, un vēl mājas spīd un laistās.

Ka viņa tiek no tās kontrolētās lomas ārā. Viņu tas vairs neskar. Nu nav jau tā, ka neskar nemaz, bet attieksme ir mainījusies.

Viņa nemāna sevi. Bet mamma, ja nesaprot, ka pati ir čakarējusi meitai dzīvi - tā jau nav meitas problēma. Pāraudzīnāt savus vecākus diez vai ir izeja :D

Un, ja mamma domā, ka meita beidzot dzīvo viņai pa prātam, tad ok, var nosacīti teikt, ka tās ir tikai iedomas. Jo pieaudzis cilvēks, manuprāt, vispār domā pa priekšu par sevi, tikai tad par citiem. Atskaitot retus izņēmumus.

Šis teksts tiešām ir par mieru. Kāda gribēs mātei bāzt acīs, ka viņa bijusi slikta māte līdz mūža galam, cita piedod, cita noklusē, bet miers un dzīve bez stresa man šķiet pareiza izeja. Kā pie tā nonākt, cits jautājums.



(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hxpzy
2024-05-21 01:57 (saite)
Nu jā, mani jautājumi tomēr paliek (un tie ir filozofiski un varbūt uz tiem nav jāatbild) - kāpēc māte neuzklausa meitu un nepieņem, ka ir radījusi emocionālu traumu/sāpes savam bērnam? Kāpēc viņa savu ego nenoliek malā? Kāpēc tas vienmēr ir bērna/meitas uzdevums mainīt sevi un savu uztveri un ne mātes? Kāpēc cilvēks kļūst "nepāraudzināms", ja viņam ir bērni?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]eos
2024-05-21 02:10 (saite)
Tāpēc, ka runa ir par dzīviem cilvēkiem, nevis filmas varoņiem.

Māte meitu uzklausīs tad, iespējams, kad būs noticējusi, ka meita ir mainījusies un satuvinājusies ar viņu.

Cilvēki nenoliek savu ego malā, jo ego viņus sargā. Tā viņi domā. To, ka ego arī nodara ciešanas sev un citiem, to var saprast parasti tikai ar ieskatīšanos sevī no malas. Ja māte negrib ieskatīties sevī, tad sevī jāskatās meitai. Citādi konfliktam nav beigu. Ir taču teiciens, ka gudrākais piekāpjas.


Tas nav tikai meitas uzdevums. Ir daudz māšu, kuras jūt, ka viņu studentu vecuma meitas ir no viņām atsvešinājušās, nerunā ar viņām, nekrata sirdi, kuras pašas domā, ka ir sliktas mammas, jo meita pirms augstskolas varēja runāt stundām ilgi pa telefonu, bet tagad kaut kas noticis, viņu, mammu vairs nevajag. Dzīve nav matemātika. Kuram gribas atrisināt šādas situācijas, tas risina. Lielākā daļa dzīvo klusēdami, emocijas norīdami, cik pagaidām izskatās te Latvijā. Nav te Meksika :D

Cilvēks sevi pāraudzināt var tikai pats, es domāju. Ja māte to negrib (varētu piekasīties, ka tāpēc, ka māte uzskata, ka visu dara pēc rakstiem un tāpēc viņai ir taisnība, bet šis ir tikai viens gadījums), tad viss, dzīvos nost, kāda ir. Kamēr kaut kas liks viņai pārvērtēt sevi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kihelkonna
2024-05-21 13:54 (saite)
hm, un vai šai meitenei arī tu teici "pasaki man savus plānus turpmākajiem pieciem gadiem, citādi ar tevi nedraudzēšos"?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]eos
2024-05-21 14:02 (saite)
Tas šķiet izrauts no konteksta. Neesmu tā teicis, tikai novērtēju, ja cilvēki ir atklāti.

Bet jā, viņa savus plānus 5 nākamajiem gadiem man ir atklājusi. For what it's worth.



(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?