uzvārds

« previous entry | next entry »
Feb. 17., 2021 | 02:22 pm

Šodien no rīta sapratu, ka man besī mans uzvārds un es gribu atpakaļ savu veco. Tas ir briesmīgi? Es jau no sākta gala nebiju pārliecināta par uzvārda maiņu un par variantiem, kādos to mainīt, neviens no iespējamajiem variantiem mani neapmierināja simtprocentīgi. Es gaidīju, ka atnāks sajūta par īsto variantu, bet tas nenotika un es brīdī, kad bija jāpieņem lēmums, vienkārši izvēlējos zelta vidusceļu. Man vienalga, ka kāds padomās, ka esmu izšķīrusies. Bet es negribētu dzirdēt "es taču tev toreiz teicu" tipa komentārus, jo toreiz, kad precējos, daudzi man sniedza nelūgtos komentārus sakarā ar uzvārdu. E. gan uzskata, ka tas liecina par krīzi mūsu attiecībās, bet es uzskatu, ka tas ir mans vārds un tam nav jābūt saistītam ar mūsu attiecībām, ka neesmu nevienam parādā paskaidrojumus par to. Un es arī negribu, lai es jūtos, ka man kāds ir parādā sakarā ar manu lēmumu vai lai kāds jūtas, ka ir parādā man. Varbūt tas varētu liecināt par jaunu un patiesāku posmu mūsu attiecībās, bet tajā pašā laikā man liekas, ka tam nav neko jāliecina.

Gan jau es vēl kādu laiku par to padomāšu.

Link | ir doma | Add to Memories


Comments {15}

atmiņas par domām

(bez virsraksta)

from: [info]teja
date: Feb. 17., 2021 - 02:51 pm
Link

es zinu cilvēkus, kas mainījuši uzvārdus uz savas mammas pirmslaulības uzvārdiem. ar manu uzvārdu arī ir jocīgi, jo viņš ir tik tizls, bērnībā apsmēja, ļoti bieži misspelled, un viņam nav sakara ar nevienu manu asinsradinieku (mana tēva adoptētājs uz dažiem gadiem), un visi mani patiesie radu uzvārdi no visām ir daudz elegantāki - štāls, šika, šīrons, veidis, vēveris - bet nu es nesu savu uzvārdu kā krustu, jo pašlaik nezinu nevienu visā pasaulē, kam tāds būtu, ja neskaita manus radiniekus.

Atbildēt | Diskusija


ebece

(bez virsraksta)

from: [info]ebece
date: Feb. 17., 2021 - 03:59 pm
Link

man laikam lielāko nepatiku izraisa, ka tas manējais ir divdaļīgs un kopā ar manu jau garo vārdu šķiet clumsy un man nepatīk kā tas izskatās grafiski. turklāt man patika mans vecais uzvārds, tāpēc arī negribēju no tā atteikties, bet biju gatava piekabināt to otro daļu, laikam lai kaut kā spēcīgāk apliecinātu laulību un arī iepriecinātu E., jo, lai arī viņš uz to neuzstāja, es zināju, ka viņam tas ir svarīgi. bet tagad šie tā brīža apsvērumi šķiet absurdi. šorīt mani pārņēma sajūta, ka mans vecais vārds+uzvārds bija perfekts un ka es esmu to izčakarējusi :D

Atbildēt | Iepriekšējais


dzīvsudrablapsa

(bez virsraksta)

from: [info]iive
date: Feb. 17., 2021 - 03:36 pm
Link

Man liekas, ka tas nemaz nav briesmīgi, lol.
Bet mūsdienās jau nav nemaz jāmaina pasē, lai varētu publiskā telpā būt ar veco uzvārdu, pietiek nomainīt e-pastā un FB un pie katra publicētā darba un publiskās uzstāšanās palūgt, lai sauc Tevi tā, kā vēlies.

Atbildēt | Diskusija


ebece

(bez virsraksta)

from: [info]ebece
date: Feb. 17., 2021 - 03:52 pm
Link

Tas gan. Bet man laikam patīk konkrētība dzīvē. Šķiet, ka tā justos vēl vairāk starpstāvoklī nekā ar esošo variantu gan pasē, gan publiskajā telpā.

Bet tev pasē ir dubults palicis? Kā tu pieņēmi lēmumu? (es pareizi saprotu, ka tu atteicies no dubultās versijas?)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


dzīvsudrablapsa

(bez virsraksta)

from: [info]iive
date: Feb. 17., 2021 - 05:25 pm
Link

Man ir dubultais pasē, un arī skolā visos sarakstos esmu ar dubulto. Arī kaut kādos oficiālos pasākumos kā komisijās sanāk tomēr ar dubulto. Un reizēm arī citur iesprūk, un vispār man par to ir mazliet vienalga :D

Man gan tas nāca caur vēlmi rekleimot savu dzīvi un šķirties vispār, un mani ļoti besīja tas, cik bieži, paskatoties uz uzvārdu, mani uztver kā vīra sekretāri, kad kaut ko no viņa vajag, bet citubrīd ļauj nojaust, ka es kaut kā uz viņa lauriem mēģinu iespraukties rakstniecībā, un vēl bez visa, kas notika personiskajā dzīvē, es biju tik ļoti izbesīta, ka man likās, you know what, I don't give a fuck, es negaidīšu šķiršanos, es būšu tagad, kas es gribu būt. Un tā kā es nenomainīju uzvārdu līdz ar oficiālu šķiršanos, bet brīdī, kad gribēju būt vairāk es, pēc laulības zvērestu atjaunošanas es nolēmu paturēt raktniecībā, publicistikā u.tml. tikai savējo.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


dzīvsudrablapsa

(bez virsraksta)

from: [info]iive
date: Feb. 17., 2021 - 05:28 pm
Link

Mazliet izklausās, ka literatūras skolotājas un kondesending Manfelde būtu mani izbulijojušas no Vilka uzvārda lietošanas, tā jau gan arī gluži nebija. :D

Atbildēt | Iepriekšējais


ebece

(bez virsraksta)

from: [info]ebece
date: Feb. 17., 2021 - 10:27 pm
Link

man arī bija vienalga, man visu laiku šķita - kurš tad vispār mani sauc uzvārdā? bet tad pēkšņi atnāca kaut kāda sajūta, ka tas taču ir tik svarīgi - kā mani sauc. bet nu skaidrs - tev bija cita apstākļu kombinācija.

Atbildēt | Iepriekšējais


vecais indiānis džims

(bez virsraksta)

from: [info]jim
date: Feb. 17., 2021 - 04:24 pm
Link

Manuprāt, noliegt to, ka vārds ir nesaraujami saistīts ar identitāti, nav iespējams. Ja šajā nejūties 100% ērti, maini uz to, ar ko jūties ērti. Pajāt, ja kādam rodas neizpratne, tās ir viņu projekcijas. Iespējams, ka līdzsvaram toties tu iedvesmosi citas sievietes, ka, hei, var rekleimot savu identitāti arī bez šķiršanās.

Ja E. liekas, ka tava vēlme būt vārdā, kurā tu jūties ērti, kaut ko apdraud, tad mans dusmīgais komentārs uz to ir, ka vīriešu insecurity un projekcijām reāli vnk nav robežu.

Atbildēt | Diskusija


ebece

(bez virsraksta)

from: [info]ebece
date: Feb. 17., 2021 - 10:16 pm
Link

es jau negribu, lai viņš jūtas insecure, pat ja tas ir iracionāli vai neadekvāti, bet man arī liekas, ka šajā gadījumā man tā nav jāliek par prioritāti. viņš to, protams, saprot. es domāju, ka saprot arī to, ka īstais nedrošības iemesls gan jau ir pavisam cits.

Atbildēt | Iepriekšējais


Pastaiga ar draugiem

(bez virsraksta)

from: [info]aleja
date: Feb. 17., 2021 - 04:38 pm
Link

Tā ir, tā ir. Bet jāsaka, šajā gadījumā neviens lēmums nav neitrāls. Nedz atraut vīra uzvārdu, nedz atstāt. Ar to es gribu teikt, ka tev jādara tā, kā šķiet pareizi, taču tas nenozīmē, ka iesaistītajiem cilvēkiem (šajā gadījumā E.) tas nevarētu sāpēt. Ar to jārēķinās. Ja E. pēc ilgām pārdomām nolemtu, ka viņam traucē laulības gredzens un viņš nejūtas kā viņš pats, tu arī droši vien neiztiktu bez tālejošām interpretācijām. Tas nav nemaz tik dīvaini, piemēram, mans tētis nekad nenēsāja laulības gredzenu. Bet tev tas nozīmētu kaut ko citu.

Atbildēt | Diskusija


ebece

(bez virsraksta)

from: [info]ebece
date: Feb. 17., 2021 - 10:23 pm
Link

Jā, es saprotu. Tāpēc es esmu izbesīta, ka toreiz tomēr nepaliku pie sava uzvārda (kaut gan varbūt tad mani mocītu cita sajūta, hah). Bet nu toreiz es no nulles punkta varēju nodefinēt savu nostāju šajā jautājumā, bet sajūtu līmenī romantisku jūtu vadītai gribējās to vienoto uzvārdu, kas varbūt kaut kā vēl spēcīgāk iezīmētu laulību, bet šobrīd tas aspekts šķiet mazāk nozīmīgs un muļķīgs salīdzinājumā ar to, ka esmu upurējusi savu vārdu, uzvārdu, kas man patika (bet toreiz laikam tik konkrēti to neapzinājos). Bet gan jau, ka galvenais ir izrunāšanās, izskaidrošana un vienam otra saprašana. Ne?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pastaiga ar draugiem

(bez virsraksta)

from: [info]aleja
date: Feb. 18., 2021 - 08:13 am
Link

Ir jau, bet jāsaprot, ka te ir dziļa plaisa. Vienā pusē simbols vienotībai, laulībai, otrā - tavai neatkarībai. Pati saki gribējās pasvītrot laulību.

Varbūt jums jārunā nevis par uzvārdiem, bet neatkarību laulībā, ko tas nozīmē un kāpēc tas ir svarīgi.

Atbildēt | Iepriekšējais


Hedera helix L.

(bez virsraksta)

from: [info]hedera
date: Feb. 18., 2021 - 04:35 am
Link

Piekrītu tam, ko augstāk raksta jim - vārds un uzvārds ir nesaraujami saistīts ar identitāti.

Man ir grūti saprast, kādēļ tuviniekiem varētu būt kādas pretenzijas vai uztraukumi par šo jautājumu. Pirms daudziem gadiem, līdzko biju pabeigusi vidusskolu, nomainīju savu vārdu. Mani vecāki par to bija dziļi sašutuši un apvainojušies, jo man nesaprotamu iemeslu dēļ uztvēra to personiski. Bet tas nemaz tā nebija domāts. Man diezgan derdzās man dotais vārds, un es to vairs negribēju, un nebija tur nekādu zemtekstu. Varētu būt, ka nav iespējams racionāli izskaidrot citiem cilvēkiem, kuriem nekad nav bijusi nepatika pret saviem vārdiem un uzvārdiem, kādēļ dažreiz dažiem cilvēkiem tāda nepatika tomēr ir.

Atbildēt


.

(bez virsraksta)

from: [info]aktrise
date: Feb. 18., 2021 - 10:03 am
Link

man bija ļoti grūti ar divdaļīgo uzvārdu, arī nejutos ērti. manā gadījumā gan bija arī vēlme pilnībā atvadīties no iepriekšējās sevis, tāpēc pārgāju r. uzvārdā un to galīgi nenožēloju. es tev ieteiktu to darīt. jums jau ir gredzeni, kas jūs vieno kā laulātu pāri. mēs ar R., piemērams, nenēsājam tos.... šis viss ir konvencija, kas rada mums limitētas domas un pārliecības. nafig.

Atbildēt | Diskusija


ebece

(bez virsraksta)

from: [info]ebece
date: Feb. 18., 2021 - 12:36 pm
Link

man brīžiem liekas, ka var jau būt, ka tas simbolizē kaut kādu manu vēlmi atdalīties vai atgriezties iepriekšējā statusā, bet tad es atkal domāju - nē, ja E. būtu foršs uzvārds, kas piestāv manam vārdam, tad es labprāt dzīvotu ar vienādiem uzvārdiem, tas būtu daudz vienkāršāk. bet nu tā nav :D tā kā man liekas, ka mani pat vairāk vada estētiskas jūtas. bet nu droši vien jau tas tāpat ir kombinēti

Atbildēt | Iepriekšējais