Validation


RADOŠUMS UN BADOŠANĀS

Entries · Archive · Friends · Profile

* * *
Visu mūžu esmu dzīvojusi ar pārliecību, ka mērķtiecība – tas nozīmē palikt uzticamai izvēlētajai darba jomai, arī tad, kad neveicas, arī visgrūtākajos laikos – tikai tad tas galu galā atmaksāsies. Kādreiz mēdzu kaismīgi apgalvot, ka labāk visu laiku ēdu auzu putru, bet strādāju darbu, kas man patīk, nekā peldos zeltā un katru rītu velkos uz darbu ar pretīgumu. Kopš tā laika esmu kļuvusi mērenāka savos uzskatos, tomēr līdz šim primārā darba izvēlē ir bijusi mana interese par to, nevis algas apmērs. Un, jāatzīst, dzīve ir mani lutinājusi.
Taču – un to jau sava agrākā kategorisma dēļ varēju gaidīt – nu esmu spiesta pārvērtēt šo savu principu. Man jāpieņem lēmums un jāizvēlas – uzņemties pašmērķīgu, mehānisku, būtībā bezjēdzīgu darbu, kurā varētu labi nopelnīt, vai turpināt meklēt kaut ko citu – darbu, kura darīšanā es spētu saskatīt patiesu iemeslu, kādēļ es to daru, kurā man būtu iespēja kaut cik realizēt savas spējas, nodarbināt savu prātu; darbu, kas nebūtu mākslīgi uzkonstruēts tikai tā dēļ, lai tā veicēji tiktu pie naudas, bet kura jēga un nepieciešamība izrietētu no iekšienes. Tomēr, tas nozīmētu kļūt par nastu saviem tuviniekiem uz nezināmu laika periodu. Es arī vairs neesmu tik naiva, lai melotu sev – man patīk naudas sniegtas komforts un drošības sajūta. Taču baidos par to, ka, ieejot tajā naudas pelnīšanas ritenī, es pazaudēšu kaut ko ļoti svarīgu. Es mēdzu pārspīlēt savu radošumu, taču tik tikko jūtos atkal ieraudzījusi vismaz vienu no savām piemirstajām ceļazvaigznēm, kas kādreiz bija tik nozīmīgas. Jau tagad, kad man ir „viss laiks pasaulē”, man ir grūti piespiest sevi nodarboties ar to, kas pašai šķiet jēgpilns. Strādājot vienmuļu darbu, kas prasīs ļoti daudz enerģijas un piespiešanās, man būs tikai vēl vairāk atrunu, lai atliktu sev vērtīgās lietas. Un tas mani kā personību tikai iztukšos un noplicinās.
Var domāt šā vai tā, bet galvenais jautājums, uz kuru man jāatrod atbilde – un ātri – ir: vai atteikties no tā, ko mīli, lai izdzīvotu, ir varoņdarbs vai grēks? Kā rīkoties ir pareizāk – palikt uzticīgai savam principam, ideālam vai atteikties no tā, klausot veselā saprāta balsij?
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry

* * *
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 15:55, [info]lllapsinja commented:
Es izvēlētos nekļūt par apgrūtinājumu.
Tikai ir jābūt ļoti stipram, lai pildot nemīlamu darbu pildītu to labi un turpinātu viszīties uz mērķi...sapni
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:08, [info]dominika replied:
Man tas nozīmētu sevi lauzt, atteikties no tā, kādu pa daļai tie paši tuvinieki ir mani izveidojuši.
Eh, laikam esmu šausmīga egoiste.
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:28, [info]lllapsinja replied:
Tev pašai jāizvērtē visi plusi un mīnusi.
Te tev neviens nevarēs pateikt vienu vispareizāko variantu. Jebkura gadījuma tu kko zaudē un kko iegūsti.
Tev jāsaprot, kas tev ir svarīgāks.
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:29, [info]dominika replied:
Protams. Sarunas ar citiem man palīdz izkristalizēt pašai savu viedokli. :)
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:32, [info]lllapsinja replied:
Te jau bez maz jāsaraksta uz lapiņas visi + un -
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:40, [info]dominika replied:
mhm, droši vien izdarīšu arī to
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:40, [info]etalonfunkcija replied:
man šķiet, ka tu esi [šausmīga] ideāliste. kas pats par sevi nav ne labi, ne slikti, bet rada šāda veida problēmas (ar kurām, principā, saskaras visi cilvēki, bet ideālisti tver tās daudz saasinātāk). Tas redzams arī tava galvenā jautājuma uzstādījumā- šausmīgi ideālistisks kategoriskums. Ja tavs pasaules skatījums kļūtu mērenāks, problēma samazinātos, un tu redzētu, ka ir citas izejas (piemēram, uz laiku izvēlēties naudu, bet, kad situācija uzlabojas vai parādās reālas iespējas- atkal sapni), bet, visticamāk, tas nenotiks, tādēļ tava izvēle ir vai nu būt spožam ideālistam (nu, tādam, kurš Pēterburgā grauž garozas un mirst ar tuberkulozi, bet par tevi diemžēl vēstures grāmatās nerakstīs, vismaz ne šoziem vēl) ar tīru sirdsapziņu pret sevi, vai palauzt savu ideālismu un paskatīties, kāds interesants hibrīds no tā sanāk.
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:55, [info]dominika replied:
Tev droši vien ir taisnība, bet, piedod, es tomēr nespēju atturēties no sarkasma - kurš nu būtu teicis.
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 17:38, [info]etalonfunkcija replied:
ideālistiskais sliņķis, protams. par mani vēstures grāmatās nerakstīs pat vēl nākošziem. :)
* * *
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:17, [info]chimera commented:
sāku kaut ko teikt, tad nolēmu aizvērties. ļoti grūti tev ko ieteikt, jo esam dažādās pozīcijās, man darbs vienmēr ir bijis tikai darbs ar mazo "dē", kaut kas, ko padarīt no brīvā laika brīvajā laikā, ārpus principiem un citām personiskām lietām. tāda maza atpūta no sevis.

bet. auzu putra ir veselīga, neuzresnējoša un mēdz būt pat garšīga.

no otras puses - vienmēr var fiksi-fiksi kaut ko papelnīt, līdz atnāks labāki laiki [kuri atnāk vienmēr], un tad to vien darīt kā bagātināt personību :)

[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:28, [info]dominika replied:
nu man jau arī darbs it kā nav galvenais dzīvē, tieši tāpēc gribu, lai tas ir interesants, nevis nasta :)
vot, par to fiksi-fiksi nevaru saprast - bail, ka neieķēpājos. jo kā jau zemāk rakstīju komentārā special_k - pienākumi man ir svēta lieta. ja kaut ko uzņemos darīt, tad ar pilnu atdevi.
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 21:05, [info]chimera replied:
tas labi, ka svēta lieta, bet vai tad nav tā, ka kko neitrālu parasti izdodas veikt ātrāk un brīžiem pat labāk, nekā baigo sirdslietu? man vismaz tā ir ar tulkojumiem. cik atceros, arī uni mums vienmēr teica, lai kursa un bak. darbiem izvēlamies tēmas, kuras pārlieku neliek iedegties, lai pētījums būtu pārdomāts un objektīvs.
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 21:20, [info]dominika replied:
nēē, man vajag, lai kaut bišķīt interesē, lai redzu jēgu, kāpēc man (un kāpēc vispār) konkrētais darbs jādara, un nauda man absolūti nedarbojas kā jēgas piešķīrējs. stulbi, es zinu.

tulkojumi tas ir bišķi savādāk, tas tomēr ir radoši un, protams, ja ir pie sirds tuva lieta, tad ir tā, ka gribas to iztulkot pēc iespējas labāk, un tas prasa vairāk laika, kamēr neitrālākai lietai pieej vieglāk.

* * *
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:20, [info]special_k commented:
katrai izvēlēi savi plusi un savi mīnusi

es teorētiski savu lielo aicinājumu esmu nodevis, un tomēr - iegūstu perfektu pieredzi un arī naudu

nekas jau nav uz mūžu. pastrādāšu gadus piecus un pievērsīšos aicinājumam

[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:26, [info]dominika replied:
bet kā tu vari būt tik drošs par sevi? ka pēc pieciem gadiem spēsi atkal pievērsties "aicinājumam"? ka atsakoties no tā uz laiku nepazaudēsi to uz visiem laikiem, nepalaidīsi garām kādu "lielo iespēju"? ja es sāku kaut ko darīt - pat ja tas ir kaut kas ārpus manām galvenajām interesēm, es nevaru vienā dienā, kad nāk iespēja, vienkārši nodot to darbu, kuru esmu uzņēmusies. solījumi un pienākumi man ir svēti. un tādejādi var sanākt, ka man jāatsakās no kaut kā tāda, ko patiešām gribu darīt, tādēļ, ka esmu uzņēmusies kādu darbu tikai naudas dēļ.
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:38, [info]special_k replied:
es nekad navarēšu būt par to 100% drošs, un mani tas neuztrauc. es dzīvoju tagad, pieņemu savas izvēles, apzinoties ieguvumus un iespējamos zaudējumus. mēs varam vienlaicīgi iet tikai pa vienu ceļu. un visneproduktīvāk ir iet pa vienu ceļu, bet domāt par otru.

es tādām "lielajām iespējām", ko palaist garām ar īsti neticu. ja vien pats gribēsi, lielās iespējas būs vienmēr

protams, solījumi ir svēti. es ar siekalām mutē skatos, kā kolēģi aizbrauc studēt uz ārzemēm, ko es ļoti ļoti gribētu (+ko vajag, lai sasniegtu manus mērķus), bet nevaru, jo man te vismaz pāris gadi jānostrādā. nu un kas - es toties braucot studēt nebūšu tik zaļš kā viņi :)

bet Tava izvēle nav viegla, protams. gadīties labi/slikti var abos variantos. nezinu, vai citu cilvēku vieokļo te diezko var palīdzēt. klausies vien savā sirdsbalsī ;)

[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:48, [info]dominika replied:
sirdsbalss, maita, klusē kā ūdeni mutē ieņēmusi.
tev ir taisnība par iešanu pa vienu ceļu.
bet es nezinu, vai jebkad spēšu simtprocentīgi pieņemt jebkuru savu izvēli, novērtējot to, ko tā man dot, un nedomājot par to, no kā esmu atteikusies, to izvēloties. tā ir apbrīnojama spēja.
* * *
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:47, [info]cannibalsmith commented:
Foršā darba meklējumus var apvienot ar strādāšanu neforšajā darbā.
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 16:51, [info]dominika replied:
It kā jau jā.
* * *
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 17:03, [info]vacatio commented:
man domāt - pārdzīvo krīzi ar to, kas ir, pēc tam varēsi domāt arī par to, lai darbs patiktu.
* * *
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 17:14, [info]aleja commented:
es tevi ļoti labi saprotu. neko ieteikt nevaru, pati nemāku uz šo jautājumu atbildēt.
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 21:20, [info]dominika replied:
paldies, galvenais jau just, ka kāds saprot.
* * *
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 17:27, [info]maga commented:
man jau ari gribetos teikt, ka veiksmigs variants butu pienjemt darba piedavajumu un turpinat mekleet kaut ko kas pashai patiktu, bet no otras puses - jaunu pienakumu uznjemshanas var radit situaciju, ka nebus vairs laika padomaat par to, kas pashai tiik.
un tu jau pati tikai zini, cik viegli vai neviegli bus dzivot kadam uz kakla un cik gruti vai mazaak gruuti piedavatais darbs tev buus panesams.
es ari dzivoju uz kakla pa daljai un tas nu nav nekas patikams. tacu man negribas aizpildit savu laiku ar darbu, kas mani neinteresetu, tapec es palieku pie maziem gadijumdarbinjiem, tacu ar tiem diemzel sev maiziti pilniba nodroshinat nevaru.
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 21:25, [info]dominika replied:
lūk, man ar liekas, ka nevajag savu laiku tērēt tam, kas neinteresē, bet no otras puses - ēst gribas. un es tāpat savu laiku tērēju visādiem niekiem kā ciba, piemēram. :/
* * *
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 17:31, [info]young_heart commented:
atrast darbu, kas tīk un strādāt no sirds... es tā tiešām gribētu, bet vēl neesmu sapratis kur ir tā vieta un cik tas iespējams. Dažreiz man liekas var sanākt sakost zobus un darīt darbu - tas ir tikai darbs un brīvajā laikā darīt to kas pašam tīk...

Bet atrast darbu, kas patīk, spēj nodrošināt sevi gan sev mīļos palutināt būtu vnk lieliski...

[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 21:26, [info]dominika replied:
Mjā. Man baigi grūti nāk tā zobu sakošana un sevis pārvarēšana, neiedomājami grūti manam vecumam, kas jau sen kā vairs nav sešpadsmit, kad var atļauties būt ideālists...
* * *
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 18:27, [info]brookings commented:
ir gan varoņdarbs, gan grēks.. Laikam man, ka attaisnojums, ir ģimene - proti berni, par kuriem esmu atbildīgs utt.. Bet dažreiz, es nezinu - iespējāms, ka baidijos sevi parbaudīt tajā sferā, kas man bija svarīgi un tagad, jā - esmu tajā (sen esmu) darbā, kas nav pie sirds. Ieteiktos tur stradāt uz kadu konkrētu laiku un tad iet projam (bez atrunām)
[User Picture]
On 23. Novembris 2009, 21:29, [info]dominika replied:
Paldies. Šis ir ļoti labs padoms.
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry