Nepabeigtā dienasgrāmata


2. Janvāris 2006

(bez virsraksta) @ 15:28

Dārgā diareja, he, he, dienasgrāmata, esmu atmetis un vairs nedzeru. Viss, ir 2. janvāris un es vairs nedzeru. Es, protams, neesmu dzērājs, lai gan reizēm, gadās, aizraujos. Gadās, ka mani kaut kas aiznes pretēji (nosvītrots) iepretim acīmredzamības mērķtiecībai, dzeru un gadās, ka aiznesos. Taču ir reizes, kad mēdzu domāt, ko tad es zinu par sevi, ko tad es zinu, reizēm es domāju un šķiet, ka zinu par sevi.. Ko es zinu? Ko es zinu, izņemot visu iepriekš uzrakstīto? Ko es zinu par sevi? (pārsvītrots)

Es neesmu dzērājs, lai gan reizēm gadās, ka (nesalasāms).. Nenosaukšu sevi par rakstnieku.. (pārsvītrots)

Ir 2. janvāris un es vairs nedzeru. Drīz būs 20 stundas, kuru laikā ir bijis gan auksts, gan īsti nepateikšu, kas. Es neesmu dzērājs, lai gan nenosaukšu sevi arī par rakstnieku. Man ir grūti atrast īstos vārdus. Man dreb rokas un es zinu, ka tas ir no aukstuma. Taču jau ilgāku laiku es nedzeru un esmu nolēmis pierakstīt savas iekšējās dzīves jaunākos notikumus. Zālamanu salas ir nopostījis vējš. Četri tūkstoši cilvēku ir vispār kaut kur pazuduši un es viņus šobrīd ļoti labi saprotu. Ja vēl es smēķētu, bet nē, arī smēķēt es vairs īsti neprotu. Atceros, ka pamodos šogad 1. janvāra rītā – pa televizoru rādīja Titāniku. Spēcīga filma. Es vēl savulaik kinoteātrī pirms kādas citas filmas ieraudzīju reklāmas fragmentu no Titānika un sāku raudāt. Iedomājies, esmu atnācis uz kaut kādu komēdiju, neatceros, kā sauca, filma vispār vēl nav sākusies, visiem rokās popkorns, man ar meiteni, kā jau snobiem – saldējums, bet te pēķšni Titāniks un pašas spēcīgākās ainas pa priekšu. Sāku raudāt. Tā arī toreiz neaizgāju uz pašu filmu, pietika ar fragmentu. Vakar pirmoreiz noskatījos, nu , beigas jau, bet tikvaitā apraudājos. Un šodien vēl tas vējš Klusajā okeānā. Es parasti raudu tikai filmās un gandrīz vienmēr – 1. janvārī. Bet citādi īpaši daudz neraudu, tā ka nekāda sentimentālā dienasgrāmata te nebūs. Tikai tikvien, cik notiek dzīvē.

No beziemesla depresijas paglāba Flens O’Braiens. Nē, tas nav mans portera draugs. Tas ir cilvēks, kurš uzrakstījis frāzi „Cilvēciskā esība sākas kā halucinācijas, kas nes sevī sekundārās halucinācijas par dienu un nakti (šī pēdīgā ir melna gaisa sanesu izraisīts nesanitārs atmosfēras stāvoklis), tamdēļ saprāta cilvēkam nepiedien bažīties par vispārākās halucinācijas, kas pazīstama kā nāve, tuvošanos.” Pareizāk sakot, to neuzrakstīja Flens, bet gan de Selbī. Un vispār, es nedzeru jau ilgāku laiku. Šī doma vismaz pagaidām šķiet interesanta...

Nenosaukšu sevi par rakstnieku. Rakstnieks kautrējas jūtu, kas nepakļaujas publikācijai, viņš nogaida, vai palīgā nenāks ironija. Savas atziņas viņš pārbauda, vai tās ir aprakstīšanas vērtas, un nelabprāt ļaujas pārdzīvojumiem, kurus nespēj ietērpt vārdos. Šī profesionālā slimība padara dažus rakstniekus par dzērājiem. Es neesmu dzērājs, lai arī reizēm... (nosvītrots)

Bakalejas preču veikalā redzēju savādu cilvēku. Viņš bija tērpies vecā, pelēkā padomjlaika ziemas mētelī un adītā cepurītē. Rokās divi pilni tīkliņi, gluži tāpat kā tad, kad redzēju viņu iepriekšējo reizi. Es labi atceros – tas bija pirms pusgada vai diviem. Ieejot veikalā, es viņu pirmajā brīdī nepamanīju. Tikai pieejot pie letes un izvēloties brokastu maizītes, sajutu... nē, mūsu skatieni nekrustojās, drīzāk tieši otradi, tie bija paralēli līdz bezgalībai. Es izvēlējos berlinerus ar biezpiena krēmu un siera kruasānus, bet viņš tikmēr nenovērsa skatienu no kārtainajām siera maizītēm, kas, gluži kā vainīgas, kļuva aizvien cietākas un cietākas. Lai novērstos no bulciņu plaukta es nez kāpēc nopirku vēl arī piecus Rakveres cīsiņus (vienu mājās nospēra kaķis), samaksāju un centos izkļūt no veikala. Visu šo laiku vīrs pelēkajā mētelī nepakustējās un, šķiet, arī nepamirkšķināja. Pārdevējas nepievērsa viņam nekādu uzmanību. Radio skanēja Eminema Cleaning Out My Closet.

Visu dienu bija sals. Parkā skraidīja mazas un kautrīgas ēnas. Šodien uzzināju, ka slavenās vāverītes nav nekādas vāverītes, bet gan koku žurkas. Senāk te vēl bijušas vāverītes. Koku žurkas nav rūsganas kā vāverītes, bet tikpat piemīlīgas. Tās iespējams ilgāku laiku tuvumā vērot – tik paļāvīgas ir koku žurkas. No vāverītēm tās atšķiras galvenokārt ar to, ka iznīcina vāverītes. Lasu Maksu Frišu un aizmiegu.

Man ir maza draudzene, kas dzīvo internetā. Viņa slēpjas zem nika, un es pat nezinu, cik īstenībā liela tā ir. Man patīk domāt par kaut ko mazu un nevainīgu. Mana draudzene nav attēls, viņa ir tikai teksts, kas reizēm parādās uz datora ekrāna teikuma vai divu izskatā, un tad mēs papļāpājam par dzīvi, klusi ķiķinot viens par otra anonimitāti. Šodien viņa paziņoja, ka jūtoties kā jēla ola. Atkusnis aiz loga uzvedina arī uz tādām domām, taču man vairāk nelika miera bērnībā apgūtā māksla noteikt, vai ola ir jēla vai vārīta – pagriežot to uz galda. Jēla ola pāris reizes nokūleņo un apstājas. Vārīta padevīgi riņķo, līdz berze un banālie enerģijas zūdamības likumi izsmeļ cilvēka dāvāto impulsu. Vai cilvēks, kurš ir kā jēla ola, rīkojas tikpat klumzīgi? Man patiktos būt kā zaļās tējas lapiņai, kas atveras un piebriest, pieskaroties verdoša ūdens gāstiem. Lai tas viss, kāds es esmu tagad, izrādītos tikai sakaltis un sačokurojies pelēks kukurznis, lai citi teiktu – pavej, cik tas ir gana zaļš un sulīgs tomēr. Tad, kad es būtu uzplaucis. Zaļo tēju var uzliet atkārtoti, trīs vai pat piecas reizes. Mani apmierinātu šāds scenārijs. Patiesību sakot, mani vienmēr ir biedējušas izredzes izgāzties tajā brīdī, kas pienāktu un izrādītos Vienīgais un Izšķirošais Brīdis. Bērnībā neieredzēju fizkultūras eksāmenus, kur noskrietu kilometru konkrētais rezultāts nozīmēja atzīmi atestātā. Vidusskolu beidzot, viņi gribēja, lai es metu granātu! Skaidrs, ka Vajadzīgajā Brīdī roka saļima man aiz muguras, pēdējo reizi dokumentos iemūžinot ņergas un lamzaka tēlu. Nespēju saprast vienas nakts attiecību vilinājumu. Sekss jau arī ir kā zaļā tēja – pat tad, ja lapiņas gaidīt gaidījušas un samirkst jau no pirmajiem verdošā ūdens pilieniem, tējas patiesā garša parādās tikai trešajā lējumā. Vēl vairāk – ar gluži verdošu ūdeni zaļo tēju var vienīgi sabojāt.
 

Comments

 
[User Picture Icon]
From:[info]laukuroze
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:30
(Link)
Zini, lai arī tu esi nokritis no mana vāri būvētā pjedestāla, kur es pati tevi uzstatījusi biji.. man tomēr priex, ka tu te raksti, neskatoties uz to, ka es tā īsti pat vairs nelasu.....


Nez, vai man tagad varētu būt cerība, ka tu sāksi atkal rakstīt, kā Mans vismīļais J.Aptieka? Es īsti nesaprotu - dabūji tu to, ko es tev novēlēju vai ne?!...
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:32
(Link)
kad?
[User Picture Icon]
From:[info]laukuroze
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:34
(Link)
Kad novēlēju?
vai kad nokriti?
Vai kas kad.?
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:36
(Link)
kad novēlēji un ko?
[User Picture Icon]
From:[info]laukuroze
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:43
(Link)
NU labi - varu pateikt arī skaļi:
Toreiz vienreiz, - nelaimīgu mīlestību.

Savtīgos nolūkos, jo savādāk tu biji vairs tikai preses apskats.. bet es gribēju tās četrrindes, sešrindes un astoņrindes kas kož līdz kaulam.. kas ir dungojamas caur parku ejot..

Zinu, ka novēlot to nelaimīgu mīlestibu es nodaru pāri tiem, kas tev apkārt..bet nu... ko tur daudz?
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:44
(Link)
ok
[User Picture Icon]
From:[info]maya
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:50
(Link)
varēji tak beidzot novēlēt laimīgu :)) no tām varbūt rastos romāns dzejā...
[User Picture Icon]
From:[info]laukuroze
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:56
(Link)
No laimīgas mīlestības nekad nerodas skaisti mākslas darbi..

Ja nu vienīgi kāds muļķīga joku luga..

:)
Bet man jau nav žēl.. lai būtu laimīga... ne jau nu manos spēkos ir tādas dāvanas sniegt!:)
[User Picture Icon]
From:[info]maya
Date: 2. Janvāris 2006 - 16:02
(Link)
man liekas, ka skaists var būt arī priecīgs...un novēlēt kādam ciešanas...tas nu tiešām ir ļoti drosmīgs gājiens
[User Picture Icon]
From:[info]laukuroze
Date: 2. Janvāris 2006 - 16:06
(Link)
Nelaimīga mīlestība nav ciešanas.

Tas ir kā skolā, kad tev patīk tas puisis no 11a.klases.. kad tu sapņo un raudi spilvenā, kad tu notrīci katru reizi, kad viņš iet garām, kad ballītē tu saraujies čokurā no domas, ka viņš varētu tevi uzlūgt dejot..
Un tad viņš tev uzsmaida. un tad aprunājas un tad tu ieraugi, ka viņam ir draudzene un uzzini, ka viņš nemaz nenojauš par tavu eksistenci.

Un tad tev iepatīkas puisis no 12b.... un viss sākas no jauna..

Par tāda veida mīlestību (nu labi, ne īstais vārds) es runāju... TIkai mēs, diemžēl, esam pārāk pieauguši lai mācētu dzīvot tā.. bet ai, kā vajadzētu, ai kā...
[User Picture Icon]
From:[info]maya
Date: 2. Janvāris 2006 - 16:08
(Link)
jā...tas patiešām ir nepareizais vārds...ļoti pat nepareizs :)

[User Picture Icon]
From:[info]prtg
Date: 2. Janvāris 2006 - 16:29
(Link)
Nelaimīga mīlestība ir viens no posmiem ceļā uz laimīgu mīlestību. Pēdējā ir apziņas stāvoklis, kas samazina ciešanas. Kopumā, ne tikai pašam.

Ja netiec līdz tai, dabūsi nelaimīgo tikmēr, kamēr sapratīsi kā sasniegt laimīgo, vai arī nomirsi, vai kļūsi vienaldzīgs, kas būtībā ir viens un tas pats.

Tā, protams ir tikai viena no variācijām kā varētu būt. Katrs pats sev operators, zina, ko filmē.
[User Picture Icon]
From:[info]dzha
Date: 2. Janvāris 2006 - 21:54
(Link)
nenoturejos - nudien divaini, ka Tu to ta saki...
[User Picture Icon]
From:[info]honeybee
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:35
(Link)
man vispār šķiet, ka ikvienam cilvēkam ir noteikts skaits atkarību; izvēle ir nevis "jā vai nē", bet "kam jā, kam nē"
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:36
(Link)
kam dzert un kam nedzert?
[User Picture Icon]
From:[info]honeybee
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:41
(Link)
kam dzert, kam pīpēt :)
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:42
(Link)
tipa, kam tas vispār vajadzīgs?
[User Picture Icon]
From:[info]honeybee
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:44
(Link)
izbeidz, pseido. tu šitā te vienudien toč vairs neuztversi neviena teksta primāro nozīmi (ja tas brīdis vēl nav iestājies), vot tad gan būs jautri ;)

/vai arī es galīgi degradējusies, ka neķeru kaifu no vārdiem/
[User Picture Icon]
From:[info]maya
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:36
(Link)
tā nu tas ir...kopš šī teksta dzimšanas pirms trīs gadiem, nekas nav mainījies...un laikam jau nemainīsies arī, jo "Zaļo tēju var uzliet atkārtoti, trīs vai pat piecas reizes. Mani apmierinātu šāds scenārijs." nu un viss pārējais arī..

nezinu...raudāt vai smieties
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:42
(Link)
"Pēc kādām 45 minūtēm spraigas sarunas es viņam pajautāju, kādā nozīmē viņš lieto vārdus "apziņas attīstība" un "uztvert pasauli visā tās pilnestībā". Viņš sabozās un teica: "Jūs piesienaties vārdiem. Tas nav godīgi." A skaitās augsta līmeņa jogas skolotājs."
[User Picture Icon]
From:[info]maya
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:47

Izņēmi man vārdus no mutes...

(Link)


"a skaitās augsta līmeņa jogas skolotājs..." :))
[User Picture Icon]
From:[info]siltavieta
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:39
(Link)
ai..
[User Picture Icon]
From:[info]mako
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:42
(Link)
Es, protams, zinu, ka tev tas pofig - bet man patīk reizēm lasīt tavus ierakstus, un prieks, ka atdzēsies atpakaļ. Tas tā tikai, informācijai.
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:45
(Link)
smieklīgākais ir tas, ka es tikai citēju 2003. gada 2. un 3. janvāra ierakstus
[User Picture Icon]
From:[info]mako
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:50
(Link)
Man liekas, toreiz es vēl nelasīju tevi, tā kā man šie teksti liekas gana svaigi. Un nav jau avīžraksti, kuru informācija pēc nedēļas noveco.
[User Picture Icon]
From:[info]antuanete
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:58
(Link)
Man tas pats... Prieku par domu vērto tekstu tas tāpat nemaitā.
[User Picture Icon]
From:[info]siltavieta
Date: 2. Janvāris 2006 - 15:54
(Link)
es piemēram pamanīju. tas ai man tāpat paspruka
[User Picture Icon]
From:[info]skuka
Date: 2. Janvāris 2006 - 16:04
(Link)
ļoti svaigi izklausās
[User Picture Icon]
From:[info]putnupr
Date: 2. Janvāris 2006 - 16:15
(Link)
gan jau ka daudzi daži atcerējās:)
[User Picture Icon]
From:[info]dzha
Date: 2. Janvāris 2006 - 21:58
(Link)
nja, nu skaidrs, kapec izlasot padomaju: "cik skaisti! un nemaz nejut pedeja laika cinismu un skepsi..." vismaz ne tadu. citadu. :)
sveiks! un laimigu! lai nu tur ka.
[User Picture Icon]
From:[info]elina
Date: 2. Janvāris 2006 - 17:10
(Link)
šitais atgādina tavu pašu pirmo ierakstu
nu, vai vienu no pirmajiem
[User Picture Icon]
From:[info]anonymous
Date: 2. Janvāris 2006 - 21:51
(Link)
Ja es teikšu, ka uzreiz pazinu, neviens jau man neticēs.
[User Picture Icon]
From:[info]heartstripper
Date: 3. Janvāris 2006 - 09:15
(Link)
Patiesas līdzības..

Nepabeigtā dienasgrāmata