aņa delovejevna ([info]deloveja_kundze) rakstīja,
@ 2016-02-12 14:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
labi, es saprotu, ka šodien esmu uzvilkta, bet vajag ievilkt elpu pēc tam, kad priecīga atvēru delfu rakstu par Eritreju, priecīga, jo nodomāju, cik labi, ka vismaz kāds masu medijs cenšas arī runāt par vēsturi, bet jau otrajā lapā ir atsauce uz Āfriku kā melno kontinentu, un vēlme lasīt tālāk uz brīdi norima.

man naivi likās, ka ''melnais kontinents'' un tamlīdzīgas frāzes palika tajā laikā, kurā tapa "Heart of Darkness", bet acīmredzot nē.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]komentaarietis
2016-02-12 14:11 (saite)
Nu bet tas ir kontinents, kur vairums iedzīvotāju ir melnādainie. Nevajag mākslīgi izdomāt problēmas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]deloveja_kundze
2016-02-12 14:13 (saite)
mhmh, un Eiropu tad uzreiz par balto kontinentu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kautskis
2016-02-12 15:26 (saite)
Baltu kontinentu!!! Eiropa pēc tiesas un taisnības pienākas mums ar lietuviešiem!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tasesmues
2016-02-12 17:08 (saite)
https://en.wikipedia.org/wiki/Color_terminology_for_race

Man šķiet, ka baltā krāsa nav gana precīza sekundārā kvalitāte, ko izmantot šādiem antropoloģiskiem centieniem.
Mūsu āda ir balta vienīgi kā pretmets melnam, tā nav īsti balta, jo, kad baltais paliek vecs, viņa sirmie mati vairāk prasās pēc apzīmējuma "balts" nekā viņa āda, kas izceļas uz šī fona ar krēmīgāku kvalitāti.
Baltais cilvēks kļūst balts tikai sastopoties ar melnu cilvēku. Līdz ar to primārais jēdziens šeit ir "melns", ne? Baltais cilvēks ir tikai kā pretmets tam.
Krēmīgi un vēmeklīgi toņi apvienojas baltā cilvēka ādas krāsā. Un tā kā apzīmējumam "baltais" ir vēl arī vēsturiska pret-komunistu raksturojuma nozīme (anti-sarkanais), tad es ieteiktu Eiropu saukt par gaiši rozīgo vai, teiksim, krēmīgo kontinentu.
Piezīme: varavīksnes karoga ideja it kā esot aizgūta no rasu karoga idejas, kurā bija sarkans, melns, brūns, dzeltens, balts. http://www.crwflags.com/fotw/images/i/int-wpa.gif
Piezīme nr2: šitais viss taču bija leģitīma sociālo zinātņu prakse tikai pāris gadsimtus atpakaļ, vai tad brīnums, ka LV tas vēl aktuāli? Informācija taču nevar visur vienlaicīgi nonākt. ā, nē, pag, internets.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]deloveja_kundze
2016-02-12 17:42 (saite)
vēmekļu krāsas kontinents

ļ. patika piezīme par ''ā, nē, pag, internets.'' :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kaszczejs
2016-02-12 19:06 (saite)
Āfrika vienmēr būs melnais kontinents, tāpat kā Amerika sarkanais vai Austrālija zaļais. Ne mums mainīt olimpiskā karoga vispārpieņemto tulkojumu, pat ja Kubertēns tā nemaz nebija domājis :)
Un starp citu, man reiz trāpījās versija, ka Āfriku par melno kontinentu nosaukuši par godu tumsai tās ekvatoriālajos džungļos, nevis tās iedzīvotāju brūnganuma dēļ.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?