ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2024-03-02 17:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Progresorisms
Jautājums:

Vai augstāk attīstīta sabiedrība/ kultūra var pozitīvi ietekmēt zemāk attīstītu?

Ja var - tad kā?

Vai arī vienīgais ko var darīt ir likt citu kultūru mierā?

Kāds noteikti jautās ko es saprotu ar augstāk attīstītu tāpēc tūlīt atbildu - tādu ar augstāku zinātniski - tehniski - rūpniecisko līmeni un potenciālu. Abstrakti kontemplatīvs viedums neskaitās.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2024-03-03 01:15 (saite)
//ja tur nav pretī ļoti skaidru iemeslu, kāpēc viņiem tas būtu izdevīgi. //

Bet ir jau.

Iemesli ir tie paši kāpēc mēs negribam bomzīgus kaimiņus, negribam pilsētā degradētus geto rajonus kuros viss ir slikti, nabadzība, slimības, noziedzība.

Tb iemesli augstāk minētie, tikai mērogs lielāks.

Par ekoloģiju - augstāk attīstīta kultūra nozīmē arī attīrīšanas iekārtas, tīru enerģētiku, slēgtos ciklus un visu šito. Kur ir ķeza, ķeza ir tajā ka daudzas kultūras ir khem pseido - attīstītas, tipa viņi varētu taisīt pie sevis tīru iegūstošo un smago rūpniecību, bet viņi izdomā ka lētāk ir to outsorcēt uz mazāk atīstītām vietām un līdz ar to summārais šmuces daudzums nemainās.

Līdz ar to visādi eiropas zaļie kursi beidz būt tufta tikai tad ja rūpnīcām uzliek attīrīšanu un viņas paliek tepat, nevis rūpnīcas izmet uz Indiju, Āfriku utt un neuzliek attīrīšanu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2024-03-03 02:32 (saite)
"augstāk attīstītās kultūras" kā reiz šo stāvokli ir sasniegušas tāpēc, ka pievāc resursus no citām valstīm un savu drazu atstājušas tajās, tā šis modelis strādājis vienmēr
un pēc tam visi tādi "bļe, tās valstis, kuru resursus mēs pievācam pa lēto un uz kurām vedam savus atkritumus, gan ir nabadzīgas un netīras, fuj, mēs tādus kaimiņus negribam" a.k.a. "novemt tramvajā blakussēdošo un pēc tam nosaukt viņu par smirdīgu cūku"
bet ierobežot resursu pumpēšanu no citām valstīm un savu atkritumu ražošanu arī ņeaļo, knapināšanās un pieticība sanāk, lai tad tās zemāk attīstītās kultūras ir pieticīgas, viņām kontemplatīvais viedums tāds

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2024-03-03 12:02 (saite)
Nu jā tur ir tā lieta ka augstāk attīstītās šajā stadijā varētu beigt izpildīties pa lēto un taisīt augšā tiešām tīrāku industriju, strpct tad ir vienalga kur - pie sevis vai citur.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2024-03-03 12:04 (saite)
//knapināšanās un pieticība sanāk//

Vispār nē, ja iemācās saražot pietiekami daudz pieejamas enerģijas. Ja ir enerģija - tad var realizēt endotermiskus jeb citādi galīgi neizdevīgus procesus - iegūt metālus no atkritumiem, degvielu no CO2 utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?