ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2022-08-16 14:55:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Okej šitas ir saprātīgi
https://www.delfi.lv/news/national/politics/vac-parakstus-lai-saeima-varetu-ievelet-tikai-cilvekus-ar-augstako-izglitibu.d?id=54631348&utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1_UG83sDXDpHzoFWe0eOwE5Szah235yehcuc4p6p3OvC6oc21UP06z_Hs#Echobox=1660380237


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2022-08-16 15:41 (saite)
Ar tiesībām tas nav īsti salīdzināms, jo vari neiet autoskolā, bet vienkārši nolikt valsts eksāmenus. CSDD tas nepatīk, bet principā to var.

Ar izglītību daudz viet tā nav. Piemēram, farmaceitiem UK ir jāliek valsts kvalifikācijas eksāmens, bet ir arī jābūt farmaceita grādam (turklāt ne senākam par 4 gadiem). Tev ir reāli jāmācās 4 gadi, tad jāiziet prakse 1 gads (vai citur apvieno praksi un mācības kopā – 5 gadi).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-08-16 15:42 (saite)
Nu un pareizi. Atbildīga pozīcija => vajag mācīties. Pie kam sistemātiski.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-08-16 16:04 (saite)
Es nedomāju, ka augstākā izglītība ir būtiska politiķim. Piemēram, ko dotu farmaceita grāds, lai spriestu par valsts aizsardzību. Drīzāk varētu uzlikt par pienākumu, ka ievēlētajiem deputātiem ir jāiziet apmācības kursi par dažādām lietām – ekonomiku, aizsardzību, sociālo nodrošinātību un veselības aprūpi. Ja ir grāds kādā nozarē, tad tojos punktos prasību atceļ, bet citādi pārējiem ir jānoliek ieskaite, un ja to neizdara, tad netiek pielaisti pie balsošanas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-08-16 16:08 (saite)
Tāpēc politiķim vislabāk ir izglītība tieši valsts pārvaldē (statesmanship). Otrs labākais variants ir augstākā izglītība dajebkur jo tas iemāca vākt un apkopot datus, izdarīt secinājumus, noformulēt domas utt. Kursi un eksāmeni arī ir apskatāms variants, tikai tur problēma tāda, ka tie būtu pagari kursi, tad ievēlētais kandidāts varētu sākt strādāt tikai pēc approx 3 gadiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-08-16 16:12 (saite)
Varbūt tas pat ir labi. Visi raujas tikt ievēlēti, bet ja tev vispirms būtu 3 gadi vēl jāsēž un jāmācās, tad daudzi nenopietnie populisti atkristu.

Savukārt, ja tevi ievēlē un tu 3 gadus mācies un vēro pārējos politiķus, kā viņi darbojas, tad šāds politiķis jau būtu daudz nopietnāks. Šajā laikā daudzas karstās idejas jau izkristalizētos kā nevajadzīgas, vai gluži otrādi ļoti būtiskas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-08-16 16:16 (saite)
Nu principā tas būtu apskatāms variants. Es jau nesaku ka topikā minētais ir panaceja, tas vnk ir solis pareizā virzienā.

Vislabāk būtu abu kombinācija, nu kā ārstiem - pabeidz augstskolu un tad ir rezidentūra kuras laikā viņi strādā pieredzējušo ārstu vadībā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2022-08-16 16:18 (saite)
Vismaz britu jurisprudencē ir tāpat (t.s. "pupillage" sistēma).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2022-08-16 16:29 (saite)
Nu apmēram tā. Es arī par to, ka politiķiem jābūt izglītotiem. Ja ārstiem jābūt lielai pieredzei, tad kāpēc ne tiem, ka pieņem valsts līmenī ļoti būtiskus lēmumus?

Vienlaikus es negribu padarīt politiku par pieejamu tikai turīgo klasei, kuri ir spējīgi veltīt vairākus gadus augstākajai izglītība. Ja nu tauta grib ievēlēt kādu no strādnieku klases, kuram nav bijusi iespēja studēt? Alternatīva būtu piedāvāt viņam to izdarīt pēc ievēlēšanas – valsts apmaksātu viņa studijas, dzīvošanas izmaksas utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-08-16 16:34 (saite)
/Vienlaikus es negribu padarīt politiku par pieejamu tikai turīgo klasei, kuri ir spējīgi veltīt vairākus gadus augstākajai izglītība. /

Šo problēmu var atrisināt sekojoši:

1) obligāta valsts apmaksāta vidējā izglītība
2) tās obligātās izglītības lailā notiek monitorings un spējīgākiem dod budžeta vietas - valsts apmaksātu augstāko. Monitorings - piemēram mācību priekšmetu olimpiādes.

Ja strādā 1 + 2 tad var teikt ka visi kas gribēja un varēja augstāko dabūja un problēmas nav.


(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?